Top 35 locuri inedite pe care să le vezi în România în 2024

Ador România, este o țară frumoasă, care merită descoperită încet și pe îndelete. Merită să ne bucurăm de fiecare moment și de fiecare sentiment pe care îl simțim. Merită să prețuim fiecare amintire pe care o creăm și fiecare loc care ni se lipește iremediabil de suflet. Așa că după ce câțiva ani am bătut țara în lung și în lat, am realizat un Top 35 locuri inedite pe care să le vezi în România în 2024. Hai să ți le arăt……

Top 35 locuri inedite pe care să le vezi în România în 2024 Partea I

1. Valea cu povești – Bran

Ce n-aș mai da să fiu copil pentru o zi…. Să mă pot bucura de magia poveștilor și de visurile care devin realitate. Să pot pătrunde într-un loc magic, cu prinți, prințese și povești nemuritoare….. precum  Valea cu Povești. Îmi amintesc cu jind de acele nopți în care bunica mă lua în brațe, iar eu mă cuibăream cu nerăbdare, acolo în culcușul, acela de copil, făcut din perne și pături. Știam că urmează să îmi citească povestea mea preferată. Așa că, repede, mă așezam cuminte, cu urechile ciulite și ochii mari să-mi ascult ascult povestea preferată.Bunica, tacticoasă își punea ochelarii, îmi zâmbea și deschidea marea carte a poveștilor uimitoare. Cu voce blajină și intonație dulce, mă făcea să intru în lumea de basm a prinților și a prințeselor. În lumea în care binele învinge răul și finalurile fericite există.

“A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nici nu s-ar povesti……” și povestea începea…. despre  Valea cu Povești

2. Pista de bob de la Toplița

În 2021, în Toplița a fost inaugurată cea mai lungă și mai complexă pistă de bob din România. Pista de bob are peste 1900 de metri lungime, pe care iubitorii de adrenalină o pot parcurge în maxim 2 minute. Viteza maximă la coborâre a bobului este de 46 de kilometri pe oră.

De ce este specială această pistă de bob? Pentru că este situată la 880 m deasupra nivelului mării, iar priveliștea este extraordinar de frumoasă. Are o porțiune, mai exact, prima parte a traseului, pe o poiană, de unde ai o vedere superbă – deasupra Topliței; a doua parte este prin pădure și este mult mai aventuroasă pentru că are treceri rapide printre copaci și câteva loop-uri). așadar, distracția este garantată. Găsești toate detaliile relevante în Pista de bob de la Toplița – o doză de maximă adrenalină – (Destinații inedite în România – ep.21).

3. Statuia Inima lui Iisus de pe Vf. Gordon

Chiar dacă a fost construită în 2011, există și o legendă care spune că: În această zonă au fost inundații puternice, cu multe victime. Valea se inundă toată când e vreo ploaie torențială. Domnul “Gordon” – patronul firmei de lactate Gordon și-a dorit să ridice o statuie care să protejeze comunitatea, dar care să-i protejeze și afacerea. Așa că, având o parte semnificativă din banii necesari, el a implicat câțiva investitori și primăria din sat și, împreună au adunat 200.000 eur – suma necesară pentru a construi statuia. Toate detaliile le găsiți în Statuia Inima lui Iisus de pe Vf. Gordon – (Destinații inedite în România – ep.8)

4. Mănăstirea Cisterciană de la Cârța

 

Este, poate cel mai contrastant loc pe care l-am vizitat vreodată. Din stradă, rămânem fermecați de liniștea locului și de muzica ce răsuna în orga bisericii. După-amiaza, în lumina Soarelui, abația pare un loc idilic și liniștit. Dar, în spate ascunde povești cu spirite ce încă bântuie, pe aici. Se spune că aici, în Mănăstirea de la Cârța, locuiau niște călugări care duceau o viață foarte austeră, privându-se de orice confort și comoditate. Tot anul, ei mâncau o fiertură din frunze de fag și arareori, brânză. Cu toții dormeau împreună, pe paturi de fân fără a se acoperi împotriva frigului. Din cauza tuturor acestor privațiuni, ei mureau tineri și erau îngropați în curtea mânăstirii. Sufletele lor chinuite au rămas legate aici, de locul acesta, în care au suferit foarte mult. Se spune că mănăstirea este bântuită de aceste suflete rătăcite.

Despre istoria și importanța Mănăstirii Cisterciană de la Cârța citiți aici.

5. Muzeul Haszmann Pál

Din Top 35 locuri inedite pe care să le vezi în România în 2024 nu putea lipsi Muzeul Haszman Pal de la Cernat, Covasna.

Drept să vă spun, de când am pășit pe poartă mi-a intrat în suflet locul acesta. E atât de liniștit și de calm. Conacul, situat în mijlocul curții e plin de amintiri. Parcul și grădina îți oferă un sentiment de acasă, de curtea bunicii în care alergam nestingheriți când eram mici. Ceea ce m-a fermecat cu adevărat a fost că la fiecare pas descopeream câte ceva nou. Un WOW pe minut! Cât de frumos! Cât de interesant!

După ce ne minunăm de toate utilajele pe care le-am văzut ne continuăm drumul cu o vizită în expoziția radio receptoarelor. Privită de afară, căsuță este decorată cu tot felul de anunțuri, tăblițe, reclame. Ne amuzăm citindu-le și intrăm în sala cea mică. Camera de 4m x4m este o adevărată comoară pentru istoria radiofoniei. Aici, sunt adunate peste 300 de aparate de radio mărcile Standard, Orion, Philips, Telefunken, Grundig sau Tesla, aparate de înregistrare, respectiv de redare a sunetului, telefoane, gramofoane, pantefoane de epocă, aparate de telecomunicație (stații morse, telefoane, și o mică centrală telefonică).

Printre aparatele cele mai vechi găsim aici radiourile cu detectoare de galena dotate cu căști. Aproape 80% din aparatele colecției, sunt funcționale. Noi chiar am stat vreo 10 minute să inspectăm centrala telefonică, să studiem diferitele aparate, ascultând pe fundal sunetele unui radio Orion. Cel mai complex și mai interesant Muzeu din România este Muzeul Haszmann Pál – cel mai complex muzeu tehnic din România, părerea mea.

6. Muzeul Automobilului Românesc

În capitolul Destinații inedite din România, am mai adăugat o filă…. O filă de istorie de data aceasta, este păstrată cu mare pasiune, într-o casă de la ieșire din Câmpulung, Argeș – Muzeul Automobilului Românesc. Muzeu privat, înglobează atât elemente din industria auto, cât și obiecte „de pe vremea mea”, cu scopul de a păstra vie această parte din istoria României. În curtea muzeului am șansa să îl întâlnesc pe dl. Emil Hagi – proprietarul muzeului. Cu o emoție vădită în glas, dar cu o pasiune fără limită și o privire hotărâtă,  Emil Hagi mi-a oferit o fărâmă din sufletul său și o altă prețioasă lecție de viață – lasă-te purtat de viață prin Viață ca să îți descoperi misiunea în această lume. Îmbrățisează-ți pasiunea și muncește asiduu pentru ea ca să îți atingi visul…..

Oare câți dintre noi avem curaj ? Curaj să ne ascultăm? Să acționăm? Aici puteți vedea tot ce a creat Emil Hagi din pasiunea sa -> Muzeul Automobilului Românesc (Destinații inedite în România – ep.25) .

7. Salina Turda

Se crede că acum câte va milioane de ani în urmă, această zonă era acoperită de mare. Din cauza schimbărilor climatice ale vremii, apa s-a topit și, în urmă a rămas sarea. Istoria Salinei Turda datează din perioada romană, când sarea era extrasă din minele subterane. După ce a fost abandonată timp de secole, a fost redescoperită în secolul al XVII-lea și a fost folosită din nou pentru extragerea sării. În anii 1800, minele au fost modernizate și au fost construite instalații de iluminat și ventilare. O vizită în Salina Turda este, fără îndoială, una dintre cele mai inedite experiențe pe care o poți trăi în România.

Este o experiență pe care o trăiești la toate nivelurile și care îți bucură toate simțurile. Istoria bogată, legendele fascinante și toate modurile prin care te poți recreera sunt rețeta perfectă pentru o experiență WOW. Și dacă încă nu te-am convins, intră aici să vezi cât este de frumos în Salina Turda sau citește în articolul Salina Turda – Top 7 locuri pe care să le vezi în paradisul subteran al României. (Destinații inedite în România – ep.23).

 

8. Mănăstirea Corbii de Piatră

Mănăstirea Corbii de Piatră este una dintre cele mai cunoscute biserici rupestre din țară. Este celebră datorită legăturii pe care o are cu familia Corvinilor, a structurii inedite și a misterului si legendelor care o înconjoară. Dar să le luăm pe rând:

Biserica a fost săpată într-un perete masiv de stâncă, înalt de aprox. 30m și lung de aprox. 15m. Prima datare oficială a ansamblului rupestru este din 1512. Atunci a fost reînființat, sub domnia lui Neagoe Basarab.

Totuși după structură și după caracteristici, mănăstirea este mult mai veche. Faptul că a fost săpată în piatră – și aici regăsim o asemănare izbitoare cu bisericile din Cappadocia, faptul că a sala bisericii a fost folosită pe post de tribunal și ca are 2 altare, au făcut experții să tragă următoarele concluzii – biserica este una cu puternice influențe bizantine și a fost construită înainte de sec X-lea, pe vremea când religia creștină era încă persecutată. Pentru a întări aceste concluzii, argumentul suprem este dat de intrarea aproape invizibilă în biserică – sub 1m. Tare, nu? Mai multe poți citi în articolul Corbii de Piatră – Mit sau realitate (Destinații inedite în România – ep.22).

9. Mini Transilvania Park

Iacă iar o destinație inedită, pe care nu o puteam rata – Mini Transilvania Park. Și trebui să vă mărturisesc că pentru mine este chiar și mai inedită, pentru că cei 1.80m ai mei s-au resimțit aici, din plin. Experiența a fost tare frumoasă, căci știind castelele, bisericile și cetățile transilvănene la adevărata lor dimensiune și prestanță, văzându-le, acum, în Mini Transilvania Park atât de mici, m-am simțit, la propriu, o Guliver(a) în țara piticilor. Mă așteptam ca de prin cetăți sau orașe să iasă niște omuleți mici și să mă certe că sunt prea înaltă…. Ha ha ha… eu și imaginația mea literară. Experiența mea o regăsiți în Mini Transilvania Park – (Destinații inedite în România – ep.20).

Top 35 locuri inedite pe care să le vezi în România în 2024 Partea II

10. Muzeul Aurului de la Brad

Așa cum mi se întâmplă mereu în ultima perioadă, despre destinațiile faine aflu întâmplător. Așa se face că, despre Muzeul Aurului de la Brad am aflat de la un prieten. Apoi, în drum spre Deva, o mulțime de indicatoare plasate pe drum parcă, redundant ne arătau că trebuie să mergem acolo. O fi ceva acolo, nu? Hai să vedem…… Aflăm că suntem într-un muzeu unic în Europa, unde găsim expuse peste 1.300 de exponate din aur nativ și mai mult de 800 de eșantioane minerale. Aurul nativ reprezintă forma cea mai pură a metalului.

Valoarea acestor exponate este incomensurabilă. Tocmai, de aceea, muzeul este clasat pe locul 4 în lume după cele din Columbia, Taiwan și Peru. Valoarea și unicitatea muzeului nu este dată de cantitatea de aur existentă aici, puțin peste 5kg, ci de unicitatea pieselor expuse. Bucățile de aur, expuse aici, sunt exact așa cum au fost extrase din subteranul Munților Metaliferi, și cu precădere, de la Mina Barza și din zona Brad – Ruda, Musariu, Valea Morii și Brădișor. Uite cât de fascinant este acest muzeu – > Muzeul Aurului de la Brad (Destinații inedite în România – ep.3).

11. Muzeul de Păpuși sau GALERIA PĂPUŞILOR

Povestea începe în 2008: în urma retrocedărilor,  soțul dnei Nagy Ibolya primește înapoi o casă în centrul orașului Târgul Secuiesc. Casa este o casă veche, construită în 1910, plina de iz și farmec interbelic. Pasiunea pentru păpuși a dnei Nagy Ibolya a făcut ca ideea “GALERIEI PĂPUŞILOR” să pornească de aici: o colecție de păpuși deschisă tuturor celor care vor să revină în universul copilăriei.

În 2010, este fondată “GALERIA PĂPUŞILOR – Târgu Secuiesc – Colecție privată”. Pasiunea, truda și dorința de a împărtăși cu ceilalți o determină în fiecare moment, pe dna Nagy Ibolya să își continue visul. Azi, colecția sa deține peste 1350 de păpuși (de porțelan, de plastic, de cârpă, de lemn etc).U rmează prima expoziție  “GALERIEI PĂPUŞILOR” – publicul admiră primele 175 de păpuși ale colecției. Pasiunea dnei Nagy Ibolya devine și mai puternică. Numărul păpușilor din colecție crește în fiecare an. În fie care an, se adaugă la colecție încă 100-200 de păpuși noi de prin toată lumea.

Un alt imbold a fost, așa cum ne povestește cu ochii umezi, dna Nagy Ibolya –  Istoria păpușilor. Internetul a fost poarta spre cunoaștere și explorare. Așa a aflat ca prima păpușă a fost creată in Franța în 1840. Scopul acestei creații nu este să aducă bucurie copiilor, așa cum o cunoaștem noi azi, ci să prezinte moda vremii. Rochiile în stil de epocă sunt prezentate doamnelor prin intermediul acestor păpuși. Accesoriile, bijuteriile și dantelele le fac și mai spectaculoase. Tot internetul, îi arată, că păpuși vechi mai există încă și că pot fi cumpărate. Așa a apărut ideea căsuței de epocă pentru păpuși. Din păcate, spațiul din casă nu a ajutat foarte mult și, a construit un raft tematic.

12. Fabrica de bere Csíki Sör

Vizita la fabrica de bere din sătucul Sânsimion, Harghita este una dintre cele mai inedite experiențe pe care le-am avut în România și motivul este simplu –  am văzut cum se produce berea artizanală, intrând chiar în fabrică, pe liniile de producție. La Fabrica de bere Csíki Sör, am învățat despre secretele unei beri artizanale – IPA. Diferența dintre o bere artizanală și una industrială este dată de lipsa aditivilor, a enzimelor sintetice, a conservanților și de durata procesului de fermentație. Berea Csíki Sör este o bere artizanală. Adică, este produsă doar din cele 3 elemente de bază – apă, malț și hamei.

Citește mai mult despre berea Csíki Sör în Csíki Sör – 7 motive pentru care trebuie să fie pe itinerariul vostru – (Destinații inedite în România – ep.10).

13. Brambura Park

Haideți să vedem lucrurile de sus în jos! Da! DA! Haideți într-o o casă, ca …. un labirint întors … Haideți să fim copii pentru câteva minute și să ne bucurăm de această nouă atracție. Brambura Park – Casa Întoarsă. Brambura Park este un parc de distracții tematic și inovator care își propune să redefinească conceptele de distracție și aventură. Unul dintre cele mai captivante elemente ale acestui parc este Casa Întoarsă, o atracție care a reușit să fascineze și să impresioneze vizitatorii de toate vârstele. Brambura Park – Casa Întoarsă – o călătorie de neuitat este articolul în care poți citi despre acest loc spectaculos.

14. Muzeul Pălăriilor de Paie

Cum lucrurile în vremea noastră s-au schimbat, procesele se industrializează și oamenii migrează de la țară la oraș, meșteșugurile vechi, moștenite de la străbuni se pierd pe zi ce trece. De trei generații, familia lui Szőcs Lajos se ocupă de fabricarea de pălării de paie. E un meșteșug drag sufletului lor, pe care nu și-au dorit să îl piardă. Szőcs Lajos s-a hotărât să înființeze primul Muzeul Pălăriilor de Paie din țară, la el acasă, la Crișeni.

Atracția muzeului este cea mai mare pălărie de paie, purtabilă, din lume: „Pălăria este făcută în 12.5 zile, din 500 de împletituri, 22.555 de fire de paie, 1799 metri de ață și are 2.65 kg”Nu am rezistat tentației și am probat și eu pălăria:

15. Casa fluturilor de la Praid

Cred că avem cu toții momente în care ne dorim să plecăm în concediu, să ne relaxăm și să intrăm în contact cu natura prin experiențe. Ne-am săturat, poate, de muzeele reci și impersonale. Vrem altceva. Căutăm experiențe pline de farmec și de naturalețe. Căutăm să ne bucurăm de lucrurile simple, naturale, ce ne reconectează cu natura. Tot căutând destinații inedite, am găsit lângă Salina de la Praid, un astfel de loc –> Casa fluturilor de la Praid.

Acum, am un motiv în plus să îmi placă să merg în Transilvania – descopăr de fiecare dată lucruri noi, interesante și inedite.

16. I Giardini di Zoe

Giovanni Savatelli s-a îndrăgostit iremediabil de România și a decis să rămână aici. Vizitând țara, în 2003, a descoperit locul acesta de la Banpotoc și a simțit că este locul perfect pentru a crea un lucru măreț din pasiunea lui de o viață – grădinăritul. Giovanni Savatelli a construit I Giardini di Zoe. pentru nepoata sa, Zoe (de aici și numele), dar și pentru a lăsa o moștenire unică generațiilor viitoare. I Giardini di Zoe este un colț de rai pe care ți-l recomand cu drag.

17. Muzeul de Pânze și Povești de la Mândra

Alina și sora ei au demarat un proiect de familie, dedicat oamenilor și poveștilor locului – Muzeul de Pânze și Povești.  Așa cum ne spune și numele aici găsim prezente tradițiile locului sub diverse forme: colecții de pânze, colecții de povești (sub formă de cărți poștale), atelierele Mândra Chic, proiecte dedicate, copiilor din comunitate care pe timpul verii vin aici să învețe aceste tradiții prin joc. Mă așteptam să cunosc un muzeu al tradițiilor, al lucrurilor vechi păstrate cu sfințenie cu menirea de a arăta călătorului ce îi calcă pragul, o frântură din viața pe care o duceau bunicii noștri. În niciun moment nu mi-am închipuit că o voi descoperi pe Mama Ruța cu a ei poveste atât de frumoasă și atât de călătoare.

Poate, de aceea, mi-a atins atât de mult sufletul – pentru că poveștile noastre semănă. Pentru că amândouă ne-am dorit cu ardoare să cunoaștem lumea de dincolo de satul, de orașul sau de țara noastră. Povestea Mamei Ruța și a suveicii ei călătoare vă invit să o cițiți aici.

18. Podgoria Villa Vinea

Este locul perfect. Priveliștea este incredibilă: cât vezi cu ochii, rânduri de vie perfectă, o câmpie verde, munții care mărginesc întreaga vale a Târnavelor și cerul albastru turcoaz, pe care sunt parcă aruncați câțiva nori. Aici, sus, în deal, vila parcă tronează deasupra întregii regiunii.

Iar în completare….. apare și vedeta locului – Vinul alb Chardonnay, însoțit de un platou de brânzeturi, de la Manufactura de Brânză din Cund, de mezeluri tradiționale de la Petry, brand mureșean și pâine de casă. După ce se comandă pachetele de degustare, mergem să ne așezăm la masă. Priveliștea îți taie respirația. Locul este incredibil și te invit să citești despre el în Villa Vinea – locul meu de suflet din Transilvania (Destinații inedite în România, ep.1).

19. Povestea Calendarului

Sibienii Anca și David Damian, doi oameni creativi și pasionați, au creat un concept inedit – un tărâm de poveste al lunilor calendarului. Pe un tărâm idilic, de la poalele munților Făgăraș, au creat un mic orășel în care cele 12 luni ale anului sunt transpuse în căsuțe hazlii și colorate.  Căsuțele colorate sunt înșiruite de-a lungul unei alei sinuoase și își spun, fiecare, povestea sau legenda ei.

Sursa de inspirație a fost folclorul românesc. O legendă foarte frumoasă spune ca cele 12 luni ale anului sunt, de fapt, „cei 12 fii ai Anului”. Fiecare lună se numea diferit de calendarul roman. Numele era dat de un eveniment esențial care se petrecea în luna respectivă: o anumită activitate, o sărbătoare sau o tradiție. Preluând această legendă, și pe alocuri, combinând-o cu obiceiuri sau sărbători globale, s-a născut Povestea Calendarului ( Povestea Calendarului – Cel mai frumos loc din România – (Destinații inedite în România – ep.15).

Top 35 locuri inedite pe care să le vezi în România în 2024 Partea III

20. Tărâmul Lavandei Mădăraș

Dacă ar fi să răspund de ce îmi place vara, aș răspunde simplu: Pentru că este colorată, vie! Asemuiesc Roșul cu macii, Albastrul cu cerul, Galbenul cu rapița sau cu Soarele, Verdele cu iarba și frunzele, Albul cu norii de pe cer, iar Movul cu Lavanda din Tărâmul Lavandei Mădăraș. La 20 de Km de Târgu Mureș, timp de 4 săptămâni pe an, în satul Mădăraș găsim această destinație inedită. Cocoțată sus pe deal, pe o suprafață de aproape 5ha, plantația de lavandă de la Mădăraș este acea pată de culoare care mângâie sufletul, încântă ochii și delectează simțurile.

21. Lacul Vida de la Dobrești

Știam că România are multe locuri minunate, nedescoperite și nemediatizate. Tot încercând să găsesc astfel de locații, acum câteva săptămâni am descoperit câteva poze superbe de la Lacul Vida. Tare mult mi-am dorit să ajung acolo, ca să văd și eu lacul despre care se spune că își schimbă culoarea în funcție de anotimp și care este unic în Europa prin vâltoarea din mijlocul său. Și cum dorințele se împlinesc, am ajuns o săptămână la Oradea. Pe drumul de întoarcere am făcut un mic ocol și am descoperit lacul Vida. Locul mi-a plăcut tare mult. Este ca o oază de liniște și pace.

22. Cetatea Slimnic – Cetatea mândră de lângă Sibiu

Dacă ați fost de prea multe ori în Sibiu și vreți să vedeți și altceva în afară de destinațiile clasice, vă propun o destinație puțin altfel. La doar 17 km de Sibiu, pe drumul spre Mediaș, găsim Cetatea Slimnic. Foarte puțin cunoscută și aproape deloc mediatizată, este un loc pe care vă recomand să nu îl ocoliți. Merită fiecare clipă petrecută aici.

În general, în Transilvania, cetățile fortificate au câte un administrator care se ocupă de îngrijirea și conservarea cetății. Cei pe care noi i-am cunoscut la Slimnic ne-au arătat cum poți să faci mult cu puțin și că zicala românească “Omul sfințește locul” se aplică 100%.

Deși, Cetatea Slimnic nu este cunoscută, nu are în spate o poveste sau o istorie care să îi atragă turiști, este una dintre locațiile care mi-a plăcut cel mai mult. Dacă ajungi prin zonă vizitează și Cetatea Slimnic – Cetatea mândră de lângă Sibiu.

23. Mănăstirea Curtea de Argeș

O știm de la școlală, căci cu țotii am studiat-o, legenda Meșterului Manole de la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de Mioriţa este unul dintre cele mai cunoscute mituri ale folclorului Româmesc. Totodată, locul este interesant în sine prin istorie pe care a străbătut-o de-a lungul secolelor, dar și prin semnificația actuală (locul de veci al membrilor familiei regale a României). Mănăstirea Curtea de Argeș Este un loc pe care trebuie musai să îl pul pe lista de locuri de vizitat din România.

Despre istoria și legendele Mănăstirii Curtea de Argeș poți citi în articolul Mănăstirea Curtea de Argeș și legenda Meșterului Manole.

24. Biserica neogotică Ditrău

Biserica neogotică de la Ditrău, situată în comuna Ditrău, județul Harghita, România, este una dintre cele mai impresionante construcții religioase din țară. Cu o istorie bogată și un design arhitectural remarcabil, această biserică atrage anual numeroși turiști și credincioși din întreaga lume. Pe lângă frumusețea sa estetică, biserica este înconjurată de multe legende și povești care adaugă un mister aparte locului.

25. Castelul Bethlen de la Arcalia – Castelul Maur de la Bistrița

Din categoria “Știați că…în Transilvania este singurul Castel mauro-bizantin?” face parte Castelul Bethlen de la Arcalia. DA! Un astfel de caste există în România și se găsește la 20 de km de Bistrița Năsăud, în comuna Şieu-Măgheruş. Castelul este singurul din Transilvania care conține elemente ale stilul mauro-bizantin. Arhitectura sa inedită și colorată, creează imaginea unei biserici din Imperiului Bizantin, chiar aici în Transilvania. Puteți citi toate amănuntele aici.

26. Cetatea Hărman – Cetatea vie de lângă Brașov

Una dintre cele mai de preț moșteniri ale Transilvaniei sunt frumoasele cetăți și biserici fortificate. Fiecare cetate este o bijuterie istorică ce spune o poveste din timpuri străvechi despre eroi și oameni curajoși. Multe cetăți am vizitat prin Transilvania, dar niciuna nu se compară cu Cetatea Hărman. O ziceți, ei da! E doar o cetate. Vă contrazic! Cetatea Hărmanului este, într-adevăr, o cetate, dar este o cetate vie. O cetate care trăiește prin spirit și prin culoare uite aici cât este de frumoasă  Cetatea Hărman – Cetatea vie de lângă Brașov – (Destinații inedite în România – ep.11)

27. Râpa Roșie

Văzut de la distanță întregul canion pare o uriașă sculptură. Și ploaia este sculptorul ei. Pe panta înaltă și fără vegetație, apa de ploaie a curs în șiroaie și a creat un relief unic în România – turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ. Râpa Roșie s-a format datorită apelor ce au curs în șiroaie și au săpat în rezervație, șanțuri adânci și coloane misterioase sau ”piramide”, care își modifică constant aspectul și dimensiunile. Poți citi și în Râpa Roșie – Micul Canion Roșu al României – (Destinații inedite în România – ep.7).

28. Castelul Lupilor – Un castel plin de legende și experiențe exotice

V-ați imaginat vreodată cum este să dormi într-un castel medieval? Dar într-o cameră de tortură? Sau într-o cameră de prințesă? Atunci, haideți la castel să experimentați ceva nou! Și nu la orice castel, ci la Castelul Lupilor. Pe lângă aspectul său de medieval cocoțat pe un deal de unde se uită falnic spre întreaga vale, Castelul Lupilor își fascinează oaspeții cu legendele și serviciile pe care le oferă.

29. Mănăstirea Sâmbăta de Sus – Un Colț de Rai

Poate pentru că locul este atât de special, atrage ca un magnet oamenii cu adevărat unici. Între anii 1940 și 1944 Părintele Arsenie Boca a fost starețul mănăstirii. Pentru momentele în care simțea nevoia să se retragă în rugăciune, Părintele Arsenie a săpat în Munții Făgăraș o mica chilie. Locul este oferă celor care se încumetă să urce până acolo o priveliște memorabilă asupra mănăstirii și a Țării Făgărașului. Și alți duhovnici au trăit aici, inclusiv Teofil Pârâian, un călugăr orb carismatic, care a devenit cunoscut în întreaga țară, pentru cuvintele sale de înțelepciune. Mănăstirea Sâmbăta de Sus este un Colț de Rai.

Top 35 locuri inedite pe care să le vezi în România în 2024 Partea IV

30. Castelul Teleki

Castelul Teleki de azi se găsește pe ruinele unei cetăți de apărare construită în Evul Mediu. Cetatea a aparținut unei familii nobiliare din Transilvania – Erdely de Somkerek. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, familia nobiliară se stinge, și cetatea este preluată de fam. Teleki. Cetatea inițială, care nu mai fusese locuită de multă vreme și ajunsese într-un grad foarte de degradare, este demolată pentru a construi un castel baroc, mai modern și mai adecvat nevoilor lor.

Cetatea se construiește timp de 30 de ani, de meșteri către locali din Târgu Mureș, după planurile arhitecturale ale lui Andreas Mayerhoffer. Interesant este că arhitectul nu a fost niciodată aici, iar varianta finală a castelului baroc este mult mai austeră decât în schițe. Citește mai multe în articolul: Castelul Teleki (Destinații inedite în România – ep. 4).

31. Cetatea Neamțului – între mit și realitate

O vizită pe tărâmul legendar al Țării Moldovei este musai să includă și o vizită la cetatea cea mândră, cocoțată sus pe deal, tocmai lângă Tg. Neamț. Cetatea Neamțului avea rol cheie în apărarea țării împotriva oștirilor Imperiului Otoman. Totuși, este și un loc învăluit în mister, povești și legende colorate și neverosimile pe alocuri pe care ți le povestesc și ție aici : Cetatea Neamțului – între mit și realitate.

32. Cetatea Făgărașului

Cetatea Făgărașului este un obiectiv turistic care s-a schimbat enorm în ultimii ani (căci ultima oară am fost aici, în urmă, cu vreo 13 ani). În 2016 cetatea a fost restaurată și renovată. Așa că, azi, am găsit o cetate care poate fi dată ca exemplu pentru orice obiectiv turistic. Frumusețea cetății i-a impresionat și pe jurnaliștii de la Hopper, care au realizat un top în care Cetatea Făgărașului a fost desemnată unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind poziționată pe locul al doilea. Despre cum arată cetatea azi găsiți informații aici Vizită în Cetatea Făgărașului – 10 lucruri pe care să le vezi

33. Orașul Toplița

Cel mai friguros loc din România – doar atât știam despre Toplița. Și vorba aceea, până nu vizitezi un loc, nu știi nimic despre el….. s-a dovedit reală și de data aceasta. 4 zile petrecute la Toplița m-au făcut să realizez că este unul dintre cele mai spectaculoase și mai ofertante locuri din țară. Pentru că aici ai multe opțiuni și activități inedite. Hai să îți arăt mai jos ce poți face în Toplița – Top 10 lucruri de făcut pentru fiecare tip de călător.

Fie că iubești mișcarea sau adrenalina, fie că îți dorești o vacanță relaxantă, te asigur că Toplița este locul perfect pentru tine. Aici, toate aceste opțiuni se combină într-un mod tare fain și uniform. Trasee montane în munții Călimani, SPA, băi termale și strand, centru de echitație le găsești pe toate aici. Ca să vezi cât de fain e la Toplița citește Toplița – Top 10 lucruri de făcut.

34. Odorheiul Secuiesc – Zborul cu Balonul 

Probabil că ai călătorit deja cu un avion sau nu? Probabil te-ai întrebat cum este să zbori cu parapanta sau nu? Ei bine, indiferent dacă le-ați încercat pe acestea două sau nu, azi vin cu o provocare nouă: te-ai gândit la o plimbare cu balonul cu aer cald…. care by the way este ruda lor cea mai apropiată, dar este și cea care oferă absolut o cu totul altă aventură celestă! Zborul cu balonul cu aer cald nu te va face să regreți nimic, așadar, chiar merită un loc pe TO DO List-ul tău de călătorie!

Eu îl pusesem de mult pe lista mea, și știți ca Universul lucrează….. eu mi-am dorit, așa că s-a întâmplat…. și am zburat cu balonul. Și a fost WOW. Uite aici de ce mi-a plăcut Zborul cu Balonul-Top 6 motive

35. Pivnițele Uriașe

La câțiva kilometri de Brașov, în Județul Covasna, pe platoul unui deal sacral se află un monument istoric. 12 porți masive, din lemn, păzesc altarul de piatră aflat pe vârful dealului unde anulal de desfășoară . Întreaga structură sub o structură construită din bârne de molizi, asemănătoare unei iurte. Vizitatorii se pot bucura de o vedere panoramică a Depresiunii Târgu Secuiesc. Galopiada Secuiească, organizată aici în fiecare an, este un eveniment plin de emoție și adrenalină. Aici poți vedea cât de frumos este locul.

România este o țară incredibilă, care abia așteaptă să fie descoperită. În acest articol, în Top 35 locuri inedite pe care să le vezi în România în 2024 am pus doar câteva dintre locurile inedite pe care eu le-am descoperit care pe care le ador. Hai și tu la drum și descoperă România.

Despre alte locuri, găsiți informații și în articolele din seria Destinații inedite care începe cu:

Villa Vinea – locul meu de suflet din Transilvania (Destinații inedite în România, ep.1)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii