Muzeul Aurului de la Brad (Destinații inedite în România – ep.3)

Așa cum mi se întâmplă mereu în ultima perioadă, despre destinațiile faine aflu întâmplător. Așa se face că, despre Muzeul Aurului de la Brad am aflat de la un prieten. Apoi, în drum spre Deva, o mulțime de indicatoare plasate pe drum parcă, redundant ne arătau că trebuie să mergem acolo. O fi ceva acolo, nu? Hai să vedem……

De la Deva la Brad sunt doar 30 de km, nu e foarte departe, așa că facem un ocol.

Ajungem în municipiul Brad și GPS-ul ne duce chiar în centru, în fața unei clădiri micuțe și cochete. Vedem o mulțime de oameni care stau la coadă, lucru ce ne contrariază puțin. Stăm la coadă aproape 1.5h. Ce e drept, nu a fost prea plăcut, dar dacă tot am ajuns aici, să mai așteptăm puțin să vedem ce e înăuntru.

Țara Zarandului - Harta exploatărilor miniere din Apuseni
Țara Zarandului – Harta exploatărilor miniere din Apuseni

În vizită la Muzeul Aurului de la Brad

Turul în muzeul este unul ghidat – așa am înțeles și noi de ce a trebuit să așteptăm atât. Vizita începe cu prezentarea modului în care, pe vremuri, se extrăgea, manual, aurul aluvionar și a echipamentelor necesare.

Aflăm că suntem într-un muzeu unic în Europa, unde găsim expuse peste 1.300 de exponate din aur nativ și mai mult de 800 de eșantioane minerale. Aurul nativ reprezintă forma cea mai pură a metalului.

Valoarea acestor exponate este incomensurabilă. Tocmai, de aceea, muzeul este clasat pe locul 4 în lume după cele din Columbia, Taiwan și Peru. Valoarea și unicitatea muzeului nu este dată de cantitatea de aur existentă aici, puțin peste 5kg, ci de unicitatea pieselor expuse. Bucățile de aur, expuse aici, sunt exact așa cum au fost extrase din subteranul Munților Metaliferi, și cu precădere, de la Mina Barza și din zona Brad – Ruda, Musariu, Valea Morii și Brădișor.

O vizită în Muzeul Aurului este un adevărat exercițiu de imaginație – formele pure ale aurului amintesc de lucruri, obiecte și animale prezente din viața noastră de zi cu zi:

Impresionante sunt și exponatele Steagul dacilor și un Cristalul pentagonal – unic în lume.

Deși, este înființat în 1896, Muzeul Aurului de la Brad este atestat pentru prima dată în 4 iulie 1912, într-o notă ce poartă semnătura unui vizitator.

În cadrul muzeului exponatele sunt organizate, în săli, pe categorii, printre care cele mai importante sunt:

  1. Minereuri au fost identificate, pentru prima dată în lume în România – și conțin aur aflat în diverse combinații cu alte minerale sau combinații chimice.
  2. Minereuri din alte părți ale lumii.
  3. Minerale și minereuri diverse – azurit, pirită, mercur, diamant, sulf, cupru, turcoaz, cuarț.
  4. Exponatele ce conțin sulfuri și oxizi.

 Patrulaterul aurifer și mineritul în Brad

Muzeul Aurului concentrează, în special, descoperirile realizate în Patrulaterul aurifer – zona din Munții Apuseni care este delimitată de localitățile Căracui, Săcărâmb, Zlatna și Baia de Arieș și de unde s-au extras de-a lungul istoriei, mari cantități de aur.

Cercetările arheologice au confirmat că încă de pe vremea romanilor în zona Munților Apuseni se realizau extracții miniere. Legenda spune ca împăratul Traian, atunci când a ocupat provincia, în 106, a făcut o captură imensă de război în aur și argint. Ar fi dus la Roma peste 165.000 kg de aur și 331.000 kg de argint. Mărimea acestei prăzi de război a fost simbolizată de romani, pe unul dintre basoreliefurile Columnei lui Traian. Pentru a sărbători cucerirea Daciei și captura de război se spune că romanii au sărbătorit 123 de zile.

În perioada ocupației romane (106-271 AD) se estimează ca au fost extrase din zona Patrulaterului Aurifer între 500.000 și 933.000 kg de aur.

După Primul Război Mondial, în anul 1920, minele de la Brad intră în posesia societății românești „Mică”. În perioada interbelică această societate este una dintre cele mai importante întreprinderi industriale din România.

Conform estimărilor realizate de specialiști, cantitatea de aur ce a fi fost extrasă în din cele 60 de zăcăminte cunoscute din Munții Apuseni, din perioada daco-romană și până în 2006 când a fost închisă mina de la Bradul, a fost estimată la circa 1750t.

Estimarea cantității de aur extrasă din zăcămintele din România în mai bine de 2000 de ani:

– perioada pre-romană (înainte de anul 106) – 10%;

– perioada romană (anul 106 – 270) – 24%;

– perioada evului mediu (anul 270 – 1492) – 24%;

– perioada Imperiului Austro – Ungar (1492-1918) – 27%;

– perioada interbelică (1918-1945) – 4%;

– perioada comunistă (1945-1989) – 9%;

– perioada post – comunistă (1989-2006) – 2%.

Majoritatea exponatelor din vitrinele Muzeului Aurului din Brad sunt eșantioane care au fost descoperite de mineri la exploatările din Ruda-Brad, Gurabarza, Musariu, Brădişor şi Valea Morii, exponatele fiindu-le prezentate vizitatorilor așa cum au fost găsite în subteranul minelor de aur.

Veți găsi, în acest muzeu unic prin bogăția exponatelor sale, aur în toate formele posibile: lamele, filament, dendrite, granule, aur fin dispersat, liber, dar și în combinație (concrescent) cu alte minerale. De la ghizii muzeului veți afla că această impresionantă colecție reunește majoritatea zăcămintelor de aur din România, cu exponate reprezentative pentru toate tipurile de minerale. De asemenea, aici veți putea admira, aici, unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul.

Tips & Tricks pentru Muzeul Aurului de la Brad:

  1. Durata: pentru că sunt multe exponate și regula nu permite mai mult de 14 vizitatori în același timp, este posibil să stați la coadă și 2 h. Vizita efectivă a muzeului poate dura între 15 min și 1 h. Depinde de gradul de interes.
  2. Toate explicațiile sunt scrise doar în limba română.
  3. Preț: pentru informații actualizate intrați pe site-ul Muzeul aurului de la Brad.

Despre alte destinații inedite în România, găsiți informații și în articolele:

Villa Vinea – locul meu de suflet din Transilvania (Destinații inedite în România, ep.1)

Mănăstirea Cisterciană de la Cârța – Legende, ficțiune și realitate – (Destinații inedite în România – ep. 2)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii