Villa Vinea – locul meu de suflet din Transilvania (Destinații inedite în România, ep.1)

Nu știu alții cum sunt, dar eu mi-am descoperit pasiunea pentru vin pe la 32 de ani. Și de atunci, parcă nicio băutură nu se compară cu vinul. Vinul este o artă, o poveste complexă, plină de tâlc și de arome ce așteaptă să fie descoperite. O astfel de poveste este și – Villa Vinea.

Cum am aflat de Villa Vinea?

Din pură întâmplare. Căci, împotriva sorții nu te poți pune. Dacă e să ajungi într-un loc, apăi acolo o să ajungi. Plecăm noi din Brașov cu destinația Oradea. Bine, nu chiar direct, ci cu un mic ocol pe la Castelul Teleky. Pe drum, când intrăm în Gornești pe partea stângă a drumului văd un magazin de vinuri mic, elegant și cu o siglă stilată – Villa Vinea. Interesant. Hai să căutăm pe Google și să vedem despre ce e vorba. Primul indiciul – la 49 de KM de castelul Teleky. Al doilea – au și degustare de vin! Perfect. Acolo e de noi!

După ce vizităm Castelul Teleky, calculăm că avem destul timp să ne oprim puțin la Villa Vinea și apoi să mergem spre Oradea (destinația noastră finală).

În vizită la Villa Vinea

Intrarea în podgorie se face pe o poartă cu emblema și însemnele casei de vinuri.

Intrarea în Podgorie
Intrarea în Podgorie

Un drum sinuos te poartă până sus în deal unde ne este dat să vedem o casă impresionantă.

Parcăm mașina și ne întoarcem să vedem priveliștea. WOW.

Este locul perfect. Priveliștea este incredibilă: cât vezi cu ochii, rânduri de vie perfectă, o câmpie verde, munții care mărginesc întreaga vale a Târnavelor și cerul albastru turcoaz, pe care sunt parcă aruncați câțiva nori. Aici, sus, în deal, vila parcă tronează deasupra întregii regiunii.

Și, cum, încă nu am o mașină care să se conducă singură, și trebuie să fiu șoferiță, cu o mare strângere de inimă, mă văd nevoită să renunț la pachetul de degustare. Asta e! Permisul este sfânt. După ce se comandă pachetele de degustare, mergem să ne așezăm la masă. Priveliștea îți taie respirația.

Iar în completare….. apare și vedeta locului – Vinul alb Chardonnay, însoțit de un platou de brânzeturi, de la Manufactura de Brânză din Cund, de mezeluri tradiționale de la Petry, brand mureșean și pâine de casă.

Mai aveți vreun dubiu că acesta nu este locul perfect în care să te afli?

Sincer, nu am mai fi plecat de aici, dar, călătorului îi șade bine cu drumul și trebuie să plecăm spre Oradea. Cu greu de desprindem de priveliște și de vin (unii dintre noi). Eu, drept revanșă am plecat cu 3 sticle de vin (dintre care și celebra Feteasca Neagră din 2014).

Și parcă nu putem pleca încă….. ne mai oprim de două ori  să mai facem câteva poze……

Iar la ieșire, ne salută reverențios…. un tânăr căprior. O întâlnire neașteptată … și frumoasă, ca un cadou de rămas-bun.

Întâlnirea cu un căprior la plecare
Întâlnirea cu un căprior la plecare

Despre Villa Vinea

Povestea Villa Vinea a început în 2004, când Heiner Oberrauch a descoperit în apropierea orașului Tîrgu-Mureș o locație perfectă pentru producerea de vinuri extraordinare: „M-am îndrăgostit instantaneu de această zonă și până în ziua de azi îmi amintesc de prima dată când am privit-o: peisajul fermecător de a lungul râului Târnava Mică, scăldat de o lumină delicată, cu dealuri care îmi aminteau de Toscana. Am decis să fie și casa mea, să încep o podgorie și să creez vinuri unice, cu un caracter deosebit, memorabile pentru cei care le gustă. ”- Heiner Oberrauch, proprietarul Villa Vinea.

Azi, podgoria de la Villa Vinea depășește 60 de hectare. Soiurile de struguri regăsite aici sunt deopotrivă românești și internaționale, cu precădere nemțești: Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir și Merlot. În portofoliu au fost adăugată și o varietate albă germană, Kerner și una roșie austriacă, Zweigelt, specifice și pentru Suedtirol – Italia, locul de origine al lui Heiner.

In plimbare prin podgorie
În plimbare prin podgorie

Deși este o cramă mică, Villa Vinea, produce anual aproximativ 250.000 de litri și își propune să păstreze tradiția regiunii, Transilvania prin producția de vinuri albe, precum Feteasca Albă sau Feteasca Regală. Din totalul produs, 60% sunt vinuri albe, 3% vinuri spumante, și până la 7% vinuri roze, iar restul, de aproximativ 30%, sunt vinuri roșii. Calitatea vinurilor marca Villa Vinea a fost recunoscută la nivel național și internațional prin câștigarea de numeroase premii. Doar în 2020, la International Wine Contest Bucharest TeleVinarium 2020, au câștigat 5 medalii de aur și două de argint.

Degustare la Crama Vinea

Din păcate, noi am ajuns prea târziu – turul se terminase cu ceva timp în urmă. Însă, în mod clar ne vom întoarce. Dacă sunteți interesați de o vizită la această cramă modernă, ca să degustați vinurile proaspete și gustările de la producătorii locali cu un view incredibil, trebuie să vă faceți o rezervare cel puțin cu o zi înainte de vizită. Grupul minim este de 5 persoane, iar lista de prețuri este:

Pachet Lejer: 35 ron

  • 3 pahare de vin;
  • Selecție de brânzeturi și produse crud-uscate, din carne (150gr);
  • Pâine, apă.

Pachet Avansat: 45 ron

  • 4 pahare de vin;
  • Selecție de brânzeturi și produse crud-uscate, din carne (150gr);
  • Pâine, apă.

Pachet Iubitorul de vinuri: 55 ron

  • 5 pahare de vin;
  • Selecție de brânzeturi și produse crud-uscate, din carne (150gr);
  • Pâine, apă.

Mai multe informații găsiți pe site-ul cramei www.villavinea.ro.

Dacă iubiți vinul de calitate și vă doriți o experiență aparte, vă recomand o vizită la crama Villa Vinea. Cred că m-aș putea muta aici…. Voi  ce părere aveți?

Despre locurile mele preferate care spun povești despre vin, găsiți informații și în articolul:

Povestea vinului și vinul de poveste…. La Le Sommelier Brasov

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii