Mini Transilvania Park – (Destinații inedite în România – ep.20)

Iacă iar o destinație inedită, pe care nu o puteam rata – Mini Transilvania Park. Și trebui să vă mărturisesc că pentru mine este chiar și mai inedită, pentru că cei 1.80m ai mei s-au resimțit aici, din plin. Experiența a fost tare frumoasă, căci știind castelele, bisericile și cetățile transilvănene la adevărata lor dimensiune și prestanță, văzându-le, acum, în Mini Transilvania Park atât de mici, m-am simțit, la propriu, o Guliver(a) în țara piticilor. Mă așteptam ca de prin cetăți sau orașe să iasă niște omuleți mici și să mă certe că sunt prea înaltă…. Ha ha ha… eu și imaginația mea literară.

De ce Mini Transilvania Park?

Povestea Mini Transilvania Park este una foarte frumoasă și de succes. Szabolcs Fazakas, conducătorul proiectului Legendarium, a primit o hartă culturală a legendelor europene, în Parlamentul de, la Bruxelles. A observat că țara noastră era reprezentată pe această hartă numai de legenda lui Dracula. I-a încolțit în minte ideea de a culege legendele de secuime și de a le prezenta lumii. În scurt timp, a reușit să adune 157 de legende. Prima realizare a proiectului a fost harta basmelor pentru copii, apoi cartea legendelor, CD-ul audio, cartea de colorat și diferitele jocuri de societate. Ulterior, o parte foarte importantă din proiect a devenit Mini Transilvania Park.

Creatorii acestor machete sunt Domokos Vajda și Auróra Németh Hajnal, sub îndrumarea grafică profesională istorică a lui János Gyöngyössy.

De ce mi-a plăcut așa de mult Mini Transilvania Park?

Pentru că este o dovadă pură de măiestrie și de talent și pentru că, așa cum deja mă știți, de fiecare data când revin aici intru, din nou, într-o lume a copiilor. Și, aici, chiar mă simt tare bine.

Inițial, la deschiderea parcului, au fost expuse în jur de 60 de exponate, copii fidele, dar la o scară mult mai mică a clădirilor din realitate. Totuși, detaliile, culorile și măiestria realizării le-au făcut extraordinare și atractive.

Personal, de la deschidere, în fiecare an am vizitat Mini Transilvania Park, și de fiecare dată am găsit noutăți. Anul trecut am găsit trenulețul parcului, iar anul acesta a fost finalizat Castelul de Povești cu locul de joacă pentru copii, cinematograful în care rulează animațiile făcute de echipa Legendarium.

Cel puțin 2 ore ne-am plimbat prin parc alături de Siltrips și de Dana Gonț și ne-am minunat de micile machete. Chiar vă propun un joc tare fain: evitați să vă uitați pe legendele machetelor și încercați să ghiciți voi care sunt locuri. Vă asigur că este tare distractiv.

În plus,  doar ne știți….. am plecat de la Mini Transilvania Park cu o listă mare de locații inedite pe care le voi vizita cât de curând.

În 2013 am vizitat pentru prima oară Mini Europa Park de la Bruxelles. Atunci, mi s-a părut o idee fabuloasă și extraordinar de creativă – replicarea la o scară mult mai mică a celor mai importantor monumente din Europa. Detaliile, perfecțiunea execuției și interactivitatea machetelor m-au fascinat. Trebuie să recunosc că nu m-am așteptat să regăsesc așa ceva în România, chiar după 7 ani. Cei de la Mini Transilvania ParkLegendarium, au avut inspirația a crea o astfel de idee și aici, în România, pentru castelele, bisericile fortificate și orașele din Transilvania, care aparțin patrimoniului UNESCO. Așa că dacă aveți drum pe la Odorheiul Secuiesc opriți-vă puțin. Tare mult o să vă placă.

Informații utile despre Mini Transilvania Park:

Locație: Strada Orbán Balázs 184, Odorheiu Secuiesc, județ Harghita

Orar: Luni – Vineri 10:00-19:00

           Sâmbătă – Duminică 9:00-19:00

Preț: 30 lei pentru adulți, 15 lei pentru copii și pensionari

* Prețul biletelor pentru Parcul Mini-Transilvania includ intrarea și la Centrul Memorial Orbán Balázs.

Și dacă vrei să vezi pe scurt cum e la Mini Transilvania Park poți intra pe Tiktok aici.

Despre alte destinații inedite din România, găsiți informații și în articolele:

Povestea Calendarului – Cel mai frumos loc din România – (Destinații inedite în România – ep.15)

Muzeul Pălăriilor de Paie – (Destinații inedite în România – ep.14)

Casa Fluturilor de la Praid – (Destinații inedite în România – ep.13)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii