Statuia Inima lui Iisus de pe Vf. Gordon – (Destinații inedite în România – ep.8)

Multe locuri faine are Românica noastră, dar puțin cunoscute. Așa că, în căutările mele pentru destinații inedite, am descoperit că în Harghita se găsește cea mai înaltă statuie a lui Iisus, din Europa de Est. Deci, dacă nu am ajuns încă la Rio, musai să merg la Statuia Inima lui Iisus de pe Vf. Gordon, din Harghita.

Inima lui Iisus foto credit bzi.ro
Inima lui Iisus foto credit bzi.ro

Povestea Statuii Inima lui Iisus

Chiar dacă a fost construită în 2011, există și o legendă care spune că: În această zonă au fost inundații puternice, cu multe victime. Valea se inundă toată când e vreo ploaie torențială.

Domnul “Gordon” – patronul firmei de lactate Gordon și-a dorit să ridice o statuie care să protejeze comunitatea, dar care să-i protejeze și afacerea. Așa că, având o parte semnificativă din banii necesari, el a implicat câțiva investitori și primăria din sat și, împreună au adunat 200.000 eur – suma necesară pentru a construi statuia.

Poziția pe care a ales-o Domnul Gordon, pentru a amplasa statuia, a fost chiar pe dealul din fața fabricii Gordon, tocmai pentru a îi asigura protecție divină – să-i meargă bine producția și vânzările.  Din păcate, Domnul Gordon nu a mai apucat să vadă minunile statuii, căci a murit pa scurt timp după inaugurarea ei.

Cum ajungem acolo?

Cel mai sigur este să apelăm la ajutorul prietenilor noștri Google Maps sau Waze, care ne duc până la parcarea din spatele statuii.

Dacă totuși, vă bazați pe orientare, Statuia Inima lui Iisus se afla pe drumul dinspre Odorheiu Secuiesc către Târgu Mureș. La intrarea în comuna Bisericani, facem dreapta și apoi, mergem vreo 5 km pe un drum de țară, plin de pietre, colb și gropi.

Sunt două variante de a ajunge la statuie:

1.Pe jos, în plimbare – mașinile le puteți lăsa în parcarea de la baza dealului. Urcarea e destul de abruptă, dar nu de speriat. Drumul până sus durează cam 20 de minute.

2. Cu mașina – până în spatele statuii. Atenție! Sunt si porțiuni cu gropi mari și, în cazul în care a plouat, pregătiți-vă de o baie de noroi.

Orice variantă ați alege drumul prin pădure este spectaculos.

Statuia Inima lui Iisus

Statuia construită de artistul Zavaczky Walter, din Odorheiu Secuiesc are o înălțime de 22.5m și tronează de pe dealul Gordon (953m) deasupra întregii văi. Aceasta este cea mai mare statuie al lui Iisus din Europa de Est și seamănă puțin cu statuia lui Iisus din Rio de Janeiro. Imaginea mantiei lui Iisus formată din cele 4 rânduri de tablă și mâinile care sunt deschise ocrotitor, amintește de statuia lui „Cristos Mântuitorul“(Cristo Redentor), din capitala Braziliană.

Priveliștea de la Statuia Inima lui Iisus

Noi am avut noroc de o zi senină, așa că priveliștea a fost pur și simplu WOW. Din vârful Statuii de 22 de metri, priveliștea este extraordinară. Se poate vedea aproape tot peisajul dintre Odorheiul Secuiesc și Sovata. Munții parcă sunt plecați la picioarele spectatorului uimit.

Priveliștea de pe muntele Gordon
Priveliștea de pe muntele Gordon

Și mai am un pont pentru voi. Dacă vreți să vă cazați în locații speciale, în Odorheiu Secuiesc vă recomand: Septimia Resort și Pensiunea Horizont.

Despre alte destinații inedite din România, găsiți informații și în articolele:

Lacul Vida de la Dobrești – 10 motive ca să îl vizitezi (Destinații inedite în România – ep.5)

Castelul Lupilor – Un castel plin de legende și experiente exotice – (Destinații inedite în România – ep.6)

Râpa Roșie – Micul Canion Roșu al României – (Destinații inedite în România – ep.7)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii