Cred că avem cu toții momente în care ne dorim să plecăm în concediu, să ne relaxăm și să intrăm în contact cu natura prin experiențe. Ne-am săturat, poate, de muzeele reci și impersonale. Vrem altceva. Căutăm experiențe pline de farmec și de naturalețe. Căutăm să ne bucurăm de lucrurile simple, naturale, ce ne reconectează cu natura. Tot căutând destinații inedite, am găsit lângă Salina de la Praid, un astfel de loc –> Casa fluturilor de la Praid. Acum, am un motiv în plus să îmi placă să merg în Transilvania – descopăr de fiecare dată lucruri noi, interesante și inedite.
Unde se află Casa fluturilor de la Praid?
Casa fluturilor de la Praid o găsim la 800m de Salina Praid. Accesul pentru vizitarea Casei Fluturilor este foarte bine semnalizat. Peste tot, la fiecare intersecție, pe fiecare gard găsim câte un afiș care ne îndrumă spre acest loc. Nu știam la ce să mă aștept. Când ajungem acolo, SURPRIZĂ. În mijlocul unei curți foarte întinse găsim o construcție modernă care ne atrage tare mult.

Panoul de la intrare ne furnizează toate informațiile de care avem nevoie:
Programul de vizitare: Zilnic de la 9am la 19.00 pm.
Prețul: 10 ron – adult; 6 ron – copil.
Vizita în Casa fluturilor de la Praid
Intrăm și surpriza este și mai plăcută. Prima încăpere este destinată relaxării. Totul este atât de cozy. Mirosul de lavandă și muzica suavă te îmbie la relaxare. E ca și cum am păși într-o altă lume. Găsim aici câteva mese pentru servire cafea/sucuri naturale, casa de bilete și magazinul de suveniruri. Fluturii și lavanda sunt lait-motivul tuturor suvenirurilor – tablouri cu fluturi, sau diferite suveniruri și produse cu lavandă etc. În plus, găsim și siropuri, dulcețuri – toate naturale – homemade. Ce îmi place foarte mult au și o zonă de relaxare, unde vizitatorul poate gusta din aceste produse (apropo, într-o vitrină frigorifică sunt și prăjituri, sucuri etc.)

Ne e tare greu să ne despărțim de zona aceasta. Prea cozy, prea faină. Cel mai greu e să ne decidem ce să cumpărăm. Le-am lua pe toate! Dar știm că după ușa cu perdea verde vom găsi un univers exotic. Este o încăpere special amenajată pentru a putea re-crea atmosfera tropicală. Primul impact este unul foarte plăcut mie. Îmi stârnește amintiri prețioase: căldura și umiditatea ridicată din iubita mea Asie. Deja încep să ador locul acesta (eu cu Asia mea și Marcel Proust cu a sa madeleine :)).
Încăperea fluturilor este foarte frumos amenajată. De jur împrejur este un material tip plasă, cu decorațiuni frumoase, pe care fluturii se așază nestingheriți. În mijloc este un loc plin de verdeață, unde sunt amplasate bananele și feliile de portocală pline de zaharuri și nectarul pe care fluturii îl iubesc atât de mult. Un mic lac, câteva bănci, și muuuuuulte ghivece cu flori colorate și orhidee vin să completeze Casa fluturilor de la Praid.
Povestea fluturilor
Povestea lor este spusă în Casa fluturilor de la Praid de un panou mare afișat la intrare, de la stadiul de ou, până la stadiul de omidă, pupa sau cristalida.
Fluturii ajung aici, în etapa de “crisalidă„. Ei sunt cumpărați din țări tropicale și sunt transportați în anumite condiții de temperatură și umiditate în recipiente asemeni unei clocitoare. În funcție de specie, perioada de eclozare este diferită și fluturii ies din crisalide în diferite zile. Apoi, își petrec viața aici, în mediul propice pentru ei – mediul tropical cu o temperatură cuprinsă între 40-60°C și o umiditate ridicată – Asia – get-beget.
Tot de pe panou aflăm că aici îi putem admira pe “fluturele atlas” ce poate ajunge la o anvergura a aripilor de 25 cm, “fluturele de azur” sau “fluturele frunza-indiana”, care este cameleonul fluturilor în arta camuflajului, sau “fluturele bufniță”.
Să ne împrietenim cu fluturii
Prima rugăminte pe care am primit-o la intrare a fost să nu punem mâna pe fluturi. Deși, sunt extrem de frumoși și tentația este mare, mai ales, că vin spre noi, respectăm cu sfințenie această regulă. Nu numai pentru că este o regulă impusă de Casa fluturilor de la Praid, ci și pentru că știm că acest lucru ar însemna moartea fluturilor. Ceea ce nu ne dorim.
Experiența de a intra în lumea fluturilor este unică. Prin întreaga încăpere, fluturii vioi, colorați, delicați și gingași zboară în tandem. Sunt niște ființe curioase să cunoască. Așa că, nu mare ne este mirarea când micile ființe vin și se așază pe noi. Le plac tare mult bananele și portocalele. Zboară în căutarea lor prin încăpere. Îi regăsim și pe plase sau pe plantele tropicale sau pe lângă micul iaz amenajat.
Fluturii zboară peste tot. Sala pare chiar un cadru desprins din filmele Disney. Cât este de frumos. Gingășia si frumusețea sunt aici, la ele acasă. Pentru noi, vizitatorii acestei mini-lumi exotice, senzația pe care o avem, este una de relaxare, de calm, de plutire, de desprindere de realitate prin evadare din cotidian.
Casa fluturilor de la Praid, este o experiență unică pentru mine. E un loc al distracției, atât pentru cei mici, cât și pentru noi adulții. Spre deosebire de acele insectare reci, morbide și impersonale, aici, vorbim despre o experiență în adevăratul sens al cuvântului. Cunoaștem fluturii în toată splendoarea și măreția lor, căci pătrundem direct în lumea lor colorată și plină de viață.
Despre alte destinații inedite în România, găsiți informații și în articolele:
Cetatea Hărman – Cetatea vie de lângă Brașov – (Destinații inedite în România – ep.11)
Tărâmul Lavandei Mădăraș – (Destinații inedite în România – ep.12)
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!