“ Muzeul de Păpuși sau GALERIA PĂPUŞILOR ” – o poză de pe Facebook îmi atrage atenția. „Oare eu când am fost copil ultima dată?” este întrebarea ce îmi răsună imediat în minte.
Azi, dintr-o dată am devenit adulți – cu probleme multe, responsabilități zilnice și maturitate asumată. Azi, am uitat de lumea aceea a copilăriei în care se întâmplă lucruri extraordinare și unde imaginația nu are limite. De acolo unde totul este posibil. Acolo povestea se schimbă continuu, așa cum ne dorim: personajele apar / dispar, se transformă în ființe de basm, capătă puteri noi, se luptă sau se iubesc, cuceresc sau pierd. Cum ar fi oare să mă întorc în acea lume? Fără prea multă planificare, prietenul Google mă ajută din nou. Sun și planific o vizită la “ Muzeul de Păpuși” din Târgul Secuiesc.
O pasiune devenită realitate – Muzeul de Păpuși sau GALERIA PĂPUŞILOR – Târgu Secuiesc – Colecție privată
Povestea începe în 2008: în urma retrocedărilor, soțul dnei Nagy Ibolya primește înapoi o casă în centrul orașului Târgul Secuiesc. Casa este o casă veche, construită în 1910, plina de iz și farmec interbelic. Pasiunea pentru păpuși a dnei Nagy Ibolya a făcut ca ideea “GALERIEI PĂPUŞILOR” să pornească de aici: o colecție de păpuși deschisă tuturor celor care vor să revină în universul copilăriei.
În 2010, este fondată “GALERIA PĂPUŞILOR – Târgu Secuiesc – Colecție privată”. Pasiunea, truda și dorința de a împărtăși cu ceilalți o determină în fiecare moment, pe dna Nagy Ibolya să își continue visul. Azi, colecția sa deține peste 1350 de păpuși (de porțelan, de plastic, de cârpă, de lemn etc).
Prima dată este decorată Camera păpușilor de Porțelan și, aici, sunt așezate cele mai vechi 6 păpuși din colecție. Și azi, ele sunt tot acolo, la loc de cinste.
Urmează prima expoziție “GALERIEI PĂPUŞILOR” – publicul admiră primele 175 de păpuși ale colecției. Pasiunea dnei Nagy Ibolya devine și mai puternică. Numărul păpușilor din colecție crește în fiecare an. În fie care an, se adaugă la colecție încă 100-200 de păpuși noi de prin toată lumea.
Un alt imbold a fost, așa cum ne povestește cu ochii umezi, dna Nagy Ibolya – Istoria păpușilor. Internetul a fost poarta spre cunoaștere și explorare. Așa a aflat ca prima păpușă a fost creată in Franța în 1840. Scopul acestei creații nu este să aducă bucurie copiilor, așa cum o cunoaștem noi azi, ci să prezinte moda vremii. Rochiile în stil de epocă sunt prezentate doamnelor prin intermediul acestor păpuși. Accesoriile, bijuteriile și dantelele le fac și mai spectaculoase. Tot internetul, îi arată, că păpuși vechi mai există încă și că pot fi cumpărate. Așa a apărut ideea căsuței de epocă pentru păpuși. Din păcate, spațiul din casă nu a ajutat foarte mult și, a construit un raft tematic.
Camerele din Muzeul de Păpuși
Dna Nagy Ibolya își dorește să împărtășească cu cei care vor să pătrundă din nou în această lume, pasiunea sa pentru păpuși. Azi păpușile sunt așezate tematic, pe epoci, pe stiluri (victorian, rembrandian etc.) sau de locații.
1.Camera Păpușilor de porțelan – la loc de cinste, aici sunt așezate primele păpuși ale colecției.
2.Camera Verde găzduiește cele mai vechi păpuși din colecție – păpuși din perioada interbelică până la 1960 – aici se află și păpușa numită Chinezoaica (1927 – cea mai veche din colecție). Tot aici găsim
3. Camera de epocă ne poartă cu gândul la timpurile de mult apuse ale poveștilor regale cu prinți și prințese.

4. Camera nostalgia – este o călătorie în copilăria noastră – cu uniformele albastre, cu cerneala Pelikan, cu alfabetar și amintiri duioase.
5. Sala Mare sau Galeria Olga – poartă numele soacrei dnei Nagy Ibolya. Si este o călătorie printre păpuși celebre – replici ale celebrităților – Lady Di, Prințul William & Kate Middleton, Audrey Hepburn etc. și păpuși clasice. Majoritatea păpușilor provin de Germania și din Franța.
Fiecare păpușă spune o poveste – Niciuna nu seamănă cu alta. Fiecare păpușă este unică în felul ei – expresia feței ce transmite privitorului un sentiment sau o emoție, vestimentația unică sau cultura pe care o reprezintă sunt doar câteva din valorile acestei colecții.
Alte păpuși vechi, care sunt mândria colecției sunt: Rusoaica din perioada interbelică, Păpuși de cârpă din perioada anilor 60 sau Arădeanca din perioada anilor 70-80.
Anapedia la Muzeul de Păpuși sau GALERIA PĂPUȘILOR
Eu m-am întors în copilărie. În acel timp și spațiu în care grijile, graba și problemele nu existau. Acolo unde doar jocul mă învăța despre existență, despre lucruri, despre oameni din jur. Mă așez jos, în cameră și iau în brațe o păpușă – pătrund într-o lume pe care am uitat-o de mult – cea a copilăriei, plină de personaje. De departe, Alba ca zăpada, Cenușăreasa, Zâna din portocală, Hercule, Aladdin, Balaurul cu șapte capete, vrăjitoarea cea rea apar aievea. Alegerea e a mea, căci pot fi orice personaj vreau. Voi pe cine ați alege?
Copilăria este o lume magică, unde orice se poate întâmpla și unde putem vizita orice loc din lume cu ochii minții … Ne ajută, ne provoacă, ne învață.
Vă mulțumesc pentru aceste sentimente, dna Nagy Ibolya.
Dacă ajungeți prin aceste locuri – opriți-vă și la Târgu Secuiesc Muzeul de Păpuși sau GALERIA PĂPUŞILOR , un muzeu destinat oricui iubește copilăria, jocul și lumea fascinantă a păpușilor. Cei mici vor fi fascinați de poveștile descoperite aici, iar cei mari cu siguranță vor retrăi amintiri plăcute din copilăria lor.
Adresa: Târgu Secuiesc, Str. Independenței, Nr. 4
Program: Luni -Duminică – Programare prin telefon: 0753 034 690
Prețuri intrare: Bilet pentru grupuri adulți și pensionari: 10 lei/persoană
Bilet pentru copii: 6 lei/persoană
Despre alte destinații inedite din România, găsiți informații și în articolele:
Râpa Roșie – Micul Canion Roșu al României – (Destinații inedite în România – ep.7)
Statuia Inima lui Iisus de pe Vf. Gordon – (Destinații inedite în România – ep.8)
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!