Csíki Sör – 7 motive pentru care trebuie să fie pe itinerariul vostru – (Destinații inedite în România – ep.10)

Pasiunea pentru locurile inedite și speciale, îmi aduce experiențele cele mai faine, din care învăț lucruri noi și extraordinare. Weekend-ul trecut a venit cu invitația celor de la Fabrica de bere Csíki Sör, de a le călca pragul și de a învăța despre secretele unei beri artizanale – IPA.

Vizita la fabrica de bere din sătucul Sânsimion, Harghita este una dintre cele mai inedite experiențe pe care le-am avut în România și motivul este simplu –  am văzut cum se produce berea artizanală, intrând chiar în fabrică, pe liniile de producție.

Iată mai jos care sunt motivele pentru care această destinație trebuie să fie un „MUST” pe itinerariile voastre dacă ajungeți prin acele părți:

1. Diferența dintre o bere artizanală și una industrială

Diferența dintre o bere artizanală și una industrială este dată de lipsa aditivilor, a enzimelor sintetice, a conservanților și de durata procesului de fermentație. Berea Csíki Sör este o bere artizanală. Adică, este produsă doar din cele 3 elemente de bază – apă, malț și hamei.

Berea Csíki Sör, este făcută după ”Legea purității germane” – din 1516 – lege care prevede ca berea să fie produsă doar din cele 3 elemente de bază.

2. Povestea berii Csíki Sör,

Ghidul nostru prin această poveste a fost Margit (Pixi). Cu zâmbetul pe buze și pasiunea în ochi, Margit ne împărtășește povestea berii.

Pe aceste meleaguri, berea Csiki Sor se produce de mai bine de 500 de ani. Proprietarul fabricii a moștenit această rețetă. În 1584 Iezuiții au pomenit în scrierilor lor pentru prima dată producerea acestei beri pe meleagurile transilvănene. Rețeta originală a fost îmbunătățită cu ajutorului Maestrului Berar Simonffy Arpad și azi a ajuns să fie una dintre cele mai apreciate beri din România.

Fabrica a fost construită în locul unei vechi fabrici comuniste de spirt și amidon. Singurele lucruri care au mai rămas din vechea fabrică sunt șinele de la trenuri și faianța din laboratorul fabricii – cea originală, din 1940.

Pe o distanța de 5 km, pe aceste șine se aduceau cartofii în fabrică de la gospodarii din zonă. Azi le-au refolosit ca element de design pentru a crea mesele din zonele de vizitare ale fabricii.

3. Chips-urile Csíki Sör,

Totuși, tradiția nu a fost uitată. Așa că, și acum, se procedează ca pe vremuri….Sămânța pentru chips-uri este o sămânță de cartofi specială. Primăvara se dă această sămânța de cartofi către gospodarii din zonă,  iar toamna se re-cumpără de către Csiki Sor de la localnici și se aduc în fabrică pentru a face chipsuri. Astfel, tradiția este re-înviată și păstrată.

Aaaaaa…. nu v-am spus …. Csíki Sör produce și chipsuri în fabrica de chipsuri. Un sortiment inedit sunt chipsurile cu canabis, care by the way, sunt interzise celor sub 18 ani :).

Chipsurile Csíki Sör
Chipsurile Csíki Sör

4. Turul fabricii Csíki Sör

Pe liniile de producție, Margit ne însoțește și ne explică fiecare etapă a procesului de fabricare a berii:

a. Materiile prime

La berea de bază de folosește malțul Münchener și Pilsener.

La berea brună se folosește, în plus, malțul caramel – cel care dă gustul specific berii brune – și malțul prăjit, cel care dă culoarea berii.

Malțul este, de fapt orz germinat care se ține la înmuiat timp de 8 zile, apoi se usucă la o temperatura ridicară și germenii se îndepărtează. Se păstrează doar sămânța – malțul.

Hameiul – este condimentul care conferă berii gustul amar. Este și un bun conservant pentru bere. Hameiul trebuie păstrat la frigider pentru prospețime.

b. Secția de fierbere

În acest pas de proces se fierb cerealele (procesul de plămădire – se transformă amidonul din malț în zaharuri fermentescibile) și se obține mustul de bere, care mai apoi se amestecă cu hameiul timp de 90 de min. Mustul se răcește la 12 grade. Acum e ca un ceai cald de tărâțe – nu-i prea atractiv, așa-i? Dar, stați să vedeți produsul final.

c. Secția de fermentare-maturare

Aici se adaugă drojdia de bere pentru a obține alcoolul și aciditatea naturală a berii. Apoi berea se ține la maturat între 30 de zile și 50 de zile (cea cu miere). Cu cât stă mai mult la maturare, cu atât mai bună devine. După acest pas de proces, obținem berea nefiltrată – adică ceea ce am avut în pahar pe tot parcursul vizitei noastre – Berea cea bună de culoarea chilimbarului.

d. Secția de filtrare

În acesta etapă, berea este aproape gata. Însă, totuși mai conține „suspensiile”, așa că pentru a oferi validitate produsului mai sunt necesare încă două filtrări:

  • prin diatomită – cea mai veche metodă de filtrare a berii prin pământul acesta vulcanic. Berea trece prin acest tip de pământ si acolo rămân toate suspensiile.
  • a doua filtrare este un proces automatizat, prin membrane, pentru a asigura o filtrare perfectă a berii.

e. Secția de îmbuteliere

Este etapa finală în care produsul finit este pus în sticle pentru a fi livrat către consumatori.

Turul durează aproximativ 30 -40 de min. 

5. Sky bar-ul

Eh….. și ajungem și în locul cel mai apreciat de vizitatori…. Skybar-ul de la Csíki Sör. Și odată cu asta turul nostru prin fabrică se termină. Sky bar-ul este al nostru pentru o degustare completă … Povestea continuă….. Fiecare gustăm din sortimentele de bere și ne alegem favorita. Trebuie să recunosc că pe mine m-a cucerit – de la prima degustare – Berea Csíki Mezes cu miere.

6. Prânzul la fabrica de bere Csíki Sör

Experiența nu se termina aici. La Csíki Sör oaspeții pot servi și prânzul – care este o specialitate locală Ciolan afumat în crustă de pâine cu mujdei de usturoi, hrean și ceapă roșie.

Preparatul este realizat de un restaurant local și credeți-mă că-i tare bun. Pe cuvânt de gurmandă!

Precondiție: pentru că este un preparat special, care necesită să fie lăsat la dospit, se prepară doar în cantități limitate. Așa că, dacă vreți să îl gustați, trebuie să faceți rezervare din timp.

Credeți-mă nu veți regreta! …. Ah…. și se garnisește cu sos de usturoi  – yummy.

7. Magazinul de suveniruri.

Aici chiar am găsit cireașa de pe tort din punct de vedere marketing.

Magazinul de suveniruri Csíki Sör 
Magazinul de suveniruri Csíki Sör

În magazin găsim produse brand-uite cu Csiki Sor, toate sortimentele de bere, cafea și chiar ciocolată cu malț (extraordinar de bună-yummy-yummy).

Tips and Tricks

Luați paharele cu voi –  e cald în fabrică și o bere rece este mană cerească J.

Consumul de bere este permis în cantitate nelimitată – prima bere se toarnă în pahar pentru degustare, apoi pentru plăcerea gustului vostru din draft-ul de la bar.

Program de vizitare și prețuri.

Obligatoriu trebuie realizată rezervare în prealabil!

Vizită Fabrica de bere Csíki Sör 

Oferta 1 – 1h / 25 ron /prezentare – prezentare detaliată a tehnologiei fabricație +100gr Csiki Chips+ consum nelimitat de bere draft

Oferta 2 – 2h / 65 ron /prezentare – prezentare detaliată a tehnologiei fabricație + masa rece (Platou secuiesc)+ consum nelimitat de bere draft

Oferta 3 – 2h / 75 ron /prezentare – prezentare detaliată a tehnologiei fabricație + masa caldă (Ciolan afumat în crustă de pâine cu mujdei de usturoi, hrean și ceapă roșie)+ consum nelimitat de bere draft.

 

Vizită Fabrica de chipsuri Csíki Sör 

Oferta 1 – pentru copii până la 10 ani gratuit – prezentare detaliată a tehnologiei fabricație +cadou Csiki Chips 70 gr

Oferta 2 – pentru adulți și copii peste 10 ani /15 ron/ pers  – prezentare detaliată a tehnologiei fabricație +cadou Csiki Chips 100 gr

 

Vreau doar să mulțumesc întregii echipe de la Csíki Sör  pentru că au fost gazde atât de minunate, în special Margit și Reka, care au fost perspicace, pline de umor și atotștiutoare. Sunteți super și vă mulțumesc!

Mulțumim și celor de la Holiday Cars Brașov pentru transport și MyLakeGlampling pentru invitație.

Alte articole despre locații “ascunse” găsiți la link-urile de mai jos:

Muzeul Haszmann Pál – cel mai complex muzeu tehnic din România

Statuia Inima lui Iisus de pe Vf. Gordon – (Destinații inedite în România – ep.8)

Muzeul de Păpuși sau GALERIA PĂPUŞILOR – (Destinații inedite în România – ep.9)

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii