Corbii de Piatră – Mit sau realitate (Destinații inedite în România – ep.22)

Eh dragilor, nu-s eu vreo înrăită credincioasă practicantă, însă 1 dată sau de 2 ori pe an îmi place să merg la biserică. Aleg anume și poate, special, bisericile acelea pe care le simt și care mă cheamă către ele. Bisericile cu har și modestie. Cu simplitate și căldură. Cum suntem abia în aprilie, mai aveam ceva timp anul acesta să bifez cele 2 vizite la biserică… deci no panic, dar principiul socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, mi s-a aplicat întocmai…. Povestea începe așa…. Un weekend la Pitești… alături de prieteni dragi (nu le spun numele, căci se știu ei), în care am decis să fiu în vacanță.. Dar ți-ai găsit… pot să am și eu prieteni normali care să stea și să se odihnească…. Nu se poate! Așa că au creionat ei repede-repejor un program. Sâmbătă dimineață la prima oră eram în drum spre Mănăstirea Corbii de Piatră.

Acum nu știu să să spun dacă universul a lucrat în mod misterios ca eu să descopăr acest loc fantastic, care pare că m-a chemat către el, sau dacă prietenii mei au considerat că trebuie să ajung și eu la biserică în primele luni ale anului, cert este că am descoperit un loc sublim.

Dar hai mai bine să vă povestesc…..

Mănăstirea Corbii de Piatră – Scurtă istorie

Mănăstirea Corbii de Piatră este una dintre cele mai cunoscute biserici rupestre din țară. Este celebră datorită legăturii pe care o are cu familia Corvinilor, a structurii inedite și a misterului si legendelor care o înconjoară. Dar să le luăm pe rând:

Biserica a fost săpată într-un perete masiv de stâncă, înalt de aprox. 30m și lung de aprox. 15m. Prima datare oficială a ansamblului rupestru este din 1512. Atunci a fost reînființat, sub domnia lui Neagoe Basarab.

Totuși după structură și după caracteristici, mănăstirea este mult mai veche. Faptul că a fost săpată în piatră – și aici regăsim o asemănare izbitoare cu bisericile din Cappadocia, faptul că a sala bisericii a fost folosită pe post de tribunal și ca are 2 altare, au făcut experții să tragă următoarele concluzii – biserica este una cu puternice influențe bizantine și a fost construită înainte de sec X-lea, pe vremea când religia creștină era încă persecutată. Pentru a întări aceste concluzii, argumentul suprem este dat de intrarea aproape invizibilă în biserică – sub 1m. Tare, nu?

Mănăstirea Corbii de Piatră – Unică în România – singura biserică cu 2 altare într-un naos

Așa cum vă spuneam, aici se găsesc puternice influențe bizantine – încă de la început, biserica a fost construită cu 2 altare funcționale în naos. Au exista voci care au susținut că cele 2 altare au fost construite pentru că aici era un lăcaș se cult dublu catolic și ortodox. Însă, această teorie nu este veridică, deoarece, aspectul bizantin al celor 2 altare nu are nicio legătură cu religia catolică. Însă, pe mine m-a fascinat. Locul acesta din piatră, simplu, vechi…. cu aer mistic, m-a fascinat. Am simțit că sunt în casa unui înțelept care de sute de ani veghează asupra noastră. Mă înclin cu umilință, smerenie și pace.

Legătura Mănăstirii cu Familia Corvinilor

Mănăstirea se afla pe domeniul familiei Corvinilor. Prima atestare oficială a Mănăstirii Corbii de Piatră este făcută de biograful regelui Matia Corvin în 23 iunie 1512, când Doamna Magdalena, mătușa lui Neagoe Basarab reînființează mănăstirea și îi dă hramul de “Adormirea Maicii Domnului”.

Are cea mai veche pictură murală din România

De ce spunem asta? Pentru că experții în domeniu au descoperit că această pictură rupestră este realizată cu o modalitate de pictare mult mai veche decât cea cu care au fost pictate icoanele din biserica Sf. Nicolae de la Curtea de Argeș. Se pare că această pictură care azi este 100% original ar fi fost realizată în sec XIV-lea, în stil bizantin pentru Mănăstirea Mariș – numele inițial.

Acest lucru îi conferă mănăstirii o valoare inestimabilă.

Acum că am clarificat datele istorice și am plasat Mănăstirea Corbii de Piatră pe firul istoric, hai să schimbăm perspectiva și să ascultăm (bine, o să mă corectezi, dragă cititorule, și o să îmi spui – “citim” :), dar mie mi se pare mai frumos așa, căci ascultarea incită imaginația)

Mănăstirea Corbii de Piatră și legendele care o învăluie.

1.Loc sacru pentru jertfele aduse lui Zamolxis

Modul în care sunt construite treptele – săpate în stâncă și altarele, dar și piatra de sacrificiu de la intrarea în curtea bisericii, creează deopotrivă imaginea unui templu în care se făceau rugăciuni, dar și a unui loc în care realizau și jertfe – jgheaburile par anume construite pentru ca sânge, celor sacrificați zeului Zamolxis să se scurgă spre pământ. Recent, adică prin 1970 a apărut și un element care să vină în sprijinul acestei afirmații – o bucată de piatră, de culoare neagră, cam de vreo 15cm în diametru și pe care erau inscripționate simbolurile unui alfabet necunoscut. Ciudat, este că piatra era acoperită cu un strat de metal la fel ca bucățile de meteorit.

Ciudat este că piatra găsită la Corbii de Piatră a fost studiată și filmată, însă apoi, în mod misterios au dispărut și piatra și filmările.

2.Loc de ascunzătoare

Se spune ca aici era un loc de ascunzătoare – corbii care locuiau aici ar fi săpat cu ghearele si pliscul lor în gresia galbenă a muntelui ascunzători.

3.Locul uriașilor

O altă legendă și mai fantezistă spune că această biserică ar fi fost construită de niște uriași care trăiau aici pe aceste meleaguri. De necrezut. Însă ce să vezi? În curtea căsuței albastre, dubă un cutremur puternic au ieșit la iveală dovezi pentru care în stâncă ar fi fost înmormântat un uriaș.

Casa albastră a bunicii de lângă Mănăstire

Dar vizita nu se încheie aici……. imediat lângă mânăstirea Corbii de Piatră găsim o căsuță mică, albastră, veche de peste 100 de ani. WOW! Aici este locul unde a trăit Mama Uța- lângă un perete imens de piatră, lângă un loc sfânt sau un mormânt mistic. O vizită aici este ca o incursiune într-un târâm magic: o cascadă ce pare că răsare din mijlocul cerului pentru a da viață locului, uriași îngropați în stâncă a căror povești legendare îți șuieră în minte și bolovani presărați în curtea verde.

Azi, fiica Mamei Uța este ghid pentru vizitatorii care binevoiesc să îi treacă pragul. Cu drag povestește despre casă, despre bunica ei și despre minunata sa copilărie. Totul este un vis. Eu am ieșit afară pe verandă. Am tras aer în piept.  Am ascultat glasul pământului. Mi s-a făcut pielea de găină simțind liniște și profunzimea acestui loc. Am conștientizat ce înseamnă să trăiești în liniște și armonie.

Legende sau realitate, ficțiune sau certitudine istorică, sincer nu are importanță … Liniștea, pacea și împăcarea pe care le-am simțit aici m-au făcut să pun acest loc în topul preferințelor mele din România.

PS: mulțumesc prietenilor mei de la Pitești Aka Autostrada A1 – se știu ei …. și acum îi știți și voi:

Despre alte locuri inedite din România pline de legende și mister, găsiți informații și în articolele:

Mănăstirea Cisterciană de la Cârța – Legende, ficțiune și realitate – (Destinații inedite în România – ep. 2)

Castelul Lupilor – Un castel plin de legende și experiente exotice – (Destinații inedite în România – ep.6)

Cetatea Neamțului – între mit și realitate

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii