Așa cum că spuneam în articolul despre Vila Vinea, în drumul nostru dinspre Brașov spre Oradea, stabilisem să facem un mic ocol la Castelul Teleki. Despre castel știam doar că aparține familiei Teleki și că este unul dintre cele mai bine conservate proprietăți ale lor. Destinație inedită, așa că-i musai să o vizităm.
Ajunși la castel aflăm că vizitarea se realizează doar cu un tur ghidat, realizat de dna Cristina. Facem cunoștință și de la dânsa aflăm informații și povești despre castel și despre familia Teleki:
Castelul Teleki – Istoria sa
Evul Mediu
Castelul Teleki de azi se găsește pe ruinele unei cetăți de apărare construită în Evul Mediu. Cetatea a aparținut unei familii nobiliare din Transilvania – Erdely de Somkerek. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, familia nobiliară se stinge, și cetatea este preluată de fam. Teleki. Cetatea inițială, care nu mai fusese locuită de multă vreme și ajunsese într-un grad foarte de degradare, este demolată pentru a construi un castel baroc, mai modern și mai adecvat nevoilor lor. Cetatea se construiește timp de 30 de ani, de meșteri către locali din Târgu Mureș, după planurile arhitecturale ale lui Andreas Mayerhoffer. Interesant este că arhitectul nu a fost niciodată aici, iar varianta finală a castelului baroc este mult mai austeră decât în schițe.
Dinastia Teleki
Mihai Teleki, consilierul principelui Austriei, este fondatorul acestei dinastii. El a avut 13 copii, dintre care doar fiul cel mare și fiul cel mai mic s-au preocupat de acest castel. Fiul cel mic, a avut, la rândul său 3 copii. Unul dintre ei, Șandor Teleki, este bunicul proprietarilor de astăzi. Soția lui Șandor Teleki, Rado Esther a locuit la Pecel, în Ungaria și se pare că, și după căsătorie, ei au locuit acolo o perioadă. Pentru a reproduce momentele fericite trăite acolo, construcția de aici este o copie fidelă, castelul fiind construit în stilul Castelul Teleki construit în stil Grassalkovich. Specific acestui stil este construcția castelului în formă de „U”, având sala mare, în mijlocul palatului și peste o cupolă cu ceas. În acest stil sunt construite mai toate castelele familiei Teleki.
Începând cu Mihai Teleki toată familia este interesată de cultură, literatură și artă. Aveau conexiuni cu intelectualii din Franța și posedau una dintre cele mai importante biblioteci ale vremii din Transilvania. Pentru că și Rado Esther era interesată de partea culturală, ea a avut aici, propria bibliotecă destinată femeilor, căci în acele vremuri, accesul femeilor la literatură era restricționat. Ea și-a învățat copii și, chiar, și servitorii să scrie și să citească.
Castelul Teleki în perioada celui de-al Doilea Război Mondial
În timpului războiului, armatele care au ajuns aici (sovietică și austriacă) au prădat tot ce mai rămăsese în castel. Au rămas în Castelul Teleki doar obiectele care nu puteau fi luate cu ușurință: ferestrele, ușile, tavanul, sobele de teracotă eclectice sau art nouveau, mozaicurile și candelabrele din sticlă de Murano, ce au fost aduse în castel în 1905.
Perioada comunistă – Castelul Teleki este preventoriu TBC
Familia Teleki a deținut castelul până în 1949, când regimul comunist i-a declarat dușmani ai poporului și le-a naționalizat toate proprietățile, iar contele ea fost declarat inamic al poporului și trimis să muncească la Canalul Dunăre – Marea Neagră, pentru o scurtă perioadă de timp. Ulterior, contele a fost eliberat și a devenit birjar la crescătoria de vulpi din Tg. Mureș, deși avea studii superioare. Copiilor lui s-a interzis accesul la școală pentru că se numeau Teleki. Atunci, contele Kalman Teleki, a fost adoptat de un prieten de familie și așa a reușit să termine Facultatea la Iași. În anii 80, familia exilează în străinătate – contele Kalman în Belgia și surorile sale în Germania, unde locuiesc și acum.
În toată această perioadă (1949-2011), aici a funcționat un sanatoriu preventoriu pentru copiii care aveau părinți bolnavi de TBC. Pentru familie a fost foarte important să păstreze o cameră care să amintească de cei 60 de ani, în care, aici, a funcționat preventoriul.
Castelul Teleki în zilele noastre
În 2006 Castelul a fost retrocedat proprietarilor, care au avut acces în clădire abia în 2011. Reintrând în posesia Castelului, familia a preluat un castel gol. Încet-încet, din patrimoniul personal și cu ajutorul donațiilor, castelul a fost redecorat, încercând să se mențină spiritul aristocratic. Pentru contele Kalman, Castelul Teleki este un loc drag sufletului său. Din 2011, împreună cu familia sa își petrece toate verile aici și depune toate eforturile pentru a readuce gloria de odinioară a castelului.

Parcul din jurul castelului este unul deosebit de mare și de pitoresc. Se întinde pe o suprafață de peste 6.5 ha și are peste 600 de copaci. Mândria parcului este copacul de ginkgo-biloba care are 250 de ani și care s-a aclimatizat aici cu succes.
Tabăra de creație internațională de la Castelul Teleki
Munca depusă de contele Kalman pentru a readuce gloria de odinioară a castelului se răsfrânge și în evenimentele culturale organizate aici. Până acum familia Teleki a organizat 6 ediții ale Taberei de Creație Internațională cu artiști contemporani din Austria, Germania, Ungaria și România. O parte din lucrările create aici sunt expuse publicului ce vizitează castelul.

Cum ajungem la Castelul Teleki?
Castelul Teleki este situat în comuna Gornești din județul Târgu Mureș, pe valea Mureșului. Comuna Gornești este o comună mare și veche. Primele consemnări ale existenței ei sunt din 1319 – acum 700 de ani.
Tips & Tricks – Informații utile
- Prețul unui bilet de acces este de 20 Ron.
- Cetatea se poate vizita cu tur ghidat și la intervale prestabilite. Turul durează în jur de 1h. Dna Cristina este un ghid minunat, care oferă turiștilor foarte multe informații și povești despre castel și despre familia Tekely.

Despre alte destinații inedite în România, găsiți informații și în articolele:
Muzeul Aurului de la Brad (Destinații inedite în România – ep.3)
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!