Salina Turda – Top 7 locuri pe care să le vezi în paradisul subteran al României. (Destinații inedite în România – ep.23)

Hai cu mine să descoperi una dintre cele mai moderne și futuriste destinații din lume. Hai să coborâm în adâncul Pământului și să descoperim o lume aparte plină de WOW și de inedit. Unde se află? În județul Cluj, România. Ce este? O salină. Cum se numește? Salina Turda. Mie tare mi-a plăcut această destinație inedită, așa că ți-am pregătit un top pe care dacă îl vei urma nu vei rata nicio atracție din Salina Turda – Top 7 locuri pe care să le vezi în paradisul subteran al României:

Salina Turda – Scurtă istorie

Se crede că acum câte va milioane de ani în urmă, această zonă era acoperită de mare. Din cauza schimbărilor climatice ale vremii, apa s-a topit și, în urmă a rămas sarea. Istoria Salinei Turda datează din perioada romană, când sarea era extrasă din minele subterane. După ce a fost abandonată timp de secole, a fost redescoperită în secolul al XVII-lea și a fost folosită din nou pentru extragerea sării. În anii 1800, minele au fost modernizate și au fost construite instalații de iluminat și ventilare.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, minele de sare au fost folosite ca adăposturi antiaeriene. După război, minele au fost închise și au fost lăsate, din nou, în paragină. În anii 1990, autoritățile locale au decis să transforme minele de sare într-o atracție turistică modernă. Au fost construite instalații de iluminat, lifturi și un lac subteran cu bărci.

Dar să nu ne abatem de la topul nostru Salina Turda – Top 7 locuri pe care să le vezi în paradisul subteran al României și să începem….

Salina Turda – Top 7 locuri pe care să le vezi în paradisul subteran al României

Hai să intrăm în Salina Turda…. încă de la intrare avem parte de o coborâre spectaculoasă:

1. Trecem prin Galeria Franz Josef

Să începem călătoria…. După ce ne luăm biletele de acces (vezi aici prețul), coborâm în mină, dar nu oricum… ci printr-un tunel de sare care te poartă spre un lift panoramic. Intrarea în mină se face prin Galeria Franz Josef….  în mod ciudat, acestă galerie pare să fie puntea de trecere între cele 2 lumi, între lumea din adâncuri și lumea din exterior. Hai deci să intrăm în această atmosferă de film SF.

De-a lungul anilor, Galeria Franz Josef a avut mai multe întrebuințări. Inițial, a fost realizată pentru ca transportul sării la suprafață să fie mai ieftin și mai ușor. Apoi, când minele au fost închise, în timpul celui de al doilea război mondial, Salina Turda a devenit adăpost antiaerian pentru populația orașului și, pe aici se realiza accesul.

2. Coborâm cu un lift panoramic

La finalul Galeriei găsim un lift cu care vom coborî, la propriu și la figurat, într-o cu totul altă lume. Intrăm în lift și ușile se închid. În mai puțin de 10 secunde coborâm la o adâncime de 42 m. Ce-i drept prea rapidă mi s-a părut coborârea, căci am fost tare absorbită de priveliștea incredibilă dată de Mina Rudolf.

3. Ajungem în Mina Rudolf și descoperim roata panoramică

Ușile se deschid si …. WOW … în față, după un magazin de suveniruri, privirea regăsește poate cea mai extraordinară atracție a salinei – Roata panoramică, ce tronează întreaga sală. Înaltă de 20 metri, compusă din 6 gondole, fiecare cu câte 8 locuri, este una dintre experiențele care nu trebuie ratate: să te dai într-o roată panoramică la 42m sub Pământ.

Iar din capitolul Știați că…. vreau să vă spun că este probabil singura roată panoramică, care se află la 42n subteran!!!! Ce să mai zic… experiența este tare fain… ia uitați aici oximoron…. Să fii la 20m înălțime sub Pământ.

4. Mai coborâm către Mina Terezia să ne plimbăm cu barca pe un lac subteran

Crezi că s-a terminat? Ei bine, lasă-mă să îți spun că abia a început plimbarea în mină.  Mai avem un „etaj” de coborât…. și ajungem pe insula din Mina Terezia. Cum am coborât? Apăi, aici avem 2 variante… fie luăm un alt lift fie coborâm pe alte scări de lemn care duc către debarcaderul, aflat la 112m adâncime.  Ai ghici!!!! Aici este un lac subteran, și dacă nu ți-e frică și vrei să ai parte de o experiență tare mișto, poți să te plimbi cu barca pe la – 112 m sub Pământ.

5. Descoperă Scara Bogaților din Sala de Apel

Tot în mină, găsim și Sala de Apel…. Demult, pe aici se realiza accesul în mină ….. mai exact pe Scara Bogaților, situată în mijlocul Sălii de Apel. Scara, construită din lemn de brad, servea drept acces spre minele Terezia și Rudolf. Și aici găsim o legendă tare frumoasă: se spune că Împăratul Franz Iosif, a coborât pe scară și din acel moment nici un miner nu a mai avut voie sa folosească această scară, ea fiind destinată doar nobililor – Scara Bogaților.

6. Admiră singurul crivac din Europa expus în mină

Salina Turda este unică și din Salina Turda – Top 7 locuri pe care să le vezi în paradisul subteran al României, în mod evident nu putea să lipsească Sala Crivacului. Aici, în inima Pământului, într-o sală octogonală imensă, cu un tavan înalt de 90 de metri, încă este singurul utilaj de extracție al sării din Europa, care este conservat și expus fix în locul în care a funcționat. Crivacul este un utilaj rudimentar, construit în 1881, adică un ansamblu care are montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel”.

7. Răsfață-te și în Salina Turda

Nu te gândi că mă opresc aici…. În Salina Turda sunt multe activități care să te țină ocupat o zi întreagă….fie ca ești adult sau copil. Terenuri de sport, bowling, mini-golf, biliard, teren de sport, tenis de masă, dar și un loc de joacă pentru copii cu tobogane și mini-panouri de baschet sunt doar câteva dintre facilitățile pe care le poți experimenta aici.

Legenda Salinei la Turda

Și dacă voi credeați că aici este doar despre o minune a naturii, ei bine, lăsați-mă să vă spun că Salina Turda deține și una dintre cele mai triste legende din zonă.  Cea mai cunoscută legendă a Salinei Turda este cea a Tereziei – o tânără care a fost condamnată la moarte pentru că a îndrăznit să își exprime dragostea față de un băiat dintr-un sat vecin. Legenda ne spune că Terezia afost pedepsita de consătenii ei și a fost închisă în minele de sare, unde a și murit. Azi, se spune că fantoma ei încă mai bântuie Salina Turda și că uneori se poate auzi plânsul ei. Așa o fi oare? Eu nu l-am auzit….. Voi poate sunteți mai norocoși….

Salina Turda – Top 7 locuri pe care să le vezi și experiențele pe care să le ai

O vizită în Salina Turda este, fără îndoială, una dintre cele mai inedite experiențe pe care o poți trăi în România. Este o experiență pe care o trăiești la toate nivelurile și care îți bucură toate simțurile. Istoria bogată, legendele fascinante și toate modurile prin care te poți recreera sunt rețeta perfectă pentru o experiență WOW. Și dacă încă nu te-am convins, intră aici să vezi cât este de frumos în Salina Turda

Și vă mai dau un pont….. această experiență spectaculoasă merită și o cazare extraordinară…. Și aici vine o recomandare de la draga mea prietenă Dana Gonț – mai exact, casa în care s-a născut și a trăit Ion Rațiu: Casa Rațiu din Turda – Lecție de istorie și eleganță. Vă las și eu câteva poze din această locație minunată Casa Rațiu:

Despre alte destinații inedite din România, găsiți informații și în articolele:

Povestea Calendarului – Cel mai frumos loc din România – (Destinații inedite în România – ep.15)

Muzeul Pălăriilor de Paie – (Destinații inedite în România – ep.14)

Casa Fluturilor de la Praid – (Destinații inedite în România – ep.13)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii