Mănăstirea Curtea de Argeș și legenda Meșterului Manole

Două glume mari și late sunt în România pentru numele de Ana….. și amândouă m-au urmărit toată viața…. Să vă mai spun că toată copilăria și adolescența mea au fost marcate de gluma răutăcios de clasică “Ana lui Manole” sau “Ana Zidita”? Este absolut superfluu și chiar hilar….. Însă, aceasta își are originea într-o legendă care a fost transformată de V. Alecsandri într-una dintre cele mai mari balade ale literaturii noastre – Balada meșterului Manole de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Așa că în drum spre Dragășani am făcut o scurtă oprire în acest loc superb.

Mănăstirea Curtea de Argeș – Scurtă istorie de-a lungul anilor

Domnitorul Neagoe Basarab dorește să constuiască cea mai frumoasa biserica. Așa că, între 1515 și 1517 construiește Mănăstirea Curtea de Argeș care, ulterior devine una dintre cele mai cunoscute și mai vizitate lăcașuri de cult din țara noastră.

În 1610 orașul Curtea de Argeș este cucerit de Principele Gabriel Bathory. Atunci, armata sa jefuiește și vandalizează Mănăstirea Curtea de Argeș. Se spune că s-ar fi topit tot acoperișul mănăstirii (care era făcut din plumb, pentru a se realiza arme necesare armatei.

Începând cu 1914 Mănăstirea Curtea de Argeș este lucul în care sunt înmormântați membrii familiei regale a României: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea și Regina Elena, Mihai I și Ana.

Mănăstirea Curtea de Argeș – Legende

Mit sau realitate, cert este că această legendă a circulat în Țara Românească și istoricii și entografii au multe motive să creadă că personajele sunt reale. Îmbină evenimentele istorice cu tradițiile sângeroase ale sacrificiului suprem prezente în zona Balcanilor în acea perioadă. Bineînțeles, pentru a fost un mit care a circulat prin viu grai, balada Meșterului Manole are multe lacune istorice, însă un lucru este cert…. faptele s-au întâmplat și personajele au fost reale.

Legenda (culeasă de Vasile Alecsandri) ne spune cum domnitorul Negru Vodă însoţit de 10 de calfe şi zidari (meşteri renumiţi ai vremii), caută pe malul râului Argeş locul perfect penru zidirea celei mai frumoase și mai mărețe construcții din acea vreme. Găsețte un loc malefic (un zid părăsit) și decide, căă acesta va fi locul pe care se va construe mănăstire pentru a îndepărta răul. Domnitorul Negru Vodă le dă poruncă celor 10 meșteri să crreze o capodoperă arhitecturală, altfel vor plăti cu viața lor.

Relaționat cu mitul lui Sisif, ceea ce meșterii zideau ziua, noaptea se distugea. Atunci, Meșterul Manole aplică o practică păgână, des întâlnită în zonă, aceea de a zidi un om în zidurile mănăstirii. Lasă în seama destinului persoana care va avea acestă soartă și, astfel decide ca prina persoană care va veni dimineața să fie zidită. Univerul lucrează în așa fel, încât , chiar soția sa, Ana, este cea care vine. Pentru a ridica Mănăstirea Curtea de Argeș, Meșterul Manole face sacrificiul suprem.

Și totuși….. Sacrificiile nu se opresc aici…. Domnitorul Negru Vodă nu dorește ca cei 10 meșteri pricepuți să poată constui o mănăstire mult mai frumoasă decât aceasta…. Decide să îi sacrifice. La terminarea mănăstirii, îî închide în turn pe meșteri și le ia scările. Meșterul Manole își face aripi din şindrilă, dar fiind prea grele nu poate zbura cu ele. Se probușește și moare pe loc. Pe acel loc, apare o fântână pe care o vedem și azi la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Lucruri necunoscute despre Curtea de Argeș

1.Marmura grecească

Domnitorul Neagoe Basarab folosește pentru a construe Mănăstirea Curtea de Argeș marmură de la Albești, dar și marmură grecească. Un lucru tare greu de obținut în acea perioadă, deoarece domnitorii otomani interziceau folosirea acestui material, pentru ca bisericile să nu se ridice la măreția moscheelor.

2. Influențe din arhitectura armeană și georgiană

De fapt, se pare că pe Meșterul Manole l-ar fi chemat Manoli. Acest nume indică faptul ca era de origine armeană. În plus, în felul acesta avem și o explicație pentru elementele de arhitectură armeană și georgiană prezente în construcția mănăstirii!

3.Pe căramida cheii de boltă a bisericii ar fi fost scris numele lui Allah.

Folcloristul Român G Tocilescu a afirmat că Pe căramida cheii de boltă de la Mănăstirea Curtea de Argeș o inscripție care ar fi menționat numele lui Allah. Totuși, veridicitatea acestui lucru nu poate fi dovedită deoarce nu exista dovezi.

O știm de la școlală, căci cu țotii am studiat-o, legenda Meșterului Manole de la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de Mioriţa este unul dintre cele mai cunoscute mituri ale folclorului Româmesc. Totodată, locul este interesant în sine prin istorie pe care a străbătut-o de-a lungul secolelor, dar și prin semnificația actuală (locul de veci al membrilor familiei regale a României). Mănăstirea Curtea de Argeș Este un loc pe care trebuie musai să îl pui pe lista de de locuri de vizitat din România.

Despre alte mănăstiri, găsiți informații și în articolele:

Mănăstirea Sâmbăta de Sus – Un Colț de Rai

Mănăstirea Cisterciană de la Cârța – Legende, ficțiune și realitate – (Destinații inedite în România – ep. 2)

Corbii de Piatră – Mit sau realitate (Destinații inedite în România – ep.22)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii