Castelul Bethlen de la Arcalia – Castelul Maur de la Bistrița – (Destinații inedite în România – ep.16)

Din categoria “Știați că…în Transilvania este singurul Castel mauro-bizantin?” face parte Castelul Bethlen de la Arcalia. DA! Un astfel de caste există în România și se găsește la 20 de km de Bistrița Năsăud, în comuna Şieu-Măgheruş. Castelul este singurul din Transilvania care conține elemente ale stilul mauro-bizantin. Arhitectura sa inedită și colorată, creează imaginea unei biserici din Imperiului Bizantin, chiar aici în Transilvania.

Dar, hai mai bine să îți povestesc despre Castelul Bethlen:

Povestea ascunsă a Castelul Bethlen de la Arcalia

În 1850 este finalizată construcția reședinței familiei conților Bethlen – Castelul Bethlen de la Arcalia. Castelul este casa familiei Bethlen, până în 1947, când este naționalizat de comuniști și întră în patrimoniul statului român. Regimul din acea vreme, strict și obtuz, a decis că acest castel este potrivit pentru a găzdui ….. ghici ce? Cea mai mare atracție a satului ……chiar magazinul sătesc. O altă decizie tragică a fost să fie arse toate obiectele nefolositoare din castel. Din păcate, printre care se regăsea și arhiva familiei Bethlen. De aceea, azi nu avem prea multe informații despre acest castel.

Totuși, în 1963 este alocat Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, care îl transformă în “Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice”, ce are arondat și un centru de practică în care vara studenții pot veni la practică. Ușor-ușor Complexul Arcalia a revenit în lumea evenimentelor culturale printr-o serie de evenimente ce s-au desfășurat aici.

Azi, complexul de la Arcalia este format din Castelul Bethlen, parcul dendrologic și cele 3 clădiri care aparțin Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Este, de asemenea și cel mai cunoscut din Județul Bistrița-Năsăud.

În jurul castelului, azi, se găsește și parcul dendrologic cel mai cunoscut din zonă – Parcul Arcalia. Demn de o familie nobiliară, parcul are suprafață totală de peste 16 hectare și se mândrește cu peste 150 de specii de copaci. Și dacă, avem un castel de poveste, parcul ce-l împrejmuiește  e musai să-i fie asemenea. Aleile și potecile sunt mărginite de arbuști sau de copaci care formează adevărate culoare sau labirinturi. Printre ele florile viu colorate dau culoare tabloului.

Din păcate, azi, pentru că este într-o stare de deteriorare destul de puternică, acest castel, desprins parcă din povești nu se poate vizita.

Tips & Tricks

  1. Prețul Biletului de intrare : 2,5 Ron / Adult
  2. Parcare: la intrarea în complex este o parcare pietruită, fără plată.
  3. Vizitare: Castelul nu se poate vizita, doar parcul.
  4. Timp de vizitare: 30 min.

Despre alte destinații inedite în România, găsiți informații și în articolele:

Povestea Calendarului – Cel mai frumos loc din România – (Destinații inedite în România – ep.15)

Muzeul Pălăriilor de Paie – (Destinații inedite în România – ep.14)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii