Toplița – Top 10 lucruri de făcut

Cel mai friguros loc din România – doar atât știam despre Toplița. Și vorba aceea, până nu vizitezi un loc, nu știi nimic despre el….. s-a dovedit reală și de data aceasta. 4 zile petrecute la Toplița m-au făcut să realizez că este unul dintre cele mai spectaculoase și mai ofertante locuri din țară. Pentru că aici ai multe opțiuni și activități inedite. Hai să îți arăt mai jos ce poți face în Toplița – Top 10 lucruri de făcut pentru fiecare tip de călător.

Fie că iubești mișcarea sau adrenalina, fie că îți dorești o vacanță relaxantă, te asigur că Toplița este locul perfect pentru tine. Aici, toate aceste opțiuni se combină într-un mod tare fain și uniform.

Toplița – Top 10 lucruri de făcut – experimentează aventuri pline de adrenalină

1.Pârtia de bob

Nu mai este un secret pentru voi, știți cu toții cât de mult ador adrenalina și senzațiile tari. Iar la acest capitol, Toplița m-a cucerit definitiv. De ce? Pentru că am testat cea mai lungă pistă de bob din țară și am avut parte de doze de adrenalină magnifice. Fără îndoială, și tu, iubitorule de adrenalină, vei fi fascinat de această experiență pe care trebuie să o încerci. De ce mi-a plăcut? Uite doar câteva motive:

 • Pista are peste 1900 de metri lungime
 • Coborârea durează aprox. 5 min.
 • Viteza maximă la coborâre este de 46 de kilometri pe oră
 • Altitudinea pistei – 880 m
 • Traseu combinat (prima parte a traseului este pe o poiană, de unde ai o vedere superbă – deasupra Topliței; a doua parte este prin pădure și este mult mai aventuroasă pentru că are treceri rapide printre copaci și câteva loop-uri).
 • Distracția – super fain.

Ce zici te-am convins? Dacă încă nu te-am convins, îți las aici un demo.

2. Centru de echitație

Fie că știi să călărești, fie că acum vrei să înveți, poți veni cu încredere la Toplița. Caii sunt foarte bine pregătiți, blânzi și bine antrenați, iar jocheii răbdători, atenți și și foarte profesioniști. Doar atât pot spune – Pasiune pură și profesionalism. Poți face plimbări cu jocheii, trap, galop sau manej. Totul depinde de nivelul tău de pregătire și de bunul tău plac.

Toplița – Top 10 lucruri de făcut – Fă trasee de hikking

3. Parcul Național Munții Călimani – un loc unic în lume

Unde se află? În Nordul țării, între Vatra Dornei și Toplița, pe o suprafață de 24.000 de hectare unde se întrepătrund 4 județe (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita). Munții Călimanii sunt cei mai înalți munți vulcanici din România – Vârful Pietrosul având o înălțime de 2102 m. Frumusețea munților Călimani este dată de craterul de peste 10km, care oferă vizitatorului priveliști incredibile și de stânci cu forme ciudate, ce pot fi asemuite cu lucruri din viața noastră de zi cu zi: precum stâncile 12 Apostoli sau Pietrele Roșii.

De ce să vii aici? Pentru că aici natura este la ea acasă, neperturbată de om, de confort și turism agresiv. Aici, totul este natural și ne-atins. Uite câteva motive pentru care să ajungi în locul acesta unic:

 • Accesul în parc este restricționat mașinilor, așa că nu există niciun fel de poluare fonică sau cu noxe. Totul este natural.
 • Traseele montane în parc sunt bine semnalizate și ușor de parcurs.
 • Ecosistemul Parcului Național Munții Călimani este unul foarte complex și cu o diversitate foarte mare – peste 800 de specii de plante, 90 de specii de licheni și peste 100 de specii de păsări. Jneapănul, bujorul românesc de munte sau zambrul sunt doar câteva din speciile de plante pe care le puteți admira aici. Iar cei norocoși pot vedea și cocosul de mesteacăn – care se lasă greu văzut de ochii trecătorilor.
 • Peisaje – de tablou. În anul 2003 această zonă a devenit arie protejată datorită reliefului spectaculos și a florei și faunei inedite. O plimbare în Parcul Național Munții Călimani îți va oferi o experiență unică, ție, iubitorule de munte.

Ce zici te-am convins că merită să petreci aici o zi?

Toplița – Top 10 lucruri de făcut – Bucură-te de clipe de relaxare și alint

Dacă nu ești montaniard și preferi stilul de vacanță liniștit, relaxat, Toplița îți dovedește că  este locul perfect și pentru tine.

Toplița are peste 100 de izvoarele termale. În trecut, aceste izvoare erau captate și folosite de conții din zonă, numiți de grofii – Familia Banffy si familia Urmanczy. Azi, izvoarele sunt colectate pentru a fi utilizate de publicul larg. Iată, cum poți și tu să te relaxezi aici:

4. Ștrandul

Da, am găsit destinația ideală de vară din Toplița – ștrandul cu apă mezotermală. Izvoarele de apă mezotermală (adică apa are în jur 26 de grade Celsius la ieșirea din pământ)  șunt captate în 2 piscine:

 • Piscina pentru copii – adâncă de 70 cm
 • Piscina pentru adulți – adâncă între 2-5 metri, și cu o lungime de 36 metri.

Ștrandul este situat la marginea pădurii. Ce poate fi mai frumos decât să te bucuri de apele termale, să te relaxezi pe șezlong și să ai în față pădurea verde. Cel mai frumos tablou de vară la care poți lua parte.

5. Băile termale și SPA-ul

Toplița are multe de oferit. Și aici îți mai ofer un pont…. Dacă vrei să te relaxezi, aici e locul potrivit. Și crede-mă, ai de unde alege! Chiar la 3 minute de mers cu mașina din centrul Topliței, găsim un ștrand și băi termale cu piscină interioară, piscină exterioară, spa, salină, sauna și gym. Așa ca fie iarnă, fie vară ai multe opțiuni de relaxare.

Toplița poate să se califice cu brio și la capitolul „Știați că…”: apele termale de aici sunt recunoscute pentru efectele benefice pe care le au în tratarea unor afecțiuni precum cele locomotorii sau reumatism.

6. Cascada cu Apă termală de la Toplița

Cascada de apa termală Toplița este un alt spectacol al naturii pe care în mod evident, dacă ajungeți pe aceste meleaguri nu trebuie să îl ratați. De ce este specială această cascada? Deoarece apa curge pentru a se vărsa în râul Mureș, pe un perete de travertin, care vara este o simfonie de nuanțe de verde creată de mușchii și lichenii de aici. Pe timp de iarnă spectacolul devine alb, căci totul îngheață și atunci măreția naturii se arată privitorului.

7. Pescuit pe lac

O altă activitate pe care o găsim în Toplița – Top 10 lucruri de făcut este pescuitul. Chiar la ieșirea din Toplița, găsim acest lac. Vara pasionații de pescuit pot veni aici pentru a se relaxa, pe când iarna lacul se transformă în patinoar și este un loc de distracție deopotrivă pentru cei mici, cât și pentru adulți.

Toplița – Top 10 lucruri de făcut – Să vezi locuri cu o priveliște incredibilă

8. Punctul de belvedere de pe Vârful Tarnița

Locul care mi-a rămas în suflet. Nu se poate să ajungi la Toplița și să nu urci aici să vezi apusul. Drumul din oraș până aici este unul de munte si poate fi parcurs doar cu o mașina de off-road. Urcarea durează cam 30 de minute și este off-road în adevăratul sens al cuvântului. O dată ajunși acolo sus, priveliștea este de-a dreptul incredibilă. Râul Mureș curge sinuos prin vale, iar de jur-împrejur domnește verdele unei păduri tinere. Orașul este situat într-un tablou de poveste. Las pozele să vorbească pentru mine.

9.Câmpul de lavandă 

Nu este o destinație all seasons, dar este un loc tare frumos de văzut vara. Combinația de culori (mov cu verde și albastru) este incredibilă. Iar dacă mai adaugi și mirosul relaxant al lavandei, cântecul păsărilor și peisajul din fața ochilor, cu siguranță că acest loc își va rămâne în suflet și nu vei mai vrea să pleci de aici.

Toplița – Top 10 lucruri de făcut – Să guști preparatele locale

10. Punctul gastronomic local

În Toplița – Top 10 lucruri de făcut este musai să guști din preparatele locale. Le vei găsi la pensiuni sau la restaurantele din preajmă. Însă, și de data asta îți dau un pont. Caută Puncte Gastronomice Locale. Acolo vei găsi mâncare tradițională, făcută doar din produse naturale, “de casă”. Și îți mai zic ceva, uită de dietă. Mix-ul de preparate tradiționale românești cu cele ungurești vor fi deliciul vacanței tale la Toplița. Cam așa se prezintă situația:

Dar despre Punctele Gastronomice, am povestit aici.

În ultimii ani, Toplița s-a dezvoltat enorm de mult, iar anul acesta multe proiecte frumoase se desfășoară aici. Prietenii mei de la Asociația pentru Toplița sunt promotorii acestor proiecte care au pus, anul acesta Toplița pe harta turistică a țării. Unul dintre cele mai importante proiecte este cel finanțat de Secretariatul General al Guvernului, cu scopul de a face cunoscută și de a promova zona. Proiectul se desfășoară în perioada 1 iulie – 30 octombrie 2022.

Despre Toplița și ale ei locuri faine și oameni minunați, găsiți aici mai multe informații.

Despre Toplița și frumusețile ei, găsiți informații și în articolele:

Punct gastronomic local – sau unde să mâncăm sănătos în vacanță.

Pista de bob de la Toplița – o doză de maximă adrenalină

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii