De multe ori când plecăm în vacanță la noi în țară, avem un mare stres – noi unde mâncăm?? Mulți dintre noi vrem să încercăm preparate locale, gătite după rețetele bunicii și cu ingrediente sănătoase, bio. Pare o utopie așa-i? Lasă-mă să îți spun că nu este așa, este chiar posibil. Cum? Unde? La un Punct Gastronomic Local.
Până acum o lună chiar nu știam că există acest concept la noi în țară – punct gastronomic local. Invitația prietenilor de la Visit Toplița a fost momentul în care am descoperit acest concept super interesant, care are ca și scop să aducă turistul în contact cu autenticitatea gastronomică a locului, cu natura și cu frumusețea locului. Dar mai bine hai să îți povestesc despre ce este vorba.
Ce înseamnă punct gastronomic local?
„Să renunțăm la fast-food-ul Deltei: borș și pește prăjit” – acesta a fost visul lui Ivan Patzaichin. Originar din Delta Dunării, de la Crișan, Ivan Patzaichin și-a dorit să ajute localnicii din Deltă care au resurse limitate. A creat Asociația „Ivan Patzachin – Milă 23” și proiectul „Rowmania”. Propunerea lui era să creeze locuri inedite, tradiționale și autentice, unde turiștii să vină să mănânce tradițional și sănătos. Proiectul a fost, ulterior preluat de autorități și extins la nivel național.
Pe scurt, azi, acest concept nou și tare fain presupune locuri în care putem mânca tradițional, după rețete și cu ingrediente specifice zonei respective. Dar care, atenție!, nu sunt restaurante clasice. Totuși, respectarea normelor și condițiilor de igienă este obligatorie și strict urmărită și respectată.
Un Punct Gastronomic Local la Toplița?
Să renunțăm și noi la fast food și să mâncăm tradițional românesc cu iz unguresc. DA! Ați citit bine….. tradițional românesc cu iz unguresc. Pentru că aici la Toplița se îmbină tare armonios cele două bucătării delicioase, cea românească cu cea ungurească. Localnicii au deschis câteva Puncte Gastronomice Locale unde putem să gustăm din preparatele specifice.
4 lucruri pe care să le știi despre un Punct Gastronomic Local:
1. Trebuie să îți faci rezervare – vă spuneam că regulile unui Punct Gastronomic Local sunt diferite. Aici, totul se pregătește pe loc, din ingrediente proaspete. Așa că, este necesar timp pentru aprovizionare. Deci, înainte de a ajunge la un Punct Gastronomic Local, fă-ți o rezervare în care să specifici când vei ajunge și numărul exact de persoane.
2. Nu te aștepta la un meniu fancy sau a la carte – meniul este unul stabilit de gazde. Da! Ai auzit bine. Pentru că mâncare se prepară din ingrediente locale din sezonul respectiv, meniul nu este unul fix. Dar stai liniștit, este îmbelșugat: un antreu sau supă, un fel principal și desert
3. Ai răbdare – și-am zis că preparatele se gătesc pe loc, așa că fii răbdător, căci va dura puțin. Și știi cum se spune, că lucrurile pe care le aștepți sunt cele mai bune, când ajung asigură-te că îți aloci destul timp să poți savura în liniște bucatele.
4. Bucură-te – de ce? DE TOT. Într-un Punct Gastronomic Local gustul mâncării, de locul tradițional în care te afli, de peisajul superb ce ți se arată în fața ochilor, și de bunătatea oamenilor din jur. Ascultă “muzica satului”, da! cea pe ca nu o asculți în fiecare zi printre blocurile de ciment…. Ascultă partitura cea mai frumoasă și mai pură din lume formată de cântecul păsărilor din crâng, de câinele care latră fericit că te întâlnește, de vântul care șuieră blând printre copaci.
Vino și tu aici, în zona de nord a Județului Harghita la să guști, să simți și să rămâi uimit, cu sufletul plin de încântare. Căci aici, totul se îmbină armonios peisajul, cu liniștea, cu mâncarea. Cred că este inutil să mai spun că aici, gurmandul din tine se alinta cu cele mai savuroase bucate.
Iar dacă, v-a plăcut aici, puteți lua și un suvenir pentru acasă. Unul natural de data aceasta – un borcan de dulceață sau o sticlă de pălincă.
Cum le găsim?
Întrebați de ele sau uitați-vă după autocolantul PGL:
În ultimii ani, Toplița s-a dezvoltat enorm de mult, iar anul acesta multe proiecte frumoase se desfășoară aici. Prietenii mei de la Asociația pentru Toplița sunt promotorii acestor proiecte care au pus, anul acesta Toplița pe harta turistică a țării. Unul dintre cele mai importante proiecte este cel finanțat de Secretariatul General al Guvernului, cu scopul de a face cunoscută și de a promova zona. Proiectul se desfășoară în perioada 1 iulie – 30 octombrie 2022.
Despre Toplița și ale ei locuri faine și oameni minunați, găsiți aici mai multe informații.
Despre Toplița și frumusețile ei, găsiți informații și în articolele:
Toplița – Top 10 lucruri de făcut
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!