Râpa Roșie – Micul Canion Roșu al României – (Destinații inedite în România – ep.7)

De când s-a deschis autostrada de la Sibiu la Deva, pe drumul de la Sebeș la Alba, canionul Râpa Roșie sau “Roșu-Verde” mi-a atras atenția. Însă abia anul acesta am reușit să îl vizitez locul acesta prea misterios, prea perfect, prea ciudat.

La Râpa Roșie

Despre Râpa Roșie aflăm de pe un panou de la intrare că, în 1950 fost declarată arie protejată și că se întinde pe o suprafață de 10 ha. Lungimea ei este de 800m, iar înălțimile variază între 50-125m.  Culoarea roșiatică a solului este dată de oxidul de fier, care aici se regăsește în cantități foarte mari.

Văzut de la distanță întregul canion pare o uriașă sculptură. Și ploaia este sculptorul ei. Pe panta înaltă și fără vegetație, apa de ploaie a curs în șiroaie și a creat un relief unic în România – turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ. Râpa Roșie s-a format datorită apelor ce au curs în șiroaie și au săpat în rezervație, șanțuri adânci și coloane misterioase sau ”piramide”, care își modifică constant aspectul și dimensiunile.

Descoperirile de la Râpa Roșie

La poalele rezervației Râpa Roșie, în terenul mlăștinos al albiei Secașului, a fost descoperit scheletul fosilizat al unui dinozaur carnivor – „Velociraptor”, supranumit „Balaurul bondoc”, datorită formei asemănătoare a unui curcan. Potrivit oamenilor de știință balaurul a trăit acum 68-74 milioane de ani. Tot la marginea Sebeșului a fost descoperit un alt dinozaur lung de 10 metri, așa-zisul „Maghiarosaurus dacus”.

Legende legate de Râpa Roșie – ”Gaura Hoților”

Și cum așa ne-am obișnuit, fiecare loc are și o legendă. Cea de la Râpa Roșie povestește despre Lică „a lu’ Brânză”, care era un păstor ce își făcea veacul pe aici. Lică avea un talent special – se strecura ca o pisică prin cele mai mici spații.

Tocmai, de aceea, după ce a avut loc un jaf la o bancă din Sebeș, și hoțul ar fi pătruns printr-o ferestruică prin care doar un copilaș putea să treacă, Lică a fost acuzat. Deși a fost interogat și închis, autoritățile nu au găsit banii furați. Tot în acea vreme, iubita lui Lică era mereu văzută prin aceste locuri și, de aceea, lumea a bănuit că cei doi au ascuns banii în Gaura Hoților. În lipsa dovezilor Lică a fost eliberat și a plecat in America împreună cu iubita lui de unde, în scurt timp au trimis sume mari de bani acasă. Și azi localnicii cred, că aici ar fi ascunși banii furați de Lică.

Accesul la Râpa Roșie

Este foarte simplu, dar extrem de greu de ajuns. Paradoxal, așa-i? Simplu, pentru că este la o aruncătură de băț de autostradă. Complicat, deoarece trebuie traversat orașul Sebeș. Apoi, la ieșirea din oraș se merge pe un drum forestier, plin de gropi și de colb. Dar asta e! Noroc că e mașina înaltă.

Parcare & Intrare

La capătul drumului forestier, este o pajiște întinsă unde puteți parca, iar accesul este liber.

Sper că v-am convins să vă alocați 1-2 ore dacă ajungeți prin acele parți să vizitați canionul “Roșu-Verde”.

Despre alte destinații inedite din România, găsiți informații și în articolele:

Muzeul Aurului de la Brad (Destinații inedite în România – ep.3)

Castelul Teleki (Destinații inedite în România – ep. 4)

Lacul Vida de la Dobrești – 10 motive ca să îl vizitezi (Destinații inedite în România – ep.5)

Castelul Lupilor – Un castel plin de legende și experiente exotice – (Destinații inedite în România – ep.6)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii