Top 20 locuri inedite în Transilvania pe care trebuie să le vezi în 2022

Cred că cel mai potrivit cadou pe care aș putea să îl fac cititorilor mei este un Top 20 locuri inedite în Transilvania pe care trebuie să le vadă în 2022.

Nu mai lungesc vorba pentru că avem multe de povestit. Fă-ți o cafea, taie-ți o felie de cozonac și hai să le descoperim împreună.

1. Villa Vinea locul meu de suflet din Transilvania

De ce? Pentru că este locul perfect. Nimic nu îi lipsește. Priveliștea este incredibilă: cât vezi cu ochii, rânduri de vie perfectă, o câmpie verde, munții care mărginesc întreaga vale a Târnavelor și cerul albastru turcoaz, pe care sunt parcă aruncați câțiva nori. Aici, sus, în deal, vila parcă tronează deasupra întregii regiunii. Vinul este unul deosebit de bun, mai ales cel roșu sec – preferatul meu. Spune-mi, tu ai putea rezista unei asemenea combinații?

Clar merită locul 1 în al meu Top 20 locuri inedite în Transilvania.

2. Statuia Inima lui Iisus de pe Vf. Gordon

Dacă nu am ajuns încă la Rio, musai să merg la Statuia Inima lui Iisus de pe Vf. Gordon, din Harghita, care este și cea mai înaltă statuie a lui Iisus, din Europa de Est. Povestea sună cam așa : Domnul “Gordon” – patronul firmei de lactate Gordon, și-a dorit să ridice o statuie care să protejeze comunitatea, dar care să-i protejeze și afacerea. Așa că, având o parte semnificativă din banii necesari, el a implicat câțiva investitori și primăria din sat și, împreună au adunat 200.000 eur – suma necesară pentru a construi statuia.

3. Muzeul Pălăriilor de Paie

Ideea  Muzeului Pălăriilor de Paie a fost să transmită mai departe această meserie, pe care Szőcs Lajos și ai lui au învățat-o de la străbunii lor. “Dacă nu fondam Muzeul,  la noi în sat, meșteșugul ar fi pierit, așa cum s-a întâmplat în alte locuri din țară”, ne spune Szőcs Lajos.  Atracția muzeului este cea mai mare pălărie de paie, purtabilă, din lume: “Pălăria este făcută în 12.5 zile, din 500 de împletituri, 22.555 de fire de paie, 1799 metri de ață și are 2.65 kg”. Nu am rezistat tentației și am probat și eu pălăria:

4. Casa Fluturilor de la Praid

Casa fluturilor de la Praid o găsim la 800m de Salina Praid. Aici, găsim o încăpere destinată fluturilor exotici. De jur împrejur este un material tip plasă, cu decorațiuni frumoase, pe care fluturii se așază nestingheriți. În mijloc este un loc plin de verdeață, unde sunt amplasate bananele și feliile de portocală pline de zaharuri și nectarul pe care fluturii îl iubesc atât de mult. Un mic lac, câteva bănci, și muuuuuulte ghivece cu flori colorate și orhidee vin să completeze Casa fluturilor de la Praid. Ne putem plimba prin această încăpere, putem admira fluturii și ei, curioși, pot veni să ne cunoască.

5. Valea cu povești

Într-o vale ascunsă în Bran, este construit un loc în care toate poveștile copilăriei ies din marile cărți de povești și devin reale……La intrare ne întâmpină Copacul Vorbitor. Ne dă binețe, iară noi coborâm pe lângă el, curioși, nevoie mare, să vedem ce ne așteaptă acolo……. în acest tărâm magic. Căsuța Albei ca Zăpada, Castelul Prințesei, Casa Vrăjitoarei, Căsuța Lui Moș Crăciun, Castelul lui Făt Frumos, Bârlogul Lui Culiță și Turnul Balaurului sunt doar câteva din minunățiile care vă așteaptă aici, în Complex Vila Bran.

Să rămânem cu Top 20 locuri inedite în Transilvania pe care trebuie să le vezi în 2022 tot în lumea poveștilor.

6. Muzeul de Păpuși sau GALERIA PĂPUŞILOR 

Este locul în care pasiunea unui om devine realitate – un muzeu cu peste 1700 de păpuși. Vă puteți imagina un astfel de loc? Un loc al Copilăriei, unde orice se poate întâmpla și unde putem vizita orice loc din lume cu ochii minții … Ne ajută, ne provoacă, ne învață. Fiecare păpușă spune o poveste – Niciuna nu seamănă cu alta. Fiecare păpușă este unică în felul ei –  expresia feței ce transmite privitorului un sentiment sau o emoție, vestimentația unică sau cultura pe care o reprezintă sunt doar câteva din valorile acestei colecții.

7. Lacul Vida de la Dobrești sau Lacul Pâlnie

Lacul este unul spectaculos mai ales prin unicitatea dată de deversorul creat sub formă de pâlnie. Deversorul preia din surplusul de apă din baraj, pentru a menține nivelul barajului. Construcția este insolită și uimește fiecare călător. Datorită reflexiei pădurii în luciul apei, culoarea se schimbă în funcție de anotimp. Vara este turcoaz sau verde, iar toamna este asemenea pădurii – ruginie.

8. I Giardini di Zoe – Un Colț de Rai

Lângă Deva, timp de 15 ani, Giovanni Savatelli a creat o grădină desprinsă parcă din povești. Grădina este construită în stil renascentist și amintește de grădinile regale din palatele italiene. Totuși, pregnantă este și amprenta proprie a lui Giovanni Savatelli. Talentul său pentru grădinărit și peisagistică este unul pur, cultivat prin mult studiu individual. Când a început acest proiect, Giovanni Savatelli nu a avut niciun plan. S-a lăsat purtat doar de inspirația sa. A plantat pe secțiuni mici, porțiuni din grădina care azi e un total. Azi, este un adevărat spectacol ce încântă publicul.

9. Fabrica de bere Csíki Sör

V-ați imaginat vreodată cum se fabric Berea? E timpul să aflați….. Vizita la fabrica de bere din sătucul Sânsimion, Harghita este una dintre cele mai inedite experiențe pe care le-am avut în România și motivul este simplu –  am văzut cum se produce berea artizanală, intrând chiar în fabrică, pe liniile de producție. Aici am descris întreaga vizită, inclusiv oprirea de la Sky Bar și prânzul cu specialitatea casei – ciolan afumat în pâine.

10. Top 20 locuri inedite în Transilvania – Muzeul Haszmann Pál – cel mai complex muzeu tehnic din România

Muzeul Haszmann Pál din Cernat este un loc extraordinar și necunoscut românilor. E o oază de liniște și de istorie. După o zi petrecută aici, cred că este cel mai complet și mai complex muzeu din România. Dacă aveți drum prin zonă, rezervați-vă timp. Merită! Expoziția de sobe de fonta (peste 200), colecția radio receptoarelor (conține de la telefoane, gramofoane, pantefoane de epocă la aparate de telecomunicație – stații morse, telefoane, și o mică centrală telefonică) sau casele tradiționale aduse și decorate aici cu toată minuțiozitatea sunt un adevărat spectacol. Un binemeritat loc 10 în Top 20 locuri inedite în Transilvania pentru 

Ce părere ai despre primele destinații din Top 20 locuri inedite în Transilvania pe care trebuie să le vezi în 2022? Te-am convins deja? Și încă mai sunt 10…… Hai să le descoperim.

11. Muzeul Aurului de la Brad

Este un muzeu unic în Europa, unde găsim expuse peste 1.300 de exponate din aur nativ și mai mult de 800 de eșantioane minerale. O să mă întrebați ce e „aurul nativ”? Este forma cea mai pură a metalului, de aceea, și valoarea acestor exponate este incomensurabilă. Bucățile de aur, expuse aici, sunt exact așa cum au fost extrase din subteran. O vizită în Muzeul aurului de la Brad este un adevărat exercițiu de imaginație – formele pure ale aurului amintesc de lucruri, obiecte și animale prezente din viața noastră de zi cu zi:

12. Ski Gyimes o destinație plină de adrenalină

În valea Ghimeșului, pe un deal întreg, lângă drumul național DN12A care face legătura între Miercurea-Ciuc cu Comănești, Ski Gyimes este un fel de carusel format dintr-un tunel, multe șine, un tunel și o priveliște WOW. Vorba aceea, adrenalină + o priveliște de vis = combinația perfectă! Ce ziceți, încercați?

13. Mănăstirea Cisterciană de la Cârța

În Top 20 locuri inedite în Transilvania trebui inclus, poate cel mai contrastant loc pe care l-am vizitat vreodată. Din stradă, rămânem fermecați de liniștea locului și de muzica ce răsună în orga bisericii. După-amiaza, în lumina Soarelui, abația pare un loc idilic și liniștit. Dar, în spate, ascunde povești cu spirite ce încă bântuie, pe aici. Mănăstirea Cisterciană de la Cârța se “bucură” de o faimă funestă. În ultima vreme, mănăstirea a fost puternic mediatizată, pentru apariția ei în filmul de groază “Călugărița”. În plus, așa cum deja v-am spus mai sus, și legendele spun că ar fi bântuită de călugării care au construit-o și care au trăit aici în condiții austere, au contribuit la realizarea poveștii acestui film.

Nu prea îmi plac poveștile de genul, așa că mi-a format propria mea versiune. Dacă e să fie cinematografie, să fie!!! Închid ochii și îmi apare în minte imaginea din filmul “Contele de Monte Cristo” – cea în care Edmond Dantès îl învinge pe maleficul Fernand Mondego. Lupta dintre cei doi are loc într-un decor similar – o abație părăsită. Binele învinge răul, după 20 de ani!

14. Povestea CalendaruluiUn parc în stil Disneyland

 Povestea Calendarului este un mic orășel în care cele 12 luni ale anului sunt transpuse în căsuțe hazlii și colorate. Căsuțele colorate sunt înșiruite de-a lungul unei alei sinuoase și își spun, fiecare, povestea sau legenda ei. Sursa de inspirație a fost folclorul românesc. O legendă foarte frumoasă spune ca cele 12 luni ale anului sunt, de fapt, “cei 12 fii ai Anului”. Fiecare lună se numea diferit de calendarul roman. Numele era dat de un eveniment esențial care se petrecea în luna respectivă: o anumită activitate, o sărbătoare sau o tradiție. Preluând această legendă, și pe alocuri, combinând-o cu obiceiuri sau sărbători globale, s-a născut Povestea Calendarului.

15. Cetatea HărmanCetatea vie de lângă Brașov

Tot în Top 20 locuri inedite în Transilvania, musai să includ și Cetatea Hărmanului, care. este o cetate vie. O cetate care trăiește prin spirit și prin culoare. Biserica veche și coridoarele cetății sunt pline de praf și de miros de vechi – Praful trebuie să rămână acolo, căci este parte din tablou. Mobila, costumele și toate cele trebuincioase sunt aici gata parcă să fie folosite. Toate sunt într-o stare foarte bună. Picturile care împodobesc capela funerară sunt, din păcate, în mare parte distruse. Farmecul cetății este dat de modul contrastant în care noul se îmbină cu vechiul: florile multicolore, cu mirosul de umed și de vechi ce răzbate din dușumelele prăfuite, cu scârțâitul podelelor prăfuite și obiecte din alte veacuri.

16. Castelul Bethlen de la Arcalia – Castelul Maur de la Bistrița

Din categoria “Știați că…în Transilvania este singurul Castel mauro-bizantin?” face parte Castelul Bethlen de la Arcalia. DA! Un astfel de caste există în România și se găsește la 20 de km de Bistrița Năsăud, în comuna Şieu-Măgheruş. Castelul este singurul din Transilvania care conține elemente ale stilul mauro-bizantin. Arhitectura sa inedită și colorată, creează imaginea unei biserici din Imperiului Bizantin, chiar aici în Transilvania.

17. Castelul Lupilor – Un castel plin de legende și experiențe exotice

V-ați imaginat vreodată cum este să dormi într-un castel medieval? Dar într-o cameră de tortură? Sau poate într-o cameră de prințesă? Atunci, haideți la castel să experimentați ceva nou! Și nu la orice castel, ci la Castelul Lupilor. 8 camere tematice și 3 camere castelare își așteaptă oaspeții pentru a avea o experiență inedită – în funcție de preferințele fiecăruia: Camera arabă, Camera țărănească, Camera chinezească, Camera de tortură (cei care aleg această cameră primesc și un mic kit tematic …), Camera romană, Camera prințesei, Camera castelană, Apartamentul alb și Suita regală.

18. Castelul Teleki

Aflat la 40 de km de Târgu Mureș, Castelul Teleki este azi locuința de vară a familiei Teleki. Castelul de azi se găsește pe ruinele unei cetăți de apărare construită în Evul Mediu. Frumusețea castelului este dată de spiritul cu care a fost recondiționat și de parcul din jurul castelului. Parcul se întinde pe o suprafață de peste 6.5 ha și are peste 600 de copaci. Mândria parcului este copacul de ginkgo-biloba care are 250 de ani și care s-a aclimatizat aici cu succes. Iata doar cateva motive pentru care Castelul Teleki trebuie să intre în Top 20 locuri inedite în Transilvania

19. Râpa Roșie – Micul Canion Roșu al României

Văzut de la distanță întregul canion pare o uriașă sculptură. Și ploaia este sculptorul ei. Pe panta înaltă și fără vegetație, apa de ploaie a curs în șiroaie și a creat un relief unic în România – turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ. Râpa Roșie s-a format datorită apelor ce au curs în șiroaie și au săpat în rezervație, șanțuri adânci și coloane misterioase sau ”piramide”, care își modifică constant aspectul și dimensiunile.

20. Tărâmul Lavandei Mădăraș

Top 20 locuri inedite în Transilvania a ajuns și la destinația 20.

La 20 de Km de Târgu Mureș, timp de 4 săptămâni pe an, în satul Mădăraș găsim această destinație inedită. Cocoțată sus pe deal, pe o suprafață de aproape 5ha, plantația de lavandă de la Mădăraș este acea pată de culoare care mângâie sufletul, încântă ochii și delectează simțurile. Tărâmul Lavandei Mădăraș este culoarea mov din paletarul verii.

Iar la final…. final de articol, final de an vreau să îți mulțumesc că ai fost alături de mine în călătoriile mele anul acesta.  

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele. Spor la călătorit!  

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii