Bulgaria – „o destinație pentru părinți cu copii”; „Bulgaria, ca la noi, nimic diferit, doar servicii mai bune”. Mda, nu a fost o destinație prea atractivă, ci mai degrabă o destinație comodă în viziunea mea.
Dar lucrurile se schimbă și părerile la fel, atunci când ajungi să cunoști.
15 August – zi liberă în cursul săptămânii – cuplăm cu weekendul plus o zi de concediu și, iaca, legăm de un citybreak. Dar parcă am vrea și un pic de plajă. Ce să fie? Ce să fie? Aruncăm o privire pe hartă și prietenul Google ne răspunde: Brașov – Nessebar – 8 ore. Cam mult. Hai să împărțim. Rezultă itinerariul: Brașov Constanța – Kaliakra – Nisipurile de aur – Nessebar – retur. Sună mai bine și nu atât de solicitant.
Prin Bulgaria la drum…
Nu aș putea spune că Bulgaria, cu al ei litoral m-a impresionat foarte mult. Similar cu al nostru, oferă servicii mai calitative și o atmosferă …. Mai pe gustul meu. Litoralul Bulgariei este mai curat și mai bine îngrijit. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost liniștea. Chiar dacă eram pe plajă, chiar dacă eram la restaurant, era o discreție și o liniște în aer pe care, din păcate, la noi nu prea le-am regăsit.
După câteva zile în Albena și Nisipurile de Aur, ne-am alocat timp pentru a merge până în sudul Bulgariei. Auzisem noi că acolo lucrurile sunt diferite. Peisajul se schimbă. Oamenii sunt diferiți. Vibe-ul este wow.
Așadar, ne pornim la drum. Eram cazați undeva, în Nisipurile de Aur și destinația era Nessebar. Plecând din Nisipurile de Aur, GPS-ul ne spune că vom ajunge într-o oră și 40 min. Era perfect. Însă, cum bine știți, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Cu toate restricțiile de viteză – de la 30km/h la 50 km/h – am făcut vreo 2 ore și jumătate până în Nessebar. Dar a meritat.
Nessebar la Pas…
Nessebar, este o așezare, parcă, adusă aici, la malul mării, dintr-o poveste. Este o stațiune de vacanță unică – un monument istoric, o cetate veche transformată în stațiune. Nessebar este o mică peninsulă aflată la 37 km nord de Burgas și este una dintre cele mai cunoscute plaje de pe litoralul Mării Negre. Legenda ne povestește că Nessebar era supranumit și Orașul celor 40 de biserici. Pentru puținii locuitori ai acestei micuțe peninsule au fost construite peste 40 de biserici.
Din interior, nici nu ai zici că te ești într-o stațiune estivală. Casele vechi, construite din piatră și lemn, străduțele înguste și pietruite, balcoanele romantice decorate cu flori roșii și bisericile vechi denotă un oraș – cetate. Dacă nu am vedea marea de jur-împrejur, cu greu am putea crede că aici, azi este o stațiune. În asta constă unicitatea Nessebar-ului, unicitate ce a inclus orașul în lista obiectivelor turistice ale patrimoniului UNESCO, încă în 1983.
Ce vizităm în Nessebar?
Nessebar este un oraș aparte. Merită explorată fiecare părticică, fiecare străduță. Aici, totul creează un tablou perfect: restaurantele pescărești situate pe faleza înaltă, priveliștile asupra mării, peste care sunt presărate, parcă, bărcile și vapoarele pescarilor, străduțele înguste, casele de piatră cu balcoanele de lemn, împodobite cu flori multicolore, moara de vânt, bisericile, baia turcească și plajele și golfurile ascunse. Tablou este de-a dreptul romantic.
Moara de vânt – simbolul orașului Nessebar. Moara a fost construită în perioada Renașterii. Structura construcției este realizată din piatra provenită de la biserica bizantină. Moara are trei niveluri: 1. depozitul de făină; 2. Casa în care locuia morarul; 3. mecanismele morii. Datorită poziționării sale și a vânturilor puternice venite dinspre mare, moara funcționa încontinuu.
Zidul de vest – Nessebar a fost o cetate redutabilă – dorită și râvnită de mulți conducători inamici. Chiar dacă orașul a avut mereu avantajul de a fi înconjurat de ape, locuitorii au construit ziduri de apărare redutabile pentru protecția lor. Drept mărturie, și azi vedem zidul de vest, care a fost construit în perioada bizantină. Foarte înalt (aproximativ 8 metri înălțime) și întins pe o lungime considerabilă (100 metri), a reprezentat unul dintre atuurile orașului, transformându-l într-o fortăreață de necucerit. Sub apă, până la 80 de metri distanță de țărm, se pot vedea încă părți din zidurile inițiale ale fortăreței.
Aqua Paradise Nessebar – cel mai mare parc de distracții din Bulgaria pentru copii și pentru adulți. Parcul are peste 20 de atracții acvatice: piscine cu valuri artificiale, rafting, tobogane, piscine, casteluri exotice, trambuline unde cei mici și cei mari se pot relaxa și distra în voie.
Program & prețuri*:
* Informațiile sunt extrase de pe site-ul oficial și sunt valabile pentru 2019.
Muzeul de Arheologie – îl regăsim chiar la intrarea în oraș. Nu este un muzeu spectaculos sau bogat în exponate. Este foarte mic ca și suprafață (3 săli de exponate și o sală unde sunt expuse icoane), iar o vizită destul de relaxată poate dura maxim 15 minute. Exponatele sunt valoroase și semnificative pentru istoria orașului.
Există mai multe variante pentru bilete – simple sau combinate cu cele de la bisericile din Nessebar, biserici ce au fost transformate în muzee. Puteți opta pentru un bilet doar cu intrare la muzeu sau pentru unul cu intrare la muzeu + alte 4 biserici la alegere. În funcție de ce doriți să vizitați în oraș găsiți aici prețurile biletelor.
Din punctul meu de vedere, vizita la muzeul de Arheologie și în câteva biserici nu a fost ceva WOW. Depinde cu ce comparăm și depinde foarte mult de gusturile fiecăruia. La fel este și în cazul celor câtorva biserici. În general, sunt afișate doar câteva exponate religioase, iar pe pereții apar doar câteva picturi. Decizia vă aparține.
Biserica Hristos Pantocratul – construită în secolul XIII, biserica este un monument de referință pentru modul în care se decorau bisericile din aceea vreme: cu arcuri de cerc și ornamente în relief. În interior am vizitat o mica galerie de artă.
Am vizitat o singură biserică, după care am preferat să ne pierdem pe străduțe și să explorăm cetățuia la pas.
Promenada – ca să ajungem în orașul vechi trebuie să trecem pe faleza Nessebar-ului. Nu este nimic mai relaxant decât o plimbare pe aici: puteți vedea Moara de vânt de aproape, iar priveliștea către cele două orașe (Sunny Beach și Nessebar) este foarte romantică.
Despre Nessebar
Cu mai bine de 3000 de ani în urmă, tracii au pus bazele acestei așezări de la malul Mării Negre, ce azi este considerată cel mai vechi oraș din sud-estul Europei. Până la începutul sec.al VI-lea, se va numi Melsembria, de la fondatorul său Menas. Ulterior devine colonie grecească, fiind cucerită de dorieni. Orașul se dezvoltă rapid și încep să se construiască ziduri de apărare, temple (închinate lui Apollo), o acropolă și un teatru.
În anul 72 î.Hr. romanii sunt cei care preiau conducerea acestui oraș și își lasă amprenta specifică: dezvoltă sistemul de canalizare și construiesc băi termale. Din sec.al VI-lea d.Hr., Mesemvria devine parte din Imperiul Bizantin. Este perioada în care au fost construite cele mai multe biserici, iar orașul devine un punct strategic foarte important pentru Imperiu din punct de vedere economic și religios.
Cum ajungem?
Nessebar este situat în sudul Bulgariei. Se poate ajunge ușor cu mașina (de la Ruse cam 3-4 ore de condus și de la Vama Veche cam 3 ore).
Dacă deja suntem cazați în stațiunea Sunny Beach se poate ajunge foarte ușor cu transportul în comun. Sunt diferite variante: autobuze, autocar double-decker sau trenulețul turistic. Prețul biletului pentru autobuze și double-decker este 2 leva/ pers, iar pentru trenuleț, 3 leva/ pers.
Dacă venim cu mașina personală, pe partea stângă a peninsulei se află o parcare foarte mare unde se poate lăsa mașina (Parking lot „”Yacht port”) sau o puteți parca la Old town Nessebar Parking. Prețul este de 8 leva pentru 24 de ore.
Astăzi, orașul își primește turiștii în atmosfera sa originală: străduțe înguste și pietruite, case din piatră cu balcoane din lemn, ornate cu flori de toate culorile, piațete mici și biserici cochete. Plimbându-te prin oraș simți că ești într-o altă lume, într-o lume medievală și romantică ce are și un mic touch de modernism – magazine de suveniruri, boutique-uri, baruri, taverne și hoteluri cu priveliști extraordinare. Personal, am asemuit orașul cu ceva ce cunoșteam foarte bine – cetatea Sighișoarei. Doar că Nessebar este mai spectaculos, mai romantic – scăldat de valurile mării.
Nessebar este locul potrivit pentru cei care își doresc o vacanță într-un loc special, într-un loc altfel.
Informații despre locații din Bulgaria găsiți și în articolul:
Nessebar, Sveti Vlas și Sunny Beach – Top 3 restaurante
Citybreak la 1 oră de București – Ruse
Pomorie – 5 lucruri grozave de văzut
Castelul Ravadinovo – Castelul Disney din Bulgaria
Plovdiv, Bulgaria – un oraș cu sare și piper
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!