Nu aș fi zis, nu aș fi crezut! Nu știam chiar nimic despre Plovdiv, însă ce am descoperit aici a fost o multitudine de elemente complete și complexe care să mă facă să afirm că este un loc care pe deplin merită să fie vizitat! Și, îți mai spun ceva, dragă cititorule, o dată ce pașii te-au purtat aici, în Plovdiv, cu siguranță că vei reveni și a doua sau a treia oară, căci orașul Plovdiv, Bulgaria – un oraș cu sare și piper.
Da! Ai auzit bine. Are și sare și piper! Are o combinație irezistibilă de oraș european îmbibat de istorie antică, cu artă modernă, cu un aer deopotrivă șic și relaxant, îți creează o stare de vacanță și de well beeing incredibile.
Plovdiv, Bulgaria – Scurtă istoria
Azi, Plovdiv este un oraș de dimensiuni medii (350.000 de locuitori) situat în sudul Bulgariei, și este cunoscut ca cel mai vechi oraș din Europa. Se crede că orașul este contemporan cu Troia, dar ar fi mai vechi decât Roma, Atena sau Constantinopolul. În 1975 sunt scoase la iveală rămășițele unei clădiri religioase dintr-o cultură creto-miceniană, care arată o cultură de peste 8000 de ani.
Dezvoltarea orașului este legată de numele lui Filip al Macedoniei. Apoi, în perioadele imperiilor roman și bizantin orașul a înflorit. Și a continuat și în timpul Imperiului Otoman. Azi este cea mai veche așezare locuită din Europa.
Iar toate aceste perioade – Istoria antică, Evul Mediu, Renașterea Imperiul Otoman și cultura modernă au lăsat urme puternice. Urme care se îmbină perfect pentru a crea frumusețea acestui oraș etern (Plovdiv, Bulgaria): Stadionul Roman, Teatrul Antic, Odeonul, magnificele mozaicuri colorate, Apeductul, zidurile, rămășițele așezărilor tracice se îmbină perfect cu arta modernă, clădirile impecabile de secol XIX și arta stradală modernă. De aceea, în 2019, a fost desemnat Capitală Culturală Europeană.
1. Plovdiv, Bulgaria – Vestigii Romane
Amfiteatrul Roman din Philippopolis
Plovdiv este construit ca și Roma pe șapte dealuri, și bineînțeles cu o puternică moștenire romană. Desigur, nu poate egala Roma, însă are cel mai bine conservat amfiteatru din lume. Amfiteatrul Roman din Philippopolis este o structură incredibilă care datează din secolul I (probabil între 86 și 91 d.Hr.). Este unul dintre cele mai bine conservate teatre romane din lume (fiind ascuns până în 1972, când o alunecare de teren a dezvăluit această comoară). Și este de-a drepul extraordinară este ca încă este încă în uz! Concerte, festivaluri, recitaluri și piese de teatru sunt organizate frecvent aici. Mario Biondi a fosr spectacolul pe care noi l-am urmărit aici.
Stadionul Roman din Plovdiv, Bulgaria
Diametral opus față de amfiteatrul roman din Plovdiv care este plin de evenimente culturale de amploare, și cu priveliști superbe deasupra orașului vechi, Stadionul Roman este complet diferit. De remarcat este, în primul rând poziția sa. Nefiind complet excavat (ar trebui distrusă o bună jumătate din orașul vechi pentru a-l scoate la iveală), este inedit încorporat în structura orașului. Stadionul care putea găzdui aproximativ 30.000 de spectatori, este azi parțial expus, fiind scufundat în mijlocul uneia dintre cele mai importante străzi pietonale. Iremediabilă combinație: să faci cumpărături, să mănânci pe terasa unui restaurant și, totodată, să vizitezi un obiectiv turistic. Trecutul și prezentul și-au dat mâna pentru a crea un tablou unic în Europa. Am nimerit și noi la un festival medieval. A fost o experiență inedită să stăm într-un amfiteatru vechi de aproape 2000 de ani și să asistăm la un astfel de spectacol.
2.Cea mai lungă stradă pietonală din Europa
Nu chiar surprinzător, însă, în cel mai vechi oraș din Europa găsim și cea mai lungă stradă pedestră. Străzile Rayko Daskalov și strada Knyaz Aleksandar I cuprind „Glavnata”, care împreună formează o stradă de 1750m. Este un loc superb, plin de magazine, restaurante, cavenele și locuri instagramabile, perfecte pentru o plimbare relaxantă sau o sesiune de cumpărături.
Strada principală conectează, de asemenea, câteva atracții turistice importante, cum ar fi Monumentul Togther, Moscheea Dzhumaya, Stadionul Roman și cartierul Kapana de orașul vechi. Dar și că aici este cel mai vechi teatru din Bulgaria (1888-1889).
3.Muzeul Farmaciei Hipocrate
Muzeul Farmaciei din Plovdiv, Bulgaria este un loc în care trebuie să ajungi. Instrumentarul de farmacie și echipamente medicale, recipientele și borcanele standardizate din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cu siguranță te vor fascina. Farmacia este încă funcționala și are o frumoasă tejghea din lemn, dulapuri de epocă, și o casă de marcat veche adusă din America.
4. HISAR KAPIA (PORTA DE EST)
Poarta a fost construită în secolul al II-lea d.Hr, în onoare vizitei Împăratului Hadrian care e ducea spre Constantinopol. În Evul Mediu (secolele XIII – XIV d.Hr.) structura sa este modificată și încet-încet își pierde imporanța. Hisar Kapia a fost renovată la începutul secolului al XX-lea și astăzi este unul dintre locurile iconice ale orașului Plovdiv, Bulgaria.
5. Cartierul Kapana din Plovdiv, Bulgaria
Numele cartierului Kapana se traduce prin „Capcana”. Și pe duna dreptate! Căci atmosfera este una care sigur te va captiva și pe tine. Străduțe, cochete, pline de culoare, de restaurante terase cosy și cu mâncare delicioasă te vor cuceri iremediabil. Kapana este o experiență pe care trebuie să o simți, să e explorezi, să o guști, să o vezi și să o iei cu tine în suflet.
6. Muzeul Etnografic Regional
Casa Kuyumdzhieva este și casa Muzeului Etnografic Regional. O casă cu o fațadă extraordinară decorată în stil baroc, este locul în care găsim o mare parte din istoria orașului Plovdiv. Are șase săli cu 40.000 de exponate.
7.Casa Hindliyan din Plovdiv, Bulgaria
Și pe vremuri ca și acum statutul social se etala prin avuții…. iar Stepan Hindlian este un exemplu de om bogat care nu a făcut rabat de la nimic. Negustor armean bogat ce făcea comerț cu obiecte de artă, textile, vin, mătase era și un mare pasionat de artă și cultură. Casa în care el a locuit (1.000 de de DOAR 1000 metri pătrați) reflectă până azi pasiunea sa. Construită intre 1834-1835 este una dintre cele mai frumoase exemple de simetrie ale vremii. Fațada din curte este cea mai frumoasă, cu un portic central, și stucaturi impresionante. La etaj camerele sunt dedicate țărilor vizitate de Hindliyan.
Noi am prins și un spectacol de dansuri folclorice tradiționale. Trebuie să recunosc că a fost un moment unic.
8.Casa Balabanov
Casa Balabanov este unul dintre punctele de atracție ale vechiului Plovdiv. Povestea sa a început la începutul secolului al XIX-lea. cu bogatul negustor și cămătar, membru al breslei croitorilor, Hadji Panayot Lampsha. Pe la începutul secolului, casa Hadji Lampsha a fost vândută prima dată nepotului Hristo, al distinsului iluminator Nayden Gerov, iar apoi ultimului proprietar, negustorul de lemne Luka Balabanov, al cărui nume îl poartă astăzi.
Casa a fost construită în perioada renașterii bulgare din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea – perioadă de tulburări economice, politice și culturale. Negustorii și meseriașii din Plovdiv ai epocii aveau o misiune și ei. Întinderea către țările și culturile străine dezvoltate le-a schimbat stilul de viață. Ei s-au angajat într-o călătorie competitivă construind case noi și, astfel, au readus viața vibrantă pe aceste meleaguri. Casa lăsată în degradare a fost demolată în 1935, dar a fost reconstruită în 1976-1979 datorită înregistrărilor arhitectului Hristo Peev, cel mai remarcabil cercetător al caselor din perioada Renașterii. Casa, impresionantă ca dimensiuni, exemplifică casele simetrice din secolul al XIX-lea, construite după model de-a lungul coastei maritime a Bosforului.
Astăzi deschide două lumi distincte pentru vizitatorii săi – lumea din perioada Renașterii bulgărești te îmbibă cu tavanele sculptate în lemn, mobilierul de epocă și frumoasele alcovuri, numite alafrangas. Cealaltă lume este cea a culturii și a artei.
9.Bishop’s Basilica Plovdiv, Bulgaria
Dacă vreți o radiografie clară a orașului Plovdiv aici o veți găsi. Plovdiv, Bulgaria are o istorie remarcabilă, care datează de mii de ani, de la începutul neoliticului, până în vremea tracilor, romanilor, bizantinilor, bulgarilor și otomanilor, până în prezent. Locul unde se află acum Centrul de vizitatori al Bazilicii Episcopale din Philippopolis a fost martor la toate evenimente esențiale din istoria orașului.
Pe scurt, arheologii au stabilit că între secolele al II-lea și al XIV-lea acest loc era plin de viață. Sub romani, aici stătea un templu al împăratului zeificat. La sfârșitul secolului al IV-lea, a fost înlocuită cu o biserică maiestuoasă, Bazilica Episcopală. La începutul secolului al VII-lea, Bazilica a fost abandonată, iar oamenii medievali s-au așezat peste ruinele ei, făcându-le casele lor. Aproape 300 de ani mai târziu, au transformat locul într-un cimitir.
Astăzi, situl este din nou plin de viață, de data aceasta ca un centru de vizitatori modern, explorând și expunând numeroasele straturi ale istoriei site-ului pentru ca noile generații de oameni să le descopere.
10.Dealul SAHAT TEPE
Plovdiv, Bulgaria este un loc spectaculos văzut și de sus. Una dintre cele mai bune priveliști asupra orașului este de pe Sahat Tepe ( „dealul cu ceas”). Numele provine, evident de la Turnul cu ceas al bisericii. Când otomanii au venit aici au construit moschei cu minarete mai înalte decât turlele bisericilor. Așa că, aici pe deal, a fost construit un turn cu ceas cu mai bine de 400 de ani. Ceasul simboliza timpul până când Imperiul Otoman va cădea.
Unde să te cazezi la Plovdiv, Bulgaria?
Un oraș atât de frumos nu putea să se lase mai prejos la capitolul cazare. Eu am fost cazata la Best Western Premier Plovdiv Hills,
Așa că am făcut o listă cu cele mai ales locații de cazare. Aruncă și tu o privire și alege-l pe cel mai potrivit ție: Hotel Imperial Plovdiv, Holiday Inn Plovdiv, Gallery 37 Powered by ASTON, Doubletree By Hilton Plovdiv Center, THE STAY Boutique Hotel Central Square, Hotel Leipzig, Kendros Hotel, Landmark Creek Hotel & Wellness, VIZUALIZA Residence Hotel, Residence City Garden.
Și am făcut și un top al celor mai bune restaurante din Plovdiv -> Top 5 Restaurante Plovdiv
Despre Bulgaria am povestit și în articolele:
Citybreak la 1 oră de București – Ruse
Pomorie – 5 lucruri grozave de văzut
Castelul Ravadinovo – Castelul Disney din Bulgaria
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!