Castelul Ravadinovo – Castelul Disney din Bulgaria

Iubesc poveștile, dar și mai mult iubesc poveștile care devin realitate. Și visurile împlinite….. De câte ori, copii fiind, nu citeam povești și, cu puterea minții, ne teleportam în tărâmuri magice, pline de farmec și de aventuri incredibile. Azi, nu mai trebuie să ne teleportăm, ci doar să ne suim în mașină și să mergem spre Bulgaria. Da! Ați auzit bine. Căci, aici visele au devenit realitate … unde? Chiar la Castelul Ravadinovo, care este cel mai inedit proiect al Bulgariei.

Însă, îți propun ceva: Fă-ți o cafea, așază-te confortabil și hai să descoperim împreună povestea acestui castel….

Povestea Castelul Ravadinovo

Castelul Ravadinovo este un vis devenit realitate. Proprietarul castelului, Georgi Tumpalov a visat, în copilărie să aibă un castel de poveste…. și iată că visul său (și al altor oameni care cred în povești) a devenit real. Castelul nu a fost un vis realizat peste noapte…..   construcția sa a început în 1995 și nici azi nu este gata. De aceea, Castelul Ravadinovo este cu siguranță unul dintre acele proiectele uriașe și laborioase care merită fiecare efort.

Georgi Tumpalov a luat toate poveștile și le-a adus în acest castel căci, designul său arhitectural este pe cât de incredibil, pe atât de variat. De la peisaje idilice, în care te aștepți să apară Belle sau Albă ca Zăpada, până la scene cu monștrii și armuri înfricoșătoare. De la elemente credincioase, precum o mică biserică, până la o mică grădină extravagantă, plină de păuni viu colorați. Lait-motivul acestui castel este marmura, pe care o regăsim în mai toate elementele – statui, ziduri, turnuri, fântâni, foișoare, capelă sau chiar în pivniță. 20.000 de tone de piatră, au fost necesare pentru a construi acest castel.

De aceea, pe bună dreptate, părerile despre acest castel sunt împărțite. Pentru unii castelul este un masterpiece al kitch-ului, iar pentru alții este un loc al poveștilor din copilărie. Pentru mine, este un Disney al Bulgariei, în care trec dintr-o poveste în alta, dintr-o lume fantastică în alta, și totul în preț de câteva secunde. În plus, mă simt ca un copil ce a intrat pe un tărâm de poveste cu prinți, prințese, dragoni, animale apotropaice, magii și aventuri incredibile….. ce poate fi mai frumos pentru sufletul meu? Azi și eu mă simt prințesă într-un regat magic.

Dar hai să îți povestesc despre castel…..

Castelul Ravadinovo – exteriorul său

Castelul este o combinație între o construcție de catedrală gotică și un castel Disney. Impunător, masiv și chiar greoi, aș zice, Castelul Ravadinovo este îndulcit de multitudinea de flori colorate și de iederă, care se cocoață până sus în turlă. Aici sunt atât de multe lucruri de văzut și de explorat, încât nici nu știu despre care să scriu mai întâi.

Din orice parte îl privești este diferit. După fiecare perete sau la capătul fiecărei alei, ceva spectaculos se deschide în fața ochilor tăi:

Aleile și fântânile din curtea castelului

De când intrăm în castel și până ieșim, totul este o poveste spusă printre fântâni și vegetație luxuriantă. În fiecare colt apa susură într-o fântână de marmură. De jur împrejur culoarea verde domină peisajul….. dar nu lipsesc nici nuanțele…. Albul calelor, rosul trandafirilor sau al mușcatelor dau viață tabloului.

În spatele castelului este un lac mare și un loc unde putem să ne tragem sufletul de atâta umblat, să ne așezăm la umbră și să bem o cafea sau ceva rece.

Capela Castelului

Situată la extremitatea vestică, poate fi întrezărită din grădină doar cupola ei. Intrarea este printr-un baldachin de gard viu. Capela este funcțională și aici chiar au loc servicii religioase. Și pentru cei care își doresc, pot cumpăra de aici obiecte religioase…. bine, nu știu cât sunt de sfinte, dar pot fi folosite ca suveniruri.

Altarul este masiv și greoi, în stil ortodox aurit tot. Iar cupola de deasupra este total atipică unui locaș de cult. Nu vom găsi sfinți și nici întruchiparea angelică a lui Iisus, ci…. un cer Disney, ca în poveștile cu prinți și prințese, colorat în mov și portocaliu și cu multe stele.

Grădina zoologică a castelului

Încă un lucru uimitor – aici avem o grădină zoologică (în miniatură, bineînțeles), dar tot cu touch de palat regal. Animale alese demn pentru a aduce frumusețe într-o curte regală și pentru a bucura ochiul privitorului și a-i încânta auzul. Papagali multicolori care vorbesc, păuni care țipă, lebedele grațioase care plutesc pe lacul din spatele castelului. O adevărată încântare.

La final, pot doar să îți dau un sfat: alocă-ți timp, muuuuult timp ca să te bucuri de experiență în totalitatea ei. Căci, în mod evident, aici îți vei crea experiențe unice și amintiri prețioase. Și, aici, este musai, să recunosc…. iubesc acest castel pentru că în grădini sunt florile mele preferate – calele. Albe, simple, calele dau un aer de eleganța acestui castel.

Unde se afla și cum ajungem la Castelul Ravadinovo?

Castelul Ravadinovo este în Bulgaria și este imposibil de ratat dacă mergeți spre Burgas. Mai exact, la câțiva kilometri de Sozopol. De pe autostrada care duce spre Burgas, pe coasta de sud a Mării Negre, cu siguranță că veți vedea măreața construcție. Ce este surprinzător este faptul că acest castel este situat chiar în mijlocul unui câmp.

Cât costă să vizităm Castelul și alte informații utile

Taxa de intrare este foarte accesibilă (doar 20 de bgn sau aproximativ 10 euro).

Aici, te poți plimba în voie, cât timp vrei ca să explorezi castelul, căci nu există tururi ghidate. Deoarece vorbim chiar despre Castelul Ravadinovo timpul de vizitare ține doar de voi. Cel mai puțin o oră este necesară pentru a pentru a vă plimba și a descoperi toate comorile ascunse ale castelului.

Biletele se pot cumpăra și online. Oricum, castelul nu este o destinație foarte cunoscută, așa că vă veți putea bucura în liniște de acest loc de poveste.

Noi nu am stat în Sozopol, ci în Pomorie la Penelopa Palace Apart Hotel &SPA. Așa că dacă veniți cu mașina, trebuie să știți că este o parcare chiar lângă Castel și este gratuită.

Bulgaria este o țară surprinzătoare…. și de această dată m-a surprins și pe mine – Prin cea mai inedită construcție în locul cel mai puțin așteptat – Castelul Ravadinovo. Cu siguranță că de fiecare dată când voi ajunge pe aici, voi vizita castelul ca să văd ce noutăți mai sunt.

Dacă v-a plăcut acest loc, vă las și o recomadare pentru o cazare superbă Penelope Palace Pomorie.

Despre Bulgaria am povestit și în articolele:

Nessebar – o zi în vizită

Nessebar, Sveti Vlas și Sunny Beach – Top 3 restaurante

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii