Ce să faci 3 zile în Budapesta – Top 10 To Do’s

Anul acesta a fost anul în care am revenit în locurile mele dragi, pe care nu le-am mai vizitat de peste 10 ani. Primul a fost Tenerife, și al doilea a fost minunata Budapesta.

Tocmai pentru că este la o aruncătură de băț, am avut de multe ori posibilitatea să mă reîntorc în Budapesta, dar am zis că este aproape și că pot merge oricând. Mare greșeală. De data aceasta am promis: în fiecare an voi merge la Budapesta. E prea frumoasă, prea romantică, prea plină de un vibe extraordinar.

Cum ajungem din aeroport în oraș?

De la aeroport în oraș se ajunge foarte simplu:

  1. Transportul în comun – autobuzul 100 E (900 Ft.), care are stații comune cu stațiile de metrou. Metroul vă va duce în centru Budapestei.
  2. Bolt sau taxi – O cursă până în centrul orașului vă va costa între 20 și 30 de eur.

Cum descoperim Budapesta?

Budapesta este un oraș extraordinar de frumos. Romantic, clasic și cu un vibe magnific. Merită explorat. Așa că, noi am lăsat pașii să ne poarte fără direcție. Singura orientare: “’Uite o străduță faină. Hai pe aici”.  Am stat în centru, așa că distanțele nu au fost lungi –  pe jos cam 20 de minute până la principalele atracții.

O altă variantă este și transportul în comun. Cel mai folosit mijloc de transport în comun este, cu siguranță, metroul. Apropo? Știați că în Budapesta există a doua linie de metrou din lume ca vechime după cea din Londra? Înființat în 1896, azi metroul din Budapesta are 4 linii care străbat orașul.

În Budapesta NU este Uber, dar este Bolt. Prețurile sunt cam ca la noi, așa că îl puteți folosi cu încredere. De reținut, că unele mașini de Bolt sunt galbene, ca și taxiurile din oraș.

Ce vizităm în Budapesta?

Budapesta este împărțită de Dunăre în două orașe total diferite:

  1. Buda – partea aristocrată, impunătoare, ce amintește de sobrietatea Vienei – aici sunt și muzeele cele mai importante din Budapesta.
  2. Pesta – partea mai vie a capitalei – plină de magazine, cluburi, baruri, restaurante.

1. Parlamentul Ungariei

Imposibil de ratat în Budapesta, clădirea Parlamentului maghiar este o minune a stilului gotic. Parlamentul este este cea mai mare clădire din Budapesta și un simbol al democrației. Pentru construcția acestei clădiri impresionante au fost folosite peste 40 de milioane de cărămizi, o jumătate de milion de pietre prețioase și 40 de kilograme de aur! Construcția clădirii Parlamentului a început în 1885. Clădirea a fost inaugurată la cea de-a 1000-a aniversare a țării în 1896. În 1904 a fost finalizată. Azi, în interiorul clădirii există 10 curți, 13 lifturi pentru pasageri și mărfuri, 27 porți, 29 scări și 691 camere. Impresionant, nu?

2. Castelul Buda sau Palatul Regal

Sus, cocoțat pe dealul din Buda Castelul Buda tronează deasupra întregii capitale. Cunoscut și sub denumirea de Palatul Regal (Kiraly Palota), castelul a fost construit între 1247 și 1265, pentru a fi reședința regelui Regelui Bela IV. Azi este una dintre cele mai vechi construcții din Budapesta.

3. Bastionul Pescarilor

Locul acela de poveste, în care parcă te aștepți că din moment în moment să apară un print și o prințesă. Situat în spatele Bisericii Matyas, Bastionul Pescarilor este o clădire cu o arhitectură impresionantă. Cu cele 7 turnuri ale sale – reprezentarea celor 7 triburi maghiare ce au ajuns prima dată aici, în câmpia Pannoniei, pare o cetate desprinsă din cărțile de povești Disney.

4. Biserica Matyas

Cea mai vizitată biserică catolică din Buda. Absolut impresionantă: impunătoare prin dimensiuni și arhitectură, biserica Matyas atrage și prin ornamentele si modelele viu colorate. Aici au avut loc ceremoniile de încoronare a celor mai importanți regi. Francisc Iosif I și regina Elisabeta, sunt cei mai importanți regi care au fost încoronați în biserică, în 1867, ca suverani ai Regatului Ungariei. Este, de asemenea, și prima biserică din Buda.

5. Citadela și dealul Gellert 

Dealul Gellert din Buda este învăluit într-o frumoasă legendă. Se spune că Regele Sfântul Stefan i-a cerut episcopului Gellert să vină în Ungaria, din Italia, pentru a creștina poporul maghiar. Conform legendei, dealul era casa unor vrăjitoare care i-au pus pe păgâni să îl bage într-un butoi pe episcop. Episcopul a fost aruncat de pe deal în Dunăre. De atunci, dealul a primit denumirea de Dealul Gellert.

6. Statuia Libertății din Budapesta 

Habsburgii au construit o fortăreață pe acest deal pentru a aminti rebelilor maghiari cine era suveranul țării după înfrângerea lor în revoluția din 1848 și războiul de independență. Interesant este că, această cetate era numită “Bastilia Budapestei”.

Simbol al eliberării Ungariei de sub regimul nazist, Statuia Libertății este azi simbolul capitalei Ungariei. Inițial, statuia trebuia să aibă o sabie în mână – pentru a reprezenta lupta de eliberare, însă, venirea comuniștilor la putere a produs înlocuirea sabiei cu o frunză de palmier și amplasarea la bază a unei statui mai mici ce înfățișează un soldat sovietic.

7. Piața Eroilor din Budapesta

Piața Eroilor este cea mai mare piață de acest fel din Ungaria. A fost construită în jurul Monumentului Mileniului între 1896 și 1906, pentru a sărbători 1.000 de ani de civilizație maghiară. Monumentul este compus din două colonade semicirculare pe care se află statui ale principalilor suverani din istoria maghiară, de la statuile celor 7 căpetenii maghiare până la cea a lui Franz Joseph.

8. Castelul Vajdahunyad

Castelul se află în parcul din spatele Pieței Eroilor și este o copie a castelului Huniazilor din Hunedoara.

9. Bazilica Sf. Ștefan

Este cea mai mare biserică romano-catolică din Budapesta, dar și cea mai importantă. Hramul pe care îl  poartă este al Sfântului Ștefan – primul rege și patronul spiritual al Ungariei. Printre comorile pe care le găzduiește această bazilică, într-o raclă, găsim și brațul drept al Sfântului Ștefan. Panorama de 360 de grade deasupra Budapestei este una inegalabilă.

10. Pantofii de pe Dunăre – Memorialul evreilor

Povestea este una foarte tristă – Zeci de perechi de pantofi stau zi mărturie pentru cei aproximativ 3500 de evrei uciși de către fasciști pe malul Dunării. Fasciștii le-au ordonat să se descalțe, iar iar apoi i-au împins în Dunăre. Cadavrele au fost purtate de Dunăre mult în aval.

Unde am mâncat în Budapesta?

Sincer, nu am găsit vreun loc în Budapesta unde să nu fie mâncare bună. Printre cele mai faine sunt:

  1. Restaurant tradițional unguresc – Patkos Bistro 
  2. Mâncare românească – Beerstro 14
  3. Street Food – Karavan

Însă, despre toate bunătățile pe care le-am mâncat în Budapesta, am povestit aici.

În Budapesta, voi reveni curând. De ce? Pentru că le are pe toate: de la istoria captivantă la viața de noapte plină de intensitate, de la arhitectura impozantă la frumusețea și delicatețea uimitoare a detaliilor, de la adrenalină până la romantism în forma sa cea mai pură. orice ai căuta, este probabil să o găsești în aceste locuri interesante.

Pierdeți-vă pe străduțele acestui oraș de vis și veți avea, cu siguranță ă vacanță pe care nu o veți uita niciodată.

Alte articole despre Budapesta:

Budapesta cea mai romantică dintre capitale – Top 10 lucruri romantice de făcut

New York Café Budapesta – cea mai frumoasă cafenea din lume

Și pe pagina lui Siltrips găsiți un articol tare fain despre Budapesta.

CĂLĂTORIE ÎN UNGARIA – 7 MOTIVE PENTRU CARE TE VEI ÎNDRĂGOSTI DE BUDAPESTA

Alte articole despre capitale care mi-au rămas în suflet:

Buget și Organizare 2 zile – Washington D.C.

Jakarta la pas – într-o zi de la sărăcie lucie la opulență

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii