Buget și Organizare 2 zile – Washington D.C.

Capitala americană, nu se dezice nici ea, deloc, de spiritul american. Este, într-adevăr, un exemplu de organizare și marketing până în cele mai mici detalii. Deși, este o capitală relativ tânără (fondată abia în 1790), cu puțină istorie în spate, spre deosebire de capitale europene, Washington D.C. nu se lasă mai prejos și este una dintre cele mai atractive capitale ale lumii.

De ce? Iată 11 motive:

  1. Clădirile și muzeele sunt impresionante – majoritatea construite în stil neoclasic. Washington D.C. este diferit de celelalte orașe americane tocmai prin eleganța și prin stilul arhitectural;
  2. Totul este extrem de organizat: străzi, trafic, parcări etc. Până și muzeele sunt toate aglomerate, unul lângă celalalt, vorba aceea “să fie la îndemână ”☺. Pe o rază de 4-5 mile în centrul D.C.-ului, găsim aproape toate obiectivele turistice – Complexul National Mall (excepție Zoo și Catedrala) ;
  3. Transportul în comun în D.C. este format din Metro și Bus, dar nu prea este folositor pentru vizitarea obiectivelor turistice – sunt foarte aproape unul de celalalt;
  4. Intrările la obiectivele turistice din Washington, care se află în patrimoniul statului (Smithsonian Museums), sunt GRATUITE;
  5. Toate muzeele care aparțin statului au același orar 10:00 am – 5:30 pm;
  6. În centru totul este foarte curat, îngrijit și aranjat. Siguranța este sporită de ofițerii care patrulează pe jos sau călare;
  7. Este o capitală care are foarte multe parcuri și spații verzi;
  8. Patriotismul American este la el acasă și asta se vede cu ochiul liber. Peste tot sunt steaguri, anunțuri, campanii publicitare etc.
  9. Regulile sunt respectate (trafic, metrou, muzee etc);
  10. Oamenii sunt foarte politicoși și respectuoși.
  11. Nu sunt zgârie-nori – cea mai înaltă clădire trebuie să rămână tot Capitoliul.

Itinerariu 2 zile Washington:

În Washington D.C. am petrecut doar 2 zile, așa că a trebuit să fac o selecție a obiectivelor pe care să le vizitez. Au fost 2 zile minunate, pline și cu foarte, foarte mult mers pe jos, căci, așa cum am spus transportul în comun nu prea poate fi folosit. Dar, să le luăm pe rând.

1. Capitoliul Statelor Unite ale Americii:

Sediul Casei Reprezentanților și al Senatului este unul dintre simbolurile Americii. Turiștii pot vizita doar o parte. Rezervările pentru tururile organizate trebuie făcute cu ceva timp  înainte, mai ales, în perioadele aglomerate.  Din cauza atentatelor, politica de securitate este destul de strictă (ex: este interzis accesul cu lichide, spray-uri sau rucsace mari etc.). Consultați condițiile de acces de pe site. Accesul se realizează pe la Vizitor Center unde sunt organizate grupurile de turiști.

Capitoliul Statelor Unite ale Americii
Capitoliul Statelor Unite ale Americii

În Biblioteca Congresului sunt afișate documente celebre, atât pentru istoria Americii, cât și a întregii lumi, de ex.: „Proiectul Declarației de Independența a lui Thomas Jefferson” și unul dintre primele exemplare ale „Bibliei” printate pe presa Gutenberg. Exemplarul expus aici este printat pe un pergament din piele de animal (actualmente, mai există  doar 3 exemplare în lume păstrate perfect – celelalte două sunt expuse în Europa, la Bibliothèque Nationale din Franța și British Library în Anglia).

Biblia printată pe presa Guttengerg Washington
Biblia printată pe presa Guttengerg

2. The White House:

Reședința tuturor președinților Statelor Unite ale Americii este cea mai cunoscută imagine a democrației americane. Din păcate, doar cetățenilor americani le este permisă vizita și doar însoțiți de congressman-ii lor. Pentru străini, procedura este foarte complicată, trebuie contactată ambasada țării și oficialii ambasadei trebuie să demareze procedurile (oficialii noștri nici nu auziseră de așa ceva când am sunat ☺ ☺ ☺).  Așadar, m-am mulțumit cu o poză de la distanță și, norocul meu mi-a surâs, căci, nu erau prea mulți turiști în preajmă în acel moment.

Casa Albă Washington
Casa Albă

3. World War II Memorial:

A fost inaugurat în mai 2004 pentru a-i comemora pe cei aprox. 16 milioane de oameni care au slujit SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, peste 400.000 de soldați americani au murit. Memorialul din Washington este unul dintre cele mai mari din America.

World War II Memorial Washington
World War II Memorial

Și pentru că în călătorii ai parte de surprize neașteptate, aici l-am cunoscut pe Earny Cameron din Arizona. Earny, un bătrânel tare simpatic și plin de viață, pus pe glume, cu o privire caldă și un zâmbet mereu prezent, a fost pilot în Armata SUA. A luptat în WW II în Filipine. Acum, la 92 de ani, venise să viziteze acest loc împreună cu camarazii săi –  in memoriam colegilor din unitatea lor, căzuți la datorie. Mi-a povestit câteva amintiri, m-a sfătuit să prețuiesc fiecare moment și să iubesc viața așa cum este ea. A fost o întâlnire pe cinste.

Mulțumesc Earny

Earny Cameron din Arizona Word War II Memorial Washington
Earny Cameron din Arizona la Word War II Memorial

4. Lincon Memorial:

Cel mai iubit monument din întreg mall-ul, este cel al lui Abraham Lincon. Cel de-al XVI-lea președinte al SUA, a rămas în istorie pentru abolirea sclaviei și consolidarea Uniunii. Memorialul este construit în stil doric, iar cele 36 de coloane simbolizează toate statele care făceau parte din Uniune la acea vreme. Restul de 12 state, create ulterior, au fost menționate pe unul dintre pereții memorialului.

Lincon Memorial Washington
Lincon Memorial

5. Jefferson Memorial:

Monumentul, asemănător Panteonului din Roma, este situat chiar pe malul Tidal-ului, fiind înconjurat de sute de cireși Yoshino. În mijloc, stă statuia celui de al III-lea președinte al SUA, uitându-se către Casa Albă. T. Jefferson este președintele care a redactat  „Proiectul Declarației de Independență a Statelor Unite”.

Jefferson Memorial Washington
Jefferson Memorial

6. Reflecting Pool & Washington Monument:

Este o piscină artificială în care se reflectă monumentele de la National Mall.

Washington Monument a fost construit în onoarea lui George Washington și este cel mai înalt obelisc din lume, având o înălțime de peste 162m. Priveliștea din obelisc deasupra Washington-ului este spectaculoasă, însă, din păcate, nu am reușit să îl vizitez, deoarece, în acea perioadă, se realizau lucrări de amenajare a unui lift.

Reflecting Pool & Washington Monument Washington
Reflecting Pool & Washington Monument

7. Arlington Cemetery:

Arlington House a fost casa ofițerului Robert E. Lee, care a luptat pentru Confederație în Războiul Civil. Robert E. Lee a părăsit armata și s-a refugiat cu familia în Richmond. Armata Unionistă a preluat casa, și, la finalul războiului, aici se afla deja Arlington National Cemetery

Arlington Cemetery Washington
Arlington Cemetery Washington

Aici se află peste 400,000 de morminte ale celor care au murit în Al Doilea Război Mondial, Războiul din Korea și Războiul din Vietnam, dar și ale altor veterani de război.

Arlington Cemetery Washington
Arlington Cemetery Washington

Familia Kennedy se află înmormântată aici: John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy Onassis și Ted Kennedy.

Mormintele familiei Kennedy in Arlington Cemetery
Mormintele familiei Kennedy in Arlington Cemetery
Mormintul liu J. F. Kennedy in Arlington Cemetery
Mormintul liu J. F. Kennedy in Arlington Cemetery

8. National Zoo:  

Cel mai atractiv loc pentru familiile cu copii și pentru cei care iubesc animalele. Este cea mai veche grădină zoologică din SUA și găzduiește peste 1800 de specii de animale. Vedetele grădinii zoologice sunt masculul Tian Tian și femela Mei Xing, cei doi urși panda uriași. 

Tips & Tricks în Washington:

  1. Vizitați primăvaraSărbătoarea Cireșilor Înfloriți pe malul bazinului Tidal este un spectacol plin de magie.
  2. Nu închiriați mașină – traficul este foarte aglomerat la orele de vârf, iar distantele între obiectivele turistice sunt relativ mici pentru a le parcurge cu mașina. În centru – National Mall (zona muzeelor) este destul de greu de găsit parcare.
  3. Purtați încălțări comode – dacă aveți în plan să vizitați cât mai multe obiective (vezi itinerariu) purtați încălțări comode – este foarte mult de mers pe jos;
  4. Provizii – asigurați-vă că aveți la dvs. apă și ceva de mâncare (eu am prins o zi ploioasă și, doar lângă Lincon Memorial erau câteva tonete deschise să luăm ceva de mâncare). Noroc că sunt fântâni prin parc;
  5. Atenție sporită – sunt anumite zone unsafe;
  6. Vizitați National Mall by Night –  toate memorialele și muzeele sunt luminate. Unele se reflectă în Bazinul Tidal. Merită admirată o astfel de priveliște ☺.

După 2 zile în Washington, am realizat că, într-adevăr, capitala este imaginea vie a Visului American. Este reală, este impozantă, este grandioasă, este frumoasă, este elegantă și organizată. Are tot ceea ce ți-ai putea dori: muzee, evenimente culturale, parcuri, zoo etc. Dar, totuși, mie mi s-a părut că îi lipsește CEVA – acel CEVA al capitalelor cu tradiție, cu vechime cu SPIRIT.

Washington Bugetul Meu:

Alte articole despre aventura în America de Est:

New York în 2 zile (Lower și Upper Manhattan)

Statuia Libertății – Manhattan văzut din Coroană

Empire State Building sau Top of the Rock

Știați că…. 15 Curiozități despre New York

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii