Jakarta la pas – într-o zi de la sărăcie lucie la opulență

Experiența prin Jakarta……

Dintre toate locurile pe care le-am vizitat capitala Indoneziei – Jakarta este locul cel mai contrastant în care am fost vreodată. Petrecusem deja 14 zile în Jogyakarta, Bali și Gili Trawangan, și avem o singură zi pentru Jakarta. Vrem să petrecem o zi liniștită, relaxantă. În Jakarta nu sunt prea multe lucruri de făcut sau de vizitat. Noi am stat o zi și a fost suficient.

De la Agonie…….

La pas, pe cont propriu, explorăm Jakarta:

Old Town Jakarta (Batavia)

Batavia este o denumire veche a Jakartei, folosită în perioada în care a fost dominată de nemți. Amprenta se vede și azi în arhitectura orașului.  Piața Fatahillah este Punctul Zero al centrului vechi. Aici, sunt concentrate mai toate muzeele, turiștii curioși, localnicii dornici să își vândă produsele, copii în vizită la muzee. E un tablou complex și colorat. Imaginea completă a haosului din metropolele asiatice.

La câțiva pași de centru, pe străzi, pe trotuare, indonezienii și-au amenajat case. Oamenii trăiesc – la propriu – pe stradă. Într-un spațiu de 2-3, îngrădit de o folie – albastră sau gri, este toată viața lor – un pat, o butelie, o masă, un lighean, haine spălate și puse la uscat pe o frânghie. Aici dorm. Aici mănâncă. Aici își cresc copii. Aici trăiesc.

Și ce e cel mai frumos…. zâmbesc… se bucură împreună de ce au, de ce le-a adus ziua de azi.

Monas Tower – Monumentul național al Indoneziei.

Simbolizează independența țării. Având o înălțime de peste 132 m și situat într-un parc imens, mi s-a părut că seamănă izbitor de mult cu Washington Monument din DC. Tronează deasupra orașului. Let’s go see it! La parter este amenajat un muzeu din machete și figurine care prezintă episoadele importante din istoria Indoneziei, iar sus în turn este o platformă de unde putem admira priveliștea deasupra Jakartei.

Muzeul de Istorie din Jakarta

Locul în care prin scenetă, machete combinate într-o poveste aflăm istoria Indoneziei. Cea mai mare parte din acest muzeu este dedicată ocupației germane și modului în care a impactat țara.

Alte experiențe vizuale care ne-au șocat: numărul extraordinar de mare de motociclete și traficul, absolut infernal, cu ambuteiaje la tot pasul. Însă, în tot acest haos, oameni sunt calmi.

……..la extax.

Plecăm din centru și mergem spre mall. Destinația: Plaza Indonesia Mall situat pe Thamrin Road. Luăm sky train. Ajungem în stație și căutăm intrarea la mall. Întrebăm localnicii. Acolo, în stânga…Vedem o clădire înaltă. Să intrăm…Pe unde? Ajungem la o intrare unde un bodyguard îmbrăcat tot în negru și cu o privire amenințătoare se uită la fiecare persoană. O fi pe aici intrarea la mall, sau am greșit noi adresa? Ne uităm mai bine… vedem un detector de metale și alți bodyguarzi care fac control corporal – NU și pentru albi. Ne uităm unii la alții… puțin mai mult contrariați…. Ne uităm în jur…. Mașinile de lux parchează în fața intrării. Valeții preiau mașinile, pentru o sumă modică – echivalentul a 1.5 lei, le iau și le aduc la intrarea în mall, când proprietarii se decid să plece. Hmmmm….noi căutăm mall-ul …. Cred că ne-am rătăcit…..Șocul este mare.

Acum câteva minute eram într-o țară unde oamenii trăiesc pe stradă, în cocioabe improvizate, și, acum, suntem în lumea asta exclusivistă, plină de lux și opulență. Am mers doar 10 minute cu metroul….

Bodyguard-ul ne face semn să intrăm….. „ To the Mall?”…. „Yes, Yes, Please come in!”,  ne zâmbește amabil.

Contrastul claselor sociale în Jakarta….

Intrăm într-un mall imens, de 13 etaje. O lume plină de lux, de branduri. Prețuri colosale pentru tot ceea ce experimentasem noi până acum, în Indonezia.….. peste tot oameni cu plase de cumpărături …. Și nu e perioada reducerilor.

Iar ei sunt naturali. Este firesc ce se întâmplă aici, căci asta este lumea lor…. Diferită de cea de afară, de cea din centru. Aici este o altă lume, o lume la care nici nu visai, acum 30 de minute.

Diferențele între clasele sociale sunt absolut incredibile. Contrastul este frapant și, totuși cele două lumi coabitează, se întrepătrund.

Ne-am plimbat prin mall, am cumpărat câte ceva, apoi ne-am dus la Food Court să mâncăm. Ș,i dacă tot suntem în țara contrastelor, să contrastăm și pe domeniul culinar. Alegerea mea este o Oreo Pizza.

Pizza Oreo
Pizza Oreo

În Jakarta facem poze la tot pasul…

Europeancă. Albă. Înaltă. Roșcată (pe vremea aceea). Nu aveam cum să mă ascund. Eram, în general, cu un cap mai înaltă decât bărbații indonezieni. Ce să mai….. eram Gulliver în țara Piticilor. Deci, nicio șansă să trec nevăzută, neobservată. Ce să-I faci? Aia e……Îmi asum. La fiecare pas, pe fiecare stradă, la fiecare coadă, la fiecare obiectiv turistic, în fiecare magazin era câte un localnic ce îmi zâmbea larg și prietenos Chicotea cu prietenii și se apropia timid de mine: „ Pot să fac o poza cu el/ea/ei?” “I don’t mind?”. A fost frumos, la început! Și ei erau uimiți de noi, și noi de ei. Intram în vorbă, povesteam puțin. Apoi ne despărțeam. Fiecare pe drumul lui, zâmbind ….. de propriile-i motive.

Cred că dacă aș fi luat cel puțin o rupie pentru fiecare poză făcută, cu siguranță aș fi vizitat gratis Indonezia și m-aș fi întors și cu bani acasă.

Informații utile:

Viza

În avion primim formulare pe care trebuie să le completăm pentru Visa on Arrival. Ajungem la 02.00am în aeroport și avem un alt zbor cu Air Asia către Jogyakarta. Luăm bagajele și mergem către viză. Primim un cartonaș „ Departure card” pe care trebuie să îl păstrăm până la ieșirea din țară. Pentru că din 2015 România se află pe lista celor 160 de țări Free Viza – trecem fără să plătim viza Single Entry -30 de zile.

Aeroport – CGK sau Soekarno-Hatta International Airport

Unul dintre cele mai mari din Asia. Are 3 terminale: 1 și 2 pentru zboruri internaționale și 3 pentru zboruri domestice. Viza se ia de la terminalul la care aterizați. Dacă aveți transfer către un alt zbor, cu altă companie se aplică aceeași regulă. Transferul între terminale se face cu bus-uri – gratuite.

În aeroport găsim case de schimb și ATM-uri.

De la Aeroport în Jakarta:

1.DAMRI Airport buscea mai ieftină variantă de transport – aprox. IDR 40,000. Stația este în fața fiecărui terminal. Până la Gambir Station, drumul durează între 40 și 80 de minute, funcție de trafic. De la 05:00 am la 00:00 am bus-urile circulă la un interval de 15-30 minute.

2.Taxi – Le găsim în fața fiecărui terminal. Cursa până în centru durează cam 50 min. (în funcție de trafic). Sunt mai multe tipuri de taxiuri: buget, regular, speciale și premium sau prepaid. Le deosebim după culoare. Cele Buget au sticker-ul “Tarif Bawah”. Se pot comanda și taxiuri prepaid – cu sumă fixă. Înșelătorii: se întâmplă foarte des în Jakarta ca turiștii să fie înșelați. Înainte de a pleca, agreați prețul și aveți grijă și la taxele suplimentare – taxe de autostradă, taxa de aeroport (IDR 4,000). În medie, prețul unei curse este între USD 12.00 to 14.00 (Blue Bird), dar depinde de trafic. Cel mai bine este să folosim companiile cunoscute:

– Blue Bird Taxis: +62 21 7989000
– Silver Bird Taxi: +62 21 7981234
– Express Taxis: +62 21 26509000
– Borobudur: +62 21-5576222
– Diamond: +62 21-55910999
– Green Line Taksi: +62 02180648717
– Gamya: +62 21-87795555
– Gading: +62 21-4613 221

Luați-vă suficient de mult timp la întoarcere pentru a ajunge înapoi în aeroport. Noi am plecat ziua, în jur de ora 10.am de la hotel, și a fost rezonabil. Însă dacă prindeți trafic, în funcție de locația unde vă cazați, puteți face și 3-4 ore până la aeroport.

3. Tren – din stația Airport Rail Link până la stația Sudirman Baru (conectată cu SkyTrain) drumul durează 45 minute. Costul estimativ al unui bilet este IDR 100,000–IDR 150,000. Biletele se pot cumpăra de la tonomatele din stație, de pe site-ul Railink sau de pe aplicație.

Cum plătim?

Moneda oficială este Rupia Indoneziană (IDR).

Se găsesc ATM-uri și Exchange Office-uri peste tot. Cea mai folosită valută este dolarul american, însă se pot schimba și alte valute – doar în locațiile turistice. În insule, ca plată se acceptă și dolari în loc de IDR. Este recomandat să aveți cash în insule, căci acolo s-ar putea să nu găsiți bancomate.

Pentru plata cu cardul: ce poate plăti cu cardul în multe locații turistice. Dacă plătiți cu cardul există posibilitatea de a plăti o taxă de 3% impusă de comerciant.

Unde ne cazăm?

În Jakarta am stat la Citi M Hotel, care este situat aproape de centru. Micul dejun este bogat, hotelul este curat și camerele sunt destul de mari. Staff-ul este extraordinar, sunt foarte amabili și serviabili. Dimineață, după micul dejun, recepționerul ne-a întrebat ce program avem pentru ziua în curs. I-am spus ce plănuiam să facem și ne-a dat toate indicațiile posibile. Ne-a povestit despre multe moduri în care putem fi păcăliți și/sau înșelați în Centru Batavia. În mijlocul discuției a apărut și Hotel Manager-ul care a fost atât de prins în discuție, încât atunci când l-am rugat pe recepționer să ne chem un taxi, ne-a oferit o cafea și ne-a rugat să așteptăm. ok … Fie…

După 5 minute, s-a întors cu un telefon pe care ni l-a oferit (să îl avem cu noi și în cazul în care avem nevoie să sunam la hotel). Ne-a spus că ne așteptă mașina să ne ducă în centru. Nu mică ne-a fost mirarea când am ieșit din Recepție și în față era parcată mașina Hotel Manager-ului. Ne-a dus până în Centru, căci…..și el avea drum în acea direcție. Foarte frumos gestul său. Mulțumim!

Cum ne deplasăm în Jakarta?

Fiind una dintre cele mai mari metropole din Asia, în Jakarta poate fi destul de dificil să te deplasezi. Traficul aglomerat și orele de vârf sunt factori de care trebuie să ținem cont ca turiști. Transportul în comun oferă multe variante:

TransJakarta – Busurile TransJakarta circulă în toate zonele orașului. Având o bandă specială sunt foarte apreciate deoarece evită traficul. Pont: pentru a plăti biletul trebuie utilizate carduri emise de bănci din Indonezia: Flazz BCA, e-money Mandiri, JakCard al Bank DKI etc. Au și aplicație pentru a verifica orarul Trafi app.

Bus Minivan – circulă aproape în toate zonele Jakartei, mai puțin în cele luxoase. Nu au aer condiționat și orar fix. Pleacă atunci când sunt pline și pot opri oriunde. Trebuie doar să spunem ‘kiri’ (kee-ree) sau STOP și șoferul va opri.

Busuri albastre – Jakarta are mai multe companii independente care se ocupă de transportul în comun. Fiind diferite, rutele, prețurile și calitatea călătoriei diferă și ele. Cu aer condiționat sau fără, pe distanțe lungi sau scurte, cu orar fix sau cu plecare când bus-ul este complet ocupat, avem de unde alege. Kopaja, Metro Mini, Patas bus sunt câteva exemple. Pont: Confirmați întotdeauna destinația când vă urcați în bus. Biletele se plătesc doar cash la șofer – să aveți bancnote mici pentru a plăti. Nu opresc în stații dacă pasageri nu anunță înainte. Spuneți-i șoferului sau kenek-ului (taxatorului) destinația.

Tren

KRL Commuter – Face legătura între toate cartierele Jakartei și zonele limitorfe: Bogor, Tangerang, Bekasi etc. În timpul orelor de vârf este foarte aglomerat. Pont: E recomandat să evităm deplasarea cu trenul între orele 7-8am și 6-7pm. Platformele feroviare nu au linii dedicate pentru KRL Commuter, așa că trebuie să fim atenți în ce tren ne urcăm. În fiecare stație există automate de bilete. Se pot forma cozi destul de lungi. Pentru a salva timp este mai bine să folosim cardurile prepaid.

Taxi

Sunt câteva companii, însă cea mai sigură și demnă de încredere este Blue Bird (ușor de recunoscut după mașinile albastre). Tarifele lor sunt puțin mai scumpe. O variantă mai ieftină este compania Express. Pont: În general, se folosește taximetrul. Pentru că suntem turiști și, evident, aici, nu putem ascunde acest lucru, sunt și situații în care șoferii refuză să folosească taximetrul și cer un preț fix mai mare. Atunci, putem alege un alt taxi care să folosească taximetrul.

Motocicletele taxi Ojek – Un serviciu neobișnuit, pentru noi europenii, taxi pe motocicletă. Foarte popular în Asia, îl găsim și în Jakarta. Pentru a evita traficul este cea mai bună opțiune. Îi găsim peste tot în oraș -motocicliștii cu veste și căști albastre. Trebuie doar să le facem un semn să se oprească. Le spunem destinația, ne spun prețul, ei ne dau o cască și …. Să pornim la drum. Pont: vor încerca să ceară sume foarte mari. Negociați.

Aplicații de Transport

Din Aprilie 2018, în Indonezia și alte țări din Sud-Estul Asiei, Uber a fost cumpărat de GRAB. Aplicația are și opțiunea de a traduce în diferite limbi. Așa că ne putem înțelege ușor cu șoferii.

4. Tuk-tuk – ca peste tot în Asia, și aici tuk-tuk-urile sunt foarte căutate. Prețul este stabilit de șofer și negociat de dvs.

Securitate

 În Jakarta ne-am simțit safe, și în zonele tradiționale și în cele luxoase. Totuși, nu ne-am aventurat pe străduțe lăturalnice, cum am făcut în Bali. Oamenii de aici nu prea sunt obișnuiți cu turiștii, așadar, în general, vă vor face să vă simțiți cât mai bine… însă s-ar putea să fiți văzuți și ca o sursă de „ verzișori”.

Tips & Tricks în Jakarta: 

  1. Monedă: Ca în toate țările asiatice este recomandat să aveți bancnote de 50$ sau 100$. Cele mai mici au un o rată de schimb mult mai mică. Aveți grijă la persoanele care se oferă să vă schimbe bani. Nu au cele mai bune intenții. Indicat, să aveți mereu bani cash – există multe locuri unde nu se poate achita cu cardul.
  2. Plata cu cardul – întrebați comerciantul de valoarea taxelor suplimentare înainte de a plăti cu cardul.
  3. Taxi: Folosiți taxiurile de la Blue Bird. Dacă șoferii nu vor să folosească taximetrul, schimbați taxiul. Stabiliți prețul înainte de începerea cursei.
  4. Nu sunt acceptate drogurile.
  5. Smogul: Este printre cele mai poluate capitale din Asia, de aceea, este recomandat să aveți o mască la îndemână. În plus, calitatea pozelor cu siguranță va fi afectată.

De la sărăcie lucie, la opulență extremă, de la zâmbet la rigiditate, de la simplitate la contrast, Jakarta a fost o experiență completă și complexă. A fost prima capitală în care diferențele dintre clasele sociale au fost realmente șocante pentru mine. Și, totuși, Asia nu se dezminte. Oamenii sunt mereu zâmbitori, binevoitori și senini. Am plecat, de aici, cu o lecție foarte importantă – acceptarea condiției, aduce fericire.

Mulțumesc Jakarta!

 

Despre alte locuri extraordinare din Indonezia, găsiți informații în articolele:

De ce Gili Trawangan și nu Bali?

Yogyakarta – poarta către o altă lume: templele Borobudur și Prambanan și cafeaua Kopi Luwak

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii