De ce Gili Trawangan și nu Bali?

Cum am aflat despre Gili Islands?

Prima căutare pe Google: Top 10 locuri Bali – > Gili Islands…. Hmmmm ……. să vedem despre ce este vorba. După un scurt research, am concluzionat: un paradis ce trebuie explorat.

Cele 3 insule Gili Trawangan, Gili Meno și Gili Air sunt supranumite „Paradisul Asiatic”. Un colț de rai: Verde – palmierii. Alb – nisipul fin din corali. Turcoaz – oceanul liniștit. Bob Marley – întotdeauna în difuzoare. Bintang – berea tradițională. Vibe-ul – relax, enjoy the moment. Aici, lumea din exterior nu te ajunge. Aici, ești departe. Ești tu cu tine. Tu cu niște străini.

Șocul ieșirii din civilizație:

Primul impact cu această insulă a fost teribil pentru mine. Veneam din Bali, unde apucasem, în cele mai bune cazuri să dorm câte 3-4 ore pe noapte. Făcusem în fiecare zi excursii. Nu ratasem nimic din ce era pe lista de TO DO’s. Adrenalina era la cote maxime. Eu, fire activă, europeancă, corporatistă 100%, cu noțiunea de deadline bine întipărită în suflet și în minte, am ajuns pe o insulă mică și „fără perspective”. Ne cazăm, lăsăm bagajele în bungalou și pornim la pas să explorăm insula. O oră și jumătate cu poze și cafea durează turul insulei. M-a apucat panica. Ce mă fac? Am de stat în Gili Trawangan 4 nopți. În „Gili”, adică în această „insulă mică”….. Eu ce fac?? Stau doar la plajă? 4 zile?

Asta e! mă conformez, cât poate să fie de rău. Hai să vedem ce putem face…..

Insula Gili Trawangan este parcă din alt secol, din altă lume.

Cum ajungem din Bali în Gili Trawangan?

 1. Fast boat din Padang Bai – drumul până în Gili durează aprox. 1.5 ore și costă IDR450,000 versus IDR700,000 online. Bineînțeles, ține și de capacitatea dvs. de a negocia. Sunt mai multe companii care au curse cu speedboat către Gili, cu plecare dimineața între 9.00am și 9.30am. Pentru cei care petrec noaptea în Kuta există un shuttle bus. De obicei, dacă luați biletele de la agenții de pe stradă transferul este door-to-door.
 2. Fast boat din Amed – drumul durează 45 de minute și costă IDR250,000 / sens. Sunt 2 curse pe zi (9.00am și 4.00pm), care opresc în cele 3 insule (Gili Trawangan, Gili Meno și Gili Air). Nu este foarte cunoscută, deoarece agențiile din Kuta nu o promovează. Drumul din Kuta până aici este aprox. 3 ore cu mașina. Însă această variantă nu este totuși printre cele mai apreciate.
 3. Public Ferry din Padang Bai către Lombok (oprește în Gili) – drumul este foarte lung. Aproape 5 ore, însă este compensat de preț (IDR40,000 de persoană).

Unde ne cazăm în Gili Trawangan?

Insula se împarte în două categorii:

a) Partea de sud și portul unde sunt toate magazinele, centrele de Padi și de închirieri, agențiile de turism, cluburile, barurile și restaurantele. Aici, este cea mai mare agitație.

b) Partea de nord – rustică, tradițională, liniștită. Sunt doar câteva resorturi izolate. Din păcate, aici plaja este plină de roci.

Noi am ales un hotel care să fie cât mai aproape de zona centrală și șă aibă vedere la ocean – Damai Village. Mi s-a părut super interesant conceptul de a dormi la bungalourile de stuf – experiență tradițională. Hai o facem și pe asta! Și a fost foarte frumos…. Până când seara, am încercat să dormim. Stuful acela a atras parcă toți geko de pe insulă. În fiecare seară am avut un minunat concert care m-a ținut trează. Noroc că nu erau prea multe lucruri de făcut pe insulă și am recuperat orele de somn ziua la plajă. Hotelul are și camere clasice, însă acelea nu au vedere la ocean.

Cel mai mult mi-a plăcut micul dejun. În fiecare dimineață am servit pe terasă omletă, clătite și fresh de portocale sau de fructul pasiunii. În față admiram oceanul. Priveliștea neprețuită. Oare ce îți poți dori mai mult?

Mic dejun Gili Trawangan
Mic dejun Gili Trawangan

Cunoscând-o pe Sara…

La Damai Village recepționera noastră era o europeancă pe numele ei Sara. Era de 4 luni pe insulă și la hotel ea era responsabilă de tot managementul și organizarea.

Când am văzut-o prima dată pe Sara am crezut că este un copil de 10 ani cu un chip de femeie matură. Sara avea 37 de ani, 1,70m și 38 de kg. Vorbea matern 4 limbi străine și era foarte descurcăreață. Misterul meu – de ce o europeancă cu atâta potențial este recepționeră la un hotel pe o insulă necunoscută (la vremea aceea). Curând aveam să elucidez acest mister. Povestea nu este dintre cele mai fericite. Sara fusese designer de interior în Monaco (intuiția nu mă înșelase). Stresul și presiunea jobului i-au afectat sănătatea.

Într-o dimineață s-a trezit, și-a umplut un ghiozdan cu haine, și-a scris demisia și a plecat la aeroport. După 4 luni a ajuns în Gili Trawangan. Aici, proprietarul hotelului i-a oferit acest job. Încerca să se refacă fizic și psihic, să revină la viață, “să trăiască din nou”.

 

Sunt și alte hoteluri care au bungalow-uri:

Snorkeling în Gili Trawangan?

Ieșind din hotel, traversez drumul principal și ajung pe plajă. De aici, până în apă mai sunt câțiva metri. Îmi iau ochelarii de snorkel și îmi pun vesta de salvare. Mă pregătesc temeinic să înot până la bariera de corali. În mintea mea trebuie să fie foarte de parte de insulă. Ce să vezi. Intru în apă, și după nici 10 -15 m simt că încep să calc pe pietre. Îmi pun ochelarii. Explorarea începe….. de jur-împrejur numai corali. WOW. Corali roșii. Albaștrii. Galbeni. Anemone. Pești de toate culorile și dimensiunile. Lumea aceasta ireală este la 50 m de ușa hotelului meu???  Merg mai departe și primesc un cadou neașteptat. Pe lângă mine, apare de nicăieri o broască țestoasă, curioasă de apariția mea. Am înotat o bună perioadă de timp împreună. Ea curioasa de mine, eu de ea. Frumoasă experiență.

La snorkeling cu țestoasele
La snorkeling cu țestoasele

Unde mâncăm tradițional în Gili Trawangan?

Acum sunt multe restaurante și pe plajă și în interiorul insulei. Pentru mâncare tradițională, cel mai bine este, seara după ora 7.00 pm, să mergem în piața locală. Peștele și fructele de mare pescuite dimineața sunt puse în gheață și aduse, seara, la piață. Pește. Dorada. Pește transparent. Creveți. Calamari. Caracatița. Mirosuri. Culori.

Pe cât de liniștită este insula în timpul zilei, pe atât de mare este, seara, haosul din piață. Când intri pe poarta pieței ai senzația că intri într-o altă lume. Necunoscută, neștiută, nevăzută în timpul zilei. Totul te îmbie. Strigăte. Semne făcute cu disperare. Zâmbete. Îndemnuri. Culori, Mirosuri. Pește. Fructe de mare. Legume. Orez. Dulciuri. Nu știi ce să alegi. Unde să mănânci? Totul arată bine, apetisant. Tu alegi. Ei pun imediat pe grătar. Dar trebuie și garnitură. E inclusă în preț. De nicăieri, apare o farfurie de carton cu orez și legume. O iei împreună cu bonul și mergi spre masă. Aștepți liniștit să-și facă grătarul treaba. Imediat vine și peștele/ carnea aleasă. (Eu nu pot mânca pește, așa că m-am delectat cu un pui delicios). Te cunoști, nu te cunoști. Mănânci la aceeași masă. Stai pe aceeași bancă.  Necunoscuții, oamenii de pretutindeni îți devin prieteni, amici.

Unde mâncăm european în Gili Trawangan?

Pentru mâncare europeană, noi am mâncat la Pizzeria Regina. Este a unui italian mutat în Gili. Pizza este foarte gustoasă. Recomand. Ce a fost inedit aici? Cerem nota și vrem să plătim. Punem banii în notă, însă nimeni nu vine să ia nota de pe masă. Un chelner trece pe lângă noi. Îi întindem nota și….. el… flutură din deget: NO, NO, NO. Ne arătă apoi spre o doamnă cu ochelari, care stă la o masă, în fața unei case de marcat. Lângă, are o cutie de plastic, bine delimitată, unde ține toate bancnotele și monedele. Ne luminăm. Așa trebuie să facem: Mergem și plătim la doamna cu ochelari. Îi lăsăm 2 dolari bacșiș. Ni-i întinde înapoi. „It’s ok, thank you!”. Pentru prima dată, ridică ochii și ne mulțumește „terima kasih”. Un zâmbet larg îi luminează fața.

Ce facem în Gili Trawangan?

Petrecem: Gili Trawangan este cunoscută mai ales pentru petrecerile care au loc aici. Pentru că pe insulă nu este nicio secție de poliție, evident, aici totul este permis (alcool, substanțe interzise etc.). În sezon, insula este plină de turiști, în special australieni, vin aici să se distreze. Totuși excesele nu sunt recomandate. Nici măcar aici :).

Cluburile, majoritatea, pe plajă, sunt simple, ornate cu stroboscoape și reflectoare. Lipsește luxul. Stilul hipiot încă este prezent. Oamenii se cunosc. Socializează. Prieteniile se leagă. Amintirile, peste ani – neprețuite.

Ne relaxăm: plajele sunt superbe. Nisipul fin. Apa turcoaz. Copacii verzi. La câțiva metri de plajă, începe coralul. Snorkeling-ul este extraordinar. Broaște țestoase, pești de toate culorile, felurile și mărimile vin curioși să înoate alături de tine.

Mergem în excursii zilnice: varietatea de excursii este destul de mare. Putem alege diferite variante:

a) scuba și snorkelling în diferite locații, cu delfini și/sau țestoase (la Shark point, Manta point și Simon’s reef);

b) sporturi nautice (parasailing, caiac, paddling);

c) vizită în Gili Meno, Gili Air, Lombok;

d) pescuit;

e) cursuri de PADI Diving ;

f) yoga, golf;

g) cursuri de gătit etc.;

Admirăm apusul: toți turiștii de pe insulă se adună, seara pe Sunset beach să admire apusul. Soarele apune deasupra insulei Bali.

Cum ne deplasăm pe Gili Trawangan?

Nu există mijloace de transport.

Pentru bagaje sunt cărucioare mari, trase pe nisip de locuitorii din Gili Trawangan. Pentru provizii voluminoase și oameni sunt doar „trăsuri trase de cai” numite „cidomo”. Prețul cerut de localnici este puțin fabulos și nu lasă loc prea mult negocierii  – max 10-20%.

Gili Trawangan cidomo transport
Cidomo din Gili Trawangan

Sigurul mijloc de transport cu care ne putem deplasa este bicicleta. Aici, de la hoteluri sau de la agenții de turism, puteți închiria pe oră sau pe zi biciclete.

Bicicleta de închiriat

Când mergem în Gili Trawangan?

Pentru că sunt situate în proximitatea Ecuatorului, insulele au două anotimpuri (unul secetos – mai – octombrie-> și unul ploios – noiembrie -> aprilie).

Cum plătim în Gili Trawangan?

Din acest punct de vedere insula este modernizată.

 1. ATM-uri – Găsim câteva ATM-uri (în jur de 15).
 2. Plata cu cardul – Se poate plăti peste tot, cu mici excepții. Există un comision de aprox. 3.5-4% pentru utilizarea cardului.
 3. Bank Mandiri are sucursală pe insulă și este deschisă de Luni – Vineri (între 09.00am și 16.00).
 4. Moneda – Se acceptă plăți 0ri în dolari, ori în rupii indoneziene (IDR).  Conversia este 1 USD =14.000/15.000 IDR.

Gili Trawangan un paradis neconservat… În spatele aparențelor

Evident, ca orice poveste frumoasă nu durează mult. Creșterea numărului de turiști este direct proporțională cu gradul de distrugere al acestui paradis.

Acum, cele 3 insule nu mai au același farmec inițial. Globalizarea și turismul și-au lăsat amprenta și aici. Construcții noi, mult mai multe ambarcațiuni, multă mizerie și poluare. Pare că este povestea paradisului care se distruge de propria-i greutate și faimă. Coralii au murit și se fac încercări disperate prin proiecte de repopulare, de a reface lumea acvatică. Plajele sunt înțesate de turiști. Țestoasele nu se mai pot înmulți. S-au deschis creșe pentru ca ouăle de țestoasă să nu se piardă.

Ce am învățat în Gili Trawangan?

Ușor-ușor, am trecut peste panica de la început și m-am relaxat. Și m-am bucurat de fiecare moment. De fiecare clipă. De fiecare colț de natură. Aici, am învățat diferența dintre un turist și un călător. Aici, am învățat să mă opresc. Să ascult. Să privesc. Să simt. Să văd dincolo de aparențe, să renunț la obiceiuri și preconcepții. Să nu mai fug. Să nu fie totul un check sau o leneveală totală. Am învățat ce este echilibrul și pacea. De aceea, am ales Gili Trawangan și nu Bali. Personal, Gili este în Top 3 locuri preferate în lume.

Mulțumesc Gili!

Tips & Tricks în Gili Trawangan:

 1. Negociați totul la fața locului. Nu cumpărați online, mai ales biletele de transport. Agenții de turism din Bali sau din Kuta pot să vă ofere discount-uri până la 50% față de prețul online.
 2. Mergeți într-o perioadă în care nu sunt prea mulți turiști – sfârșit sau început de sezon.
 3. Nu ratați apusul pe Sunset Beach.
 4. Mâncați în piața locală – cea mai bună și mai proaspătă mâncare.
 5. Utilizați cât mai mult protecția solară și evitați să stați la soare în intervalul 9.00am-16.00pm.
 6. Nu prea se negociază aici. Prețurile sunt mai scumpe decât în Bali. Insula este mică și totul este adus cu barca.
 7. Papucii de plajă – obligatorii. Insula este înconjurată de corali – la reflux bariera de corali ajunge și la 1-2m de plajă.
 8. La snorkeling utilizați vesta de salvare – soarele arde foarte tare. Mai mult, curenții oceanici sunt foarte puternici.
 9. În ultima perioadă circulă zvonuri cum că pe Gili Trawangan ar fi polițiști sub acoperire. Chiar dacă este o insulă hipiotă unde există o oarecare permisiune față de substanțele halucinogene, nu uitați că legile sunt foarte stricte în această privință în Indonezia.
 10. Când intrăm într-o agenție de turism sau într-un magazin, un mare semn de respect îl reprezintă faptul că ne descălțăm la intrare.
 11. Nu cumpărați alcool făcut „în casă”. Au fost cazuri cu turiști care au murit otrăviți cu metanol.

Dacă ajungeți prin acea parte de lume, opriți-vă câteva zile și în Gili. Sunt 3,aveți de unde alege. Garantat, nu veți regreta.

Despre alte locuri extraordinare din Indonezia, găsiți informații în articolele:

Jakarta la pas – într-o zi de la sărăcie lucie la opulență

De ce Gili Trawangan și nu Bali?

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii