New York Café Budapesta – cea mai frumoasă cafenea din lume

2011 este anul în care New York Café Budapesta a primit titlul de „cea mai frumoasă cafenea din lume”. Ce poate fi atât de spectaculos, ați fi tentați să spuneți? Este doar o cafenea. Ei bine, nu este doar o simpla cafenea, ci este un loc de poveste al aristocrației renascentiste. Eleganța, rafinamentul și opulența șe vad și se simt până la cel mai mic detaliu.

Istoria Palatului New York și a cafenelei sale din trecut până azi…..

Povestea cafenelei începe cu vizita unui profesor jurist maghiar la Paris. El este angajat de New York Life Insurance Company pentru a stabili centru afacerilor la Budapesta. Proiectată de Alajos Hauszmann (arhitect al Castelului Buda și al Muzeului Etnografic), prestigioasa clădire și-a deschis porțile în 20 oct 1894. Curând, devine locul preferat al artiștilor și scriitorilor din Budapesta până la începutul celui de-al doilea război mondial, când se transformă în magazin de articole sportive.

În 1954, cafeneaua s-a redeschis cu numele de Hungária. 2006 este anul în care cafeneaua își recapătă gloria, și inclusiv numele original.

Este necesară rezervarea la New York Café Budapesta?

Clar DA! Înainte de pandemie, rezervările trebuiau făcute cu ceva luni înainte, pentru a putea avea privilegiul de a vizita această locație incredibilă. Azi, rezervările se pot face și cu o zi înainte – în cazul nostru a a fost. Deși, este destul de greu să afirm acest lucru, unul dintre marile avantaje ale perioadei actuale este lipsa turiștilor. Norocul nostru!

De fapt, vizita la New York Café Budapesta a fost o surpriză minunată oferită de Sebastian de la Călător în bascheți. Și …..a fost momentul meu preferat din întreaga excursie de la Budapesta. Tot ce pot să spun este: Just WOW!!!

La New York Café Budapesta

Intrarea din exterior este a unui hotel modern de 5 stele.

Intrarea principală | Foto: Tripadvisor
Intrarea principală | Foto: Tripadvisor

Dar, o dată ce pășești în cafenea …… lucrurile se schimbă radical. Ușa de la intrare pare, de fapt, o poartă către o lume din trecut. Ne simțim, instant, transportați înapoi în timp. O lume a regalității renascentiste, a opulenței și a luxului ni se dezvăluie în fața ochilor. Totul este impecabil.

Interiorul impunător și, pe alocuri, masiv este decorat cu elemente din alamă și marmură. Pe tavan frescele și candelabre de cristal venețiene vin să aducă o notă, în plus, de opulență. Scaunele roșii creează o atmosferă exclusivă, de la începutul secolului al XX-lea. Perfecțiune! Chiar nimic nu lipsește acestui loc.

Încă de la intrare, personalul ne întâmpină cu o atitudine condescendentă, plină de eleganță și de stil. Confirmăm rezervarea și suntem nevoiți să așteptăm 10 minute pentru că am sosit mai repede. Deci, avem timp să explorăm cea mai instagramabilă cafenea din lume.

Iată cum e înăuntru:

Cafeneaua New York Café Budapesta are două etaje și un mezanin destinate zonei de luat masa. La primul etaj, regăsim pianul, ale cărui acorduri răsună suav în toată cafeneaua. Sus, la al doilea etaj, pe o scenă micuță orchestra clasică formată din pian, vioară, bas și clarinet adaugă touch-ul final atmosferei de basm – valsuri și dansuri de societate. Credeți-mă, pe cuvânt: ceva mai romantic decât atât, nu cred că există în Budapesta. Perfecțiune! 

 

Restaurantul New York Café Budapesta

Deși denumirea este New York Café Budapesta, în esență este un restaurant foarte elegant, plin de clasă și stil.

Aici, putem servi micul dejun între orele 08:00 și 11:00 și costă în jur de 29 EUR de persoană pentru cel de tip bufet, iar pentru cel de tip a la carte între 12-15 eur. Pentru prânz sau cină, New York Café Budapesta are o paletă foarte largă de preparate sofisticate: aperitive, supe, paste, fel principal sau desert tradițional. Eu am ales, fără echivoc, Găluștele Șomloi, despre care am povestit mai jos.

Specialitățile casei – Cafeaua maghiara cu boia si ardei iute și Găluștele Șomloi

Specialitatea casei – o cafea unică cu boia, chili, zahăr brun, cafea, smântână.

Interesantă combinație. Sincer, nu m-aș fi gândit la o astfel de rețetă, așa că nu am stat prea mult pe gânduri și am comandat. Gustul – WOW. E clar că acest gust special, nu poate fi redat în cuvine, dar, pentru cei curajoși este ceva special ce trebuie încercat la Budapesta.

Și dacă tot vorbim despre alint și răsfăț la cote maxime, apoi să mergem până la capăt. Găluștele Șomloi sunt preferatele mele, așa că nu puteau să lipsească de la masa noastră. Ne-au fost aduse cu o superbă prezentare – cu fâșii de ciocolată și foiță de aur. Cele mai bune pe care le-am mâncat în Budapesta.

Ce am mai gustat a fost o supă de Gulaș foarte bună și un preparat tradițional cu ficat de gâscă., pe care le-am asezonat cu un pahar de vin roșu sec. Pentru mine a fost combinația perfectă de alint și răsfăț.

Merită să vizitați cea mai frumoasă cafenea din lume?

DAAAAAAA! Măcar o dată în viață. Și dacă aveți alături si persoana iubită, cu siguranță această va fi un moment de care o să vă amintiți toată viața.

 

Alte articole despre Budapesta:

Ce să faci 3 zile în Budapesta – Top 10 To Do’s

Budapesta cea mai romantică dintre capitale – Top 10 lucruri romantice de făcut

Și pe pagina lui Siltrips găsiți un articol tare fain despre Budapesta.

CĂLĂTORIE ÎN UNGARIA – 7 MOTIVE PENTRU CARE TE VEI ÎNDRĂGOSTI DE BUDAPESTA

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii