Café Tortoni: Cea mai emblematică cafenea din Buenos Aires

Ador Buenos Aires, dar sincer încă nu pot să arăt cu degetul motivul clar. Pentru mine Buenos Aires este o combinație delicioasă ce provine din amestecul atmosferei boeme cu stilul colonial spaniol, din pasiunea tangoului amestecată cu bunătatea din ochii oamenilor. Bunenos Aires este romantic și boem. Iar cel mai bine, esența acestui sentiment am regăsit-o la Café Tortoni – cea mai veche și poate cea mai bine conservată cafenea istorică din Buenos Aires.

Povestea Café Tortoni

Un misterios imigrant francez, pe nume Jean Touan, nostalgic după faimoasa cafenea din Paris – Café Tortoni, fondează, în 1858, în Buenos Aires, în cartierul Monserrat, o cafenea care să îi aducă aminte de locul său drag din Paris.

El conduce această cafenea până în 1879 când este preluată de un alt francez de origine bască Curutchet. Curutchet a ajuns în Buenos Aires în 1870, fiind ginerele soției lui Jean Touan.

Așadar, în 1879 Curutchet preia conducerea lui Café Tortoni până la moartea sa. El a mutat localul pe strada Rivadavia 174/76/78, cu numărul vechi, iar la 26 octombrie 1894, la aproximativ trei luni după deschiderea Avenida de Mayo, a inaugurat un nou magazin pe acea arteră. Tot sub conducerea lui, Café Tortoni, a fost și primul local  din Buenos Aires care a instalat mese și scaune pe trotuar.

Fațada impunătoare în stil francez, de pe Avenida de Mayo a fost proiectată de arhitectul Alejandro Christophersen în 1898. În scurt timp, cafeneaua, care era ca și “mama sa pariziană”, devine una dintre cele cunoscute „bares notables”. Iată de ce:

Un loc de adunare pentru intelectuali

Această cafenea elegantă devine un loc de întâlnire al artiștilor și intelectualilor. Cele mai remarcante figure care frecventează acest loc sunt politicieni importanți și personalități culturale, precum scriitorii Jorge Luis Borges și Julio Cortázar, poeta Alfonsina Storni, muzicianul Arthur Rubinstein sau cântărețul de tango Carlos Gardel.

In memoriam, azi, multe mese din cafenea prezintă plăci care poartă numele celebrilor scriitori, muzicieni, intelectuali și personalități publice populare din Buenos Aires care s-au adunat la aceste mese, sau chiar figuri de ceară sunt reprezentate aici.

Ce să comandăm la Café Tortoni?

O cafenea specială are și produse speciale: comandați o cafea sau un “submarino”  (un shot de expresso în spumă de lapte) și o medialune sau un churros cu ciocolată. Dacă nu este prea de dimineață, cereți și un cidru la robinet.

Vizitatorii internaționali celebri ai Café Tortoni de-a lungul anilor

O cafenea înaltă clasă din Buenos Aires, cu un tavan din sticlă Tiffany în valoare de 1,4 milioane de dolari, cu multe lămpi Tiffany cu mese netede, rotunde, cu blat de marmură, nu putea trece neobservată de marile personalități ale lumii care au vizitat Buenos Aires.

Café Tortoni i-a primit de-a lungul anilor pe savantul Albert Einstein; regele Spaniei, Juan Carlos de Borbón; fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton; și actorul Robert Duvall.

Curiozitățile Café Tortoni

Café Tortoni este renumită și pentru poveștile și curiozitățile sale:

  • Poetul și textierul de tango Enrique Cadícamo afirmă despre cântărețul Carlos Gardel că acesta avea propria sa masă rezervată permanent pentru el. Era masa din partea dreaptă din spate a holului, lângă fereastră.
  • Doar la Café Tortoni se mai găsește un tip de înghețată veche de un secol, numită „leche merengada”. Acest tip de înghețată a fost făcut celebru datorită unei melodii a lui María Elena Walsh.
  • Trei dintre cei mai populari patroni ai Cafenelei au fost acoperiți cu ceară într-o zi și sunt imortalizați pentru totdeauna în colțul din spate al sălii de mese principale.
  • Este interesant de știut că aici, în anii 1920, se întâlnea în mod constant, la subsol, un grup de tineri intelectuali, condus de artistul Benito Quinquela Martin. Grupul se numea Agrupación de Gente de Artes y Letras (Asociația pentru Arte și Litere). Aici, era inima culturală a Buenos Aires-ului. Quinquela a fost cel care a proiectat strada Caminito din cartirul La Boca – o altă atracție prin excelență din Buenos Aires pe care vizitatorii nu vor să o rateze.
  • Azi, subsolul spațios de 80 de locuri de la Cafe Tortoni se numește Quinquela Martin Room sau „La Bodega”.

Cafenelele din Buenos Aires sunt un mod de viață. Sunt la fiecare colț și în fiecare cartier din oraș. Mici, cochete și misterioase. Cu povești incredibile și personaje misterioase. O vizită în Buenos Aires ar fi clar incompletă fără o astfel de experiență. Și dacă tot ajungeți aici – Café Tortoni este locul perfect! Căci, pe lângă atmosfera incredibilă pe care o veți experimenta aici, Café Tortoni este pe lista celor mai frumoase cafenele din lume.

Despre alte cafenele literare din lume, găsiți informații și în articolele:

New York Café Budapesta – cea mai frumoasă cafenea din lume

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii