Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi

Ador Asia cu ale sale locuri! Cu al său vârtej incredibil care te cuprinde iremediabil. Cu miresmele și istoria sa incredibilă. Cu templele și peisajele ei de vis. După 9 ani am revenit într-unul din locurile care m-au făcut să iubesc nespus de mult Asia – Ankor Wat. Cu 9 ani în urmă, într-o dimineață la ora 5.00, așteptam cu nerăbdare răsăritul deasupra templului și am descoperit ceva unic și neprețuit – liniștea și pacea din Asia. Așa că după ani, m-am reîntors aici și scriu acest articol care sper să te inspire și să îți fie de folos: Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi.

Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi

Istoria antică a Ankor Wat

Dacă vorbim de Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi, musai să începem cu istoria sa.

Azi, Angkor Wat este principalul motiv pentru care mulți oameni decid să viziteze Cambodgia. Nu este una dintre cele 7/8 minuni ale lumii moderne, dar cu siguranță este unul dintre locurile pe care trebui să le vadă orice călător măcar o dată în viață, pentru măreția și complexitatea sa.

Complexul Angkor are o suprafață de peste 80 de hectare și este alcătuit din mai multe complexe de temple. Construit între 1113 și 1150 d.Ch, este considerat a fi cel mai mare templu budist și monument religios din lume. Dar, în mod ironic, a fost construit inițial ca un templu hindus, deoarece aceasta era religia conducătorului regiunii la acea vreme, Suryavarman II! Însă, la sfârșitul secolului al XII-lea, a fost transformat în sit budist deoarece regele a fost dezamăgit de zeii hinduși.

Numele Angkor Wat se traduce prin „Orașul Templului”(„Angkor” = „oraș capital” în khmeră, iar „Wat” = „templu”). Templus a servit nu numai ca o unitate religioasă, ci și ca centru politic al imperiului Khmer, când capitala imperiului a fost mutată aici de Suryavarman II. 

Pe măsură ce semnificația lui Angkor Wat în religia budistă a regiunii a crescut, a crescut și legenda care înconjoară situl. Mulți budiști cred că templul a fost ordonat de zeul Indra și că zidirea sa a fost realizată într-o singură noapte. Însă, oamenii de știință știu acum că a fost nevoie de câteva decenii și câteva mii de oameni pentru a construi Angkor Wat, de la faza de proiectare până la finalizare.

Istoria modernă a Ankor Wat

Angkor Wat a fost „redescoperit” de exploratorul Henri Mouhot după instaurarea regimului colonial francez în 1863.Timp de mai bine de 500 de ani a fost abandonat și cotropit de jungla deasă. În sec. al-XV-lea, a fost o perioadă extrem de secetoasă, iar regele a decis să mute capitala, părăsind aceste locuri.

În 1992, Angkor Wat a fost desemnat un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, devenind icoana Cambodgiei și sursa principală de venit pentru țară. Azi, este cel mai important site turistic din Cambodgia, cu peste 7 milioane de vizitatori anual (înainte de pandemie).

Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi

Top 15 lucruri de știut pentru a-l vizita

  1. La fiecare templu, sunteți asaltați de copii care încearcă să vândă lucruri. Sunt destul de necruțători. Ți rupe inima văzându-i, însă nu cumpărați NIMIC, pentru că adulții din localitate îi exploatează în acest mod.
  2. În temple trebuie să aveți genunchii și umerii acoperiți. (vezi cap. Cod Vestimentar)
  3. Fotografierea este permisă. Recomand să aveți haine viu colorate – contrastează foarte bine cu fundalul de piatră gri și negru.
  4. Veți merge mult pe jos – luați-vă încălțăminte confortabilă.
  5. Nu uitați de crema de protecție solară, pălărie, ochelarii de soare și evantaiul – soarele arde tare.
  6. Asigurați-vă că aplicați spray pentru țânțari, dacă nu doriți să fiți mâncat de viu.
  7. Asigurați-vă că aveți cu voi suficuentă apă pentru a vă hidrata.
  8. Nu trebuie să vă scoateți încălțămintea în templele din Angkor
  9. Nu hrăniți maimuțele la Angkor Wat! Veți întâlni muuuulte maimuțe. Sunt foarte drăguțe, dar extrem de răutăcioase și agresive. Pentru că sunt hrănite de turiști, fură orice e de mâncare dacă au ocazia. Acest obicei provoacă mult mai mult rău decât bine, de la răspândirea bolilor până la sprijinirea braconajului.(vezi Cap. Maimuțe).
  10. Fumatul este INTERZIS, atât pentru protecția sănătății oamenilor, ci și pentru prevenirea incendiilor de tufiș.
  11. La temple veți vedea călugări. Cere-ți-le voie înainte de a-i fotografia! Călugării nu au voie să atingă femeile, așa că aveți grijă când mergeți sau stați lângă ei. NU vă puneți brațele în jurul lor, nici măcar pentru fotografii.
  12. Cambodgienii au o cultură mai conservatoare. Manifestările publice de afecțiune sunt adesea considerate ofensatoare. În timp ce ținerea de mână sau legarea de brațe între prieteni este obișnuită, nu este acceptabilă dacă implică membri de sex opus, indiferent de starea civilă.
  13. Evitați cozile de dimineață – Cumpărați biletul cu o seară înainte în jurul orei 17.00.
  14. Luați la voi un lanyard pentru bilet. Va fi verificat la fiecare templu. Dacă îl pierdeți va trebui să cumperi unul nou.
  15. Vă recomand să angajați un ghid turistic pentru Angkor Wat. Este uimitor să înveți despre istoria Imperiului Khmer.

Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi

Preț bilet intrare și orar Angkor Wat

O altă informație importanta pentru Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi, este și prețul biletelor.  Așadar, trebuie să cumpărați un Angkor Pass. Abonamentele trebuie achiziționate de la casa de bilete. Obligatoriu, pe biletul va fi tipărită fotografia dvs. Fotografia se face în momentul achiziționării biletului. Trebuie să aveți umerii și genunchii acoperiți atunci când cumpărați biletul, altfel nu vi-l vor vinde! Biletele vor fi verificate la intrarea în fiecare templu.

Casa de bilete este deschisă zilnic între orele 5:00 și 17:30.

Există permise de 1 zi, 3 zile și 7 zile disponibile care trebuie utilizate în zile consecutive: Abonament de 1 zi – 37 USD, Abonament de 3 zile – 62 USD, Abonament de 7 zile – 72 USD (prețuri 2025).

Trebuie să țineți cont și de orarul de deschidere al templelor, mai ales, dacă vreți să vedeti răsăritul și/sau opusul. Așadar:

Templul Angkor Wat și Srah Srang: 5 am – 5:30 pm (deschis pentru răsăritul soarelui)

Templele Phnom Bakheng și Pre Rup: ​​5:00 – 19:00 (deschis pentru răsărit și apus)

Toate celelalte temple: 7:30 am – 5:30 pm

Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi cod vestimentar

Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi este că are un cod vestimentar extrem de strict și, dacă nu îl respectați, este posibil să vi se refuze intrarea.  Codul vestimentar a fost aplicat mai strict în ultimii ani, după multiple incidente de fotografie de nud. Totuși, Angkor este un loc sacru, religios și unul de care cambodgienii sunt extrem de mândri.  A nu te îmbrăca corespunzător este extrem de lipsit de respect față de oameni.

Codul de conduită pentru vizitatori din Angkor prevede că „dezvăluirea îmbrăcămintei, cum ar fi pantalonii scurți și fuste deasupra genunchilor și umerii goi, este interzisă în locurile sacre”.  Aceste reguli se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, deși sunt mai probabil să fie aplicate pentru femei.

Veți dori să purtați îmbrăcăminte ușoară, respirabilă, deoarece va deveni foarte cald, indiferent în ce perioadă a anului.

Complexul Angkor este un sit religios și sacru și veți găsi Codul de conduită pentru vizitatori afișat la fiecare templu.

Siguranța în Siem Reap și Angkor Wat

Chiar dacă este o țară extrem de săracă, este o țară destul de sigură. Însă, în Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi trebuie să menționez că este bine vă fim vigilenți și atenți cu lucrurile noastre (ca în orice loc turistic din lume).

Furtul mărunt

Cel mai comun tip de infracțiune în Cambodgia este furtul, inclusiv smulgerea pungilor. Fiți atenți cu lucrurile voastre. Când mergeți cu tuk-tuk-urile, se poate ca bagajele să vă fie smulse de motociclete care trec pe lângă.

Maimuțele furăcioase

Sunt cei mai de succes hoți și sunt cei pe care majoritatea oamenilor nu i-ar lua în considerare; maimuțele sunt extrem de obraznice!  Fură tot! Vor apuca pungile de mâncare, le vor smulge din mâini și vor mârâi sau vor mușca dacă te împotrivești.  Vor fura ochelari de soare și orice lucru strălucitor. Sunt extrem de inteligente și fac strategii de excepție pentru a obține ce vor. Pot chiar deschide geanta pentru a ajunge la la mâncare.  Oricât de drăguțe par, fiți FOARTE în gardă.

Este suficientă o zi în Angkor Wat?

Cea mai frecventă întrebare pe care am auzit-o a fost: „Câte zile să vezi Angkor Wat?” Iar răspunsul meu este: doar de voi depinde. Depinde cadă vreți să vedeți doar locurile emblematice sau vreți să vedeți întregul complex. Mulți călători descoperă că petrecerea a 3 până la 4 zile permite o explorare cuprinzătoare și pe îndelete a principalelor temple și a istoriei Khmere, alții consideră că sunt prea multe temple și „pietre prăvălite”. Oricum, aveți variante pentru orice alegere ați face!

Ce să vizităm în Ankor Wat?

Pfff….. pai din cele peste 80 de hectare avem ce alege. Insă, highlight-urile sunt:

Răsăritul la Ankor Wat

Începeți ziua tare devreme și treziți-vă pentru a trăi un răsărit magic de soare Angkor Wat. Atenție! Nu este ca în poze…. Căci…. Da, este turistic. Da, este super, extra, mega aglomerat. Dar, merită din plin! Indiferent cât de aglomerat este răsăritul în fața Angkor Wat, va fi întotdeauna o priveliște uluitor de frumoasă. Va fi un tablou pe care, clar, nu îl vei uita niciodată.

Momentul magic nu oferă doar o priveliște uimitoare asupra Angkor Wat scăldat în lumina blândă a dimineții, dar oferă și o atmosferă senină și liniștită. Din când în când de mai aude câte un suspin sau un WOW.

După ce v-ați bucurat de răsăritul soarelui, nu intrați înăuntru pentru a explora Templul Angkor Wat (va fi extrem de aglomerat și foarte întunecat pentru poze), mergeți la Ta Prohm sau, așa cum îl știu majoritatea oamenilor, templul Tomb Raider. Așa. explorați ruinele în liniște și evitați aglomerația.

Ta Prohm sau templul Tomb Raider – Lara Croft

Dacă ați văzut filmul Tomb Raider – Lara Croft, sigur vă aduceți aminte scenele în care Lara Croft se lupta prin temple. Iar scenele sunt filmate în acest loc ireal de poveste. Copacii sunt crescuți în jurul ruinelor templului. Coridoarele intunecate, vegetația densă și verde și priveliștea te transportă instantaneu în atmosfera de film Indiana Jones sau Lara Croft.

A fost construit din 1186 și era cunoscut inițial sub numele “Rajavihara” (Mănăstirea Regelui). Ta Prohm a fost construită inițial ca o mănăstire și o universitate budistă. Ta Prohm a fost un templu budist dedicat mamei regelui Jayavarman VII. Totuși, este unul dintre puținele temple din Angkor unde găsim o inscripție ce oferă informații despre locuitorii templului. Aproape 80.000 de oameni au fost obligați să participe la construcția și întreținerea templului, printre care mai mult de 2700 de oficiali și 615 dansatori.

Ta Prohm este un templu special. Turnurile, curțile închise deasupra cărora tronează albastrul cerului și coridoarele înguste, dau acestui temple un aer unic de misticism. Totuși, Ta Prom este un temple în ruină. Multe locuri sunt inaccesibile – unele coridoare sunt înfundate blocuri de piatră, altele sunt sub greutatea copacilor de sute de ani și a rădăcinilor lor externe, care pot cântări sute de kilograme.

Templul Bayon

Din Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi este că Templul Bayon este una dintre cele mai misterioase și uimitoare structuri din Imperiul Khmer. A fost construit la sfârșitul secolului al XII-lea sau începutul secolului al XIII-lea ca templu oficial al regelui Jayavarman VII. Lucrul acesta poate fi văzut și azi în numerosale sculpturi care decorează pereții templului și spun poveștile și realitățile acelor timpuri.

Inițial a fost conceput ca un templu hindus, însă regele Jayavarman VII a rupt tradiția și a îmbrățișat budismul Theravada, o ramură a budismului Mahayana, fiind dezamăgit de zeii hinduși. Templul este recognoscibil după multitudinea de fețe senine sculptate în turnurile sale – fiecare turn are câte 4 feți, îndreptate spre cele 4 colțuri ale lumii (S-N, E-V). Cele 216 sculpturi au generat o serie de ipoteze. Inițial, s-a crezut că ele reprezintă zeul hindus cu patru capete Brahma, creatorul. Apoi, o altă terorie sugerează că ele îl înfățișează pe Lokeshvara (sau Avalokiteshvara), zeul compasiunii. Iar alții cred că este foarte probabil ca fețele să fi fost modelate după figura lui Jayavarman VII. Poate că nu vom afla vreodată, însă merită să petrecem 2-3 ore aici.

Terasa Elefanților

Situată chiar lângă Bayon, Terasa Elefanților este locul folosit cândva de rege pentru ceremoniile sale publice, pentru propriul său divertisment și pentru revizuirea trupelor sale. Terasa este decorată cu sculpturi impresionante de elefanți și alte animale și scene din mitologia hindusă, arătând măreția și excelența autistă a Imperiului Khmer. În acea vreme avea un acoperiș din lemn de mahon și multe perdele care țineau regelui umbră.

Poarta de Sud a Angkor Thom

Poarta de Sud a Angkor Thom, sau Poarta Tonle Om, este una dintre cele cinci porți antice datate din secolul al XII-lea care oferă acces prin zidurile de laterită înalte de 8 m din Angkor Thom. Poarta de Sud prezintă cel mai bine restaurat drum, dezvăluind efectul uluitor care cu siguranță trebuie să fi fost una dintre intențiile originale ale străvechilor săi arhitecți. Pe vremea ei, nu ar fi existat nicio îndoială că intrați în tărâmul zeilor și priviți una dintre cele mai mari minuni ale lumii, un efect pe care îl are și până astăzi.

Porțile Angkor Thom sunt în formă de cruce, cu camere laterale, de aproximativ 20 m înălțime care se unesc cu zidul de 8 m înălțime care înconjoară cetatea Angkor Thom.

Cele patru fețe masive sunt fie o reprezentare a regelui Jayavarman VII, Avolikiteshvara, fie a lui Brahma. La nivel local se consideră că este cel din urmă. La fel ca fețele zâmbitoare ale Templului Bayon, este un punct nerezolvat pentru cercetători.

Fă-ți timp și explorează fiecare colț pe care Angkor Wat îl are de oferit. Imaginați-vă cum arăta când era cel mai înfloritor și cât de puternic era și încă este.

Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi

Deplasarea în Ankor Wat

Iată un alt subiect de care trebuie să țineți cont. Vă aduceți aminte că vă spuneam că întregul complex se întinde pe o suprafață de 80 hectare? Așadar, NU puteți merge pe jos. Variante, există, bineînțeles!. Puteți închiria un tuk-tuk sau o mașină cu aer condiționat cu șofer și/sau ghid, sau puți opta pentru un tur pe bicicletă (pentru cei activi). Personal eu recomand mașina cu aer condiționat. De ce? Pentru confort. Gândiți-vă doar că sunteți în junglă – cu temperaturi între 30 și 40 de grade C și o umiditate de rareori este sub 80%. Așa că aerul condiționat este o mană cerească.

Lucruri surprinzatoare despre Ankor Wat

Iată și câteva curiozități pentru Ankor Wat – Tot ce trebuie să știi înainte să îl vizitezi;

  1. Cambodgia este că sunt una dintre cele două țări din lume care prezintă un monument național pe steagul lor, cealaltă fiind Afganistan. În 1850, Cambodgia a adăugat Angkor Wat la steagul național.
  2. Khmerii au dezvoltat un stil unic de arhitectură pentru vremea. Au folosit blocuri de gresie. Au adus peste 5 MILIOANE DE TONE de material din carierele aflate la 40km distanță!
  3. În loc de mortar, khmerii au folosit un compus vegetal pentru a lega blocurile de gresie.
  4. Spre deosebire de credința populară, Angkor Wat NU este recunoscut oficial ca una dintre cele „7 minuni ale lumii”; nici nu a făcut parte din 2007 pe lista „Noile 7 minuni ale lumii”.
  5. În timp ce prețurile biletelor continuă să crească dramatic de la an la an, doar 28% din vânzări revin la templu. Majoritatea banilor pentru restaurare provin din ajutor extern.

Ankor Wat un loc drag sufletului meu

Iar la final, voi fi și eu un turist clasic. Bineînțeles, că Ankor Wat nu este Cambodgia, dar pentru sufletul meu este cel mai frumos și mai vibrant loc. Când pașii mă poartă prin Angkor Wat, simt că sunt exact acolo unde trebuie, exact în acel mai potrivit moment. Angkor Wat este un loc magic și unul dintre locurile mele preferate în care am fost vreodată. Cred că este de la sine înțeles – oricine ar trebui să vadă Angkor Wat măcar o dată în viață.Iar dacă te pot ajuta cu alte informații nu ezita să îmi scrii.

Alte informații despre Cambodgia, găsiți și în articolul:

Cambodgia – Top 25 de lucruri pe care să le știi înainte

Alte informații despre obiective din Asia, găsiți și în articolele:

Știați că….. 40 de curiozități despre Singapore ….

Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge

Jakarta la pas – într-o zi de la sărăcie lucie la opulență

De ce Gili Trawangan și nu Bali?

Yogyakarta – poarta către o altă lume: templele Borobudur și Prambanan și cafeaua Kopi Luwak

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii