Știați că….. 40 de curiozități despre Singapore ….

Când spui Singapore, inevitabil asociezi cu bogăție, lux, opulență, business, inovații și reușite inginerești. Da, Singapore este despre toate cele de mai sus, dar este și despre lucruri ciudate, legi sabatice și foarte multă grijă spre natură.

Unele sunt amuzante, alte sunt necesar să fie cunoscute înainte să ajungem acolo.

Iată câteva curiozități despre Singapore.

1.Singapore este unul dintre cele trei state-oraș supraviețuitoare din lume, alături de Monaco și Vatican. Este printre cele mai mici 20 de țări din lume, cu o suprafață totală de numai 682,7 kilometri pătrați. Statele Unite sunt de aproximativ 15.000 de ori mai mari.

2. În afară de insula sa principală, Singapore include 63 de insule suplimentare, majoritatea nelocuite.

3. Imnul național se află scris în micro-text pe spatele bancnotei lor de 1.000 de dolari.

4. Steagul Republicii Singapore este format din două benzi orizontale egale. Culoarea roșie reprezintă fraternitatea universală și egalitatea omului, iar albul simbolizează puritatea și virtutea. Semiluna reprezintă o națiune tânără, în creștere, și cele cinci stele semnifică idealurile democrației, păcii, progresului, dreptății și egalității.

5. Clădirile din Singapore nu pot depăși 280 de metri. În prezent, există trei clădiri de această înălțime – OUB Center, UOB Plaza și Republic Plaza.

Cele mai înalte clădiri din Singapore
Cele mai înalte clădiri din Singapore

6. Stadionul național are cea mai mare cupolă retractabilă din lume – 312 m în diametru. Poate adăposti 55.000 de fani.

7. Una dintre cele mai frumoase priveliști asupra orașului este din The Singapore Wheel  (165 m) – a doua cea mai mare roată de observație din lume. A ratat primul loc cu doar 2 metri.

The Wheel Singapore
The Wheel Singapore

8.Recordul Guinness Book pentru cel mai lung lanț de domino uman a fost stabilit aici pe 30.09.2000. Lanțul a fost format din 9.234 studenți și a măsurat 4,2 km.

9.Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, Singapore este cel de-al cincilea importator mondial de arme.

10.Circuitul Grand Prix-ului de la Singapore nu este doar primul organizat în Asia, ci și primul care are o cursă nocturna de F1 (în 2008). Conform F1, “Marina Bay Street Circuit” are mai multe curbe decât orice alt circuit din calendarul său – 23 în total.

11.Micul stat are peste 3.000 de kilometri de drumuri. Întinse de la un capăt la altul, acestea ar acoperi distanța de la Singapore la Hong Kong.

Știați că…… lucruri amuzante

 1. Republica Singapore este foarte pasionată de toalete. Guvernul a depus o rezoluție a ONU de a desemna 19 noiembrie drept Ziua Mondială a Toaletei. Organizația Mondială a Toaletei s-a format pe 19 noiembrie 2001, la Singapore și a primit sprijinul altor 122 de țări.
 2. Aici, guma de mestecat este interzisă oficial. Nu veți găsi gumă de mestecat în niciun magazin. Doar un medic vă poate prescrie! De ce Singapore are o lege atât de ciudată? Este vorba de curățenie. Principalul obiectiv al guvernului este de a menține țara curată și știm cu toții câți oameni aruncă guma de mestecat pe stradă, fără a ne gândi cât de dezgustător este. Deci nici o guma de mestecat!
 3. Se zice că bătaia e ruptă din Rai, dar, în Singapore, bătaia cu bățul este încă o formă legală de pedeapsă. Dacă sunteți prins că vandalizați paradisul tropical, veți putea simți pe pielea dvs. – la propriu ce însemnă această pedeapsă.
 4. Ascensoarele au dispozitiv de detectare a urinei. Dacă detectează mirosul de urină, încuie ușile până la sosirea poliției. Singapore a adoptat o lege foarte specifică care interzice urinarea în lifturi.
 5. În Singapore este o infracțiune să nu spălați toaleta publică după utilizarea ei.
 6. Există în vigoare o lege care interzice scuipatul pe stradă. Acest obicei vă poate costa între 500 şi 2.000 SGP.

Știați că…. pentru copii și natură

1.Grădina zoologică este un paradis tropical, plin de animale din întreaga centură ecuatorială. Este considerată de TripAdvisor cea mai mare grădină zoologică din Asia și a treia cea mai bună din lume.

Grădina Zoologică
Grădina Zoologică

2.Singura grădină tropicală din Patrimoniul Mondial UNESCO este Grădina Botanică din Singapore, în vârstă de 156 de ani. Cu 4,5 milioane de vizitatori anual și o grădină națională de orhidee, este considerată “mama” tuturor grădinilor botanice.

3.Rezervația naturală Bukit Timah din Singapore deține mai multe specii de copaci decât întregul continent din America de Nord.

4.Singapore are ziua națională de plantare a copacilor pe 7 noiembrie în fiecare an. Toată lumea, de la prim-ministru, la diplomați străini, până la  cetățenilor obișnuiți plantează copaci în această zi. Singaporezii chiar adoptă și numesc copaci pentru copiii lor. Îi oferă drept cadouri la zile de naștere sau la nunți.

5.Ainan Celeste Cawley, din Singapore, este un deținătorul recordului celui mai tânăr copil care a absolvit vreodată nivel O la chimie, având vârsta de doar 7 ani. La 9 ani a obținut și „Certificatul de nivel O” în fizică.

6.Ați auzit despre legendara sirena, dar știați că simbolul național din Singapore este The Merlion, o creatură care este jumătate de leu și jumătate de pește.

7.Singapore are două zile dedicate copiilor săi. În timp ce 1 octombrie este ziua națională a copiilor sub 12 ani, Ziua Tineretului este sărbătorită în prima duminică a fiecărui iulie, pentru adolescenți.

8.Guvernul din Singapore a avut o mascotă, Singa Leul, pentru a promova bunătatea în rândul copiilor singaporezi.

Știați că….. Financiar Singapore

 1. Concentrația milionarilor din Singapore este prea mare. 17% din populație, sau una din fiecare șase persoane, are active în valoare de 1 milion USD sau mai mult.
 2. Atât FMI, cât și Banca Mondială au plasat Singapore pe poziția a 3-a în lista PIB pe cap de locuitor. În mod ironic, Malaezia, este plasată pe locul 28 pe listă.
 3. Singapore rămâne cel mai scump oraș din lume din 2016.
 4. Conform Skytrax, Aeroportul Changi din Singapore a fost votat cel mai bun aeroport din lume pentru a șaptea oară consecutiv din 2013 – 2020.
 5. Micul oraș-stat este cel mai puțin corupt din Asia și a 5-a țară cea mai puțin coruptă din lume.
 6. Iubitorii de mașini trebuie să fie foarte bogați. Utilizarea mașinii este foarte descurajată de guvern și proprietarii de mașini trebuie să plătească de 1,5 ori mai mult decât prețul mașinii pentru a obține certificarea mașinii.
 7. Orașul care se află pe locul 190 în ceea ce privește dimensiunea, ocupă numărul unu în ceea ce privește salariul pe care îl acordă șefului său de stat. Primul ministru câștigă 1,7 milioane dolari anual, ceea ce este de patru ori mai mare decât câștigă președintele american.

Știați că…. Singapore în cultură

1.Singapore a inventat conceptul de Food Court înainte de a fi cunoscut în lumea întreagă. Bucătarii “hawker” sunt faimoși în rândul bucătăriilor de talie mondială.

Street food - Bucătarii Hawkers
Street food – Bucătarii Hawkers

2.Singaporezilor le place să se bucure de mâncarea bună. În fiecare zi, aici, se deschid două noi restaurante. Un lucru rar, având în vedere dimensiunea sa.

3.Doar numele „Garden City” nu a satisfăcut ambițiile ridicate ale guvernului Singapore. Guvernul a transformat orașul Singapore într-un „Oraș într-o grădină”.

4.Natura cosmopolită poate fi înțeleasă prin numele florii sale naționale; Vanda Miss Joaquim, o orhidee numită după un horticultor armean.

5.Diversitatea din Singapore a făcut ca Singlish, o engleză colaborată din Singapore, limba de facto a statului. În plus, aici, localnicii vorbesc „Singlish”. Nu vă mirați prea tare să auziți singaporezii care vorbesc engleză, că adaugă exclamații precum „lah” și „leh” la propoziția lor. Singlish – dialect local colorat de englezisme. Singlish este o colecție de fraze colocviale și influențate lingvistice oferite de multiculturalismul din Singapore.

6.Singaporezii tind, de asemenea, să se refere la necunoscuți, cum ar fi șoferii de taxi, ca „mătuși” și „unchi”. Acesta este un mod minunat de a se adresa domnilor și doamnelor mai în vârstă. Cu toate acestea, folosiți termenii cu înțelepciune, deoarece pot conține vârsta destinatarului; nu ai vrea să jigniți accidental o nouă cunoștință!

7.Chiar dacă este considerat cel mai sigur stat din lume, aici, „Consumul, deținerea sau traficul de droguri reprezintă ofense grave aduse statului și se pedepsesc cu moartea“, mai exact cu moartea prin spânzurătoare.

8.Lucrul amuzant despre independența din 1965 a fost faptul că Singapore și-a obținut independența prin luptă, ci, a fost separat de Malaezia prin vot democratic.

 

Amuzant și cosmopolit oraș-stat, așa-i?

Sursa: www.thefactfile.org

Alte articole din seria “Știați că….”:

Știați că…. 15 Curiozități despre New York

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Share on facebook
Distribuiti pe Facebook
Share on twitter
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii