Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge

Singapore este poate unul dintre cele mai frumoase și mai vibrante orașe din Asia. Dar, deopotrivă este denumit și Orașul Amenzilor. Singaporezii țin foarte mul la curățenie, sănătate și la mediul înconjurător. Așa că veți găsi aici multe restricții care, pentru noi europenii par ciudate. Însă, o informare adecvată înainte de a ajunge în Singapore ne poate scuti de multe bătăi de cap. Am stat 5 zile în Singapore, așa că am avut timp să descopăr multe lucruri pe care turiștii fie trebuie să le evite, fie trebuie să le respecte. Iată, așadar mai jos cele mai importante lucruri pe care să le știi despre Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge.

Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge – Partea I

1. Completează viza pentru Singapore.

Pentru români, viza turistică este VOA (Viza on Arrival) și se obține pe aeroport. Este Gratuită.  Pașaportul NU trebuie să fie temporar și trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data întoarcerii în țară, cu minim o pagină liberă. În plus, pentru a intra în Singapore, cu 3 zile înainte de a ajunge la punctul de frontieră trebuie să completați formularul online de viză. (https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/)

2. Vaccinurile și asigurarea medicală:

Pentru Singapore vaccinurile (de exfebră galbenă), nu sunt obligatorii. Este opțional, doar dacă doriți să le faceți. Mai multe detalii găsiți și aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3743. Asigurarea medicală este recomadată doar, însă eu vă recomad să o faceți pentru orice călătorie. Hazardul există.

3. Produse interzise în Singapore 

Singapore este o țară cu restricții foarte puternice. Așadar în Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge, am intodus și lista cu toate obiectele și produsele interzise în Singapore pe care, vă rog, să o consultați: https://www.customs.gov.sg/businesses/importing-goods/controlled-and-prohibited-goods-for-import/. De reținut:

a.În Singapore este absolut interzis să aveți la voi gumă de mestecat. Fumatul și mestecatul de gumă pe stradă este strict interzis. Se pedepsește cu amendă (2000 SGD).Există locuri special amenajate pentru fumători, dar rare. Încercați că fumați în spațiile destinate. Amenzile sunt mari.

b.Țigările, produse din tutun și alcoolul introduse în Singapore nu scutite de taxe vamale și de taxele pe bunuri și servicii (GST). Așadar dacă le aveți la voi, chiar și cele cumpărate din Duty Free, trebuie declarate. În caz contrar, dacă aveți “norocul” să fiți selectați la control aleatoriu, produsele sunt confiscate și veți primi o amendă. Găsiți de cumpărat și în Singapore, bineînțeles mai scumpe.

c.Vapping-ul este INTERZIS în Singapore. Așa că dacă le aveți cu voi vor fi confiscate și veți primi amendă.

4. Moneda & Exchange:

În Singapore Moneda oficială este Dolarul din Singapore (prescurtat SGD). În magazine și mall-uri, în general, NU se pot utiliza și alte valute pentru plată – de ex. USD, EUR, GBP. De aceea este indicat să aveti un card la voi sau dolari singaporezi cash. Sunt unele magazine care acceptă să realizeze conversia, dar cursul poate fi mai slab. În Asia sunt 2 cursuri de schimb la casele de schimb valutar (1. Pentru bancnotele mari (50, 100) – care este mai bun, 2. Pentru bancnotele mici (5,10,20)– care este mai slab). Indicat este să aveți bancnote mari pentru schimbul valutar și bancnote mici pentru locurile în care puteți plăti în monedele internaționale și pentru bacșiș. Cursul de schimb la exchange are mici diferențe, însă de preferat este să schimbați la casele de schimb din mall-auri sau locațiile turistice.

*Pentru a vedea valoarile de referință, consultați https://ro.coinmill.com/

5. Folosește ATM & Plata cu Cardul sau numerar

În Singapore cardurile de credit sunt acceptate pe scară largă, dar ar trebui să aveți totuși niște numerar pentru standuri de mâncare street food, cafenele și alte achiziții mici. Revolut este acceptat și puteți plăti cu el.

Verificați înainte care este politica băncii dvs. pentru conversiile valutare la plata cu cardul și care sunt comisionanele aferente plății cu cardul în străinătate sau operațiunii de retragere bani din bancomat.

Sunt ATM-uri peste tot, unele au și schimb valutar inclus. În plus, la magazinele locale, mall-uri, metrou, restaurante se poate plăti cu cardul întotdeauna.

Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge – Partea II

6. Taxa de hotel

În Singapore, este o practică uzuală ca hotelurile să oprească o garanție de pe card la check-in. În funcție de hotel suma este diferită. În contul acestei sume puteți folosi diferitele servicii extra ale hotelului (spălătorie, room service etc). La final, sumele cheltuite se scad din garanție și restul de deposit se returnează în contul dvs în 5-7 zile lucrătoare. De reținut, este că această regulă nu este specificată de multe hoteluri. Așa că verificați de la început cu hotelul dvs. Și asigurați-vă că aveți bani pe card pentru depozit.

7. Clima din Singapore

Temperaturile din Singapore sunt constante pe tot parcursul anului. De obicei, indifferent de sezon temperaturile sunt între 24-32 grade Celsius. Însă, nivelul de umiditate este ridicat; țara are în medie 167 de zile de ploaie pe an. Așa că pregătiți-vă pentru disconfortul termic creat de căldura umedă.  Aduceți de acasă o umbrelă sau p pelerină și asigurați-vă că beți multă apă chiar dacă nu vă este sete!

8. Transport public:

Din Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge nu putea lipsi transportul în comun. Reteaua de transport public este foarte bine pusă la punct. Este cel mai indicat să o folosești. Mass Rapid Transit (MRT) este o modalitate ușoară și accesibilă de a vă deplasa prin Singapore. Prețul biletelor depinde de distanța pe care o parcurgeți. De exemplu, eu am plătit de la Marina Bay până la Grădina Zoologică (cam 1h de mers cu metro+bus) 17 ron. Accesul la Metrou sau în autobuz se poate face cu cardul de acces special, care poate fi procurat doar din anumite stații și reîncărcat. Sau puteți alege versiunea mai simplă – cu cardul. Accesul cu cardul se face astfel: trebuie să aveți 1 card per persoană (nu se poate folosi 1 card pentru mai multe persoane) și este OBILIGATORIU să îl scanați la intrare în Metro/urcare în bus sau la ieșire din Metro/coborâre din bus.

9. Taxi classic sau Grab

Aici este o diferență mare. Dacă alegeți să mergeți cu taxiul, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunar. Sunt mai multe companii de taxi care au tarife diferite. Însă toate au tarif de pornire (3-5 SGD), tarif pe 450m până în 10Km, și tarif pentru 350m peste 10Km, tarife de noapte, tarif de zonă centrală, tarif de peak hour etc.

Însă există și varianta low cost și super elegantă pe care noi o știm ca Uber sau Bolt. Doar că, aici în Asia, are o soră geamănă – aplicația numită Grab. Prețurile călătoriei sunt mult, mult mai ieftine decât ar costa o călătorie tradițională cu taxiul. Funcționează la fel ca Uber, care NU mai există în Singapore. Puteți plăti cu cardul sau cash. Depinde cum alegeți.

10.Mănâncă și tu ca localnicii

Singapore este un loc în care multitudinea de bucătării asiatice pare că își dă mâna pentru a crea un spectacol incredibil de arome și gusturi. DA! Clar! Aici găsești orice preparate îți dorești! Iar mâncarea este Yummy-Yummy. Cele mai bune locuri sunt Haji Lane și Arab Street. Măncarea asiatică este foarte ieftină aici.

Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge – Partea III

11. Bea apa de la robinet

Apa de la robinet este absolut sigură de băut aici. Aduceți o sticlă de apă reîncărcabilă, astfel încât să puteți reduce cantitatea de plastic pe care o utilizați. În mall-uri sunt locuri unde se găsesc fântâni cu apă potabilă.

12. Nu trebuie să dați întotdeauna bacșiș

Bacșișul nu este de fapt o parte a culturii Singapore, ca în restul Asiei. Personalul nu se așteaptă la bacșis, așa că nu vă simțiți obligat. Deși, dacă sunteți cu adevărat mulțumit de serviciu, bacșișurile sunt cu siguranță apreciate.

13. Folosește biletele Combo și achiziționează-le online

Ai multe variante de bilete combo în Singapore. Fă o listă cu atracțiile pe care vrei să le vezi apoi caută biletele combo. Ele includ adesea 2-3 atracții, variante de transport, suveniruri etc. și reduceri între 15% și 30%. Așa că merită. Faceți-vă temele ca să obțineți economii. În Singapore – Top 15 lucruri pe care să le știi înainte de a ajunge, trebuie să menționez că Singapore nu este o locație deloc ieftină. Așa că cel mai bine este să economisiți cât mai mult.

14. Șervețelele și cuțitele lipsesc

Bine, am mai fost în Asia și știu că ei folosesc lingura pe post de cuțit, car pentru ci care merg prima data este bine să rețină că în Singapore, în majoritatea restaurantelor, și mai ales în cele tradiționale asiatice nu veți găsi cuțite.

Dar, totuși ceea ce m-a frapat de data aceasta a fost că nu am găsit nici servețele. Indiferent că am mâncat la mall sau în restaurantele de pe Haji Lane sau Arab Street, cerința noastră de șervețele la masă părea ceva SF pentru chelneri. Am încercat să soluționez misterul….. dar nu am reușit… poate data viitoare.

15. Tax free

Ca în orice țară din afara spațiului European, noi beneficiem de Tax free. Însă pentru Singapore există niște reguli pe care trebuie să le știți, așa că le-am introdus în Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge:

a.Tax Free se aplică DOAR pentru cumpărături mai mari de 100 SGD.

b.Asigurați-vă că magazinul vă înregistrează cumpărăturile în sistemul național pe baza pașaportului.

  1. ATENȚIE!!!! Pentru a recupera taxele trebuie să prezentați la ghiseul de Tax free produsele (fizic – să le vadă ofițerul vamal cu ochii lui) și facturile. Astfel, pentru produsele vestimentare trebuie să arătați factura si produsele înainte să dați bagajele la cală, la ghișeele din terminale.
  2. ATENȚIE!!!! Pentru Bijuterii și ceasuri (care întotdeauna se păstrează în bagajul de mână) trebuie să arătați factura si produsele ofițerului vamal de la ghiseul de Tax Free aflat după ce treceți de Check-in, Passport control. În funcție de terminal, locația lor e diferită.
  3. Banii îi puteți recupera în 2 moduri – fie direct pe carul cu care ați făcut cumpărături (3-5 zile lucrătoare), fie cash – tot de la birourile Tax Free de după Check-in, Passport control. Puteți allege dacă doriți să vi se ramburseze SGD sau USD.

Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge – Concluzii

Poate că al meu Singapore – Top 15 lucruri de știut înainte de a ajunge ți-a stârnit râsul sau indignarea, însă, crede-mă pe cuvânt că toate aceste reguli se aplică, iar Singapore este un loc minunat în care trebuie să ajungi măcar 1 dată în viață. Caută pe net și informează-te până ajungi acolo. Din inimă te sfătuiesc să afli cât mai multe lucruri pentru ca să te bucuri la maxim de acest oraș.

Alte articole despre Singapore, găsiți și în articolul:

Știați că….. 40 de curiozități despre Singapore ….

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii