Am citit destul de multe review-uri despre Maldive în ultima perioadă și, sincer, vreau doar să-mi exprim părerea sinceră, după un concediu în această țară.
Cred că înainte de a rezerva un concediu și de a emite orice fel de părere despre o locație, trebuie, în primul rând, să ne definim noi ca și călători: pretențiile, așteptările și standardele. Așa cum oamenii sunt diferiți, așa și locurile pe care le vizităm și experiențele pe care le trăim sunt diferite:
a) Dacă suntem călători care au standarde ridicate și ne plac vacanțele luxoase, just ar fi să comparăm resorturile de lux între ele.
b) Dacă suntem călători care își doresc experiențe tradiționale, în care să pășim în cultura locală, corect ar fi să comparăm aceste experiențe între ele.
Mi se pare total eronat și injust să judecăm pornind de la o premisă greșită.
Ca orice țară din lume, și Maldive, oferă o paletă foarte largă de experiențe: de la cele low-cost până la cele extra, mega, super expensive. Însă, aici puterea marketing-ului este cea care a format deja imaginea generală.
Trebuie doar să ne informăm și vom descoperi că Maldive nu este doar despre resorturi exclusiviste și lux.
Alegerea potrivită este a fiecăruia dintre noi.
Maldive cu bune și rele
Am ajuns în Maldive având în minte imaginile paradisiace ale apelor cristaline și căsuțelor construite pe ocean. Deși, am citit pe câteva blog-uri și postări că insulele tradiționale nu sunt așa cum ne sunt prezentate de către marketing-ul hotelurilor de lux, tot mi s-a părut neverosimil. Nu se putea ca acest paradis să nu fie așa cum era prezentat în poze – peste tot, în orice insulă “trebuia” să fie așa. Pentru că pozele așa arătau.
Am încercat cât mai mult să îmi fac temele de acasă, să citesc, să mă documentez, să aflu informații, să văd care sunt diferențele, ce este de explorat, care sunt variantele de transport, de cazare și care sunt activitățile zilnice. Fiind obișnuită cu țările asiatice, unde nu am niciodată timp să fac tot ceea ce îmi propun (toate excursiile zilnice sau să explorez întreaga locație), am crezut, cu naivitate, ce-i drept, că și în Maldive va fi la fel. Că voi avea un concediu din care să mă întorc mai obosită decât am fost vreodată. Dar “Aventura Maldiviană” a fost diferită.
Am ales să stăm în Maldive pe o insulă a localnicilor, pentru că într-o astfel de experiență, accentul nu este pus pe serviciile exclusiviste adresate clienților, ci mai degrabă, clientul este invitat să experimenteze o altă cultură, să vadă ceva diferit, ceva nou și autentic.
Insulele Tradiționale – Atoll Kaafu
După ce am ajuns în Male, pe aeroportul Velana, am pornit spre insula unde aveam cazarea – Dhiffushi și am ajuns după aprox. 1h și 30 min. cu transfer rapid – transfer asigurat de hotel. Insula este printre cele mai frumoase din Atollul Kaafu. Culorile apei sunt atât de vii și …. atât de turcoaz. Nu am mai văzut nicăieri astfel de culori (se apropie de Zanzibar și de Similan). Și, deși nu mă așteptam, am picat și eu,……m-am îndrăgostit iremediabil de culorile oceanului din Maldive. Da, sunt cele mai frumoase pe care le-am văzut.
Am stat în Dhiffushi o săptămână. O săptămână în care am avut o experiență tradițională maldiviană, nu o experiență luxoasă și ‘marketizată”.
Pentru că insula este foarte mică, nu sunt foarte multe activități de făcut – scuba, snorkel, pescuit și o vizita la un resort de lux. O plimbare în jurul insulei – cu tot cu poze – durează cam 1h. Deci, nu este prea multă activitate. Acest lucru ne-a ajutat să vedem insula, oceanul, , oamenii cu bune și cu rele, cultura și credințele lor.
În Maldive, în afară de Dhiffushi, am fost și pe alte insule: Himmafushi, Huraa și Thulusdhoo și părerile pentru o vacanță petrecută pe insulele tradiționale sunt și PRO și CONTRA, astfel:
A. Experiența tradițională – PRO’s:
1.Autenticitatea:
Interacțiunea cu localnicii. Oamenii sunt foarte amabili, primitori, zâmbitori, respectuoși. Mi-a plăcut naturalețea, bunătatea și candoarea oamenilor, a acelor oameni, a acelor localnici, care sunt foarte bucuroși să împărtășească cu tine – turistul venit în casa lor – o parte din cultura lor.
Ce m-a impresionat cel mai mult, aici în Maldive, a fost faptul că cea mai mică nemulțumire a noastră, a clienților, sau cea mai inofensivă observație adresată către ei, se transforma imediat în ceva personal. Ceva care îi întrista și ii supăra, ceva ce nu putea fi acceptat cu ușurință – noi, turiștii suntem nemulțumiți. Imediat, făceau tot ceea ce le stătea în putere pentru a “repara” acel detaliu și pentru a-și vedea clienții mulțumiți și cu zâmbetul pe buze. Au fost amabili și primitori, autentici și simpli.
1.Autenticitatea oamenilor:
Aici, în Dhiffushi, la Crown Beach Hotel, l-am cunoscut pe Anil – Activities Manager. Anil a fost mereu cu zâmbetul pe buze, mereu atent la nevoile și dorințele noastre. Cu o engleză impecabilă, a răspuns la fiecare rugăminte a noastră și la orice întrebare despre religie, istorie, politică etc. Ne-a arătat plusurile și minusurile acestui paradis, și astfel, ne-a ajutat să avem o experiență cât mai tradițională și mai autentică. A fost greu să ne luăm la revedere…..ne-am spus “Pe curând”.
2. Filozofia de viață:
Aici, nu există grabă, timpul nu fuge. Totul este relaxant și natural. Nu sunt probleme, totul se rezolvă. Nimeni nu se stresează, nimeni nu fuge, lucrurile se întâmplă natural, atunci când trebuie. Natura și peisajul primează. Omul pare a fi un simplu spectator al naturii. De aceea, Maldive este un paradis: natura se îmbină cu starea transmisă, cu filozofia de viață.
3. Peisaje paradisiace:
Frumusețea nealterată a oceanului, coralii și atolul, sandbank-ul și plajele așa cum s-au format singure, natural, firesc.
4. Contactul cu animale;
5. Vremea
Când am ajuns în aeroportul din Male, ploua, așa că nu prea ne-a impresionat prea mult peisajul. Pentru că este aproape de Ecuator, vremea aici este imprevizibilă și se poate schimba în câteva zeci de minute. Dovada, a fost că după aproape o oră, cerul s-a înseninat și soarele și-a făcut apariția, schimbând total percepția asupra oceanului. Așa că nu țineți cont de prognozele de pe aplicațiile telefoanelor mobile. Aici vremea este schimbătoare de la un moment la altul.
Am vizitat Maldive la începutul sezonului secetos, sfârșitul sezonului ploios (nov-dec 2019). Cea mai bună perioadă de a te bucura de vremea din Maldive este Decembrie-Aprilie. Fiind situată la Ecuator, Maldive, are 2 anotimpuri – ploios și secetos. Anotimpul ploios este caracterizat prin ploi abundente și de lungă durată, iar anotimpul secetos prin vreme uscată și călduroasă, cu soare arzător.
B. Experiența tradițională Maldive – CONS’s:
- Condițiile de cazare sunt decente spre bune, clar nu se compară cu cele din resorturile de lux, însă sunt curate și au toate dotările necesare. Pe insulele tradiționale cazările nu au opțiunile de 4 și 5 stele, cu atât mai puțin nu veți găsi căsuțele construite pe apă cu toate facilitățile lor.
- Restricții pentru turiști – țară musulmană – fără alcool și fără vestimentație sumară.
- Mâncarea nu este cea mai sofisticată și nu sunt foarte multe restaurante ca să ai de unde alege – să fim serioși – insule de 800m² în mijlocul oceanului, oare câte comodități poți avea?. Omleta este felul de bază dimineața, la orice hotel, iar pentru cina si prânz peștele și puiul domină meniul ;).
- Limitarea proviziilor – tocmai pentru că discutăm despre insule foarte mici, izolate, proviziile se termină, uneori. Pe insulă, nu sunt foarte multe magazine, și de cele mai multe ori, proviziile trebuie aduse din Male – deci, fiți înțelegători.
- Curățenia plajelor / insulelor– sistemul de salubrizare în Maldive este o mare problemă. Din păcate, foarte multe deșeuri se aruncă direct în ocean.
Însă, este important să păstrăm în minte faptul că este asemănătoare cu orice țară asiatică. Și ei se confruntă cu probleme foarte mari:
a. Poluarea:
Oceanul este superb, însă plajele sunt pline de gunoi adus de valuri sau chiar aruncat de localnici – ne amuzam teribil când vedeam cojile de ouă aruncate pe plajă – sigur, erau cele de la omleta de dimineață.
b. Încălzirea globală:
Coralii din jurul insulei, pe o adâncime de 10m au murit în doar 2 ani. Există încercări firave de a crește corali în pepiniere și de a-i replanta, însă nu sunt suficiente pentru a restabili echilibrul natural.
c.Corupția:
Este la rang de mare artă – președintele țării tocmai fusese închis cu o săptămână în urmă, deoarece vânduse câteva insule.
Chiar dacă experiența a fost diferită față de ceea ce îmi imaginasem, a fost o experiența frumoasă, din care m–am îmbogățit sufletește, am învățat și m-am încărcat cu un vibe foarte bun. Cu siguranță, Maldive este o țară care merită explorată și de care să te bucuri. Modul în care alegem să facem acest lucru este unul personal și unic, în funcție de preferințe și standarde. Eu am ales varianta tradițională, și nu am regretat.La final, concluzia mea este că într-adevăr, Maldive este un Paradis. Peisajele își taie respirația și oceanul te face să te îndrăgostești iremediabil. Dar, nu trebuie să ignorăm lucrurile mai puțin plăcute: poluarea și lipsa curățeniei, care aici de regăsesc din belșug.
Experiențele pe care le-am avut pe insulele tradiționale au fost autentice. Însă nu se compară cu cele prezentate în clipurile de promovare. Așa că dacă vă doriți o experiență așa cum vedem în marketing, “dați Cezarului, ce-i al Cezarului” și lăsați agențiile de turism să-și facă treaba. În schimb, dacă vă doriți o experiență autentică și sunteți dispuși să faceți compromisuri de la standardele prea înalte de “ customer service & facilities”, atunci alegeți o vacanță tradițională DYI.
Toate aceste locații au un potențial extraordinar pentru dezvoltarea turismului. Probabil peste câțiva ani, vor fi asemănătoare cu resorturile luxoase de astăzi. De aceea, mă bucur că am avut această experiență, pentru că, peste câțiva ani, când voi reveni aici, voi putea spune: “oh, am fost aici când încă, nimeni nu știa de aceste locuri” și pentru câteva zile am făcut parte din altă lume.
Despre alte insule din Maldive, găsiți informații și în articolele:
12 tips&tricks pentru a organiza o excursie în Maldive (I)
Aeroportul din Maldive – Velana International Airport (MLE) – 10 Tips & Tricks (III)
Organizare și Buget – 6 zile în Dhiffushi Maldive (IV)
O zi în Himmafushi – Paradisul din Maldive al surferilor (V)
O zi pe insula Hura Maldive (VI)
Organizare si Buget – 1 zi in Thulosthoo Island (VII)
Organizare și Buget – 1 zi în Male/Hulhumale (VIII)
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!