Top 7 Motive să vizitezi Grădinile Majorelle

DA! Este unul dintre cele mai instagramabile locuri din Marrakesh și cred, cu tărie, că fiecare colțișor merită fotografiat și pus pe Instagram. Dar totuși…. De 3 ori am vizitat Grădinile Majorelle și un lucru pot să vi-l spun clar: chiar dacă fac o mulțime de fotografii, sentimentul pe care îl am de fiecare dată când sunt aici și văd Grădinile Majorelle cu ochiul liber, este unul ce nu poate fi regăsit niciodată într-o poză… și nu este doar de la contrastul de culori. Este de la tot – culori, atmosferă, vibe, imagine, simțire. Așa că, dacă ajungi în Marrakesh uite Top 7 Motive să vizitezi Grădinile Majorelle.

Dar înainte de a ajunge la top, hai să îți povestesc puțin despre Grădinile Majorelle.

Povestea Grădinilor Majorelle

Jacques Majorelle, un pictor orientalist francez, pleacă să viziteze Marocul. Imediat este captivat și fascinat de culorile tari și pline de vibrație ale Marocului. Nu se poate desprinde de acest loc, așa că în 1917 se stabilește în Marrakech și în 1923 cumpără un teren de 10 acri, pe care își va crea propriul atelier de vis.

 În 1931, arhitectul Paul Sinoir va proiecta o vilă cubistă care să-i servească drept studio. În jurul vilei, Majorelle creează o grădină cu plante exotice și cu multe fântâni și jardiniere pe care el singur le va picta într-o nuanță specific de albastru puternic, de cobalt, ce va fi numită “BLEU MAJORELLE”.

Însă, pasiunea sa este foarte costisitoare și în 1947 Majorelle, este nevoit să le deschidă publicului pentru a compensa întreținerea lor costisitoare. Majorelle moare în 1962, iar grădinile și atelierul său rămân deschise. Totuși administrarea lor este defectuoasă și treptat se degradează.

YVES SAINT LAURENT salvează Grădinile Majorelle

Un alt îndrăgostit de Maroc este și Yves Saint Laurent. În 1973 împreună cu iubitul său, Pierre Bergé Yves Saint Laurent achiziționează o pensiune, în Marrakech. Pensiunea Dar Es Saada este situată lângă unul dintre locurile lor preferate, Jardin Majorelle, care pentru ei reprezintă un loc de relaxare și deconectare, dar și de inspirație. 7 ani mai târziu, cei doi află că autoritățile vor să demoleze grădinile pentru a construi piscine și bungalouri. Saint Laurent și Bergé cumpără grădina și vila de 12 acri și decid să îi redea strălucirea de odinioară. Madison Cox este un arhitect peisagist american căruia îi este încredințat proiectul de restaurare.

Cuplul l-a angajat pe pentru a restaura cu meticulozitate grădinile. Yves Saint Laurent și-a dorit ca întreaga grădină să aibă accente de culoare puternice. Așa că, azi, găsim peste tot prin grădini, ghivece împrăștiate printre agave, bambuși, cactuși, chiparoși și bougainvillea, vopsite în galben lămâie sau albastru deschis.

Grădina a rămas deschisă publicului pentru ca toată lumea să se bucure, la fel ca și ei, dar ca și creatorul său – Majorelle.

Top 7 Motive pentru să vizitezi Grădinile Majorelle

1. Locul perfect în care să te relaxezi

Ia-ți puțin timp pentru tine….. într-un mediu foarte liniștit și natural. Dacă iubești natura, vei descoperii aici o stare încredibilă, care este data de calmul și frumusețea oferite de acele grădini botanice excepționale. Așează-te pe o bancă și STAI! STAI! Și ascultă…. Liniștea, vântul și trilul păsărilor. Apoi uită-te în jur și umpleți sufletul de verde și de petele de culoare ale galbenului lămâie sau ale albastrului Majorelle.

2. Fugi de agitația din Medina

Doar un zid….. atât este nevoie pentru a trece dintr-o lume într-alta, de la o stare la alta. De la haosul de pe străzile și din Medina Marrakesh-ului, la liniștea și încântarea din Grădinile Majorelle. Ciripitul păsărilor, foșnetul de bambus în bătaia vântului și sunetul fântânilor transformă cu adevărat grădina într-o oază binevenită din agitația Medinei.

3. Fă o mulțime de fotografii

Un alt motiv foarte bun care face parte din Top 7 Motive să vizitezi Grădinile Majorelle este spectaculozitatea locului. La fiecare colț găsești câte un cadru de Instagram…. Verde cu galben și cu albastru intens Majorelle. Îmbracă-te într-o culoare puternică și începe sesiunea foto. Lumina este una dintre cele mai bune pentru fotografii…. Mai ales dimineața.

4.Admiră arhitectura grădinilor Majorelle

Grădină este proiectată, compusă și colorată asemenea unui tablou, doar că acesta este unul natural. Printre multitudinea de plante și copaci exotici adunați din colțurile îndepărtate ale lumii, clădirile de inspirație maură și Art Deco, cu ale lor culori puternice, creează o imagine, ce greu o poți uita.

5. Admiră impactul culorii albastru Majorelle

Admiră CURAJUL! Mai ales folosirea acestei culori în primi anii ai sec XX-lea. Folosirea vopselei albastru Majorelle are ca și scop însuflețirea grădinii și este pata de culoare de care au nevoie cele peste 1800 de tipuri de cactuși, 400 de specii de palmieri. VERDE, GALBEN și ALBASTRU – o încântare pentru ochi.

6. Vizitează Pavilionul Albastru

Cel mai fotografiat loc din Grădinile Majorelle – Pavilionul albastru. Este un pavilion situat pe o insulă așezată în mijlocul unui lac plin de nuferi de toate culorile. Lacul este, de fapt, sursa unui sistem de canale de apă ce conectează zonele grădinii. Ce este cu adevărat minunat aici sunt efectele contrastante ale luminii și umbrei. Jocul clar-obscur este unul dintre cele mai potrivite pentru arta fotografiei.

7. Vizitați cafeneaua și magazinul de cadouri.

În vila cubistă, există un magazin de cadouri și un muzeu dedicat artefactelor realizate de locuitorii pre-arabi din Africa de Nord, berberii. Iar la final, nimic nu este mai plăcut decât să te oprești la cafenea, să savurezi o cafea bună și să iei cu tine frumosul imaginilor viu colorate și vibe-ul excepțional.

Pe scurt acesta a fost al meu Top 7 Motive să vizitezi Grădinile Majorelle, cel mai frumoase, mai colorate și mai instagramabile din Marrakesh.

Grădinile Majorelle din Marrakech – Informații practice

  1. Alocați-vă ceva timp ca să stați să vă bucurați de loc.
  2. Mergeți dimineața pentru a evita aglomerația.
  3. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Marrakesh, așa că intrarea este limitată. Pentru a nu sta la cozile enorme care se formează în fața biletereiei sau la intrare, vă puteți procura biletele online – aici. ATENȚE – biletele se pot lua doar cu 24h înainte de intrare și sunt la oră fixă.
  4. Dacă stați în Medina, luați un taxi pentru a ajunge cât mai repede

Dacă Marocul este pe lista ta, hai în acest circuit.

Despre Maroc, găsiți informații și în articolele:

Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci

Marrakesh – Top 7 lucruri de făcut într-o zi

Chefchaouen – Orașul albastrului puternic

Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca – Top 10 motive să o vizitezi

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii