Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci

A 3-a oară în Maroc…. și trebuie să recunosc că am rămas surprinsă… căci Marocul, așa cum îl știam eu, colorat și puternic tradiționalist, a devenit o țară în schimbare care tinde să adere la standardele globalizării și modernizării. Unii ar spune că este un lucru pozitiv, mie însă mi-e dor de culoarea locală, de autenticitatea și vibe-ul său. Chiar dacă aceste lucruri sunt evidente, Marocul este totuși o țară dintr-o cultură diferită de a noastră, cea europeană, cu multe diferențe. Așa că, înainte de a decide dacă vrei să îți petreci un concediu în Maroc, citește al meu Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci și decide dacă această țară se potrivește ideii tale de concediu.

Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci (I)

În  ultimii ani, am auzit mulți călători spunând că nu le-au plăcut călătoriile lor în Maroc pentru că nu „s-au ridicat la nivelul așteptărilor lor”. De fapt, venirea aici poate fi deopotrivă magică sau provocatoare, asta depinde doar de noi călătorii… de cât de bine ne facem temele și de felul nostru de a fi.

Eu iubesc această țară, trebuie să spun asta: da, Marocul este incredibil de frumos, plin de priveliști instagramabile, de culori și de oameni faini. Merită să ajungeți aici măcar 1 dată în viață.

1. Religia

Marocul este o țară musulmană. Așadar, țineți cont că nu sunteți în Europa. Religia este un lucru de mare preț pentru ei, și trebuie respectată ca atare. Veți auzi chemări la rugăciune de 5 ori pe zi și va trebui să avem grijă la vestimentație. Din punct de vedere mâncare, nici să nu vă gândiți că veți găsi pe undeva carne de porc.

Aaaaa și evitați perioada Ramadanului. Atunci totul este închis și se ține post negru.

2. Vestimentația

REPET! Marocul este o țară musulmană. Așa că, în general, bărbații se pot îmbrăca așa cum doresc, însă trebuie să fie îmbrăcați. Chiar dacă este cald rău, țineți tricoul pe dvs. J. Femeile trebuie să se îmbrace mai conservator, pentru a evita atenția nedorită. Doamnelor le recomand să evite decolteurile prea adânci sau mini-urile prea scurte, iar domnii nu vor putea sta la bustul gol, chiar daca sunt 40 de grade. Iar când vizitați locurile turistice sau cele religioase, țineți la îndemână un șal sau o eșarfă pentru a vă acoperi.

3. Majoritatea marocanilor nu consumă alcool, dar aici se găsește un vin excelent

Dacă sunteți ca mine, iubitori de vin, probabil credeți că un pahar de vin roșu bun transformă fiecare masă într-un festin culinar. Dar în Maroc, 93% din populație este de religie islamică. Deci, consumul oricăror substanțe „toxice” este în general interzis prin Coran. Așadar, statistic vorbind, aproximativ 91% dintre bărbații marocani și 97% dintre femeile marocane nu consumă alcool. Ceea ce nu este tocmai „accurate”, cum ar spune englezul. Mulți dintre ei consumă alcool, dar cu siguranță nu o fac în public. Le este tare amuzant să se refere la ceaiul lor de mentă drept „whisky marocan”. Așa că acest lucru își merită poziția în al meu Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci.

4. Non-musulmaniilor nu le este permisă intrarea în majoritatea moscheilor din Maroc

În Maroc, aderența la cultura islamică este foarte puternică. Aici accesul non-musulmanilor în moschei este strict interzis. Singura excepție de la această regulă este Moscheea Hassan II din Casablanca, care poate fi vizitată. Dar despre această vizită, vă invit să citiți aici.

5. Vinerea este zi sfântă și doar atunci se mănâncă cous-cous.

Tot legat de faptul că Marocul este o țară musulmană, trebuie să veți în vedere acest lucru pentru a plănui vacanța voastră. Mai ales, în locurile profund tradiționale, aceasta tradiție este respectată și vinerea este totul închis.

Iar pentru cei care vor să mănânce deliciosul lor cous-cous, trebuie să știe că majoritatea restaurantelor (Chiar și cele din Marrakesh, Fes sau Casablanca) nu servesc cous-cous decât vinerea. Și asta, pentru că, pentru marocani, cous-cous-ul este o mâncare pentru zile de sărbătoare (un fel de cozonac sau sarmale de-ale noastre). În rest, Tajine „rules”. Tajine-ul este mâncarea de bază.

6. Nu poți avea încredere în bărbații care încearcă să-ți dea indicații sau să vă vândă lucruri

Bunătatea și amabilitatea sunt unele dintre lucrurile care atrag turiștii. Însă ATENȚIE!!!! Aici sunt pe bani. Nimeni nu oferă nimic gratuit, mai ales din proprie inițiativă. Fiți atenți la persoanele care se apropie de voi și vă abordează pentru a vă oferi ceva.  Nu spun că plănuiesc să vă conducă pe o alee întunecată și să vă jefuiască. Dar aveți grijă. Orice plimbare prin medina din Marrakech sau Fes, în care un bărbat sau o femeie se apropie de tine să te întrebe ce cauți sau îți oferă informații de genul „nu merge pe acolo, e închis” sau „acel muzeu este închis astăzi”, este clar un semnal de alertă. Ar trebui să te ferești de „bunăvoința” sau „motivația” lor. Măcar un bacșiș semnificativ va trebui să le dați ca să vă lase în pace ulterior.

Ca și sfat, evitați să cereți indicații de la oricine din orașul vechi. Prietenul Google Maps este cel mai indicat pentru a vă duce unde trebuie să mergeți. Descărcați o hartă offline și folosiți-o.

Pe de altă parte, este important de știut că Marocul este unul dintre cei mai mari producători de hașiș ilicit din lume. Așa că, cel mai sigur veți fi abordați pe stradă de diferite persoane care vă vor întreba dacă doriți să cumpărați. Cel mai bine este să îi ignorați.

7. Întrebați înainte să faceți fotografii localnicilor (căci va trebui să plătiți).

Mulți marocani nu vor să le faci fotografii

Bunele maniere și bunul simț ne spun că este frumos să întrebăm persoana în cauză înainte de a face o fotografie în orice țară. Chiar dacă în alte țări, mulți oameni sunt fericiți să ne pună să le facem fotografii, în Maroc nu este așa. Și explicația este simplă: “aniconismul în islam”. Adică, cu alte cuvinte există o interdicție în Coran împotriva creării de imagini ale ființelor simțitoare (oameni și animale). Deci, oamenilor nu le place să fie fotografiați. Veți observa că atunci când vrei să îndrepți telefonul sau camera înspre ei, unii își vor bloca fața cu mâna sau cu baticul, sau chiar se vor întoarce cu spatele.

În esență, Marocul este singura țară musulmană pe care am vizitat-o până în prezent, și unde localnicii par să fie jigniți de fotografii.

Însă, există și reversul medaliei…. adică sunt oameni care din asta trăiesc. Adică, mai exact, cei din orașele mari, din piețe, vânzătorii de apă sau îmblânzitorii de șerpi, care pentru o fotografie, sigur vă vor taxa.

Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci (II)

8. Învățați să vă tocmiți

Marocul pare a fi raiul cumpărăturilor pentru condimente, produse din piele, covoare și tot felul de haine de firmă. Dar atenție, este un paradis relativ fals. E clar că în medina sau în souk nu vei găsi original staff, ci așa cum afirmă și ei “ORIGINAL FAKE”. Dacă vrei să faci cumpărături în piețe sau medine, va trebui să înveți să te tocmești, căci vânzarea este ca sportul lor național, iar tocmeala este o parte integrantă a culturii lor. O ofertă mai bună, înseamnă să obțineți lucrul dorit cu cel puțin 50-60% din prețul de pornire. Dar asta înseamnă timp investit.

Puteți negocia orice…de la suveniruri, condimente, articole vestimentare, până la taxi, excursii, chiar și discount-uri la restaurante dacă sunteți un grup mare.

9. Încercați „whisky” marocan sau berber

Ceaiul de mentă, denumit cu dragoste „whisky” marocan sau berber, este băutura națională a Marocului. Este ceai verde preparat cu o mână de frunze de mentă și o tonă de zahăr. Musai să îl încercați. Totuși, specificați mereu cantitatea de zahar pe care o doriți în ceai. S-ar putea să gustați la un moment dat zahăr cu ceai. Iar dacă nu vreți să încercați „whisky marocan” pentru că este prea dulce, musai să luați câte un suc de fructe naturale.

10. Circuitul în Maroc și drumurile

Un lucru foarte important de menționat în Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci este calitatea drumurilor din Maroc. Dacă vrei să vezi Marocul de la Nord la Sud și de la Est la Vest, pregătește-te spiritual. Distanțele sunt lungi, cu multe ore de stat în mașină, iar drumurile…. aici este o altă poveste, nu chiar plăcută…Drumurile care traversează partea muntoasă sunt pline de curbe, așa că dacă aveți rău de mișcare, aveți grijă. Pe de altă parte, multe dintre ele sunt avariate sau în reparații. Așa că nu vă încredeți în prietenul Google în calcularea distanțelor (diferența dintre Google Maps și realitate poate fi de câteva ore).

Și continuăm al meu Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci …

11. Atenție ce apă utilizați

Marocul este o țară din Africa, ce are propriile bacterii. Bacterii la care organismele europene nu sunt obișnuite. Așa că, pentru a evita problemele de sănătate, be’i apă doar îmbuteliată și chiar folosiți-o pentru a vă spăla pe dinți. O veți găsi peste tot, la orice magazin.

12. Puneți în bagaj Imodium și Emetix

Nu-mi pasă cât de puternic crezi că îți este stomacul, TREBUIE să iei niște Imodium pentru orice eventualitate. Aceasta este întotdeauna o regulă de bază bună pentru orice călătorie. Dar mai ales în Maroc, unde turmenicul sau curcuma este condimentul prezent în orice mâncare. Condimentul acesta, cu care corpul multor europeni, nu este obișnuit, poate provoca mari neplăceri și probleme de sănătate. Așa că, musai să aveți la voi pastile de stomac, despre care știți că au efect pentru organismul vostru.

Cel puțin o treime din grupul nostru nu se simțea bine după câteva mese în Maroc. După câteva doze de Imodium, unii dintre noi  ne-am simțit puțin mai bine. Însă, alții nu au fost atât de norocoși.

13. Clima

Marocul este o țară cu o climă extremă aș putea spune. Și asta în funcție de locurile pe care vreți să le vizitați. Dacă intenționați să vizitați regiunea de nord a Marocului între lunile noiembrie și martie, veniți pregătiți cu haine groase. Vara, în schimb, este foarte cald. În anumite regiuni, în lunile de iarnă diferențele de temperatură de la zi la noapte pot fi semnificative. Așa că, înainte de a face bagajul pentru Maroc, verificați ce spune prietenul Accuweather.

14. Moneda locală și casele de schimb

Tot în Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci, trebuie să ne referim și la moneda locală și la casele de schimb. Moneda oficială în Maroc este dirhamul (MAD). Peste tot se plătește în moneda lor, dar se acceptă și EUR și USD. Magazinele mari vor accepta cardul de credit, dar majoritatea piețelor mai mici, vânzătorilor ambulanți și taxiurilor nu vor accepta.

Case de schimb găsiți în marile orașe. Fiți atenți la cursul valutar și la comision. Nu schimbați în aeroport, decât minimul necesar pentru a ajunge în oraș. Iar dacă plecați din marile orașe asigurați-vă că aveți suficienți dirhami cu voi.

15. ATM-urile pot fi nefuncționale sau ratate iar POS aproape inexistente

Schimbă destui bani când ai ocazia. ATM-urile pot rămâne fără bani, asta în cazul în care le găsiți. În orașele mari pentru Marrakesh sau Casablanca se găsesc în centru, însă în alte locuri sunt greu de găsit. Așa că este mai bine să aveți cash la voi. POS se găsesc la muzee și în magazinele mari. Pentru cumpărăturile din souk sau pentru deplasările în deșert, nu vă bazați pe cardul dvs.

Da, acesta a fost al meu Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci. Citește-l cu atenție și dacă mai știi și alte lucruri interesante, scrie-mi-le în comentarii.

Despre Maroc, găsiți informații și în articolele:

Chefchaouen – Orașul albastrului puternic

Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca – Top 10 motive să o vizitezi

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii