Când spui Casablanca spui filmul și Moscheea Hassan al II-lea. 2 lucruri care au rămas în istoria umanității. Azi, le găsim pe amândouă – Rick’s Caffe este aceeași cafenea în care s-a filmat colosalul Casablanca, iar Moscheea Hassan al II-lea este de departe highlight-ul orașului. Măreață, impozantă și plină de farmec, este unul dintre obiectivele care nu trebuie ratate într-o vizită a Marocului. Uite mai jos Top 10 motive sa vizitezi Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca.
1.Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca este
cea mai mare moschee din Africa cu cel mai înalt minaret din lume
IMPRESIONANTĂ! Doar atât pot afirma. Vederea ei va lăsa fără cuvinte orice vizitator. Și asta pentru că, în spate, cifrele și numerele vorbesc de la sine:
- Este cea mai mare moschee din Africa și a șaptea ca mărime din lume.
- Minaretul său este înalt de 210 de metri – în traducere 60 de etaje, și este cel mai înalt minaret din lume.
- Sala principală din moschee are 200 de metri lungime, 100 de metri lățime și 60 de metri înălțime. Aici se pot ruga 25.000 de credincioși în interior și 80.000 în exterior.
- În sala de rugăciune se găsesc 45 de fântâni.
- Acoperișul are peste 300.000 de țigle, este decorat cu 14 cupole și 50 de candelabre din sticlă de Murano, acestea din urmă având 6 metri diametru, 10 metri înălțime și cântărind 1.200 de kilograme fiecare.
- Aici găsim și o madraza [școală islamică], un hammam [băi], un muzeu, câteva săli de conferințe și o bibliotecă.
Aaaaaaa, și am uitat să spun că în minaret este și un lift care urcă 60 de etaje în mai puțin de un minut. Impresionant, așa-i?
Oare mai ai vreun motiv să nu îți dorești să o vizitezi? Și încă nu am epuizat Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca – Top 10 motive să o vizitezi.
2. Complexul Moscheei Hassan al II-lea din Casablanca are 22 de acri.
Moscheea este de fapt un complex, ce se întinde pe o platformă ingenios construită între port și farul El Hank, ea fiind practic Oceanului Atlantic. Clădirea fiind construită pe uscat și peste ocean a necesitat realizarea unei platforme. O mare provocare inginerească. Dar lucrurile nu se opresc aici. Tocmai că este situata deasupra oceanului, vântul și apa corodează pilonii de susținere ai platformei împotriva valurilor Atlanticului, care pot ajunge până la 10 metri înălțime. Soluția – o altă cifră impresionantă – Un dig provizoriu de 800 de metri lungime.
3.Odă monarhiei alauite marocane
De știut: Marocul este condus de dinastia Alaouite de origine arabă din anul 1666. Conducătorii au fost numiți sultani până în 1957, după care au devenit monarhi. Sultani sau monarhi…. Membrii dinastiei marocane alauite au vrut să lase istoriei moștenire lucruri impresionante.
„Îmi doresc ca Casablanca să fie înzestrată cu o clădire mare, frumoasă, de care să se mândrească până la sfârșitul timpurilor… Vreau să construiesc această moschee pe apă, pentru că tronul lui Dumnezeu este pe apă. Prin urmare, credincioșii care merg acolo să se roage, să-l laude pe Creator pe pământ ferm, pot contempla cerul și oceanul lui Dumnezeu.”
. În 1980, în timpul sărbătoririi zilei de naștere, regele Hassan al II-lea [1961-1999] și a exprimat dorința și voința de a lăsa moștenire posteriorității un monument grandios.
Visul lui a devenit realitate – Moscheea Hassan II este cel mai recent astfel de monument. De fapt, are doar 25 de ani. Michel Pinseau este arhitectul de origine franceză, dar rezident marocan care a proiectat moscheea. Construcția a început în iulie 1986, și estimarea inițială pentru finalizarea lucrărilor era pentru iulie 1989, când Regele Hassan al II-lea ar fi împlinit 60 de ani. Dar omul este doar instrumentul prin care Dumnezeu își realizează lucrarea. Așa că Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca, a fost inaugurată în 30 august 1993, în ajunul aniversării nașterii profetului Mahomed.
4. Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca este plătită și deținută de
12 milioane de marocani
Ținând cont de cifrele prezentate mai sus, cred că este absolut inutil să facem o cotație de preț fără să rămânem uimiți și la acest capitol. O AVERE a costat acest vis al regelui Hassan al II-lea. Dar nu toată averea lui, căci, nu existau suficiente fonduri în cuferele guvernamentale pentru a plăti visul regelui Hassan al II-lea de a avea un lăcaș de cult în Maroc, care era doar al doilea după cel din Mecca. Doar o parte, mai exact, aproape de 700 de milioane de dolari. Restul de bani a provenit de la corporații și alte țări arabe au plătit pentru o parte din moschee.
Însă, cea mai importantă parte a venit de la 12 milioane de cetățeni marocani care au finanțat-o prin abonament public. Adică, mai exact, prin donații. Fiecare donator a primit o chitanță și un certificat în semn de recunoaștere. Semnificația – oamenii din Maroc au devenit adevărații proprietari legitimi ai Moscheei Hassan II.
5. Construită manual de 6.000 de artizani timp de 5 ani
Din Top 10 motive sa vizitezi Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca nu putem exclude si cifrele impresionante care se referă la măiestria meșteșugarilor marocani.
Decorarea Moscheei Hassan al II-lea din Casablanca a durat 5 ani și a fost realizată de 6.000 de artizani indigeni din tot regatul marocan. Materialele folosite au fost în întregime provenite de pe terotoriul Marocului. Lemn de cedru din Munții Atlas Mijlociu. Marmură din Agadir. Granit din Tafraoute. Așadar, las din nou cifrele să vorbească:
Rezultatul:
- 53.000 de metri pătrați de lemn sculptat și pictat
- 10.000 de metri pătrați cu 80 de modele de mozaic ceramic rafinat.
- nenumărate coloane și podele din marmură și uși din titan și bronz. Toate lucrate manual, în design tradițional marocan, înfășurate în jurul unei structuri de ciment armat și oțel.
6. Un tavan pictat manual din lemn cedru, care se deschide în 5 minute
Unul dintre elementele distinctive care nu trebuie să lipsească din Top 10 motive sa vizitezi Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca este acoperișul său colosal. DA! Colossal, pentru că și aici discutăm despre grandoare – acoperișul cântărește 1.100 de tone și acoperă o suprafață de 3.400 de metri pătrați. Grandiosul acoperiș este sculptat din lemn de cedru și pictat în detalii minuscule cu motive islamice marocane. Și asta nu este tot. Acoperișul se deschide în doar 4 minute și luminează sala principală de rugăciune cu lumina. Tehnologia modernă și estetica marocană sunt o combinație perfectă aici, care impresionează prin grandoare.
7. Reprezentarea cea mai pură și mai rafinată a arhitecturii marocane
Arhitectura marocană este aici prezentă în toată splendoarea sa. Combinația fantastică între arcadele maure în formă de potcoavă, modele florale circulare, caligrafia islamică din stucaturi, tavanele de cedru minuțios pictate este cea care impresionează vizitatorul prin complexitate și măreție. Toate aceste reprezentări artistice le regăsim în tot Marocul încă din cele mai vechi timpuri. ceste forme de artă sunt la fel de vechi ca istoria Marocului și apar în mod repetat în monumentele sale.
8. „Tronul lui Allah este pe apă” iar
Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca a fost construită deasupra Oceanului Atlantic
Religia și știința creează un univers măreț. Ei bine, conform Coranului, tronul lui Allah este pe apă, iată rațiunea existenței Moscheei Hassan II. Și este chiar așa. Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca este construită parțial pe uscat și parțial deasupra Oceanului Atlantic. Amenajarea structurii pe o platformă care leagă pământul de o formațiune stâncoasă face ca rugăciunea celui care se roagă să se realizeze etnic deasupra apei când se află în moschee.
9. Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca are o legătură cu orice altă moschee măreață.
Religia musulmaă este o religie globală. Așa că, Designerii Moscheei Hassan al II-lea au folosit elemente din diferite lăcașuri istorice de cult islamice, atât în Maroc, cât și din Spania, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Inspirația de origine marocană a avut la bază Tour Hassan incomplet din Rabat, Moscheea al-Qarawiyyin din Fes și Moscheea Koutoubia din Marrakech, dar regăsim și elemente preluate din marile moschei din Alger, Cordoba, Damasc, Israel, Medina și Tunisia.
10. Una dintre singurele moschei din lume care poate fi vizitată de non-musulmani.
Religia islamică este una destul de strică, atunci când vine vorba despre lăcașele sale de cult. Una dintre regulile de bază este că o persoană care nu este de religie musulmană nu are voie să viziteze o moschee. Însă, așa cum a sfidat toate constrângerile tehnice, Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca este și una dintre puținele moschei din lume care poate fi vizitată de oricine.
Impresionantă, măreață, Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca este unul dintre monumentele iconice al Marocului, ale Africii și de ce nu a întregii lumi. Și asta este moștenirea pe care regele Hassan al II-lea [1961-1999] a lăsat-o, în mod evident umanității, nu doar Marocului.
Despre Maroc, găsiți informații și în articolele:
Chefchaouen – Orașul albastrului puternic
Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!