Și Instagram-ul are un rege, și acesta indubitabil este Marrakesh. Și totuși, Marrakesh-ul este despre mult mai mult. Deși o poza face cât 1000 de cuvinte, tot nu este suficient! Tot nu poate cuprinde sentimentul, mirosul, auzul – care doar se trăiesc. Așa că, nu căutați “acele” locuri, mergând pe pașii „instagramerilor” favoriți, căutați experiențele. Și pentru asta eu am făcut un top cu experiențele pe care să le trăiți și locurile pe care să le vizitați în Marrakesh – TOP 7 lucruri de făcut.
Admiră culorile pereților și clădirilor, mirosurile mâncărurilor și condimentelor și vorbește cu localnicii prietenoși. Sunetele care răsună cel mai des sunt sunetele chemării la rugăciune care răsună printre străzile înguste care vin de la numeroasele moschei situate în apropiere. Pentru a experimenta această experiență de sus, mergeți la una dintre numeroasele cafenele de pe acoperiș pentru a experimenta sunete și priveliști panoramice.
Marrakesh – Top 7 lucruri de făcut într-o zi – Obiective turistice
1. Pierdeți-vă în Grădinile Majorelle
O vizită la Grădinile Majorelle este de departe unul dintre cele mai populare lucruri de făcut în Marrakech.
Parțial muzeu, parțial grădini, a fost creat de artistul francez Jacques Majorelle în anii 1920, care, îndrăgostit atât de mult de albastrul intens al caselor berbere, a făcut din acesta o caracteristică în propria casă și grădină. Dar un astfel de vis nu este ușor de întreținut. Costurile de întreținere au crescut, și în câțiva ani, întregul complex a intrat în paragină. În anii ’80 este salvat de Yves Saint Laurent și partenerul său și transformat în cea mai frumoasă grădină exotică din Marrakesh. Despre vizita în Grădinile Majorelle poți citi mai multe aici.
2. Uită-te în jos în Piața Jemaa el-Fnaa, Djema el-Fna sau Jemaa el-Fnaa
Eh, da! Locul cel mai vibrant și mai plin de viață din Marrakesh. Ziua un pic mai puțin…. însă de la ora 17.00 piața Djema el-Fna se transformă…. de nicăieri apar tarabe cu mâncare, vânzători ambulanți, circari și tot felul de oameni…. spectacolul începe: bărbați cu maimuțe în lanțuri, personaje neplăcute, escroci cu tatuaje cu henna și hoți de buzunare, printre care trebuie să faci slalom parcă. Poate fi deopotrivă de frumos, dar poate fi și foarte agasant sau frustrant. Depinde de noi cum percepem această experiență. Acesta e adevărata esență a Marocului, învăluită în mirosuri îmbietoare de mâncare proaspăt gătită.
Așa că alege o cafenea sau un restaurant de pe acoperișul unei clădiri din jurul pieței Djema el-Fna, comandă un whiskey berber, o porție de tajine și admiră piața în toate ipostazele ei: ziua, la apus sau noaptea, acoperită de fumul gros al mâncării.
Neapărat măcar 1 dată trebuie să mănânci în piața de la tarabele acelea îmbietoare.
3. Simțiți pacea de la Morminte Saadiene
Mormintele saadine sunt locul în care se odihnește sultanul saadian Ahmed al Mansour ed-Dahbi, împreună cu cei aproape 200 dintre cei mai apropiați și dragi săi. Sultanul a dorit să-și expună măreția și după moartea sa, iar Mormintele Saadiene sunt dovada că, moștenirea lăsată este unică. Marmura italiană, aurirea cu aur pur și placarea complicată a mormintelor cu mozaic, la care adăugăm un peisaj idilic de grădină interioară marocană cu mult verde, portocali și păsări care cântă neîntrerupt, vom descoperi acel loc de o pace și o liniște incredibile.
4. Palatul Bahia
Construit în 1867 în timpul perioadei Alawid („cea radiantă”) cu peste 160 de camere, a fost construit de către marele vizir al sultanului, care spera ca acesta să fie cel mai mare palat al tuturor timpurilor. Pentru mine azi, este unul din locurile care ne duce cu gândul la poveștile din 1001 de nopți. În interior măiestria culturii marocane este pregnantă: sculpturi în lemn de cedru, tavane cu mozaic colorat, ornamente și stucaturi de o precizie și o minuțiozitate incredibile se dezvălui ochiului vizitatorului. În exterior, găsim curțile marocane tradiționale, pline de portocali și fântâni, de modele geometrice perfecte făcute din gresie și marmură și vitralii puternic colorate.
5. Admirați Moscheea Koutoubia
O zicală Berberă spune că moscheea Koutoubia este GPS-ul orașului. De oriunde o poți vedea, și te poți orienta spre a veni în centrul orașului. Zicala are și un temei legal provenit dintr-o lege antică care spune așa: în Marrakech, nicio clădire nu poate fi mai înaltă decât un palmier. Singura care nu se supune acestei legi este moscheea Koutoubia. Al său minaret este vizibil de la aproape 30 de kilometri distanță. Azi, ea reprezintă o atracție turistică și un reper remarcabil al orașului.
Aaaaa, și am uitat să vă spun că, la fel ca majoritatea moscheilor din Maroc, nu poate fi vizitată de non-musulmani.
Marrakesh – Top 7 lucruri de făcut într-o zi – Experiențe
6. Pierdeți-vă în Medina din Marrakesh
Marrakech are trei părți: medina (orașul vechi care include și souk-ul), orașul nou – în afara zidurilor orașului și zonele turistice cu hoteluri și stațiuni de lux. Totuși, pe acestea le regăsim peste tot.
Însă experiența autentică, completă a Marrakech-ul, o veți găsi doar în medina, unde fără îndoială, vă veți pierde pe străduțele întortocheate.
Medinele sunt mai întortocheate decât un labirint….. pare că au fost concepute de un maestru păpușar special pentru a deruta și a îndruma greșit călătorul. În mod evident nu ai cum să nu te pierzi prin mulțimea de străduțe și labirinturi. Există de ambele părți un risc sau o recompensă. Fie te poți rătăci pe o străduță întunecată, pe care să nu te simți tocmai în siguranță, fie poți descoperi un magazin de suveniruri sau de marochinărie incredibil.
7. Negociază la sânge în souks
Toată lumea vrea să îți vândă ceva în Maroc, o lampă, un suvenir, un suc. Souk-urile (piețele) de genul acest sunt locurile perfecte pentru maeștrii în arta negocierii și pentru iubitorii de troc și chilipir.
Clar aici nu veți găsi prețuri prestabilite sau afișate pe produse. Însă ceea ce este sigur este că veți plăti de cel puțin câteva ori în plus produsul.
Dacă Marocul este pe lista ta, hai în acest circuit.
Despre Maroc, găsiți informații și în articolele:
Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci
Chefchaouen – Orașul albastrului puternic
Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca – Top 10 motive să o vizitezi
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.