„Toate drumurile duc la Roma”, ei bine, eu aș spune “Toate drumurile duc la Bazilica San Pietro”. Căci, Bazilica San Pietro este centrul: centru creștinismului, centrul Romei, centru Renașterii și chiar un centru istoriei chiar și contemporane. Azi, o sa îți povestesc despre una dintre cele mai mari realizări ale Renașterii, una dintre cele mai mari structuri asamblate vreodată de muritori. O clădire impresionantă prin înfățișare, dimensiuni și semnificație.
În ultima vizită la Vatica, am descoperit 13 lucruri surprinzătoare pe care s-ar putea să nu le fi știut despre Bazilica San Pietro. Dar, hai să vă povestesc despre ele:
1. Picturile și statuile din Bazilica San Pietro sunt, de fapt, mozaic!
Să vă spun un mic secret despre picturile pe care le găsim în Bazilica San Pietro. Aici, nu există tablouri! Umiditatea din interiorul bazilicii a făcut ca, încet-încet, picturile de pe pereții bisericii să se deterioreze. Așa că, în secolul al XIX-lea toate picturile au fost înlocuite cu mozaicuri din sticlă sau din ceramică.
Cum am aflat acest lucru? Simplu! Aici am putut face fotografii cu blitz. Dacă nu știați, atunci când fotografiați o pictură cu blitz, calitatea culorilor de pe pânză este afectată. Aici, putem face câte poze vrem, căci fotografiem ceramică sau sticlă. Asta da, surpriză! Eu una nu mă așteptam la așa ceva!
2. Da, Sfântul Petru ar putea fi îngropat în Bazilica San Pietro
Așa cum am povestit mai sus, Bazilica San Pietro a fost construită aici, căci se credea că aici e locul unde Sf. Petru ar fi îngropat. Bineînțeles, până acum nu s-a putut dovedi 100% veridicitatea acestei afirmații.
În 1953, în urma unor săpături realizate aici, pentru a afla adevărul, arheologul italian Margherita Guarducci a găsit un set de oase. După ce au fost analizate rămășițele concluziile au fost: rămășițele au aparținut unui bărbat de 60 de ani, care a fost îngropat într-un veșmânt de pânză cu fir purpuriu.
Coroborând cu faptele istorice care ne spun că Sfântul Petru a fost ucis de împăratul Nero în 64 d.Hr, care dăduse vina pe creștini pentru incendiul provocat de el. Persecuția creștinilor a dus la capturarea Sfântului Petru. El a fost răstignit pe cruce, cu capul în jos, pe Stadionul lui Nero, unde azi este Vaticanul. După ce Sfântul Petru a fost luat de pe cruce, a fost îngropat într-o necropolă din apropiere, împreună cu păgâni.
În plus, pânza de culoare purpurie era folosită atunci pentru a înfășura corpul cuiva care era văzut ca regal (sau sfânt). Din aceste motive, printre altele, a susținut că oasele aparțineau Sfântului Petru.
Pe de altă parte, alți istorici nu sunt de acord. Așadar nu avem dovezi solide nici pentru a afirma că aici se afla sau nu mormântul Sfântului Petru.
3. Bazilica San Pietro de azi nu este cea originală
În secolul al IV-lea împăratul Constantin a construit pe locul unde se credea că ar fi îngropat Sfântul Petru prima biserică – aceasta a rezistat mai bine de 1200 de ani.
La începutul Renașterii, biserica era într-o stare de degradare foarte accentuată. Locul, fiind unul de o însemnătate extraordinară pentru creștinism, a fost recunoscut de Papa Iulius al II-lea care a luat decizia de a dărâma întreaga construcție … și de a construi un nou edificiu care va dăinui peste sute și mii de ani. Rezultatul:
4. Bazilica San Pietro a fost construită în 120 de ani
O capodoperă! Așadar, actuala Bazilică San Pietro are o fundație de peste 1700 de ani! WOW! Totuși, au existat destule lucrări care au continuat chiar și după acel an. Ultima fântână, construită de Bernini, a fost terminată în 1675!
5. Cupola domului din Bazilica San Pietro – cea mai înaltă cupolă de pe Pământ (136,5 m).
Domul din Bazilica San Pietro are la bază ca și sursă de inspirație Domul Panteonului și Duomo di Firenze al lui Brunelleschi. Însă, acesta este mult mai grandios și mai celebru. Se spune că, în acest dom, construit acum peste 400 de ani, azi ar încăpea Statuia Libertății în interior. WOW!!! Impresionant!
6. Statuia La Pieta – singura lucrare semnată a lui Michelangelo
Cine nu a auzit vorbindu-se despre Michelangelo? Și, nu! Nu este vorba despre țestoasa ninja, mare iubitoare de pizza, din desenele copilăriei noastre, ci despre unul dintre cei mai complecși artiști ai tuturor vremurilor. Amprenta sa a fost iconică, în toate științele în perioada Renașterii Italiene. Pictura, desenul, sculptura, arhitectura, dar și literatura au fost marcate de geniul său.

Statuia La Pietà a fost comandată de cardinalul francez, Jean de Bilheres, care lucra la Roma. Ea îl înfățișează pe Iisus după răstignirea sa, așezat în poala mamei sale. La 24 de ani, Michelangelo a lucrat 2 ani la această statuie din marmură Carrera. De reținut, este că, Michelangelo nu a semnat nicio operă de-ale sale. Însă, istoricul de artă Giorgio Vasari, ne povestește cum după ce a auzit că vizitatorii credeau că frumoasa sculptură a fost realizată de altcineva, Michelangelo a avut un acces de furie. Rezultatul? Un sentiment de jignire profund. Reacția? Michelangelo a sculptat pe fâșia mantiei Mariei, cuvintele „Michelangelo Buonarroti, florentin, a făcut acest lucru”. Tot, Vasari ne spune că, mai târziu, Michelangelo a regretat foarte mult momentul de acela. Apoi, a jurat să nu mai semneze nimic. Și, cică, a rămas fidel cuvântului său. Eh, din câte știm!
7. La Pietà lui Michelangelo este protejată de sticlă antiglonț
De ce ar avea nevoie de protecție o statuie din Marmură de Carrara? Pentru că …. simplu…. există și oameni cu tulburări psihice. În 1972, Laszlo Toth s-a supărat pe capodopera din Bazilica San Pietro a atacat sculptura cu un ciocan. Pagube: nasul lui Fecioarei Maria și brațul la cot au fost rupte. Sculptura a fost restaurată și a revenit la Sf. Petru, dar s-au impus măsuri de protecție.
8. Baldacchino-ul lui Bernini are o înălțime de 29 m, iar materialele au fost furate din alte clădiri romane pentru a le construi
Deasupra mormântului Sfântului Petru este amplasat un baldachin de dimensiuni impresionante. Înălțimea este de 29 m (aprox. 10 etaje). Pare gigantic, dar în comparație cu acea cupolă magnifică de peste 137m înălțime, pare un baldachin în miniatură.
Greutatea de peste 100.000 kg de bronz. “De unde atâta bronz?” ați fi tentați să întrebați. Pai să vedem…. de unde iei, de obicei, ceva ce ai nevoie? De acolo de unde îl ai! Și în cazul baldachinului din Bazilica San Pietro, bronzul a fost luat de la Panteon. Azi, pridvorul Panteonului este aproape gol.
10. Bazilica San Pietro a avut cinci arhitecți principali
Cei mai importanți arhitecți și maeștrii ai renașterii italiene au lucrat aici:
- Bramante – arhitectul inițial al Bazilicii San Pietro;
- Rafael – a lucrat din 1515 până la moartea sa, în 1520;
- Michelangelo – numit de Papa Paul al III-lea în 1547 pentru a finaliza supravegherea proiectării și construcției bazilicii Sfântul Petru. Fără îndoială, domul este creația sa;
- Carlo și fiul său Stefano Moderno – au construit fațada clădirii;
- Gian Lorenzo Bernini – a fost cel care a construit pătratul din fața bazilicii.
10. Piața Bazilicii San Pietro nu este de fapt un pătrat, ci un oval. Are 284 de colonade
Piața din fața Bazilicii San Pietro este ovală. A fost astfel concepută de Bernini pentru a spori efectul teatral pentru vizitatori. Cele 284 de colonade, dispuse pe 4 rânduri, ce înconjoară piața și par a fi „brațele materne ale Bisericii” care protejează vizitatorul. Viziunea lui Bernini a pus 90 de statui de sfinți pe vârful colonadelor în 1657. În 1703 au mai fost adăugate încă 50 de statui, ajungându-se la 140 în total. Dacă iubiți arta, aveți ce admira aici!
11. 91 de papi sunt îngropați în cripta din Bazilica San Pietro
91 de papi sunt îngropați în Bazilica San Pietro. Aproape toți papii din istoria catolicismului sunt îngropați aici, inclusiv cel mai iubit dintre toți – Ioan Paul al II-lea. În interiorul bisericii sunt câteva morminte ale papilor, însă, mormintele s-au înmulțit și nu au mai avut loc în biserică. Așa că, dedesubt, s-a construit o criptă în care sunt adăpostite mormintele papilor.
Și, totuși, nu doar papi sunt îngropați aici, ci și alte figuri marcante din istoria creștinismului, precum regina Charlotte a Ciprului sau regina Suediei, Christina, care după ce s-a creștinat, a fost obligată să abdice.
12. Obeliscul din piața Bazilicii San Pietro
Istoria Bazilicii San Pietro nu este doar despre creștinism, despre romanii antici, Biblie sau doar marii maeștri ai Renașterii. Este și despre cuceriri și prăzi de război, precum cele din Egiptul antic.
Dacă ai fost în piața din fața Bazilicii San Pietro, sau dacă ai fi văzut măcar o poză, sigur știi despre ce vorbesc. Nu ai cum să îl ratezi. Situat în mijlocul pieței, falnic și triumfător, obeliscul egiptean din granit roșu domină întreaga piață. Cu o înălțime de 25,5 metri și o greutate estimată la 326 de tone, este de-a dreptul impresionat! Despre obelisc se știe că prima sa atestare a fost înregistrată în Alexandria în jurul anului 30 î.Hr. Obeliscul a devenit prada de război a imperiului roman. Gaius Caligua l-a adus la Roma în 37 d.Hr. Legendele creștine spun că Sf. Petru ar fi fost răstignit la circ, aproape la umbra acestui obelisc. Azi, creștinii venerează obeliscul ca un martor al morții lui Sfântului Petru. Oare dacă ar vorbi, ce povești ne-ar spune Obeliscul Egiptean?
12. Musolini a construit drumul spre Bazilica San Pietro
Cel mai temut lider comunist al Europei, a fost impresionat de acest edificiu. Ciudat, așa-i? Căci, știm cu toții că religia nu era printre favoritele regimului comunist. Totuși, Mussolini a creat Via della Conciliazione. Unul dintre cele mai frumoase drumuri care te poartă spre centrul creștinătății.
Tips & Tricks – Sfaturi din interior
- Program de vizitare: 7am-7pm – cel mai bine este să vă treziți puțin mai devreme. Eu am intrat în Bazilica San Pietro la 8 dimineața și m-am bucurat în liniște de vizitarea ei. Nu erau mai mult de 30 de turiști în toată bazilica.
- Preț: gratuit
- Miercurea îl puteți vedea pe Papa – excepție sfârșitul lunilor iulie și august. Papa ține o audiență la Bazilica Sf. Petru. Puteți obține bilete pentru a-l vedea pe Papa oferind gratuit o audiență papală sau o Liturghie papală.
- Atenție la bunurile tale: portofel, telefon, genți etc. Există o mulțime de buzunare în jurul orașului Vatican.
- Îmbrăcați-vă adecvat. Nu uitați că este un locaș de cult. Așa că respectul față de divinitate este obligatoriu. Pantalonii scurți, fustele prea scurte, maieurile sau tricourile prea scurte sunt interzise!
- Dacă vă este frică de înălțimi, sunteți claustrofobi sau aveți o afecțiune a inimii, vă recomandăm să evitați urcarea celor 554 de scări către vârful bazilicii.
Musei Vatican – nu sunt același lucru cu Bazilica San Pietro. Așa că dacă, vă gândiți că vizitând Bazilica San Pietro, veți vedea si Capela Sixtină, nu este așa. Capela Sixtină este accesibilă doar prin Muzeele Vaticanului. Intrarea este gratuită în Muzeele Vaticanului în ultima duminică a fiecărei luni și în ziua mondială a turismului (27 septembrie).
A sta în Roma și a nu vizita Bazilica San Pietro este ca și cum ai veni în Italia și nu ai mâncat o porție de paste sau o pizza, sau nu ai savurat dimineața la bar un expresso. Bazilica San Pietro este un must-see! Asigurați-vă că este în top 3 obiective de văzut în Roma.
Alte articole despre alte lucruri neștiute ale capitalelor lumii găsești aici:
Știați că…. 15 Curiozități despre New York
Știați că….. 40 de curiozități despre Singapore ….
Alte articole despre alte capitale extraordinare ale Europei găsești aici:
Ce să faci 3 zile în Budapesta – Top 10 To Do’s
Budapesta cea mai romantică dintre capitale – Top 10 lucruri romantice de făcut
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!