2018 a început fantastic… prima călătorie (day trip) era de la Sharm El Sheik la Cairo. Ce putea să fie mai frumos la început de an, decât să călătorești. În excursia la Cairo, ajungem și la muzeul de Egiptologie. Și…. pentru mine atracția supremă a fost Masca lui Tutankhamon. Măreață și perfectă stătea protejată în cel mai sigur loc din muzeu. Eh, pe vremea aceea nici nu speram să ajung să pășesc prin Mormântul lui Tutankhamon. Era doar un vis, pus pe To Do List.
Știi, ți-am mai spus, cred: Visurile devin realitate! Trebuie doar să crezi! Eu așa am făcut ….. Și s-a întâmplat…. Hai să îți zic și cum:
Cum am ajuns la Valea Regilor și Mormântul lui Tutankhamon?
Prietenii de la Christian Tour și Animawings, m-au invitat să petrec alături de ei o săptămână în Egipt. Iar dacă vrei să citești întreaga aventură, aici găsești toate detaliile. Ce să vă mai spun, programul excursiei este de-a dreptul irezistibil….. 4 zile pe croaziera pe Nil (Luxor – Templul Karnak – Valea Regilor – Templul Lui Templul Hatshepsut – Coloșii din Memnon – Edfu – Kom Ombo – Kom Ombo – Aswan și 3 zile de relaxare la cel mai frumos hotel Baron). Poți oare să reziști la așa o invitație?
Și dacă mai sus, ți-am spus cum Valea Regilor și Mormântul lui Tutankamon au fost pentru mine unul dintre visurile mele de pe To Do List, stai cu mine să îți povestesc cum este când visul devine realitate.
După vizita de dimineață la Karnak, următoarea oprire este la Valea Regilor și Mormântul lui Tutankamon. La intrare, este o machetă mare care ne prezintă în miniatură cele toată Valea Regilor. Sincer, nu ascult indicațiile ghidului, și asta pentru că vreau să sporesc misterul și, singurul lucru pe care îl aud este…….. Mormântul lui Tutankamon. Atââââât! Acolo abia aștept să ajung.
În vizită la Mormântul lui Tutankhamon
Și cum întotdeauna, ceea e este mai interesant și mai fascinant rămâne la final, după ce am vizitat cele 3 morminte din Valea Regilor, intrăm și în Mormântul lui Tutankhamon.
La intrare, pe panouri mari ne sunt prezentate viața (scurtă, ce-i drept, dar fascinantă a tânărului faraon) și motivele pentru care este cel mai celebru faraon. Apoi, pe niște scări abrupte, coborâm în mormânt.
Coborârea se face pe un coridor lung ce coboară până în sala funerară. Pe pereții din Mormântul lui Tutankhamon admirăm fresce și hieroglife care descriu scene din scurta viață a lui Tutankhamon, dar și scene funerare precum ceremonia deschiderii gurii faraonului (realizată de vizirul Ay).
Mormântul este alcătuit din anticamera, anexă, sala funerară şi sala tezaurului:
Azi, în camera principală este expusă Mumia lui Tutankhamon (apropo, Mormântul lui Tutankhamon este singurul mormânt din Valea Regilor, unde “posesorul mormântului” a rămas la el acasă…. în locul destinat să își petreacă veșnicia).
A doua cameră din Mormântul lui Tutankhamon este amplasată puțin mai jos și conține sarcofagul original, de aur, al faraonului. Tot, aici, a fost găsit și tezaurul lui Tutankhamon ce conținea peste 5000 de obiecte (tronul, diverse vase de ceramică, statui ale zeilor egipteni, o statuie mare a lui Anubis, două care sau cele două mumii ale copiilor săi morți la naștere)
Ambele încăperi s-au conservat foarte bine. Norocul sau, cum o numesc alții ”providența” au făcut ca acest mormânt să nu fie descoperit de hoții de morminte și s-a păstrat intact până în 1922 când a fost descoperit de arheologul Howard Carter.
Pe parcursul întregii vizite, suntem însoțiți de un gardian. Nu vă fie teamă, rolul lui este să se asigure că intențiile de vizitare ale turiștilor sunt pure, și monumentul sau mumia nu sunt prejudiciate. Și, este plin de amabilitate…. poate să vă facă poze și să vă amuze. Bineînțeles, aceste servicii sunt contra cost.
Ahhhhhh…. dar cred că nu v-am povestit despre Faraonul Tutankhamon.
Tutankhamon a fost un vechi faraon egiptean care a domnit în timpul Noului Regat. El a fost ultimul faraon din familia sa regală care a domnit la sfârșitul dinastiei a XVIII-a. Iar povestea sa este una dintre cele mai fascinante. Tu o știi?
Regele Tut s-a născut în anul 1343 i.en., fiind rodul incestului dintre faraonul Akhenaten (sau Amenhotep IV) și sora sa. Tatăl său, faraonul Akhenaten moare pe când Tutankhamon este copil și, prin decizia vizirului Ay şi a generalului Horemheb, Tutankhamon devine faraon la vârsta de 9 ani. Paradoxal, el domnește doar 9 ani și se căsătorește cu sora sa vitregă Ankhesenamun (fiica a lui Akhenaten şi a reginei Nefertiti). Deși, este încă un copil, Tutankhamon este un faraon plin de responsabilități: revigorează relațiile diplomatice cu alte țări și se implică în războaiele pe care egiptenii le poartă cu nubienii și asiaticii.
Totuși, în Mormântul lui Tutankhamon descoperim că povestea lui de viață nu este una fericită. Fiind rodul incestului (practică foarte comună în dinastiile faraonilor) sănătatea lui era una precară, căci s-a născut cu mute malformații (despicături labiale și palatine, un picior stâng deformat şi boală dificilă – scolioză din cauza căreia se deplasează doar în baston). Însă, cauza morții sale este stabilită a fi o rană la piciorul stâng, ce s-a infectat și pentru care nu exista tratament în acea perioadă. Toate aceste au provocat un colaps fragilului său organism când a fost infectat cu malarie.
Moartea lui Tutankhamon a fost una fulgerătoare pentru pregătirile pe care faraonii și le făceau pentru viața de apoi. În ritualurile egiptene, trupul unui faraon trebuia păstrat maxim 70 de zile pentru mumificare. Așadar, timpul pentru a construi un mormânt măreț, plin de fast, demn de un faraon era infinit prea scurt. De aceea, el a fost înmormântat în Valea Regilor, dar într-un mormânt mic și nedemn de statutul sau de faraon.
Despre traducerea numelui de „Tutankhamon” se spune că înseamnă „Imagine vie a lui Amon” – Amon Ra – zeul Soarelui în mitologia egipteană.
Masca ar fi fost mai potrivită aici la Mormântul lui Tutankamon
Dar să ne întoarcem puțin la Masca lui Tutankhamon. Așa cum v-am spus, mormântul este unul dintre cele mai fascinante pe care le-am văzut în Valea Regilor, însă gândindu-mă la povestea tânărului faraon, cred că cel mai potrivit ar fi fost ca masca și toate comorile găsite aici să fie lăsate aici. Tabloul ar fi fost complet pentru vizitator.
Mască lui Tutankhamon (masca mortuară) este una dintre cele mai frumoase și mai bine conservate măști mortuare din lume. Este făcută din aur solid, și are dimensiuni impresionante: cântărește 10 kg și măsoară 54 cm înălțime și 38 cm în lățime. Frumusețea ei este dată și de superbele picturi și decorațiuni cu lapis lazuli, cuarţ, obsidian, turcuaz, faianţă și sticlă. În cultura egipteană, ca și în alte culturi, aurul este un semn al bogăției imense a faraonului. În plus, egiptenii credeau că aurul are și o semnificație magică, religioasă. Aurul este un metal care nu se deteriorează ușor și care strălucește puternic și, astfel, l-au asemuit cu reprezentarea pământeană a zeului soare (Amon).
Azi, masca funerară descoperită în Mormântul lui Tutankhamon este extrem de populară mai ales după ce mitul blestemului a provocat câteva morți inexplicabile. Se spune este pus un blestem pentru a proteja Tutankhamon și oricine profanează mormântul tânărului faraon va fi pedepsit. Ce-i drept, mitul s-a născut în urma unor decese prin violență sau petrecute în circumstanțe ciudate a celor care au intrat în contact cu tezaurul faraonului, precum:
- 1923 – prințul Ali Kamel Fahmy Bey al Egiptului, împușcat de soția sa;
- 1924 – Sir Lee Stack, guvernatorul Sudanului, asasinat în Cairo;
- 1924 – Sir Archibald Douglas Reid, cel care a radiografiat mumiei și a murit misterios;
- 1928 – Arthur Mace, membru în echipa de excavare a lui Carter, otrăvire cu arsenic;
- 1929 – Richard Bethell, Secretarul lui Carter, a murit sufocat în patul său;
- 1930 – Tatăl lui Carter s-a sinucis.
Interesant, așa-i?
Tips & Tricks pentru a vizita Mormântul lui Tutankhamon
- Pentru vizitarea Mormântului lui Tutankhamon se plătește extra o taxă de 20 USD;
- Biletul de intrare standard include intrarea în oricare 3 dintre mormintele din Valea Regilor care sunt deschise;
- Accesul în site se face cu trenulețul (dus-întors inclus în preț);
- Dacă mergeți vara este foarte cald și soarele arde puternic. Asigurați-vă că aveți cremă de protecție solară și multă apă cu dvs.
- Este și o cafenea în site, dar este aglomerată.
Despre aventurile mele în Egipt găsiți informații în articolele:
1 săptămână în Egipt – Croazieră pe Nil și 15 Obiective de vizitat
Coloșii lui Memnon – păzitorii Templului Mortuar al lui Amenhotep III
Satul Nubian Elephantine – un loc incredibil pe malul Nilului
Despre alte obiective din Egipt, găsiți informații și în articolele:
Prietenii de la Christian Tour și Animawings ne-au arătat cât de frumos este Egiptul în tururile organizate de ei. Pachetele, prețurile și toate informațiile referitoare la o vacanță de poveste în Egipt le găsiți pe acest site.
În Egipt am fost alături de cei mai faini bloggeri de travel din România, și experiența a fost de poveste. Aruncați un ochi și pe articolele lor, sigur o să vă placă:
Alina de la Familia HaiHui mi-a stârnit lacrimi cu al său articol Croaziera pe Nil – descoperind enigmele Egiptului și pășind pe urmele faraonilor
Călători În Bascheți ne spun și ei Tot ce trebuie să știi despre Egipt. Cât de periculos e, cum e mâncarea și ce ai de văzut.
Siltrips în articolele sale CIRCUIT DE 7 ZILE ÎN EGIPT: HURGHADA, LUXOR ȘI ASWAN. CE VIZITĂM? Și 5 MOTIVE PENTRU CARE TREBUIE SĂ TE CAZEZI LA BARON PALACE, ÎN HURGHADA mă face să îmi doresc tare mult să mă reîntorc pe trrâm faraonilor.
Mira de la Extravita ne povestește despre zborul cu Animawings la Hurgada și despre sederea la Pyramisa Beach Resort Hurghada: 6 Motive Să Alegi Acest Hotel Pentru O Vacanță La Marea Roșie
Oana de la Visator prin lume ne arată EGIPTUL MAI DEPARTE DE OBIECTIVELE TURISTICE sau SATUL NUBIENILOR DIN EGIPT | UN LOC CE PARE SUSPENDAT ÎN TIMP
Spor la călătorit!