Ultimele noastre opriri în ziua dedicată Luxor-ului au fost la Templul lui Hatshepsut și Coloșii lui Memnon.
Coloșii lui Memnon – păzitorii Templului Mortuar al lui Amenhotep III
Odinioară, aici, pe malul de Vest al Nilului a fost construit un templu magnific în care faraonul Amenhotep III (care a domnit în timpul dinastiei a XVIII-a, între 1386-1353 î.Hr.) avea să treacă în viața de apoi. Azi din mărețul templu au rămas doar statuile celor Coloșii ai lui Memnon.
Totuși pe baza arheologiei, putem reconstitui întreaga poveste. Stai cu mine să descoperi întreaga poveste, miturile și curiozitățile despre templul Mortuar Al Lui Amenhotep III și Coloșii lui Memnon.
Templul Mortuar al lui Amenhotep III
Conform schițelor, templul a fost construit chiar în jurul statuii faraonul Amenhotep III care stă triumfător pe tronul său. Lângă el erau amplasate statuile mai mici ale soției sale principale, Tiye, și ale mamei sale. Se spune că aceste statui, mai mici, au fost sculptate din bucăți unice de gresie, și că ajungeau până la aproape 19 m înălțime și cântăreau peste 720 de tone. Iar când au fost construite, au fost vopsite cu alb strălucitor, roșu, maro, albastru. Impresionant, așa-i?
Totuși, Coloșii lui Memnon nu au fost singurii care au păzit intrarea în templul mortuar. Pe măsură ce intra în templu, vizitatorul trebui să treacă printre mai multe perechi de coloși. Fiecare pereche devenea mai mică decât predecesorii săi, pe măsură se ajungea mai aproape de templu.
Rolul pe care Coloșii lui Memnon l-au jucat nu a fost doar de a speria spectatorii, ci ei au fost întruchiparea și reprezentarea fertilității și abundenței dătătoare de viață a râului Nil. În timpul inundației anuale, apa trecea pe lângă uriași, curgând de-a lungul bulevardului sfincșilor și intra chiar în templu. Într-una din inundațiile provocate de Nil, Coloșii lui Memnon au fost parțial scufundați luni de zile. Când apa s-a retras, ei au devenit simboluri ale renașterii.
Coloșii lui Memnon – Azi
Azi, din mărețul templu de odinioară a lui nu mai sunt multe de văzut, dar asta nu îi împiedică pe cei mai mulți vizitatori ai Luxor-ului să facă o oprire rapidă la Coloși lui Memnon – cei care odinioară păzeau acest templu cândva uimitor.
Zguduite de cutremure, prădate de jefuitori și erodate de timpul însuși, azi statuile Colossilor lui Memnon nu sunt nimic în comparație cu gloria lor trecută. Însă, semnificația și încăpățânarea cu care au rezistat în timp le fac irezistibile.
Mituri despre Coloșii lui Memnon
Farmecul acestor giganți este indubitabil. De aceea, în jurul lor au fost țesute diferite mituri.
Se spune că după un teribil cutremur, statuia gigantului nordic a fost grav avariată. Când vântul sufla, se auzea un șuierat, tare ciudat, pe care oamenii îl considerau un semn dat de zei. Misterul acestui șuierat, i-a făcut pe oameni să creadă că în fiecare dimineață statuile vorbesc. De aceea, în zori, au început să viziteze statuia pentru a-i adresa o întrebare, încercând, mai apoi, să descifreze un răspuns în șoapta ei profetică.
Auzind despre vocea profetică a unuia dintre Coloșii lui Memnon, Împăratul roman Septimus Severus a vizitat locul. A adresat și el o întrebare, dar, ce să vezi, cântatul nu s-a auzit. Într-o încercare greșită de a obține favoarea oracolului, el a reparat colosul în 196 sau 199 d.Hr. După renovare, colosul nu a mai cântat niciodată cântecul său, ceea ce a reprezentat o dezamăgire totală.
Porecla Giganților – Coloșii lui Memnon
Știi că acesta este cel mai ciudat lucru care face referire la Coloșii lui Memnon? Serios?, te vei întreba. DA! Coloșii lui Memnon îl înfățișează pe faraonul Amenhotep al III-lea, atunci de ce se numesc acum Memnon? Păi și aici e un alt mit. Hai să îl descoperim împreună. Se spune, din nou, că în timpul războiului troian, regele Memnon al Etiopiei s-a alăturat Troiei pentru a lupta cu grecii. El a fost ucis de erou semizeu Ahile, dar a fost admirat pentru curajul și priceperea sa în luptă. Când greci au vizitat aceste locuri, l-au confundat Amenhotep cu Memnon – și asta pentru că au crezut că șuieratul statuilor ar putea fi cântecul mamei lui Memnon, Eos, zeița zorilor, care plângea pierderea fiului ei. Confuzia a persistat până azi.
În comparație cu celelalte obiective din Luxor poate că aceste statui nu par WOW, însă povestea lor și îndârjirea de a rezista în secole fac Coloșii lui Memnon să fie cu adevărat speciali. Opriți-vă în fața lor, măcar 5 minute pentru a-i admira. Merită!
Despre Aventura mea în Egipt, găsiți informații și în articolele:
1 săptămână în Egipt – Croazieră pe Nil și 15 Obiective de vizitat
Satul Nubian Elephantine – un loc incredibil pe malul Nilului
Prietenii de la Christian Tour și Animawings ne-au arătat cât de frumos este Egiptul în tururile organizate de ei. Pachetele, prețurile și toate informațiile referitoare la o vacanță de poveste în Egipt le găsiți pe acest site.
Despre alte obiective din Egipt, găsiți informații și în articolele:
În Egipt am fost alături de cei mai faini bloggeri de travel din România, și experiența a fost de poveste. Aruncați un ochi și pe articolele lor, sigur o să vă placă:
Alina de la Familia HaiHui mi-a stârnit lacrimi cu al său articol Croaziera pe Nil – descoperind enigmele Egiptului și pășind pe urmele faraonilor
Călători În Bascheți ne spun și ei Tot ce trebuie să știi despre Egipt. Cât de periculos e, cum e mâncarea și ce ai de văzut.
Siltrips în articolele sale CIRCUIT DE 7 ZILE ÎN EGIPT: HURGHADA, LUXOR ȘI ASWAN. CE VIZITĂM? Și 5 MOTIVE PENTRU CARE TREBUIE SĂ TE CAZEZI LA BARON PALACE, ÎN HURGHADA mă face să îmi doresc tare mult să mă reîntorc pe trrâm faraonilor.
Mira de la Extravita ne povestește despre zborul cu Animawings la Hurgada și despre sederea la Pyramisa Beach Resort Hurghada: 6 Motive Să Alegi Acest Hotel Pentru O Vacanță La Marea Roșie
Oana de la Visator prin lume ne arată EGIPTUL MAI DEPARTE DE OBIECTIVELE TURISTICE sau SATUL NUBIENILOR DIN EGIPT | UN LOC CE PARE SUSPENDAT ÎN TIMP
Spor la călătorit!