Nici eu nu am scăpat de fascinația pe care Egiptul, cu ale sale mistere, o exercită asupra călătoriilor din întreaga lume. Așa că…. și eu, asemenea, multor altor călători am pus pe lista mea de “To Do’s” o croazieră pe Nil. Și cum visurile se împlinesc, Christian Tour și Animawings, m-au invitat să petrec alături de ei o săptămână în Egipt. Programul a inclus o croazieră pe Nil de 3 zile și câteva zile de relaxare în cel mai frumos hotel în care am stat până acum. Dar, hai să îți povestesc, pe îndelete cum a fost întreaga aventură. Fă-ți o cafea, așază-te confortabil, căci, multe avem de povestit, și tu ai muuuuuulte articole de citit.
Să începem cu cea mai faină experiență din acest trip – croaziera pe Nil și 7 motive pentru care să optezi pentru o astfel de experiență.
1.De ce să facem o croazieră pe Nil?
Simplu!…. Pentru că Nilul este un loc unic în lume. Este locul în care discrepanțele sunt la tot pasul, contrastele extreme sunt uimitoare. Dar…. în același timp… este și de o frumusețe răpitoare. Contagioasă aș spune….
Pentru că este malul Nilului este ticsit (Da!!! la propriu ticsit) de temple, morminte și situri antice, care poartă călătorul în civilizația egipteană de acum 5000 de ani în urmă. Oriunde privești, un tablou apare în fața ochilor tăi și îți dezvăluie o bucățică din istoria acestei civilizații.
Pentru că apusurile și răsăriturile sunt spectaculoase și pline de culoare. Multe apusuri am văzut, multe momente unice am surprins cu telefonul în a noastră Croazieră pe Nil, însă ce m-a uimit la apusurile de pe Nil a fost culoarea roșiatică, ce a inundat la propriu cerul.
Și asta nu e tot…… Mai am încă multe motive, pentru care îți recomand o astfel de croazieră.
Pentru că vedem țara așa cum este ea… simplă, haotică, săracă și … SUPERBĂ!
Un alt beneficiu al unei croaziere pe râul Nil este că poți vezi viața de zi cu zi a practicilor unor localnici egipteni. Fragmente din viața zilnică, în care oamenii fac agricultură sau merg la pescuit, sunt memorabile.
Este greu să nu te îndrăgostești de aceste locuri pe care le privești de la bordul unei nave de croazieră de 5 stele.
Pentru că evităm traficul aglomerat și agitația orașelor.
Poți să vizitezi locurile tale turistice preferate fără să fii enervat de zgomotul și haosul mega-capitalelor.
Pentru că, în general, într-o Croazieră pe Nil se navighează noaptea. Ziua, vasele sunt andocate în port și noi vizităm liniștiți toate obiectivele. Dacă ar fi trebuit să mergem cu mașina lucrurile ar fi mult mai complicate, cum s-a dovedit ulterior în drumul înapoi spre Hurghada – trafic, haos, aglomerație, drumuri cu multe gropi. Deci, pentru un concediu relaxant, o croazieră pe Nil este rețeta potrivită.
…. Și pentru că la bordul vasului avem tot confortul necesar. Vasul are de toate….. Și când spun DE TOATE chiar nu exagerez: bar, restaurant, magazin și piscină. Ce îți poți dori mai mult? Însă, atenție, băuturile nu sunt incluse în prețul croazierei, trebuie achitate separat la finalul croazierei.
Te-am convins până aici? Stai să vezi câte obiective poți vizita într-o croazieră pe Nil:
2.Care este programul într-o croazieră pe Nil?
Multe sunt de făcut și de văzut într-o croazieră pe Nil. Stai cu mine, să îți povestesc despre o mulțime de lucruri pe care le-am făcut și despre toate obiectivele pe care le-am vizitat noi în cele 4 zile, petrecute pe vasul Emilio 5.
Croazieră pe Nil – Ziua 1 – Hurghada
1.Hurghada
În Hurghada petrecem prima zi a vacanței noastre. După ce ne cazăm pentru o noapte la Hotel Pyramisa Sahl Hasheesh ,pornim să explorăm puțin orașul. Prima oprire este la Moscheea El Mina Hurghada, apoi vizităm piața din Hurghada și portul.
Croazieră pe Nil – Ziua 2 – Luxor, Karnak, Muzeul de Papirus, Fabrica de Alabastru, Valea Regilor, Mormântului lui Tutankamon, Templul Hatshepsut și Coloșii din Memnon.
2. Luxor și 3. Karnak
Începem excursiile cu cea în faimosul oraș Luxor. Dimineața, devreme, la 9.00 plecăm de pe vas către complexul de muzee Luxor și către vestitul templu Karnak. Norocul nostru a fost că am ajuns destul de devreme, chiar înainte de a veni mulțimile de turiști. Site-ul este puțin mai liniștit și (mai ales, perfect pentru fotografii).
Ne continuăm excursia tot pe Malul de Est, care era dedicat venerării zeilor și unde au fost construite toate templele.
4. Muzeul de Papirus
În drum spre Valea Regilor, ne oprim la și Muzeul de Papirus și la Atelierul de Alabastru.
Muzeul de Papirus aflăm ce este papirusul – un material asemănător cu hârtia (doar că mult mai mișto, și asta pentru că ce se scrie pe el se poate șterge și papirului poate fi refolosit cum se fabrică papirusul). Papirusul se obține Cyperus papyrus – o plantă originară din valea Nilului, cu frunze ascuțite și înaltă de aprox. 1.5m. Pentru a obține papirului, tulpinile sunt tăiate și ținute în apă. Apoi, sunt decojite și miezul lemnos este “bătut” pe un tocător și apoi împletit și presat pentru a obține foaia finală.
Rezultatul – un suvenir fără de care nu poți pleca din Egipt. Este, vorba noastră, a corporatiștilor “mandatory”!!!
5. Atelierul de Alabastru
Atelierul de Alabastru este un atelier de meșteșugărie unde se prelucrează piatra aceasta rară, ce poate fi găsită în carierele de pe malul Nilului și care se numește ALABASTRU. La intrare în fabrică, avem parte de un spectacol tare frumos în care meșteșugari cioplesc piatra pentru a crea diferite obiecte, statute sau suveniruri. Ce-i drept tare am fost tentată să mai iau câteva, însă vizita de acum 2 ani de la Cairo mi-a umplut raftul de suveniruri dedicat Egiptului.
Preoții egipteni antici credeau că malul de vest este poarta pentru viața de apoi și unde ar trebui să fie îngropați morții. Ziua 1 continuă în Luxor, pe malul de vest care este plin de mormintele regale ale faraonilor și ale familiilor lor din perioadele regatelor mijlociu și nou. Următoarea oprire:
6. Valea Regilor și 7. Mormântului lui Tutankamon
Cine nu a auzit de Valea Regilor? Este acel loc plin de mister care fost ales pentru a fi poarta de acces a faraonilor către lumea de apoi. Aici, se află aproape toate morminte faraonilor egipteni. În prezent, sunt descoperite 63 de morminte, dar se crede că mai sunt încă multe morminte nedescoperite. Printre cele mai vestite sunt mormintele lui Ramses I, Ramses al III-lea și Ramses al IX-lea și Tutankamon. Sunt impresionante și pline de mistere. Giganticul cimitir al faraonilor este un loc în care să petreci mult timp, să privești hieroglifele și să descoperi părți din viață acestei civilizații de mult apuse.
Incluse în prețul de acces, sunt doar 3 intrări în morminte pe care vizitatorul le alege după bunul plac. Atenție!! Pentru a vizita Mormântul lui Tutankamon se plătește bilet separa și costa 20 USD. Este singurul mormânt din Valea Regilor care adăpostește mumia celui îngropat acolo. Personal, Mormântul lui Tutankamon mi-a plăcut cel mai mult. Iar despre el povestesc aici.
8.Templul Hatshepsut
Inclusă în acesta excursie opțională din croaziera pe Nil, este și Templul de sub stâncile Deir el Bahari este construit dinastia a XVIII-a pentru „Faraonul Regina Hatshepsut”. Templul este unul dintre templele cele mai cunoscute ale Egiptului antic și este considerat a fi cele mai mari realizări egiptene antice. Este dedicat reginei Hatshepsut și zeului Amon. În cultura egipteană, monarhul egiptean avea datoria de a-și onora zeii și faraonii. Iar acest lucru se reflecta în dorința de a îi păstra în memoria veșnică a poporului prin construirea de morminte și temple.
Regina Hatshepsut a fost întotdeauna conștientă de modalitățile de a-și construi imaginea publică și de a-și imortaliza numele. Iar templul Mortuar este dovada vie, la care ne uităm și azi, a strategiei lui Hatshepsut. Măreția templului și-a atins ambele scopuri.
9. Coloșii din Memnon.
Coborând de la Templul Hatshepsut, musai să ne oprim și la Coloșii din Memnon, care au păzit timp de secole intrarea în mărețul templu mortuar al lui Amenhotep. Din păcate, azi acest templu nu mai există pentru a fi admirat. Doar cei 2 gardieni stau dovadă a ceea de a fost o dată mormântul mărețului faraon Amenhotep III (care a domnit în timpul dinastiei a XVIII-a, între 1386-1353 î.Hr.). Dar despre Amenhotep, templul său măreț și Coloșii din Memnon am povestit aici.
Întreaga zi a fost tare frumoasă, am văzut o parte din istoria fascinantă a Egiptului, însă se lasă seara și este timpul să ne întoarcem pe vasul nostru de Croazieră pe Nil.
Croazieră pe Nil – Ziua 3 – Templul Edfu și Templul Kom Ombo
10. Templul Edfu
Dimineața celei de-a 3 zi începe cu o vizită la Templul lui Horus. Și pentru că a treia dimineață, din croaziera noastră pe Nil nu putea începe oricum, avem parte de o experiență tare faină – mergem către Templul lui Horus cu caleașca.
Este un mod interesant de a explora orașul așa cum este el.
Templul lui Horus din orașul Edfu este considerat a fi cel mai bine păstrat temple din Egipt și o oglindă vie a modului în care arătau așezămintele de cult în Egiptul antic. Templul este închinat zeului Horus, zeul regalității și al cerului. O vizită la Templus Edfu ne arată că, în perioada ptolemaică, nu mai discutăm un Egipt condus de egipteni, ci despre unul condus de străini. Profeția lui Ezechiel se împlinise.
11. Templul Kom Ombo
După amiaza croaziera pe Nil Continuă cu o vizită la Templul Kom Ombo. Tempul a fost închinat celor 2 zei importanți ai Nilului – zeul crocodil Sobek și zeului șoim Horus. Faptul că templul a fost ridicat pentru a preamări 2 zei, se reflectă, indubitabil, în aspectul său – totul este perfect simetric, construit în oglindă, aș spune. De-a lungul axei principale a templului fiecare element este în oglindă: două intrări gemene, două săli identice legate cu reliefurile a două zeități de pe ambele părți ale unei coloane, camere și sanctuare gemene. Știm cu siguranță că partea estică a templului a fost închinată zeului crocodil Sobek (zeul Nilului și creatorul lumii), soției sale Hathor și fiului lor Khonsu, în timp ce partea vestică a fost închinată zeului șoim Horus (zeul cerului și protectorul regelui), soției sale Tasenetnofret și fiului său Panebtawy. Una dintre teorii ne spune că în aici au existat două preoții separate care aveau grijă de zeități.
Croazieră pe Nil – Ziua 4 – Satul Nubienilor,
Obeliscul Neterminat și barajul de la Aswan și souk-ul din Aswan
Ultima zi din croaziera pe Nil este cea mai relaxantă. Începem dimineața cu o excursie în Satul Nubienilor, iar apoi facem o plimbare prin Aswan să vizităm barajul de la Aswan, Obeliscul Neterminat și souk-ul din Aswan.
12. Satul Nubienilor
Așa că la ora 9.30 pornim către cea mai frumoasă și mai autentică experiență din Egipt – vizita într-un sat nubian. Se spune că nubienii sunt adevărații egipteni. Ei trăiesc în comunități închise, se căsătoresc doar între ei și își păstrează cu sfințenie obiceiurile. Mie, sincer, în tot Egiptul, satul nubienilor mi s-a părut a fi pata de culoare și de tradiționalism a egiptenilor (trecând bineînțeles peste partea pur comercială și turistică a locului). Tare mult mi-a plăcut această zi. Atât de mult încât am scris un articol dedicat despre nubieni și satul lor colorat.
13. Obeliscul Neterminat
După-amiaza, croaziera pe Nil continuă cu vizita la cel mai vechi obelisc din lumea antică – Obeliscul Neterminat. Monumentul are o lungime de 42 de m, iar dacă ar fi fost terminat, datorită dimensiunilor și granitului din care este făcut, ar fi fost cel mai mare și cel mai greu obelisc construit vreodată. Din păcate, gigantul construit din granit acum 3.500 de ani, însă nu a fost finalizat din cauza unei fisuri care a apărut chiar în mijlocul obeliscului.
14. Barajul de la Aswan construit pe Lacul Nasser
De aici, plecăm către cel mai mare baraj din Egipt – barajul de la Aswan construit pe Lacul Nasser. Trecând pe lângă monumentul dăruit de URSS Egiptului, noi vizităm barajul nou, care a fost construit cu ajutorul rusesc în anii ’60 și terminat în 1970. Norul ne surâde, și încă o dată de bucurăm de un apus mirific în Egipt.
15. Souk-ul din Aswan
Ce mai pot spune, în afară de faptul că seara s-a încheiat spectaculos! Unde? Cum? Chiar în souk-ul din Aswan. În locul cel mai colorant și mai vibrant din Hurghada.
Iată câte minunății am văzut noi în 4 zile de la bordul unei croaziere pe Nil. Sper că te-am convins că este alegerea potrivită pentru o vacantă de neuitat în Egipt. Într-un astfel de itinerariu sunt îmbinate, deopotrivă, vizitele la obiectivele turistice cu momentele de relaxare și tablourile din viața zilnică a egiptenilor.
Finalul aceste povești este unul de basm. Ultimele 3 zile le-am petrecut la Baron Palace Sahl Hasheesh. unde am fost răsfățați și alintați. Dar despre acest hotel de poveste am scris aici.
Iar aceștia suntem noi, povestitorii digitali, blogger, vloggeri , tiktok-eri, forografi, oameni care iubesc călătoriile și povestesc cu mare drag despre ele.
Despre alte obiective din Egipt, găsiți informații și în articolele:
Coloșii lui Memnon – păzitorii Templului Mortuar al lui Amenhotep III
Satul Nubian Elephantine – un loc incredibil pe malul Nilului
Baron Palace Sahl Hasheesh – 10 Motive să te cazezi la un palat pe malul mării
Prietenii de la Christian Tour și Animawings ne-au arătat cât de frumos este Egiptul în tururile organizate de ei. Pachetele, prețurile și toate informațiile referitoare la o vacanță de poveste în Egipt le găsiți pe acest site.
În Egipt am fost alături de cei mai faini bloggeri de travel din România, și experiența a fost de poveste. Aruncați un ochi și pe articolele lor, sigur o să vă placă:
Alina de la Familia HaiHui mi-a stârnit lacrimi cu al său articol Croaziera pe Nil – descoperind enigmele Egiptului și pășind pe urmele faraonilor
Călător în Bascheți ne spun și ei Tot ce trebuie să știi despre Egipt. Cât de periculos e, cum e mâncarea și ce ai de văzut.
Siltrips în articolele sale CIRCUIT DE 7 ZILE ÎN EGIPT: HURGHADA, LUXOR ȘI ASWAN. CE VIZITĂM? Și 5 MOTIVE PENTRU CARE TREBUIE SĂ TE CAZEZI LA BARON PALACE, ÎN HURGHADA mă face să îmi doresc tare mult să mă reîntorc pe tărâm faraonilor.
Mira de la Extravita ne povestește despre zborul cu Animawings la Hurgada și despre șederea la Pyramisa Beach Resort Hurghada: 6 Motive Să Alegi Acest Hotel Pentru O Vacanță La Marea Roșie
Oana de la Visator prin lume ne arată EGIPTUL MAI DEPARTE DE OBIECTIVELE TURISTICE sau SATUL NUBIENILOR DIN EGIPT | UN LOC CE PARE SUSPENDAT ÎN TIMP
Spor la călătorit!