Viscri 195 – O oază de liniște

Am nevoie de natură, de liniște. Ca orice om care se cunoaște pe sine, după o săptămână agitată, plină de task-uri, deadline-uri și linii de finish la care trebuie să ajung non stop, îmi place să mă răsfăț. E weekend și e momentul cadoului meu special – o evadare într-un loc în care să mă reconectez cu mine însumi. Să mă re-întorc la puritatea naturii și să îmi încarc sufletul cu micile bucurii. Prietenii de la Holiday Cars Brasov, mi-au făcut un cadou special – o vizită la Viscri 195.

O oază de liniște ….Viscri 195

Cred că nu există om care să nu iubească natura și care să nu fie uimit în fața măreției sale. Natura este minunată în forma ei cea mai pură. Simplă. Perfectă. Iar locul în care natura a rămas intactă, unde mâna omului mercantilă nu a ajuns, este un loc demn de prețuit. Un astfel de loc este Viscri 195.

De îndată ce pășim pe poartă, avem senzația că întrăm într-o lume de mult uitată – lumea copilăriei noastre, la țară. La bunici.

Totul este intact – casa, șura, șopronul, magazia de lemne. Nimic modern. Nimic nou. Cât de frumos!

O voce caldă se aude de sus din casa: ”Bine ați venit!” Nina coboară să ne întâmpine.

Născută și crescută în Viscri, Nina nu a renunțat niciodată la locul ei preferat. Viscri și casa părintească din Viscri sunt totul pentru ea. E locul în care copilăria a fost simplă. Unde alergatul pe străzi era o bucurie infinită. Aici era liberă și sigură.

“Seara când se face liniște, Soarele fuge. Cerul se umple de stele și se lasă liniștea. Ascultă liniștea. Stai și ascultă. Doar atât. Ascultă și te bucură de acest moment. Simte vântul și mirosul de fân cosit.” ne povestește Nina despre farmecul din Viscri.

Din păcate, fiind iarnă, eu nu mă pot bucura de această experiență (Promit la vară “să stau și să ascult liniștea” despre care Nina povestește așa de frumos!). Aleg, în schimb, să compensez cu câteva ore de lectură – la propriu, am devorat “Tăcerea mieilor”, și cu o ceașcă de cafea caldă.

Așa-i că-i locul perfect în care să ne aducem aminte să avem grijă de noi și de sufletul nostru. Să ne oprim din agitația acestei lumi și să ne întrebăm ce vrem? Încotro ne îndreptăm?  Ce este trecător și ce este de durată pentru noi?

Gustul copilăriei de la Viscri 195

Mama Ninei a fost bucătăreasa satului. Tot ceea ce făcea, făcea cu dăruire și pasiune. Azi, Nina continuă tradiția: ardeii umpluți, papricașul de pui sau ciorba de salată – după rețeta mamei sunt cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată (sper să nu citească  bunica mea articolul acesta, căci sigur mă dezmoștenește :)).

Cele mai importante lecții, Nina le-a învățat  de la mama ei: “Să fie totul proaspăt. Mâncarea să nu fie re-încălzită. Și cel mai important ingredient din mâncare e iubirea”. Aici mâncarea este pregătită după regulile nescrise ale bătrânilor – cuptorul se aprinde într-un anume moment și într-un anume fel, iar pâinea  “se bate” cu spor.

Și azi, aici la  Viscri 195 regulile acestea se aplică cu sfințenie.

Din caietul de rețete al mamei, azi Nina ne-a răsfățat cu cornulețe cu untură, gem și nucă, cu bombe de ciocolată cu vișine “din vișinată” și tăvălite cu nucă.

Cornulețe și bombe de ciocolată
Cornulețe și bombe de ciocolată

 

Viscri autentic

De multe ori am fost la Viscri (nah, o aruncătură de băț de Brașov), dar niciodată nu mi s-a părut mai autentic și mai frumos ca în această zi de iarnă. Pentru mine, Viscri era locul de la țara, plin de aglomerație, perfect pentru pozele de Instagram. Nu mi-am imaginat niciodată cum arată Viscri scufundat în liniște.

Azi, Viscri este autentic.

Afară pe uliță – Liniștea domnește pe străzi. Doar natura se aude, parcă să ne trezească din visare. Din când în când, câte un guguștiuc sau câte un corb rup tăcerea.

Înăuntru la Viscri 195 – fiecare obiect își deapănă povestea în fața călătorului: casa, șopronul, dulapurile din lemn pictate manual, scara interioară, cuptorul de pâine, biblioteca, papucii de pâslă. Toate se leagă.

Aaaaa, și dacă ați ajuns aici, uitați de confortul hotelurilor de 5 stele. Aici, găsiți confortul sufletului și viața la țară.

 

Despre alte locații pe care le recomand, găsiți informații și în articolele:

Pensiunea Piemont – 10 motive pentru care să te cazezi aici

Pensiunea Casa Humor – 10 motive să te cazezi aici

Pensiunea La Bunica – pensiunea cu cea mai frumoasă priveliște din România

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Share on facebook
Distribuiti pe Facebook
Share on twitter
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii

Europa

Barcelona

30,00 lei

Europa

Gibraltar

15,00 lei

Europa

Malaga

30,00 lei