Țara Făgărașului – Top 12 obiective de vizitat în 3 zile

Mult am mai cutreierat prin Țara Făgărașului. 2006 – anul în care am obținut permisul de conducere și am început cu explorarea împrejurimilor Brașovului. “Unde mergem în weekend?”, “Hai la Mănăstirea Sâmbăta!” “Trecem și pe la Șona?” ”– Clar mâncăm la Albota!”

Cam așa se petreceau weekend-urile noastre. Ne urcam în mașină și porneam spre Țara Făgărașului. Încolo-încoace, unde vedeam cu ochii. Poate, de zeci de ori am fost într-un loc și tot am revenit cu drag, iar și iar. Căci, Țara Făgărașului are ceva aparte, ceva special. Este ca o escapadă din oraș. Este acea gură de aer proaspătă de care avem cu toții nevoie ca să ne întoarcem la natură, la tradiții și, nu în ultimul rând, la noi. În Țara Făgărașului nu te poți plictisi, căci ai de toate – istorie, legende, adrenalină, religie și bucate delicioase. Dar, haideți să le luăm pe rând:

1.Cetatea Făgărașului

Vizita prin cetate mă face să mă simt ca într-un joc de “treasure hunt”, unde trebuie să descopăr cât mai multe povești. Poveștile de aici țin de prinți, prințese, domnitori, voievozi, comuniști și deținuți. Restaurată în ultimii 5 ani, Cetatea Făgărașului este un obiectiv ce nu trebuie să lipsească de pe itinerariul oricărui călător. Cum am redescoperit eu Cetatea Făgărașului și ce vă recomand să vizitați citiți aici.

Cetatea Făgărașului din Țara Făgărașului
Cetatea Făgărașului din Țara Făgărașului

2.Muzeul de Pânze și povești – Mândra din Țara Făgărașului

Invitația celor de la Țara Făgărașului a fost prilejul perfect să descopăr cea mai autentică și mai frumoasă poveste din această zonă: Mama Ruța, o bunică strajnică, ce încerca cu ochii minții să descopere lumea de dincolo de satul ei, de țara ei și chiar de continentul ei, călătorește azi metaforic prin suveica ei – Suveica de 1 milion de km, suveica ce a văzut lumea de la Ushuaia până în Australia. Despre Mama Ruța și povestea ei am scris un alt articol.

3.Mânăstirea Sâmbăta de Sus din Țara Făgărașului

Sau Mănăstirea Brâncoveanu, este, cred, cel mai iubit loc din Țara Făgărașului. Frumusețea peisajului, încărcătura spirituală a locului i-au atribuit sintagma “Colț de rai”. Puține sunt locurile care “înmoaie” sufletul călătorului încă din primul moment, iar Mânăstirea Sâmbăta reușește să  impresioneze chiar și sufletul cel mai dur. Despre vizita în acest loc extraordinar am povestit aici.

4. Traseul Transfăgărășan

2009 – Top Gear îl declară cel mai bun drum pentru raliul de coastă din lume. Eu l-am traversat de câteva ori și încă nu m-a decis cum să îl încadrez – mirific sau periculos. Transfăgărășan, este deopotrivă un drum spectaculos cu multe curbe “ac de păr”, ceea ce naște muuuuuultă adrenalină, dar și un loc feeric cu o priveliște incredibilă, ce parcă este ruptă de realitate.

Drumul a fost construit într-un timp record – 1970–1974, ce a costat peste 6.000 de tone de dinamită și, oficial, 40 de vieți. Cei care au participat la construirea barajului și mai sunt azi în viață, spun că în realitate numărul muncitorilor și soldaților care și-au pierdut viața ar fi fost de peste 600.

5. Mănăstirea Cisterciană de la Cârța

Un alt loc plin de mister și legende din Țara Făgărașului. Așa cum am mai spus, Mănăstirea Cisterciană de la Cârța este poate cel mai contrastant loc pe care l-am vizitat vreodată. Vechea abație construită la1290 pare un loc atât de idilic și de frumos, încât călătorul care îi trece pragul, nu bănuiește niciun moment că spiritele călugărilor cistercieni încă mai bântuie, și azi, pe aici. Întreaga poveste a mănăstirii o găsiți aici.

6. Movilele de la Șona

Învăluite în mister, Movilele de la Șona au alimentat, de-a lungul anilor, imaginația localnicilor care au țesut în jurul lor legende cu tâlc. Pe ici, pe colo, auzim diferite legende despre aceste “guruieţe”. Eu am auzit vreo 3:

  1. Un balaur mare a ieșit din terenul mlăștinos, situat în apropierea guruieţelor, și a scuipat pământ. Așa s-ar fi creat movilele care pe care noi le vedem astăzi.
  2. Acum câteva sute de ani, ținutul ar fi fost stăpânit de o prințesă pe nume Şona. Regatul ei ar fost atacat de niște uriași, care au trecut prin râul Olt pentru a ajunge aici. O dată ajunși, ei și-au scuturat noroiul de pe picioare. Bucățile de pământ de pe cizmele lor ar fi format, de fapt, aceste movile.”(6).
  3. O altă variantă ne spune că armata prințesei Șona ar fi înfrânt uriașii, iar aceste piramide ar fi mormintele lor.
  4. Alți săteni povestesc că aici ar îngropate celebrele comori alte dacilor, mai exact, tezaurul lui Decebal.

În realitate, nu se știe nimic concret despre ele. Sunt 8 movile așezate pe 2 rânduri. Unul este format din structuri piramidale, ce ajung până la 30 de metri înălțime, iar celălalt din structuri lunguiețe. S-au găsit aici cioburi ceramice din epoca bronzului și alte obiecte din epoca migrațiilor: bijuterii, un topor de fier, săgeți, mărgele de sticlă și o urna cu cenușă.

Ele uimesc prin precizia așezărilor în interpretarea astrologică. Valea dintre cele două șiruri de movile piramidale este orientată pe direcția Est-Vest. La momentul echinocțiului de primăvară, soarele răsare dintre movile exact în dreptul acestui culoar. Este posibil ca aici să se fi ținut ritualuri de celebrare a morții și a învierii la fel ca în mai toate așezările de genul acesta care existau pe Glob acum 5000 de ani.

7. Mănăstirea Șinca Veche

Mănăstirea Șinca Veche este cunoscută, în special pentru misterul care o învăluie. Ciudat, pentru un lăcaș ortodox, aici găsim un temple ce poartă numele „Templul Ursitelor”. Se spune că cei celor care vin aici să se roage li se împlinesc toate dorințele, iar alții vorbesc de fenomenele paranormale prezente aici. Oricum ar fi, mănăstirea este un loc idilic, ce oferă oricărui credincios o stare de pace și liniște incredibilă.

9. Aventura Park Drăguș

Mai mult decât o aventură – și pentru cei mici, și pentru cei mari. Distracția pornește de la sol și continuă pe traseele special amenajate din copaci. Echilibru, coordonare, curaj, adrenalină le veți experimenta pe toate în cele 6 trasee de dificultăți diferite ale Parcului de Aventura de la Dragus.

 

10. Cetatea lui Negru Vodă de la Breaza

Puțini știu că în localitatea Breaza se află una dintre primele cetăți atestate documentar în Țara Făgărașului. Este vorba despre cetatea lui Negru Vodă. Spre deosebire de restul cetăților, cea de aici a fost lăsată în paragină mai multe sute de ani  și azi este, în întregime, acoperită vegetație. Drumul până acolo este un traseu ușor. Mai ales pe timp de vară, drumul prin pădure este o drumeție plăcută și ușoară.

11. Poiana Narciselor din Țara Făgărașului

Covor de stele pe pământ – așa arată Dumbrava Vadului în fiecare an în luna mai. Milioane de narcise și stânjenei înfloresc o suprafață de 400 de hectare.

Poiana Narciselor din Țara Făgărașului
Poiana Narciselor din Țara Făgărașului

Dumbrava Vadului este și locul unse s-a filmat un episod al filmului Neamul Șoimăneștilor.

Povestea spune că narcisele au luat naștere pe mormântul tânărului Narcis, un flăcău extraordinar de frumos, îndrăgostit de propriul chip. O poveste fascinantă.

Unde mâncăm în Țara Făgărașului?

11. La Păstrăvăria Albota

“De la fermă, la farfurie! ” – este sloganul scris pe meniu. Apăi așa-i. Mâncare îi mereu proaspătă, bună și gustoasă. Recomand salata de icre. Best ever, și asta o declară o persoană care nu mănâncă pește. Prima dată am mâncat la Albota acum vreo 10 ani și de atunci, mereu, cu mare plăcere revin aici. Iar dacă aveți norocul să găsiți o masă cu vedere la munte este chiar locația perfecta din Țara Făgărașului.

După ce savurați preparatele delicioase puteți să vă plimbați prin păstrăvărie, și chiar să pescuiți.

12. La Casa Terra

O masa la Casa Terra este o experiență culinară greu de egalat. Chiar dacă suntem neofiți în ale gătitului, chiar dacă suntem cunoscători, cu siguranță preparatele de aici ne vor încânta toate simțurile. Aici, bucătăria tradițională este dusă la rang de mare artă. Casa Terra are în palmares peste 1400 de rețete tradiționale reinterpretate în fine dinning.

O vizită în Țara Făgărașului este o aventură complex și complete. De la simplitate la arta în formele sale cele mai autentice, de la liniște la adrenalină, de la legende la istorie, aici le găsiți pe toate.

Bucurați-vă de fiecare clipă, de fiecare colină, de fiecare cântec ce răsare din pădure, de liniștea dimineții, de bucatele așezate pe masă cu tot sufletul și de fiecare experiență nouă. Bucurați-vă de Țara Făgărașului.

Despre alte locuri din Țara Făgărașului, găsiți informații și în articolele:

Țara Făgărașului – Mama Ruța și povestea suveicii ei călătoare

Vizită în Cetatea Făgărașului – 10 lucruri pe care să le vezi

Mănăstirea Cisterciană de la Cârța – Legende, ficțiune și realitate – (Destinații inedite în România – ep. 2)

Mănăstirea Sâmbăta de Sus – Un Colț de Rai

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii