Taj Mahal – o poveste de dragoste ce dăinuie peste ani.

Istoria Taj Mahalului

În 1632, împăratul Mughal Shah Jahan, al 5-lea împărat Mughal al dinastiei Mughal,  termină  constrcția clădirii care astăzi este, indubitabil simbolul Indiei – Taj Mahal. Cel mai cunoscut monument al Indiei este, de fapt, simbolul iubirii eterne. pentru a adăposti mormântul Mumtaz Mahal, soția preferată a împăratului mogul, care i-a dăruit 14 fii a murit la nașterea ultimului dintre ei. Împăratul a fost îndurerat și a vrut să îi construiască adoratei sale soții un mausoleu inegalabil, la fel ca și dragostea lui. Și a reușit!

A fost nevoie de 22 de ani, 32 de milioane de rupii și peste 20.000 de artizani pentru a crea acest simbol al iubirii adevărate. Simbol, care și azi dăinuie falnic și măreț în Agra. Cei 22 de ani sunt simbolizați de cele 22 de turle așezate pe poarta de la intrare. Întregul complex de 42 de acri are o moschee, o pensiune și grădini formale amenajate cu precizie. Este și primul complex în care mausoleul nu se află în mijlocul domeniului, ci în spatele lui.

Dar povestea împăratului Mughal Shah Jahan nu se încheie aici. După ce a terminat Mausoleul soției sale, a decis că vrea să construiască unul și pentru sine, mai mare, din marmură neagră, pe partea cealaltă a râului Yamuna. Auzind una ca asta, fiul său cel mare, decide să îl îndepărteze de la tron, căci vistierie Indiei era deja goală. Așa că, împăratul Mughal Shah Jahan este detronat și închis în Fortul din Agra. Aici, timp de 7 ani, el este închis în apartamentele sale, având doar permisiunea de a merge la moschee și la baie. O dată cu anii și vederea lui slăbește și împăratul Mughal Shah Jahan, nu mai poate vedea de pe balconul apartamentului său, mormântul Adoratei sale Mumtaz. Se spune, că i-a fost montat un diamant în perete care reflacta imaginea Taj Mahal-ului, iar împăratul l-a primit zilnic, până când a murit.

În 1983, Taj Mahal a fost desemnat Patrimoniul Mondial UNESCO. De atunci, a câștigat mulți lauri.

Unicitatea Taj Mahal-ului

DA! Taj Mahal este cel mai frumos și uluitor monument al iubirii eterne. Este una dintre cele mai iubite șapte minuni ale lumii moderne. Și este locul care nu este niciodată la fel. Marmura albă curată a Taj Mahal strălucește puternic prin lumina soarelui, făcându-l o minune vizuală. Bătrânul Taj nu este niciodată la fel…. căci ceea ce se întâmplă pe cer, el reflectă pe pământ. Luminile naturale creează un spectacol deplin, de fiecare dată când îl admiri.

Însă, ceea ce majoritatea oamenilor nu realizează, este că Taj Mahal este practic o piatră funerară masivă! Un loc al unei povești de dragoste incredibile care a continuat și după moarte și care a dăinuit în secole.

Experiența mea la Taj Mahal

Taj Mahal este o experiență în sine, ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Poate fi doar trăită.

Pentru mulți turiști Taj Mahal este doar un monument. Doar un check pe o listă de Călătorii… Dar pentru mine…. Este locul în care sufletul mi-a tresărit în sentimente amalgamate : iubire, dor, tristețe, grandomanie mascată e grandoare, durere, recunosțință. Iar peste toate acestea mărețul Taj Mahal a venit și a adăugat splendoarea sa magică în lumina soarelui. Nu am văzut niciodată o clădire ca ea: felul în care lumina iese din ea este incredibil, iar detaliile complicate din design sunt uluitoare.

10 minute, pe banca din fața Taj Mahal-ului mi-au fost suficiente ca să pot cuprinde energia locului și imaginea iubirii pierdute. Și ca orice alt om, am fost răsplătită – întâlnirea mea cu Taj Mahalul a fost o lecție pe care niciun alt monument sau edificiu nu mi-a oferit-o: Iubirea profundă.

Ce să porți la Taj Mahal?

Nu există un cod vestimentar pentru Taj Mahal! DAR….. Este recomandabil să purtați îmbrăcăminte respectabilă. Va trebui să vă acoperiți capul și umerii când vizitați locuri precum moscheea din Taj Mahal. Aduceți întotdeauna o eșarfă atunci când vizitați Taj Mahal pentru a vă proteja capul de căldură. Dacă vizitați complexul în timpul zilei, fiți siguri că aveți creme de protecție solară. Purtați haine ușoare și confortabile din țesături respirabile pentru a vă menține pielea confortabilă și hidratată.

Poartă pantofii cu papucii de unică folosință. Nu ați uitat că Taj Mahal este un mausoleu musulman. Așa că nu putem intra cu pantofii de afară. Vă recomand să îi țineți în picioare și să puneți peste papucii. Monumentul este din marmură albă. Tinde să devină foarte cald la soare. Ar fi pur și simplu imposibil să te miști fără pantofi.

Vineri este închis. Este închis vinerea pentru vizionare generală și este deschis vineri după-amiază doar pentru cei care trebuie să participe la rugăciunile la Moscheea Taj.

Despre vizita în India găsiți informații și în articolele:

India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci

India – 7 zile 5 obiective turistice

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii