India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci

India este poate una dintre cele mai grele țări pentru turiști, Eu recunosc, pentru mine, mulți ani, India a fost țara în care nu mi-am dorit să ajung…. De ce? Nu mă întrebați… poate pentru că feedback-ul și convingerile erau prea împământenite, sau poate eram eu prea temătoare. Însă, odată ajunsă acolo, vă pot spune doar un lucru: India este spectaculoasă. Și ca să vin în ajutorul celor care plănuiesc să ajungă în această tară spectaculoasă, mai jos găsiți un top despre India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci:

India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci – PARTEA I

1. Ora locală – În New Delhi este ora Romaniei + 2:30 ore

2. Moneda de schimb – Rupia Indiană (INR) este moneda oficială a Indiei. Cursul de schimb îl puteți afla aici. Este indicat să aveți dolari. Atenție la dolarii mai vechi de 2009 – aceștia nu mai sunt acceptați. În aeroport nu schimbați decât strictul necesar. Cursul este tare slab și are și o taxă de procesare. Bancnotele mari au curs mai bun.

3. Plata cu card-ul / Revolut & ATM – în general, au POS peste tot și puteți plăți. Însă, întrebați dinainte dacă funcționează POS. S-ar putea să nu funcționeze. Revolut are un curs foarte bun. În schimb, dacă vreți suveniruri de la vânzătorii ambulanți trebuie să aveți cash. ATM – găsiți în orașele mari și în aeroport.

4. Internet – Datele mobile în India sunt extrem de scumpe. Internet este FREE WI-Fi în hoteluri, restaurante, magazine. Pentru acces la internet fulltime în India, se poate cumpăra o cartelă SIM locală – din aeroport recomand cartela SIM preplătită de la Airtel. Este 450 de rupii și are 1,5 GB pe zi, timp de 30 de zile (experiență din oct 2023). Apoi, se poate reîncarca. Puteți plăti în INR, EUR sau USD. Restul îl primiți în INR. Semnalul este foarte bun.

5. VIZA – pentru viză trebuie să aplicați online înainte. Uite de ce aveți nevoie:

        a. 1 fotografie în format digital color,

        b. copie după cartea de identitate.

       c. copie după pașaport. NU se acceptă pasaport temporar!

       d. Daca ați mai avut viza de India aplicata pe un alt pasaport, copie după aceasta.

       e. Formularul completat integral.

India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci – PARTEA II

6. Apa de la robinet din India NU este potabilă. Băutul sau spălatul pe dinți cu acesta poate fi o cale rapidă pentru probleme de stomac – cea mai frecventă boală pe care o experimentează turiștii în India. Consumați doar apă purificată ȘI îmbuteliată. Regula apei se extinde la gheață (ai grijă la gheața din băuturi și înghețată) și la alimentele negătite, în special salate și mâncăruri, care pot fi spălate cu apă contaminată. Evită să mănânci fructe de pe stradă despre care nu poți fi sigur că au fost curățate sau spălate bine. Fii atent la sucurile proaspăt preparate. Băuturile calde sunt în general bune, așa că chai-ul este o alternativă bună.

7. Mâncarea – Este super bună. Dar, mâncați doar în hoteluri și restaurante în care condițiile igienico-sanitare sunt respectate. Și dacă, nu sunteți fanul mâncării picante până la refuz, cere întotdeauna „NOT SPICY

8. Vaccin – în India sunt recomandate vaccinurile de febra galbenă și febră tifoidă, dar nu obligatorii pentru intrarea în țară. Înainte de a vizita India, vorbiți cu medicul dvs. pentru a vă face recomandările necesare.

9. Medicamente – luați medicamentele care știți că au efect pentru dvs. Sunt farmacii în India, însă medicamentele nu sunt la fel (aceleași substanțe, concentrații etc.): stomac, dureri de cap sau diverse alte dureri, digestie, rău de mișcare, revergorare, alergii etc.

10. Asigurare Medicală – Este obligatorie în India. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Mai ales, aici este obligatoriu să aveți asigurare medicală.

India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci – PARTEA III 

11. Limba oficială – limba engleză și mai multe dialecte locale (hindi, punjabi, marati, kannada, tamil, telugu, urdu, bengali etc.).

12. Îmbrăcămintea – lejeră, adecvată, să acopere umerii și picioarele. Doamnelor, asigurați-vă ca aveți mereu la dvs. o eșarfă să vă acoperiți umerii, decolteul și capul (când este cazul). Genunchii trebuie să fie acoperiți. Nu luați haine scumpe, de brand, ca să nu atrageți atenția.

13. Comportamentul – evitați să fiți prea binevoitori și/sau prietenoși, mai ales doamnele – se poate interpreta într-un mod în care nu ne dorim. Zâmbiți, căci sunt tare prietenoși. O să vrea să facă poze cu dvs.

14. Religia – este luată foarte în serios în India, așa că trebuie să cunoașteți regulile și așteptările pentru vizitele la temple, moschei, mănăstiri, gurdwaras (altare sikh), sinagogi și biserici. În moschei este OBLIGATORIU să vă scoateți pantofii înainte de a intra. Unele acceptă papuci de unică folosință, altele nu. Fiți pregătiți să vă acoperiți capul cu o eșarfă sau un șal. În general, acoperiți-vă întotdeauna picioarele și brațele (un sarong poate fi la îndemână ca o acoperire de urgență). Unele temple interzic și articolele din piele, iar multe site-uri religioase nu permit fotografierea. Unele moschei vă dau obligatoriu sari, contra cost, chiar dacă aveți îmbrăcăminte corespunzătoare.

15. Religia – Atenție la ziua de vineri. Pentru musulmani este zi sfântă și moscheile nu prea se pot vizita.

India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci – PARTEA IV

16. Obiceiuri – Evitați să îndreptați tălpile picioarelor către o persoană sau o zeitate – acest lucru este considerat lipsit de respect. Același lucru este valabil și pentru atingerea oricărei persoane sau efigie pe cap. Nu luați în brațe și nu atingeți persoanele indiene. Nu sunt prea obișnuiți cu genul acesta de comportament. Este convențional să te plimbi în jurul sanctuarelor budiste și hinduse în sensul acelor de ceasornic, într-un circuit ceremonial cunoscut sub numele de parikrama.

17. A face o ofertă sau a lăsa o donație este adesea de așteptat – localnicii oferă întotdeauna ceva, dar fiți atenți la oamenii care flutură chitanțe care arată donații uriașe. Este potrivit să oferi ceva, dar nu te simți presat să lași sume mari. DACĂ NU DORIȚI, NU SUNTEȚI OBLIGAȚI!

18. Străinii se pot aștepta să fie abordați în mod regulat cu cereri de bani. Dacă dăruiești sau nu este o alegere personală. Fiți conștienți de faptul că unele solicitări de bani vor fi înșelătorii și este posibil să puteți face mai mult bine dând timpul sau banii dvs. unor organizații de caritate sau de asistență pe care v-ați făcut timp să cercetați, în loc să distribuiți numerar.

19. India are reguli sociale complexe respectul față de bătrâni. În funcție de locul în care călătoriți, persoanele în vârstă sunt adesea întâmpinate cu „mătușa” sau „unchiul” onorific, iar sfârșitul ji poate fi, de asemenea, adăugat la numele cuiva în semn de respect.

20. Manifestările de iubire sau sexualitate – pentru a evita situații neplăcute este mai indicat să le păstrăm în particular. Evitați să vă sărutați pe stradă sau în locașele de cult.

 

India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci – PARTEA III

21. Privirea – vor fi momente în care localnicii vă vor privi insistent. Nu vă panicați! În cultura indiană, este un semn de interes fața de dvs. Dar nu din acela negativ.

22. Poze – la obiectivele turistice sau pe stradă, vă vor ruga să faceți poze cu ei. Dacă nu vă deranjează faceți-le această plăcere. Se vor bucura și vor aprecia gestul.

23. Interdicții – Fumatul este interzis în majoritatea locurilor publice iar câteva state au, de asemenea, interdicții privind consumul de carne de vită – uciderea sau rănirea unei vaci într-un accident rutier, chiar și accidental, poate duce la represalii violente.

24. Drogurile sunt strict interzise – Deținerea chiar și a unor cantități mici de droguri pentru uz personal poate duce la o pedeapsă cu închisoarea. Vor fi persoane pe stradă care vă pot putea aborda, este mai bine să le ignorați.

25. Înșelăciuni – Dacă cineva vă conduce la un hotel, magazin sau alt loc fără să cereți dvs., este posibil să caute un comision, care va fi adăugat la prețul pe care îl plătiți. Fiți îndoielnici de afirmațiile că locul în care vreți să mergeți este „închis”. Aveți grijă de ofertele care sună prea bune pentru a fi adevărate – de exemplu, înșelătoria cu bijuterii, în care călătorii sunt păcăliți să cumpere pietre prețioase fără valoare pentru a „vândă cu profit acasă”. La multe dintre temple și moschei, s-ar putea să fii presat să faci o donație sau să cumperi o ofrandă sacră. Un sfânt ar putea să-ți pună un punct roșu pe frunte sau să-ți înfășoare o sfoară în jurul încheieturii, apoi să-ți ceară bani.

 India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci – PARTEA VI

26. Lucruri personale – Ori de câte ori vă aflați într-un loc public aglomerat, fiți în gardă pentru a vă asigura că lucrurile dumneavoastră personale sunt în siguranță. Nu purtați portofelul, pașaportul sau telefonul în buzunarul din spate – păstrați-l în buzunarul din față sau într-un buzunar cu fermoar. Nu purtați o mulțime de bijuterii sau accesorii scumpe – veți atrage atenția, și India este o țară foarte săracă.

27. Mizeria –  Da! se știe, nu este un secret pentru nimeni. India este una dintre cele mai insalubre țări din lume. Dar acest lucru nu o face mai mai puțin frumoasă. Ignorați această parte și bucurați-vă de frumusețea ei. Purtați dezinfectant pentru mâini și spray de țânțari la dvs. și folosiți-le tot timpul.

28. Răbdarea – Nu vă așteptați ca lucrurile să se întâmple la timp, India are timpul ei. Lucrurile se întâmplă pe „Ora Indiei”. Trenurile nu vor pleca neapărat atunci când sunt programate, prietenii indieni s-ar putea să nu ajungă când au spus că o vor face și lucrurile pot dura mult mai mult decât se aștepta. Este important să țineți cont de acest lucru și să acordați timp suplimentar pentru întârzieri, astfel încât să nu vă stresați.Lucrul pe care îl așteptați se va întâmpla în cele din urmă.

29. Vânzătorii – acesta este un subiect tare delicat. Bineînțeles că ne dorim să ajutăm la creșterea PIB-ului Indiei, însă vânzătorii ambulanți pot deveni tare agasanți și chiar agresivi. Nu spuneți “Mai târziu!” sau “La întoarcere!”, căci nu se vor dezlipi de voi.

30. Bacșiș – În țările din Asia este o tradiție foarte clară – pentru orice “serviciu” sau „ajutor” se oferă/ cere bacșiș. Pregătiți-vă să îl oferiți.

Da, acesta a fost al meu India – Top 30 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să pleci. Citește-l cu atenție și dacă mai știi și alte lucruri interesante, scrie-mi-le în comentarii.

Despre lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a pleca în alte țări, găsiți informații și în articolele:

Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci

Iordania – Top 13 lucruri de știut înainte să pleci în această țară

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii