Irevocabil și iremediabil sunt îndrăgostită de Iordania. M-ați crede dacă v-aș spune că este a doua mea casă?De fiecare dată când ajung pe aeroportul de Amman simt o emoție puternică și am efectul de piele de găină. Inexplicabil, simt un gol în stomac și realizez că nu sunt în vizită într-o țară, ci am revenit acasă. Acasă între prieteni, între oameni dragi, cu sufletul deschis, în locuri superbe. Iubesc Iordania și îmi doresc ca și voi să ajungeți să o cunoașteți așa cum o simt eu: faină, caldă, primitoare …. superbă. Dar înainte de toate trebuie să cunoașteți despre Iordania – Top 13 lucruri de știut înainte să pleci în această țară:
1. Siguranța
Fiind o țară din Orientul Mijlociu, Iordania este înconjurată de țări măcinate de conflicte interne armate. Dar, acestea sunt doar în afara granițelor, Iordania este o țară foarte sigură. Azi, spre deosebire de acum 3 ani când am fost ultima dată aici, mai sunt acele filtre de poliție pe stradă, dar mult mai puțin numeroase. Peste tot turiștii se pot plimba în voie și nestingheriți. Iar iordanienii, ce să spun….. sunt printre cei mai primitori și mai amabili oameni pe care i-am cunoscut. Indiferent de credința sau de originea lor (musulmani, creștini, beduini) sunt extraordinari: Adel Mahadin, Issa Poladian și Eamad Ali Samahadin – Vă mulțumesc.
2. Moneda de schimb
Dinarul, prescurtat JOD, este moneda oficială a Iordaniei….. este mult mai puternic decât euro. Cursul de schimb îl puteți afla aici. Ce trebuie să știți este că aproape peste tot se poate plăti în euro sau în dolari….. însă cel mai bine este în dinari. Nu se poate plăti în eur sau dolari la muzeele și obiectivele de stat.
3.Viza
Pentru a intra în Iordania avem nevoie de viză. Pentru români costul vizei este 40 de Jod și poate fi luată la sosirea pe aeroport. Însă, dacă mergeți pe cont propriu puteți lua Jordan Pass, care este mult mai convenabil, deoarece include și costul la obiectivele turistice care sunt administrate de stat sau UNESCO.
Ce este important de știut este că înainte de a pleca spre Iordania trebuie să avem codul QR generat. Adică, pentru a intra in Iordania trebuie să completăm un formular online la www.gateway2jordan.gov.jo pentru a obține acest cod.
4. Ce să pui în bagaj?
Iordania este o țară în care poți face o grămadă de lucruri, dar cel mai important este să fii pregătit. Așa că în Iordania – Top 13 lucruri de știut înainte să pleci în această țară, musai să includem și obiectele MUST HAVE din bagajul nostru.
Pentru o săptămână în Iordania nu trebuie să aveți multe în bagaj….. dar e musai să nu uitați acasă: papucii de apă, adidașii confortabili, crema de plajă, husă de apă pentru telefon, ochelari de soare, șapcă și haine care să vă protejeze de soare, baterii externe. Un alt lucru obligatoriu pe care trebuie să îl ai în bagaj este adaptorul de priză. Vor fi câteva locații în care vei găsi prize de duble, dar majoritatea sunt triple. Așa că este bine să fii pregătit.
Iar dacă plănuiți să ajungeți în canionul Wadi Mujib luați-vă și niște pantaloni sau colanți lungi. Asta doar dacă nu vreți să beneficiați de un tratament gratuit al peștilor din râu.
5.Transportul
Nu trebuie să vă faceți griji. Orice mijloc de transport ați alege, este safe. Și aici, ca în orice alte țari avem multiple alegeri:
- Putem închiria o mașina – se poate închiria o mașină, cu permisul de conducere românesc. Mașina poate fi închiriată de pe internet sau chiar din aeroport. În perioadele aglomerate este bine să rezervăm pe net pentru a ne asigura de disponibilitate. După ce avem cheile și actele, GPS-ul setat pe destinații, nu trebuie decât să pornim la drum.
- Putem utiliza transportul în comun – atenție nu este foarte bine pus la punct. Pentru anumite rute poate fi o singura plecare pe zi, cu un număr limitat de bilete. În plus, pe anumite rute mijloacele de transport în comun nu sunt cele mai noi sau cele mai confortabile. Însă, sunt sigure.
- Putem lua o excursie organizată să avem autocar propriu și să nu ducem grija condusului.
Iată că am ajuns la jumătate cu sfaturile incluse în Iordania -Top 13 lucruri de știut înainte să pleci în această țară. Ce zici? Sunt interesante informațiile? Totuși nu ne oprim aici, căci mai avem încă 6, și acestea sunt favoritele mele:
6. Mâncarea
Eh, ăsta e un subiect delicat pentru mine…… de ce? Pentru că de fiecare dată când ajung în Iordania plec cu cel puțin 2-3 kg, și nu în bagaj, ci la putătoare J))))). Mâncarea este tare bună și din belșug. Și recunosc, cu sinceritate…. nu pot să mă abțin să nu gust din toate. De la salatele incredibil de gustoase, la hummus-ul cu lipie coaptă, de la carnea cu orez sau cous-cous, de la fructele incredibile de gustoase la deserturile însiropate în miere și garnisite cu fistic. Voi ați avea puterea să rezistați?
Apăi, dacă nici acum nu vi s-a făcut poftă… nu știu ce să mai zic…..
7. Ceaiul și cafeaua
Apăi, aici este altă poveste de spus…… poveste care de data aceasta se termină cu un surplus de kilograme la bagajul de cală, de data aceasta. Căci, din nou….. prea bun, prea ca la Iordania. Dar hai să îți povestesc despre fiecare în parte.
Cafeaua cu Cardamon – pentru că e cea mai bună. Cardamon este un condiment tare apreciat de iordanieni. Îl găsiți peste tot….. în mâncare, în cafea, în ceai….. și e și preferatul meu. De când am gustat prima dată turkish coffe cu cardamon (sau cafea iordaniană – cum îi zic eu) nu mă pot opri din savurat….. Și vă mai spun un secret, dacă înainte să vin în Iordania mă consideram o coffe addicted (cu 2 cafele băute pe zi), acum la 4-5 mi se pare că tot nu am băut suficientă.
Ceaiul cu nucă și cardamon – Altă poveste incredibilă pentru papilele mele gustative….. ceaiul cu nucă și cardamon este specific Iordanian. Este o băutură care se bea iarna, când este frig afară. Ei nu au vin fiert, ceaiul cu nucă și cardamon (ha ha ha). Cum se prepară? Simplu… se face ceai de mentă apoi se adaugă nucă tăiată și o boabă de cardamon. Nu pot să zic decât Yummy…
8. Karkade-ul și Fresh-ul de rodii
Cele mai bune fresh-uri ever. Karkade-ul este o băutură tradițională care se poate bea rece sau fierbinte. Eu o prefer pe cea rece – gustul este unul incredibil, ceva între fresh de rodie combinat cu puțină lămâie, dar și dulce în același timp. Greu de explicat în cuvinte. Trebuie musai băut. Despre ce este vorba o să mă întrebați – despre ceai de hibiscus care este pregătește ca și infuzia. Apoi, după ce se strecoară floarea de hibiscus se pune la frigider pentru a se răci. După gust puteți adăuga gheață pisată sau cuburi de gheață.
O altă băutură pe care eu o ador în Iordania este fresh-ul de rodii – din păcate, nu îl veți găsi pe tot parcursul anului, ci doar în lunile în care este recoltă. Dar este cel mai bun. Unde îl găsiți? La fiecare colț de stradă sunt „storcătoare de rodii” – așa le numesc eu, de unde putem cumpăra cu 1 sau 2 dinari acest suc incredibil de bun.
9. Religia
Iordania este o țară arabă. Așa că ați tinde să spuneți că este o țară musulmană…. nimic mai fals decât atât. Iordania este o țară arabă într-adevăr, dar este o țară deopotrivă musulmană, cât și creștină. Aici, religia nu reprezintă un criteriu de diferențiere. Iordanienii se iubesc și se respectă, indiferent de credința pe care o îmbrățișează, căci tatăl Divin este unul singur.
Totuși, țineți cont că nu sunteți în Europa. Pentru Iordania – Top 13 lucruri de știut, vă rog, să țineți cont de faptul că trebuie să avem grijă la vestimentație. Doamnelor le recomand să evite decolteurile prea adânci sau mini-urile prea scurte, iar domnii nu vor putea sta la bustul gol, chiar daca sunt 40 de grade.
În plus, aici doar plajele private permit europenilor să se afișeze în costume de baie și să consume alcool. Dacă vreți să mergeți la plaja publică, va trebui să faceți baie îmbrăcați, conform obiceiurilor locului.
10. Alcoolul
Povestea cu alcoolul este dureroasă pentru noi europenii….. atât pentru că nu se găsește, cât și pentru că prețul este pe măsură (aici am plătit și 8.5 dinari pe o bere, adică vreo 56 de Ron). Alcool se găsește doar la Liquer Store…… adică la magazinele verzi sau la Magazinele Amstel J. Cum adică magazine Amstel ? Adică, în marile orașe sunt magazine care au sigla Amstel și doar de acolo putem cumpăra alcool.
11. Țigările
Iordania este țară arabă, așa că este patria fumătorilor….. peste tot putem fuma: în magazine, în hoteluri sau în locurile publice….. Și nici țigările nu sunt foarte scumpe. Pentru un pachet de țigări putem plăti între 2 și 4 dinari. Iar dacă vreți să aduceți acasă puteți lua un cartuș de persoana, conform legilor vamale.
12. Internet
Tot din capitolul Iordania – Top 13 lucruri de știut înainte să pleci în această țară, face parte si Wi-Fi-ul. Ce trebuie să știți: peste tot este Wi-Fi – în aeroport, în autocare, în hoteluri, chiar și în magazine. Viteza la internet este tare bună. Așa că nu trebuie să vă faceți griji. Doar să vă relaxați și să vă bucurați de această țară incredibilă. Cum ar spune un ghid fantastic din Iordania, Issa Poladian – « drogaților de internet » bucurați-vă de această țară și lăsați media deoparte.
Însă, dacă vreți să fiți mereu conectați la net, puteți cumpăra o cartelă cu internet. Iar pentru asta, în Iordania avem nevoie de un telefon ne-codat și de pașaport. Cea mai bună opțiune este cartela prepaid care oferă doar internet. Vă recomand rețeaua Zain deoarece are cea mai bună acoperire în Iordania. Cartele găsiți și în aeroport , dar și oriunde în marile orașe.
13. Praful
Dragilor, nu uitați, Iordania este una dintre țările care are cele mai mare probleme cu apa la nivel mondial. În plus, în deșert la Petra sau la Aqaba sau Marea Moartă nu vă așteptați să nu existe praf. Este o țară aridă prin definiție.
Despre Iordania, găsiți informații și în articolele:
Canionul Wadi Mujib – Tot ce trebuie să știi înainte de a-l vizita
Organizare și Tips and Tricks – 4 zile în Iordania
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!