Iordania este faimoasă pentru istoria bogată, pentru Petra și deșertul Wadi Rum. Ajungând aici, în niciun caz nu te aștepți să ai parte de aventuri pline de adrenalină. Însă, azi, vreau să îți povestesc despre un loc extraordinar de frumos, unic, sălbatic în care apa creează vizitatorului doze mari de adrenalină. Puțin cunoscut, dar extrem de interesant și plin de adrenalină Canionul Wadi Mujib sau „Marele Canion al Iordaniei” este unul dintre locurile mele de suflet din Iordania. Este ca o pauză la școală, între ore de istorie, cultură și civilizație.
Iată și ghidul meu cu lucruri de știut înainte să intrii în Canionul Wadi Mujib!
REZERVAȚA BIOSFEREI WADI MUJIB
Numele corect și complet este Rezervația Biosferei Wadi Mujib care se întinde pe 212 kilometri pătrați, între Munții Karak și Marea Moartă. Aici, găsim și canionul Wadi Mujib.
Cum ajungem la Canionul Wadi Mujib?
Canionul Wadi Mujib se află lângă Marea Moartă, mai exact, pe marginea Autostrăzii 65 / Autostrada Mării Moarte. intrarea este semnalizată clar, așa că nu veți avea probleme în a-l găsi. Totuși, prietenul nostru de încredere – Google Maps, știe pe unde să ne aducă spre Centrul de Vizitatori. În funcție de locul în care suntem cazați distanțele sunt mici sau îndepărtate:
- hotelurile de la Marea Moartă – 30 min
- Madaba – 1h
- Amman – 90 de minute
- Aqaba – 4 h.
Însă totul este relativ la condițiile de trafic.
Singura modalitate de a ajunge aici este doar cu mașina (închiriata sau autocar în circuit). Transportul public este inexistent în această parte a țării. O altă variantă ar fi să luați un tur privat sau să închiriați un taxi.
Parcarea
În fața Centrului de Vizitatori se află parcarea principală, pentru 30-40 de vehicule mici și autocare. În sezon, pentru că este foarte aglomerat, parcarea devine insuficientă. Așa că avem și o variantă de rezervă – pe stradă sau într-un spațiu gol, situat, după podul de deasupra râului.
Centrul de Vizitatori
Mujib Adventure Centre este locul de unde pornește traseul. Este un Centru de Vizitatori modern. Fie că vii cu mașina (închiriată), fie că vii într-o excursie organizată, aici se termină drumul tău confortabil cu mașina. Vei parca, vei plăti taxa de intrare, te vei schimba și vei pleca pe traseu. Centrul de vizitatori are tot ceea ce vă este necesar:
- Informații despre traseu care rulează pe plasmele de pe pereți,
- Toalete, dulapuri pentru depozitarea lucrurilor personale
- Centru de închiriere huse de apă (gențile acelea mari, nu cele de telefoane). Tot de aici puteți cumpăra și papuci de apă.
Programul Centrului de Vizitatori Wadi Mujib este de la 8:00am la 15:00pm,
Când este deschis și când vizităm Canionul Wadi Mujib?
Canionul Wadi Mujib nu este un obiectiv natural ca oricare altul. Nu te duci, cobori din mașina, faci 2 poze, dai check-in pe Facebook sau pe Instagram și apoi pleci. NU, Canionul Wadi Mujib este un obiectiv natural unde ai de mers 2km, prin apă, împotriva curentului apei. De aceea, trebuie să înțelegem foarte bine de ce este deschis doar în anumite perioade.
Datele clasice în care Canionul Wadi Mujib este deschis sunt 1 aprilie – 31 octombrie. Însă, ATENȚIE! Acestea pot fi devansate sau decalate de autorități din cauza secetelor sezonului uscat, inundațiilor rapide, a personalului și a priorităților de siguranță. Nivelul apei din canion poate fi pur și simplu prea mare sau prea puternic pentru a permite oamenilor să intre în siguranță.
Tocmai din acest motiv, și după ce a fost deschis, pot exista situații în care canionul să se închidă pentru 1 zi sau 2 pentru a remedia problemele de întreținere sau de siguranță. Așa că dacă vreți să vizitați canionul, verificați înainte de ajunge aici.
Despre traseu, trebuie să știți că cel mai bine este să îl vizitați:
- Vara târziu deoarece nivelul apei va fi mai scăzut, și va fi mai ușor de parcurs,
- Dimineața devreme – Pe traseu capacitatea maximă este de 80 de persoane – adică sunt disponibile doar 80 de veste de salvare. Fără vestă de salvare accesul nu este permis. Așa că, va trebui să așteptați să iasă cineva din canion, să vă dea vesta și să intrați. Vara timpul de așteptare poate fi și de 2-4 ore. În plus, dimineața apa este limpede și este liniște în canion.
- Ultima intrare este la 14:00pm.
- Evitați zilele de vineri și sâmbătă (este weekend-ul la musulmani) și atunci, pe lângă turiști, veți găsi și mulți localnici.
Să intrăm în Canionul Wadi Mujib Traseul Siq
Plătim biletele și ne înregistrăm, ne luăm vestele de salvare, facem poza de grup și, prin poarta îngustă, intrăm pe pasarela metalică ce ne duce spre scara de acces în Canionul Wadi Mujib.
Din cei 2 km ai traseului Siq, prima parte este ca o plimbare pe stradă. Mergem pe albia râului și admirăm stâncile cărămizii și ne minunăm de frumusețea canionului și puterea apei.
Pe măsură ce urcăm traseul de complică: apa devine mai adâncă și curentul este mult mai puternic. Avem nevoie de frânghii și scări din metal pentru a urca. La jumătatea drumului este porțiunea cea mai dificilă, căci avem nevoie de forță să mergem mai departe. În drumul spre cascadă, în total sunt 4 puncte în care dificultatea este maximă. După ce le depășim, ajungem și la sfârșitul drumului, care între noi fie vorba, este doar jumătatea efectivă a lui – pentru că va trebui să ne întoarcem pe același traseu. Aici, lângă cascadă este locul meu preferat din Canionul Wadi Mujib – aici o stâncă imensă stă proptită între pereții canionului. Pare înfricoșător, dar în același timp realizez câtă minunăție este în forța naturii.
La finalul traseului Siq vedem o frumoasă cascadă ce are în față o piscină mică. Ne mai bălăcim puțin, că deh…. până acum nu am avut parte de apă, ne tragem sufletul și apoi pornim spre coborâre.
La întoarcere traseul este mult mai distractiv: pentru că deja îl cunoaștem și pentru că putem coborî pe 2 tobogane naturale din piatră.
Măsuri de siguranță
Acum, urmează partea serioasă a lucrurilor. Am fost în canion până acum de 5 ori cu peste 150 de turiști. Iar la final, reacția a fost “WOW!!! Mâine putem să facem un Repeat!” Toți cei care au intrat aici îl iubesc pentru că a fost cea mai tare experiența din viața lor. Locul în care și-au depășit limitele și s-au distrat teribil. Însă, acest lucru a fost posibil, pentru că am ținut cont aspectele de siguranță:
- Drumul de urcare este același cu drumul de coborâre. Dacă este aglomerat, se formează blocaje (mai ales în porțiunile unde poate trece doar 1 persoană) experiența durează mai mult (între 2-5 ore). Aveți răbdare și puneți siguranța pe primul loc.
- Este interzis copiilor sub 18 ani – chiar dacă vorbim de copii atletici, regula este regulă și nu poate fi încălcată.
- Declarație pe propria răspundere – trebuie să completăm o declarație pe proprie răspundere, unde vom trece numele, naționalitatea și data nașterii. În cazul în care există dubii referitoare la vârstă (copii sub 18 ani) se poate cere pașaportul.
- Nu este ghidat – traseul se realizează individual. În locurile cu dificultate mărită, vor fi angajați, care vă vor ajuta să treceți peste obstacole.
- Ascultați sfaturile angajaților – faceți întotdeauna ce vă spun ghizii de pe traseu sau tour leader-ul dvs.
- Nu fiți încrezători – chiar dacă sunteți sportivi și obișnuiți cu astfel de activități, rămâneți atenți și concentrați la traseu. O mică neatenție se poate termina cu o căzătură dureroasă pe stâncile alunecoase. Și asta vă spune subsemnata.
- Condiție fizică – dacă vă este frică sau nu sunteți bine pregătiți, să nu faceți Wadi Mujib singur. Asigurați-vă că sunteți în preajma altor persoane, mai ales în zonele dificile.
- Nivelul apei variază în funcție de sezon sau porțiune.
Sfatul meu este totuși, când plecați de acasă este să aveți și o asigurare de călătorie, în care să aveți incluse sporturile extreme. Repet! Nu este periculos, dar este mai bine să fim prevăzători. Eu sunt asigurată la Mondial Assistance.
Ce să aduci cu tine în canionul Wadi Mujib…
Cu siguranță vom intra la apă – la propriu de data aceasta. Apa în canion este în funcție de porțiune de la 10 cm la 3-4m. Așa că ne vom uda și ne vom distra teribil, mai ales dacă mergem alături de un grup de prieteni. Pentru că 80% din traseu este prin apă, uite ce e musai să ai cu tine:
Încălțăminte
Cel mai important articol – încălțările trebuie să fie cele potrivite. Stâncile sunt acoperite de mușchi și sunt alunecoase și ascuțite, iar în anumite porțiuni trebuie să ne urcăm pe scări metalice, așa că cerința este să fim încălțați cu papuci închiși și anti aderenți. EXCLUS Flip-flops sau sandale sau încălțări fără aderență.
Alternativ, vei găsi de cumpărat papuci de apă din plastic, în Centrul de Vizitatori cu 5 JOD perechea.
Vestă de salvare
Este obligatorie și este asigurată de Centrul de Vizitatori. Este strict interzis să scoateți jacheta indiferent de porțiunea traseului. Sunt excelente pentru a pluti! Iar dacă nu știi să înoți, vesta de salvare te va ajuta să parcurgi traseul fără nicio grijă.
Haine
După cum am scris și în articolul Iordania – Top 13 lucruri de știut înainte să pleci în această țară, în afara stațiunilor, așteptarea este ca turiștii să se îmbrace adecvat civilizației arabe, să fie relativ acoperiți. Aceeași regulă se aplică și aici. Recomandarea mea este să aveți pantaloni lungi sau scurți și un tricou. În plus, chiar dacă stăm 2-3 ore în apă și poate ni se pare confortabil să luăm costumul de baie, eu nu îl recomand. Traseul este de hikking prin apă, prin locuri unde curenții sunt puternici, iar costumul de baie este format din material sumar. Oricând se pot întâmpla “accidente” pe care nu le dorim și putem rămâne fără costum. Nu este un lucru de dorit, mai ales într-o țară arabă!!!!
Recomand să aveți și un tricou peste care să luați vesta de salvare și o pereche de pantaloni lungi, asta doar dacă nu vă doriți să faceți Fish Therapy. DA! În apă sunt peștișori din aceia mici, care îndepărtează pielea moartă….. și care te ciupesc constant …. eu îi detest J.
Un sac impermeabil sau / și husa de apă
Eu nu recomand să luați cu voi nimic. De ce? Simplu… pentru a fi atenți la traseu și pentru a vă bucura din plin de experiență.
Un alt lucru important pe care să îl luați în Canionul Wadi Mujib este geanta impermeabilă. Nu luați niciun rucsac, deoarece se va înmuia și se va scufunda, o dată cu dvs. Și toate lucrurile se vor uda. Dacă nu aveți de acasă găsiți să închiriați cu 10 JOD. Totuși, dacă alegeți să luați cu voi un sac impermeabil, asigurați-vă că îl verificați cu atenție pentru găuri, scurgeri sau deteriorări ÎNAINTE de a pleca. Am pățit situații în care s-au stricat telefoane mobile de la umiditate pentru că nu erau închise ermetic sau erau sparte husele sau sacii impermeabili.
Telefon Mobil, cameră sau GO Pro
Azi, dependența de telefon și de social media face ca telefonul mobil să fie parte din noi. Puțini sunt cei care acceptă că este destul de riscant să intri cu telefonul în Canionul Wadi Mujib. Musai să facem poze și să imortalizăm momentul. Fiți siguri că telefonul sau GO Pro-ul sunt bine protejate de umezeală și legate bine de dvs. Asigurați-vă că atunci când sunteți în canion sau săriți pe tobogan, nu lăsați tribut Canionului Wadi Mujib telefonul, camera sau Go Pro-ul. Vor fi aproape imposibil de găsit.
Sticla de apă
Chiar dacă este vară, în canion nu este foarte cald. Așa că dacă vreți să luați o stică de apă, este recomandat să o aveți în sac și nu în mână. Aveți nevoie de mâini pentru a urca pe frânghii sau pe scări, iar sticla de apă vă va încurca. În plus, Canionului Wadi Mujib este un loc natural, pe care nu dorim să îl tratăm ca pe coșul nostru de gunoi, în care să aruncăm pet-uri goale.
Indicat de lăsat în urmă…..
TOT ceea ce nu doriți să luați cu voi, puteți depozita fie în mașină sau în dulapurile gratuite disponibile în Centru (trebuie să vă aduceți propriul lacăt). Iată o listă cu ce ar trebui să nu iei cu tine în Canionului Wadi Mujib:
Genți – orice altă geantă/ rucsac în afară de cea impermeabilă!
Bani, portofel sau carduri bancare – Nu aveți nevoie de ele după ce ați plătit intrarea.
Țigări – țigarete sau electronice. Gândiți-vă că sunteți în avion! Nu veți avea timp să fumați și în plus, nici unde să aruncați chiștoacele.
Cheile mașinii – Clar lăsați-le în dulapul securizat. Chiar dacă le luați în geantă, este riscant să le scoateți din greșeală din geanta uscată.
Camere, telefoane – vezi cap. TELEFON MOBIL sau GO Pro
Bijuterii – Evitați să purtați lanțuri și/ sau brățări care atârnă. Le puteți pierde sau pot fi un pericol pentru voi dacă se agață în stânci.
Ochelari – Ochelarii de soare NU sunt necesari, întregul canion fiind umbrit. Pentru cei de vedere, dacă este impetuos necesar, asigurați-vă că sunt legați cu șnur și că îi veți ține în mână în anumite porțiuni dificile ale traseului.
Prosop și haine de schimb – Să le aveți în mașină sau în dulap.
Cu siguranță, traversarea Canionului Wadi Mujib nu este o excursie, ci este mai degrabă o super experiență care merită testată de oricine se simte în putere să o facă. Clar, nivelul de adrenalină este ridicat la cel mai înalt nivel, paradoxal, în cea mai joasă rezervație naturală de pe pământ.
Despre Iordania, găsiți informații și în articolele:
Organizare și Tips and Tricks – 4 zile în Iordania
Iordania – Top 13 lucruri de știut înainte să pleci în această țară
Iordania – 8 zile, 15 obiective turistice
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!