Iordania – nici nu mi-aș fi imaginat……..
Ce faci când mai ai 4 zile de concediu disponibile? Hmm…. În principiu, cele 4 zile se pot lega cu week-end-ul și rezultă 6 zile de escapadă. Escapadă, în luna decembrie? Să fie și puțin mai cald decât în Europa, nu? Oare unde? Bun, să începem căutările. Bugetul pentru biletele de avion era între 50 și 100 de EUR.
Ryanair avea bilet către Iordania dus-întors 40 de Eur. Suna destul de bine. Am început, repede, să caut cazare, să mă interesez despre condițiile de viză, despre obiectivele turistice și despre experiențele tipice iordaniene. Suna a aventură. Și așa a și fost. Am început să planific cele 4 zile pe care le petreceam în Iordania. Trebuia să fiu foarte eficientă pentru a vedea și a experimenta cât mai multe lucruri. Trebuia să “îmi fac temele” riguros.
A. Organizare – Iordania în luna Decembrie:
- Vremea:
În decembrie în Iordania ziua sunt între 15 și 25°C, iar noaptea între 0 și 10 °C
-
Viza:
Iordania este o țară care promovează turismul. Există pachetul Jordan Pass, ce include viza (40 JD) și intrări la peste 40 de obiective turistice din toată țara (Petra, Wadi-rum, Jerash etc.). Pentru a cumpăra acest pachet, trebuie să petrecem cel puțin 3 nopți în Iordania. Jordan Pass se cumpără doar online, înainte de a ajunge în țară. Prețul diferă în funcție de câte zile vreți să petreceți la Petra. Pass-ul este foarte avantajos deoarece facilitează și formalitățile de viză (JOD70, JOD 75, JOD 80).
-
Siguranța:
Fiind o țară din Orientul Mijlociu, Iordania este înconjurată de țări măcinate de conflicte interne armate. Dar, acestea sunt doar în afara granițelor, Iordania fiind o țară foarte sigură. Sunt foarte multe controale pe străzi și pe autostrăzi. Însă, dacă poliția vede că pasagerii din mașină sunt creștini sau turiști cu siguranță nu vor fi neplăceri. Pe noi ne-au lăsat mereu să trecem.
-
Traseul:
Amman – Petra – Muntele Nebo – Marea Moartă – Amman.
-
Transportul:
Iordania nu este o țară în care transportul în comun este foarte bine organizat. Pentru a călători prin Iordania, turiștii au două variante: fie închirierea unei mașini (ceea ce este foarte rentabil pentru un grup), fie transportul în comun. În Amman este Uber – folosiți-l cu încredere. Totuși, eu am avut și experiențe în care șoferii îmi cereau să le plătesc cash fără să anulez cursa sau să anulez cursa și să le plătesc lor un preț mai mare!!!!!
a) Aeroport – Amman:
Transport în comun, taxi, Uber, shuttle. Eu am ales varianta transportului în comun (mai ieftină și mai sigură). Autobuzul pleacă din fața aeroportului și are câteva stații în Amman (North Bus Station – Housing Bank Complex – Fourth Circle – Fifth Circle – Six Circle – Seventh Circle – QAIA). Biletele se pot cumpăra de la o bileterie de pe peronul autobuzelor. (Atenție la șoferii de taxi care încearcă să vă convingă să utilizați serviciile lor sub diferite pretexte (nu circula Bus-urile, vă fac preț bun, Uber nu există etc.)
b) Amman – Petra:
Jett Bus (transport în comun), taxi sau excursie zilnica achiziționată de la hotel. Eu am ales Jett Bus și am luat biletele cu o zi înainte, deoarece este un singur autobuz care plecă dimineața la ora 6.30 -deci, locurile sunt limitate.
c) Petra – Muntele Nebo:
Transport în comun sau taxi. La fel, eu am ales tot transportul în comun atât pentru experiența de a călători cu localnicii, dar și pentru a eficientiza costurile. Autobuzele lor sunt vechi și nu tocmai curate. Tare suprinsă am fost să văd că “taxatorul” fuma cu nonșalanță și arunca chiștoacele pe jos ☺, l-am scuzat pentru că, fiind turiste ne-a făcut reducere la bilete (cel putin așa ne-a spus ☺ ☺ ☺ ) și pentru că, era la el acasă.
d) Muntele Nebo – Amman:
excursie zilnică sau taxi. Eu am luat o excursie zilnică de la hotel și a fost JOD55 care a inclus: Pick-up Hotel – La Storia Museum – Mount of Nebo Church – Marea Moartă – Masa de prânz – Drop-off Amman la hotel.
-
Cazarea
a) În Amman am decis să stau la Vila Dia, care este un hotel situat nu foarte departe de centru, foarte curat și cu un mic dejun tipic. Micul dejun se servește dimineața pe terasa hotelului. Priveliștea este către Moscheea Regelui Abdullah I din Amman.
b) La Petra am ales hotelul La Maison. Hotelul are 3 stele și este un pic mai departe de intrarea în site. Mâncarea și curățenia sunt ok.
c) Pe Muntele Nebo am stat la un hotel care se deschisese în aprilie 2018 Town of Nebo. Hotelul este este situat la aprox. 3 km de Muntele Nebo și este o afacere de familie.
- Internet
Pentru a cumpăra o cartelă cu internet în Iordania avem nevoie de un telefon ne-codat și de pașaport. Cea mai bună opțiune este cartela prepaid care oferă internet, minute și mesaje. Este recomandată rețeaua Zain deoarece are cea mai bună acoperire în Iordania.
În aeroport este Free WIFI.
Cartela de telefon cu internet:
Zain – Reteaua de telefonie |
Tourist sim JOD 29.232 (50GB)*recomandat pt grupuri pentru a face Hotspot. |
Prepaid Sim 5 JOD |
B. Experiența:
Iordania te surprinde în fiecare moment, pentru că, eu, una, personal, am avut atât experiențe plăcute, cât și neplăcute.
Amman
Ajungând în aeroport am trecut repede de viză, căci avem deja cumpărat Jordan Pass-ul. Am coborât la parter, am fost la bancă să schimb bani și să mă interesez de cartelă de internet. Cei la biroul din aeroport mi-au zis ca nu există opțiunea de JOD5 ci, doar cea de JOD50. Am renunțat să mai cumpăr de acolo internet (știam deja care sunt opțiunile ☺).
Apoi, am luat bilet către Amman la bus-ul public. Așa cum deja am menționat iordanienii sunt niște oameni binevoitori și încântători. În autobuzul de Amman, am cunoscut un iordanian care locuia de 20 de ani în România și care a fost atât de amabil încât să ne explice ce avem de făcut ca să ajungem la Petra. Am coborât împreună la stația “7rd Circle” și ne-a dus, personal, până la Jett Bus Station, de unde am luat biletele pentru Petra. Am avut noroc, căci am luat ultimele locuri disponibile pentru ziua următoare. (Încercasem, în prealabil, să iau bilet online, dar site-ul nu funcționa).
După ce ne-am cazat la Villa Dia, am pornit să explorăm Amman-ul. Am folosit tot timpul Uber-ul.
Prin Oraș…
Amman-ul este un oraș tipic musulman aglomerat, haotic, plin de claxoane și de pisici, care sunt la ele acasă. Inițial, orașul a fost construit pe 7 dealuri și s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid. Azi se întinde pe 19 dealuri și este împărțit în 27 de cartiere.
Am început explorarea orașului cu cea mai faimoasă stradă – Rainbow Street, înțesată de magazine și restaurante de tot felul. Am trecut doar pe lângă Grand Husseini Mosque, deoarece am ajuns la ora rugăciunii și nu am putut intra în moschee. Am coborât pe lângă Roman Nymphaeum și am ajuns la Amfiteatrul Roman care a fost construit între anii 138 – 161 d.H. de către împăratul Antoninus Pius. Amfiteatrul Roman este cea mai importantă construcție romană din Amman. Amfiteatrul a fost restaurat de către guvernul iordanian, însă nu s-au păstrat în totalitate elementele romane. În fața amfiteatrului este Hashemite Plaza unde se află Restaurantul “Bayet Al Qaseed” ce oferă clienților săi o priveliște deosebită asupra Amfiteatrului Roman. Merită să bem o cafea iordaniană cu o asemenea priveliște ☺.

După-amiaza ne-am petrecut-o rătăcind pe străduțe și explorând orașul. Seara am mers să mâncăm la un restaurant tipic iordanian. Hashem Restaurant este unul dintre cele mai renumite restaurante tradiționale de pe Rainbow Street. Mâncarea este delicioasă și foarte ieftină. Mesele sunt pline de turiști și de localnici, deopotrivă. Personalul este foarte binevoitor și prompt. O masă pentru 5 persoane cu humus, falafel, baba ganoush, lipie, Coca-Cola, ceai ne-a costat JOD9 pentru 5 pers.


Ca orice turiști împătimiți am explorat magazinele în căutarea a suvenirurilor, inclusiv, a mult râvniților magneți de frigider ☺. După câteva negocieri am obținut 5 magneți la JOD2. Apoi am luat Uber-ul până la Vila Dia (JOD2), căci a doua zi la ora 6.30am trebuia să prindem bus-ul spre Petra.
Petra
A doua zi de dimineață am luat Uber-ul până la Jett Bus Station – JOD 1.5 (trebuia să fim acolo cu 30 de min înainte de plecarea bus-ului). Ne-am urcat în bus și am ajuns la Petra în jurul orei 10.30am.
Petra poate fi pe bună dreptate considerată una dintre cele 7 minuni ale lumii. Este un oraș construit de către beduinii cunoscuți sub numele de nabaatieni, în sec. IV î. H. A fost unul dintre cele mai mari orașe antice, având mai multe cartiere, temple, băi publice și chiar SPA-uri (băi de apă caldă și rece). În 106 e.n., nabaatieni au fost cuceriți de romani, care au modificat rutele comerciale, ceea ce a dus la decăderea acestei civilizații. Spectaculozitatea site-ului este dată de modul în care ingenioșii ingineri și arhitecți au construit în piatră monumentele funerare, Treasury și Mânăstirea.
Tehnica de construcție este săparea în blocurile de piatră de sus în jos. Precizia sculpturii este impecabilă, deoarece nu exista loc de greșeală. Ce mai mică greșeală ducea la compromiterea simetriei întregului monument. În plus, întregul site conține un sistem impresionat de colectare, depozitare, filtrare și distribuire a apei, care a contribuit enorm la dezvoltarea și susținerea unui oraș de aceste dimensiuni, într-o zonă atât de aridă.
Petra este un site arheologic vast – până sus la Monastery sunt mai bine de 12km.
La intrarea în site sunt persoane care abordează turiștii pentru a le vinde diferite excursii:
- Plimbare cu caii – cam 900m – 1km;
- Plimbare cu rișca – traversează canionul până la Treasury;
- Servicii de ghid;
Acestea nu sunt incluse în bilet și se plătesc separat către ei (info: toate prețurile se negociază).
Canionul Siq – Canionul este unul dintre cele mai frumoase din lume. Culorile straturilor diferite de piatră creează o imagine pe care nu o poți uita foarte ușor. Pe margine se pot vedea sistemele de captare a apei. La capătul acestui canion se deschide imaginea iconică a Treasury.
Treasury – Este cel mai spectaculos monument din site și cel mai misterios. Inițial, s-a crezut că aici se afla camera comorilor nabateenilor, însă, ulterior, au fost găsite multe mai multe oseminte care indică faptul că, în realitate, aici era un cimitir. Monumentul are o înălțime de aprox. 40m. și este sculptat de jos în sus. În partea dreaptă, încă sunt vizibile scările de acces ale muncitorilor până în vârful monumentului. Treasury poate fi admirată de la baza monumentului, dar și de sus, de pe canionul Siq. Accesul pe canion se face doar cu ghid (pe care îl puteți lua din față de la Treasury). Accesul este dificil, nu se poate urca individual. Ghizii sunt beduini care locuiesc în site și care trăiesc din turism. Așadar, se poate negocia cu ei prețul (eu am plătit JOD3). La fel este și pentru plimbarea cu cămila.

Teatrul Roman – Nabateenii au sculptat într-o singură bucată de rocă amfiteatrul roman care are o capacitate de peste 6000 de locuri. Amfiteatrul este construit asemănător cu amfiteatrele din cultura romană.
Mormintele regale – Pe partea dreaptă a site-ului se afla cele 7 morminte regale. Acestea au fost realizate după aceeași tehnică utilizată și la Treasury. Vederea asupra defileului impresionează orice vizitator.


Qsar al Bint – este principalul templu din vremea nabateenilor și este cel mai bine conservat monument din Petra.
Mânăstirea
Este ultimul monument din site și locul cel mai greu accesibil. Pentru a ajunge aici, turiștii trebuie să străbată un drum cu peste de 800 de trepte. Mânăstirea era un loc important de pelerinaj pentru nabateeni.

Mânăstirea poate fi admirată de pe terasa cafenelei din față sau sus de pe munte. Priveliștea de la Belvedere este spectaculoasă deoarece cuprinde atât mânăstirea, cât și întreaga vale a defileului.
Petra By Night
Dacă ziua este spectaculos, “Petra by night” este “WOW”. Accesul de face doar până la Treasury, iar drumul este plin de lampioane mici. Aici beduinii organizează un spectacol tradițional într-un cadru feeric. Treasury este luminat în diferite culori, iar spațiul din față este plin de lampioane. Participanții la “Petra by Night” sunt invitați să ia loc pe covoare în fața intrării de la Treasury și sunt serviți cu ceai (ceai cu cardamon). În tot acest timp beduinii cântă la instrumente tradiționale. Se creează o atmosferă magică unde în liniștea nopții se aud acele acorduri care provin parcă din alta epocă. Spectacolul durează aproximativ 1 oră și la final – contra cost, bineînțeles – se pot face poze cu beduinii.
Tips & Trics Petra:
- Deoarece site-ul este vast, este important să aveți apă, ceva mâncare (sunt și restaurante în site) și pe timp de vară cremă de soare și ochelari de soare;
- Purtați încălțări comode – drumul este plin de pietre;
- Negociați absolut orice;
- Fiți atenți la lucrurile personale;
- Asigurați-vă că nu vă prinde noaptea în site – nu este luminat;
-
Nu există spațiu pentru depozitarea bagajelor.
Madaba
Denumit și “Orașul Mozaicurilor”, Madaba este cel mai mare oraș de la poalele Muntelui Nebo. A fost cunoscut deoarece era, în trecut, un important oraș comercial. Acum este vestit pentru mozaicurile pe care le putem vedea și astăzi (parțial ce-i drept). În Madaba nu am petrecut decât vreo 3-4 ore. Complexul Muzeal Arheologic, Biserica Sf. Gheorghe și Biserica Sf. Apostol sunt la 5-10 minute de mers pe jos. De curând, aici a fost descoperită una dintre cele mai timpurii reprezentări ale Copacului Vieții. Este asemănătoare cu cea de la Ierusalim, însă se deosebește prin lipsa animalelor din jurul său.

Dacă aveți puțin timp, intrați în magazinele care au și ateliere de realizare a mozaicurilor. Este foarte interesant de văzut cum se naște o imagine din bucăți mici de mozaic.
Mount Nebo
Din Madaba până pe Mount Nebo sunt aproximativ 10 km. Din păcate, nu există transport în comun. Pentru a ajunge la Mount Nebo sunt următoarele variante: mașină închiriată, taxi sau o excursie de la hotel. Pentru că noi am ales varianta de a nu ne caza în Madaba, ci la un hotel tradițional, ce se afla la 6 Km de Madaba am avut transferul asigurat de hotel. Pe drum spre hotel am văzut apusul deasupra văii Iordanului.

La hotel, Fares, proprietarul, ne-a întâmpinat cu ceai tradițional (ceai cu cardamon și bucăți de nuci). Apoi ne-a gătit o cină tradițională cu carne de porc și “butterlamp”. De la cină nu a lipsit nici băutura lor tradițională – “Arak Haddad”, care se bea cu apa și devine, astfel, de o consistență lăptoasă. Despre Fares și ce am învățat de la el, am povestit în articolul 14 ani de călătorii – oameni și experiențe.
A doua zi de dimineață, am plecat spre Mount of Nebo și ne-am oprit în drum la:
”La Storia Tourism Complex”.
Muzeul este unul privat și își propune să aducă în atenția vizitatorilor momentele biblice și părți din viața de zi cu zi ale meșteșugarilor din Madaba. Vizita în muzeu se face alături de un ghid care povestește și explică fiecare episod din Biblie și din istoria Iordanului și a Muntelui Nebo.
Mount of Nebo este cel mai înalt loc din Iordania. Când este senin panorama este spectaculoasă. Se pot vedea simultan cele 2 granițe ale Iordaniei (est – Israel și vest – Arabia Saudita), valea râului Iordan, Marea Moartă și chiar Ierusalimul. Tocmai datorită acestui lucru, Muntele Nebo este un loc special pentru că aici Moise, după ce a primit Cele 10 Prunci de la Dumnezeu, și, și-a condus poporul către Țara Făgăduinței, și-a găsit odihna veșnică.

Pe Muntele Nebo pot fi vizitate Biserica Creștină unde cea mai importantă comoară este reprezentată de mozaicurile găsite aici. Mozaicurile datează din anul 530 e.n. și prezintă procesul de realizare a vinului, diferite animale și păsări.

În fața intrării în Biserică se afla “Șarpele de aramă și crucea lui Hristos”, care amintesc de exodul poporului evreu spre Țara Făgăduinței și de suferințele evreilor care mureau mușcați de șerpi. Moise s-a rugat pentru poporul lui, și, Dumnezeu i-a poruncit să înalțe pe o cruce un șarpe de aramă. Din acel moment evreii muscați de șerpi se vindecau miraculos.

Marea Moartă
Marea Moartă, așa cum reiese și din denumire, este, în realitate un lac unde nu există viață, din cauza salinității ridicate (34%). Este o stațiune cu hoteluri de lux care oferă turiștilor diferite tipuri de tratamente. Nu ezitați să vă plimbați pe faleza, mai ales dacă este senin și se poate vedea apusul deasupra Israelului.

Tips & Trics Iordania:
A. Reguli de conduită într-o țară musulmană:
- Negociați cât puteți de mult; Am negociat și la magazinele alimentare ☺;
- Întrebați întotdeauna cât costă, înainte de a accepta vreun serviciu sau vreun obiect;
- Pentru cupluri – evitați să vă manifestați iubirea în public;
- Evitați să intrați încălțați în moschee;
Pentru Doamne și Domnișoare:
- Evitați conversațiile prea prietenoase cu musulmanii – pot fi interpretate;
- Vestimentație adecvată – pentru doamne și domnișoare, oricât ar fi de cald, este recomandat să nu luam în bagaj haine mulate, fuste/ pantaloni prea scurți și decolteuri generoase;
- Evitați gesturile de apropiere cu localnicii;
- Alcoolul nu este interzis, însă este foarte scump (puteți intra cu alcool în țară, doar în limitele legale);
- De câteva ori pe zi se va auzi chemarea la rugăciune din minaretele moscheelor;
- În perioada Ramadanului există o serie de restricții;
- La plajă, verificați tipul de plajă (publică sau bikini beach). Este indicat pe plajele publice să nu purtam costume de baie. Localnicele au tot corpul acoperit.
B . Diferențe culturale:
- Se fumează peste tot (în magazine, în bus, în baruri, cafenele, restaurante etc.)
- Curățenia lasă foarte mult de dorit, atât pe stradă, cât și în restaurante, hoteluri, cafenele etc.
- Verificați foarte amănunțit hotelurile, pentru a nu avea surprize neplăcute.
- De obicei, pentru că sunt musulmani, dacă vorbesc cu o femeie îi răspund și fac conversație cu ea, dar dacă este un bărbăt în preajmă vorbesc doar cu el (eu am avut această experiență)
- Pisicile sunt foarte iubite și…. Foarte multe.
- Traficul este haotic și regulile de circulație par să nu existe. Claxonul este folosit fără niciun fel de restricție. Cu toate acestea, nu se poate parca oriunde. Amenzile sunt mult mai mari pentru mașinile închiriate.
C. Sfaturi:
- Iordanienii sunt, în general, foarte prietenoși și dornici să-și împărtășească tradițiile, obiceiurile și cultura. Însă, atenție la capcane. Sunt și destul de mulți care încearcă să vă păcălească.
- Iordania este o țară foarte scumpă. JOD-ul este mai bine cotat decât EUR și USD, atinge nivelul GBP.
- Dacă schimbași la banca din aeroport aveți o sumă minimă impusă+comision. Schimbați cât mai puțin posibil. Apoi, în Amman se găsesc case de schimb la tot pasul.
- Asigurați-vă că aveți suficienți bani cash, deoarece cardurile nu se pot folosi este tot (ex. Plata ghizilor de la Petra, taxiuri, vânzători ambulanți etc.).
- Dacă închiriați mașină, asigurați-vă că hotelul are parcare, și, pentru road-trip aveți o hartă cu parcări disponibile.
- Pentru Wadi Rum să aveți o eșarfa mare, necesară pentru turban.
Itinerariul complet cu locații și bugete se găsește la link.
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!