Lacul Vida de la Dobrești – 10 motive ca să îl vizitezi (Destinații inedite în România – ep.5)

Știam că România are multe locuri minunate, nedescoperite și nemediatizate. Tot încercând să găsesc astfel de locații, acum câteva săptămâni am descoperit câteva poze superbe de la Lacul Vida. Tare mult mi-am dorit să ajung acolo, ca să văd și eu lacul despre care se spune că își schimbă culoarea în funcție de anotimp și care este unic în Europa prin vâltoarea din mijlocul său.

Și cum dorințele se împlinesc, am ajuns o săptămână la Oradea. Pe drumul de întoarcere am făcut un mic ocol și am descoperit lacul Vida. Locul mi-a plăcut tare mult. Este ca o oază de liniște și pace.

10 Motive să vizitezi Lacul Vida

1.Pâlnia

Spectaculozitatea lacului este dată de deversorul creat sub formă de pâlnie. Deversorul preia din surplusul de apă din baraj, pentru a menține nivelul barajului. Construcția este insolită și uimește fiecare călător.

2. Culoarea apei

Datorită reflexiei pădurii în luciul apei, culoarea se schimbă în funcție de anotimp. Vara este turcoaz sau verde, iar toamna este asemenea pădurii – ruginie.

Apa lacului în nuanțe de toamnă
Apa lacului în nuanțe de toamnă

3. Liniștea

Este atâta liniște aici, încât parcă o inflexiune mai puternică a vocii reprezintă un sacrilegiu la adresa locului. Este locul perfect în care să vii și să te bucuri de farmecul naturii.

4. Curățenia

Lacul Vida este cel mai curat lac pe care l-am văzut până acum. Nu știu dacă se datorează faptului că nu este foarte cunoscut de turiști sau pentru că este cineva care are grijă de el, dar nu am văzut nicio urmă de pet-uri sau alte lucruri aruncate în apă.

5. Promenada

De jur-împrejurul lacului este un drum forestier, pe care turiștii se pot plimba la umbră.

6. Raiul pescarilor

În Lacul Vida cresc diferite specii de pești: păstrăvi de lac, bibani și cleni. Pești vin până la mal și pot fi văzuți cu ochiul liber. Pescarii pot prinde aici o captură pe cinste.

7. Natura

Ea este stăpâna locului. Nu există nicio urmă de modernitate (nu care, nu pensiuni, nu parcări, nu magazine), ci doar natura și firescul existenței sale.

8. Peșterile, izvoarele și cheile 

Zona Lacul Vida este plină de locuri ce merită explorate de iubitorii de natură și de munte: Peștera Vacii, Peștera Urâcioșii, Peștera Calului, Peștera Babii, Peștera Crucii, Peștera Valăului, Peștera Ciur Ponor, și Cheile Albioarei, Peștera cu Cristale de la Fârcu și Peștera Meziad. Se spune că ar fi peste 300 de peșteri.

9. Cheile Videi

Cheile Videi, care se găsesc lângă Lacul Vida sunt lungi de aproximativ 10 km și sunt cele mai întinse din Munții Apuseni.

10. Legenda

Localnicii, mai în vârstă, povestesc că înainte de construirea barajului, aici era era cea mai veche moară din satul Luncasprie. ”Moara lui Iiloiu” și casa fiului său erau singurele așezări din aceste părți neumblate. Cei doi pustnici erau prietenii spiritelor pădurii și ajutau pe toată lumea.

Cum ajungem la Lacul Vida?

Plecăm pe traseul Oradea – Sâmbăta – Dobroești – Luncasprie – Valea Vida – Lacul Vida. Drumul nu este unul dintre cele mai line, dar, cu viteză redusă și câteva glume bune, după aproximativ 40 de minute, ajungem la lac.

Oradea- Lacul Vida
Oradea- Lacul Vida

Lacul Vida este o destinație minunată pentru iubitorii de natură, liniște și relaxare. Este locul perfect pentru o plimbare într-o zi de weekend. Așa că, dacă nu aveți planuri și sunteți prin zonă mergeți să vizitați lacul de smarald.

Despre alte destinații inedite în România, găsiți informații și în articolele:

Muzeul Aurului de la Brad (Destinații inedite în România – ep.3)

Castelul Teleki (Destinații inedite în România – ep.4)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii