La Curieuse – 1 zi pe insula țestoaselor

Pentru că vacanțele marca Vacanțe sub 500 de eur. sunt speciale, azi vreau să vă povestesc ceva din capitolul Știați că…… Există doar câteva locații în lume în care mai există țestoase uriașe; mai exact în Seychelles (pe insula La Curieuse), Zanzibar (Prison Island) și Galapagos. Este un lucru foarte trist…… căci denotă influență oamenilor asupra naturii. Cândva, broaștele țestoase uriașe au hoinărit în toată lumea, dar au fost vânate până la dispariție. Azi, avem șansa de a le cunoaște și a petrece timp cu ele.

Stai cu mine să îți povestesc despre întâlnirea mea cu broaștele țestoase uriașe de pe insula La Curieuse din Seychelles…..

Istoria tumultoasă a insulei La Curieuse

Înainte să mergem pe insulă, hai să îți povestesc ceva și despre insulă:

La Curieuse este una dintre cele mai mici dintre cele 115 insule ale Seychelles din Oceanul Indian de Vest (cu o suprafață de numai 2,86 kilometri pătrați), dar cu o poveste tare interesantă. De la ghidul nostru aflăm că, inițial, numele său a fost Ile Rouge. Interesant nu? De ce crezi că a primit numele acesta? Păi, să îți spun: pentru că exploratorul francez, Lazare Picault, a fost fascinat de solul său roșu de foc. Insula a păstrat această denumire până în 1768, când exploratorul francez, Marc-Joseph Marion du Fresne, a colonizat insula, redenumind-o după nava sa, La Curieuse.

Gurile rele spun că, în timpul ocupației franceze a insulei, europenii au incendiat insula și au devastat părți semnificative de pe insula Curieuse și fauna sălbatică a acesteia. Motivul? Simplu – pentru a ușura recoltarea plantelor de coco de mer. Cel mai mare și ultimul incendiu semnificativ, din 1771.

La o depărtare considerabilă de celelalte insule, La Curieuse a fost folosită ca o colonie de leproși de către guvernul din Seychelles din din 1829 până în 1965. În acest scop, insula a ajutat și la conservarea ecosistemului vulnerabil al insulei: în special, conservarea prețioșilor copaci de coco de mer și a țestoaselor uriașe.

Cum ajungem pe Insula La Curieuse?

Prima zi in Seychelles ne aduce și prima excursie 1 day trip – pe Insula La Curieuse.  Așa că trebuie să ne facem bagajele și musai să avem cu noi crema de plajă și papucii de apă. Micuța insulă se află la doar aproximativ 1 km de Praslin și, cu barca, drumul durează doar 15 minute. Așa că ne trezim de dimineață, luăm micul dejun și mergem plajă să luăm barca până la insula La Curieuse.

Ajungem pe insulă și prima impresie este clară. Am ajuns în PARADIS. Și dacă nu mă credeți, vă și dovedesc:

Ferma de țestoase uriașe – Țestoasele uriașe din Seychelles

De ce este specială această insulă mică, o să mă întrebați…. Repet! Pentru că aici găsim 2 lucruri endemice pentru Seychelles – renumiții palmierii coco de mer și țestoasele gigantice.

Atracția principală a insulei La Curieuse și motivul pentru care mulți turiști vin aici în fiecare zi este Ferma de țestoase uriașe. Nu este o fermă în adevăratul sens, pentru că țestoasele uriașe trăiesc aici complet libere și se pot deplasa oriunde doresc. Noi am reușit să ne împrietenim cu ele și să le dăm de mâncare.

Înainte să intrăm în sanctuar primim informații și cadouri prețioase: învățăm cum să le dăm de mâncare și cum să le mângâiem fără să le stresăm (cel mai bun loc pentru a mângâia țestoasele uriașe este sub gâtul lung – le place tare mult asta și uneori chiar se râd – oare nu seamănă cu pisicile noastre). Primim și câteva crengi proaspete, care, de fapt sunt preferatele țestoaselor. Este absolut grozav cum ne urmăresc ca să mănânce frunzele și ramurile din mâinile noastre.

Drept recompensă, le răsplătim cu multe mângâieri, care cu siguranță le plac la fel de mult ca și mâncarea.

Drumul spre plaja Anse St. Jose

După ce ne jucăm cu țestoasele gigantice, e momentul să începem și partea activă a excursiei noastre de o zi – drumeția către golful opus sanctuarului – Plaja St. Jose. Traseul nu este dificil, se merge pe poteci să pe pasarele de lemn. Durează cam 50 de minute, iar priveliștile sunt incredibile: plaje solitare, păduri de mangrove, crabi uriași și priveliști de pe vârful insulei.

Prânzul nostru pe insula La Curieuse

După aproape 1 oră de mers pe jos, suntem obosiți și puțin înfometați. Însă sufletul ne este plin de frumusețe. Ajungem pe cea mai frumoasă plajă de pe insula la Curieuse, unde ne-a fost pregătit între timp un grătar delicios. Era pește proaspăt la grătar, pui la grătar și tot felul de garnituri cu salate și orez. Băuturile alcoolice se cumpără contra cost (de ex o bere la 0.33 era 75 de SGD). Super gustos!

Relaxare pe plajă

Ce poate fi mai frumos decât după o masă atât de copioasă, decât o baie în apa turcoaz a oceanului și o siestă la umbră. Tu te poți gândi la altceva?

Și pentru că ne-am relaxat și ne-am simțit bine, grupul din Februarie a fost printre cele mai frumoase.

Snorkeling în largul insulei La Curieuse

Trebuie să recunosc! Greu e să plecăm de plaja această ….. O fi de la priveliștea pe care o vedem stând la umbră, în vreme ce savurăm o cafea sau o bere după ce am mâncat, o fi de la senzația de relaxare și încântare…. greu de zis…… Dar, vorba aceea, călătorului îi șade bine cu drumul, așa că musai să plecăm.  Câteva minute mai târziu am ancorat la câțiva metri în largul coastei de sud a insulei Curieuse pentru a face snorkeling. Peisajul este cu adevărat fantastic, iar reciful colorat în zeci de culori.

Ultima oprire – Insula St. Pierre

Ultima noastră mică oprire este insula St. Pierre. Insula nelocuită este formată din stânci Granit pe care  câțiva copaci de cocos și-au stabilit reședința. Insula are dimensiune de doar o jumătate de acru. Culorile și spectaculozitatea ei sunt de nedescris în cuvinte.

PS: snorkeling-ul este de poveste aici.

Tips and Tricks:

Acces: doar cu barca.

Program: Zilnic de la 9:00 și 17:00.

Taxă intrare: La intrarea pe insulă se plătește o taxă de intrare de 300 SCR de persoană (aproximativ 18 EUR), care se plătește într-un chioșc mic nu departe de plaja principală.

De luat cu voi: va fi o zi lungă și destul de toridă. Pe insulă nu sunt decât câte va locuri pentru a putea cumpăra apă sau mâncare. Așa că, asigurați-vă că aveți o sticlă de apă, mai ales dacă faceți Trekking. De asemenea, din geantă nu trebuie să lipsească crema de soare, ochelarii de soare, pălăria, bateria externă și telefonul…… căci veți face tare multe poze.

Când plecăm: chiar, dacă este un pic mai greu să ne trezim dimineața, ar fi bine să ajungem până la 9.30 când încep să sosească multe bărci cu turiști și atunci, ne va fi foarte greu să face poze în care să avem doar insula.

 

Această insulă mică este deopotrivă o bucată de paradis, cât și un loc foarte importat pentru conservarea speciilor endemice din Seychelles. Mie mi-a rămas în suflet!

O nouă tură de Seychelles marca Vacanțe sub 500 de eur. o să o organizăm în vară. Dacă și tu îți dorești să ai o vancanță de poveste și ajungi pe această insulă incredibilă, hai cu noi: Perioada este 25 Iulie – 5 August 2022 și toate detaliile le găsești aici.

Despre Seychelles, găsiți informații și în articolele:

Anse Source d’Argent – O zi pe cea mai frumoasă plajă din lume

În vizită la Fabrica de Rom Takamaka

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii