Top 12 To Do’s și Experiențe de trăit în Zanzibar (II)

O excursie în Zanzibar este o aventură pe tărâm exotic și misterios. Dacă îl întrebăm pe prietenul Google despre Zanzi, primele imagini pe care ni le arată, sunt cele cu plajele cu nisip alb, cu palmierii exotici și cu apa turcoaz. Da, Zanzi este un paradis. Un paradis al naturii.
Zanzi este și un paradis al experiențelor și al trăirilor.
 
După două vizite în Zanzibar, v-am pregătit un top cu cele mai interesante experiențe pe care eu le-am trăit acolo:

1.Răsărituri & Apusuri în Zanzibar

Zanzibar este locul unde răsăritul și apusul sunt adevărate spectacole pe care natura le oferă. GRATUIT. Nu-i contra cost. Aici trebuie doar să fii. Să exiști. Să te oprești. Să stai. Să privești. Să te lași încântat de frumusețea naturii în formele ei cele mai simple.

Se spune că o poză face cât 1000 de cuvinte. Mă uit la aceste poze și îmi amintesc ce am simțit atunci…. în fața naturii simple și spectaculoase. Parcă cele 1000 de cuvinte tot nu sunt suficiente pentru a exprima ceea ce am simțit. Vibe-ul și sentimentele trăite acolo tot nu pot fi exprimate.

2. Zâmbetul pur

Deși, mai fusesem în țări din lumea a cincea, primul impact cu Zanzibarul este puțin șocant. Multă mizerie și, și, mai multă sărăcie. Din autobuzul care ne duce către hotel privesc pe geam. Ne oprim să luăm ceva de la piață. Șoferul nostru coboară din mașină și noi îl așteptăm. Cum stau la geam și privesc, văd, pe partea cealaltă a străzii, un zanzibarez care merge desculț și are niște haine rupte și decolorate de soare. Nimic neobișnuit până aici. Dar, șoc și panică. Omul acela merge dansând și are cel mai larg zâmbet pe care l-am văzut vreodată. Este fericit. “De ce? Cum poate?”. Mi-a răsunat imediat în minte. Nu are haine sau încălțări de firmă, merge pe jos, nu are cea mai tare mașină, poate nu are nici telefon. “De ce e fericit? Ce îl face fericit?”

Următoarele două săptămâni petrecute acolo mă fac să înțeleg. Valorile sunt altele. Sunt fericiți pentru că se trezesc dimineața. Pentru că sunt sănătoși. Pentru că au ce mânca azi. Pentru că sunt împreună cu familia lor. Nu se grăbesc. Nu se stresează și nici nu au probleme. Trăiesc așa cum au învățat de la strămoși și asta îi face fericiți – “Pole-Pole“.

Dură lecție pentru societatea noastră unde totul se măsoară mercantil și rar găsim fericirea în lucrurile mărunte.

3. Pole-Pole

Pole-Pole este o stare, un sentiment necunoscut mie, și, în general, europenilor. Pole-Pole este un ceva ce nu poate fi descris în cuvinte, ci doar simțit. E un amalgam … de oameni, de sentimente, de zâmbete, de bunătate, de natură, de familie, de valori, de liniște. De ce am și de ceea ce îmi este suficient.

Zanzibar este o altă lume – oamenii sunt fericiți pentru că se trezesc dimineața. Privesc spectacolul naturii. Mănâncă ce le oferă azi oceanul. Dorm pe rogojină în case. Nu au curent. Nu au lux. Dar, au ce le lipsește multora: bucuria de a trăi, bucuria clipei, a momentului. Au tot – sclipirea în ochi, zâmbetul pe buze și muzica în suflet.

Aici timpul are altă dimensiune. Nu e cu deadline, nu e cu grabă, ci cu multă răbdare și așteptare Pole-Pole (încet-încet). Greu, greu tare mi-a fost în primele zile să intru pe fusul temporar Zanzibarez. Apropo, aici o să învățați ce e răbdarea. Nu știu cum e în alte țări africane, dar aici, după ce ai comandat de mâncare aștepți cam 1,5-2 ore să fie gata – Pole-Pole.

4. Viața de noapte – Unde petrecem în Zanzibar?

Mother Africa este muzică. Dacă până acum, nu ați mai fost în Africa, veți descoperi ca zanzibarezii, ca, de altfel, toți africanii au muzica în ADN. Ei trăiesc prin muzică și pentru muzică. Credeți-mă, nimic nu se compară cu un spectacol dat de dansatorii africani.

O alta față a vieții de noapte din Zanzibar sunt cluburile. Doar că, fiind vorba de o insulă așa de mică, publicul este tare restrâns. Hakuna matata – avem câte 1 club deschis pe seară. Nu toate deodată ….. Așadar:

Dacă e sâmbătă musai să mergem la Kenduwa Rocks.

Marțea, muzica retro este la Waikiki.

Miercurea – clar, Cocobello.

Petrecere la Kenduwa Rocks Zanzibar
Petrecere la Kenduwa Rocks Zanzibar

5. Snorkel & Scuba diving & dolphin safari în Zanzibar

Pentru mine, Zanzibar este insula albastrului… Albastrul de Zanzi cred că este unic… Oceanul este atât de turcoaz, atât de minunat. Atât de darnic și generos. La Mnemba și la Nunguwi sunt, în mod clar, cele mai bune locuri pentru scuba și snorkel.

O altă experiență unică pentru turiști este Dolphin safari – se poate înota cu delfinii sălbatici, chiar în ocean.

6. Piața de pește din Zanzibar

Dimineața la ora 7.00 pescarii se întorc la mal cu năvoadele pline. Plaja este într-o forfotă continuă….Femei, copii, bătrâni sunt aici…. așteaptă nerăbdători captura zilei….. nu știm ce vom cumpăra…..nu știm ce vom mânca azi….. ceea ce ne-a oferit oceanul…. E ok. Avem mâncare … nu facem mofturi. Oceanul e generos. El oferă, noi primim.

Pescarii descarcă prada pe nisip…. toată lumea de pe plajă se strânge cerc în jurul lor. Fiecare etalează captura. Începe licitația… în swahili – limba oficială a zanzibarezilor – se strigă, se licitează, se negociază, se cumpără marfa cea mai bună….. după preferințe….. după buget.

Fiecare plecă mulțumit – oceanul a oferit, ei au azi ce mânca. În urmă rămân pescarii răsplătiți și peștele rămas. Mulțumiți de licitație, pescarii fac o groapă… Peștele rămas se îngroapă în nisip….. De ce? Nu se poate duce undeva?

“– Nu, se dă înapoi, tribut naturii. – îmi răspunde Masheebu, șoferul nostru.

– Nu poate fi cumpărat de localnici?

– Ei au cumpărat CÂT le trebuie pentru AZI. Mâine e o altă zi. Nici prea mult, nici prea puțin.

Extraordinară experiență – dimineața la piața de pește din Zanzi, am învățat, din nou, ce înseamnă echilibrul, cumpătarea.”

7. Plimbarea pe coralul din ocean

În Zanzibar, oceanul este principala sursă de mâncare. În partea de vestică a insulei, este piața de pește de unde se cumpără peștele, în partea de est reciful – de unde se adună peștele și fructele de mare. Aici, oamenii nu merg la piață, ci pe coral. „Culesul” fructelor de mare de pe coral le asigură mâncarea pentru ziua respectivă.

În Zanzibar, cumpătarea și respectul față de natură sunt firești, naturale și aplicate de fiecare locuitor în parte.

Pe partea estică a insulei, fluxul și refluxul au loc de 2 pe zi. La reflux, este momentul când apa se retrage înspre ocean – aproximativ 2 km. Este momentul în care localnicii, plecă în larg, pentru a-și culege mâncarea necesară. Este și momentul când turiștii merg să exploreze coralul.

8. Vizita la o școală din Zanzibar

….sau vizita la școala zâmbetului.

O vizită la o școală din Zanzibar este ca un duș rece pentru noi. Căci, aici lucrurile stau total altfel. Aici, într-o clădire fără geamuri și cu bănci de lemn învață copii din sat. Singura recuzită a profesorului este tabla și creta. E bunul lor, cel mai valoros din școală.

Copii ne așteaptă cu mult entuziasm și zâmbete largi, pentru că știu că vor primi bomboane și cadouri. După ce facem câteva calcule matematice, copii ne zâmbesc, ne iau de mână și ne duc pe plajă.

9. Să cunoaștem specii pe cale de dispariție.

Un loc puțin cunoscut în Zanzibar este Cheetah’s Rock. Povestea adăpostului este una de succes în lupta pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție și a comerțului ilegal cu animale. Jenny, o avocată nemțoaică, și-a dedicat viața acestei cauze și a creat în Zanzibar un sanctuar pentru animalele salvate. Sanctuarul este acreditat ZIPA și se bucură de susținerea guvernului din Zanzibar – căci, 24/7 sanctuarul este păzit de armată. Speciile pe cale de dispariție salvate de Jenny au povești dintre cele mai tulburătoare – 150 de broaște țestoase, salvate dintr-un container care pleca pe mare spre Dubai, către un colecționar anonim; o panteră cumpărată de pe Facebook în urma unui anunț de vânzare, baby-bush salvați de pe insulă (loviți de mașini sau agresați de hotelierii exasperați de furturile provocare de micuțele animale).

Vedetele sanctuarului sunt leul alb (nu albinos) Aslan, gheparzii Maktoum și Sharqi, zebra Chaka, neastâmpărații baby-bush Maurice, Max, Monchichi și Mortina, hienele Gizmo și Gimmick, care adoră să fie mângâiate și să mănânce ouă crude.

10.Plimbare pe plaja noaptea – Calea Lactee

Un must do aici, este o plimbare noaptea pe plajă. Dincolo, de notele romantismului, care bineînțeles sunt evidente, o plimbare pe plajă noaptea este o experiența unică: căci, aici, ești cel mai aproape de cer. Zanzibar fiind situată, aproape de Ecuator, cerul se vede ca și cum ar fi aproape de noi. Cu puțin noroc putem asista la o ploaie de stele sau putem admira Calea Lactee.

11. Savurați un Cheese Cake la Mamma Mia

Ei da! Asca a fost una dintre cele mai delicioase surprize pe care mi le-a oferit Zanzibarul. Aici, am mâncat cel mai bun Cheese Cake ever –  cheese cake-ul de la Mamma Mia cu fructul pasiunii. De prisos, să vă mai spun că încercarea mea de a fura rețeta, mituindu-l pe couco italiano, a fost eșuată. În schimb, Cheese Cake-ul savurat la apus alături de un pahar de vin alb, este una dintre cele mai prețioase amintiri.

12. Night Market din Stone Town

Se spune că este insula condimentelor, pentru că acum câteva secole, aici se făcea comerț cu condimente și sclavi….

Apăi, dacă-i vorba de condimente, pot să vă spun că mâncarea din Zanzibar are din belșug. La Night Market nu există nicio bucățică de carne care să nu fie trecută printr-un baiț de condimente. Totul arată delicios. Pentru gurmanzi și iubitorii de street food, aici e paradis. Iar, pentru noi, turiștii necunoscuți, mâncarea e liantul ce ne unește, ne face să zâmbim, să ne bucurăm de momente și să legăm prietenii pe viață.

Totul despre Zanzibar mă atrage. Istoria, cultura, plajele, activitățile și mâncarea savuroasă. Este locul perfect pentru călătorii captivante, inedite și pline de descoperire! Este în mod absolut paradisiac. Sper că v-am convins că, dincolo de imaginile de wallpaper, Zanzibar este despre experiențe, oameni și sentimente.

Alte articole despre Zanzibar găsiți la link-urile:

15 tips&tricks pentru a organiza o excursie în Zanzibar (I)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Share on facebook
Distribuiti pe Facebook
Share on twitter
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii

Anapedia.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a Anapedia.ro cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Setari permisiuni

Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai bună experiență de utilizator. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site.

Utilizăm fișiere de tip cookie pentru a personaliza și imbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.

Utilizam fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept toate serviciile