15 tips&tricks pentru a organiza o excursie în Zanzibar (I)

În această perioadă, Zanzibar este paradisul iubitorilor de călătorii pentru că este deschis turiștilor și nici nu impune reguli stricte pentru cei ce-i calcă pragul. După două vizite în Zanzibar, locul acesta mi-a rămas lipit de suflet. Amintiri prețioase, sentimente unice și lecții de viață unice, îmi amintesc cu drag și nostalgie de Insula Condimentelor. Așa că, m-am decis să aștern pe blog, câteva gânduri despre acest loc fantastic.

Cum să organizăm o excursie în Zanzibar?

1.Viza pentru Zanzibar:

Pentru români, viza turistică este VOA (Viza on Arrival) pe o perioadă de 90 de zile și se obține pe aeroport. Pașaportul NU trebuie să fie temporar și trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data sosirii. Pentru români se va completa un formular special la Arrivals. Asta i-o datorăm lui Ceaușescu, care a donat câteva mașini Aro Guvernului Tanzanian. Drept răsplată, cetățenii români nu plătesc cei 50$ taxa de viză. Cereți persoanelor de acolo formularul pentru turiști români.

2.Vaccinurile

Pentru Zanzibar vaccinurile nu sunt obligatorii. Este opțional, doar dacă doriți să le faceți. În schimb, dacă vreți să mergeți și pe continent în Tanzania, este obligatoriu să le aveți.

3.Cazarea în Zanzibar:

Zanzibar este o insulă specială, unică. Oceanul împarte insula în două lumi diferite:

  1. Zanzibar – partea dinspre Oceanul Indian unde în timpul refluxului apa se retrage chiar și 1-2 km de metri în larg. Este momentul în care localnicii pleacă pe recif în căutarea hranei (Pește și fructe de mare). Aici, înotul este posibil doar la flux și aproape imposibilă practicarea snorkeling-ului.
  2. Zanzibar – partea dinspre Africa, unde oceanul are culoarea turcoaz și este locul perfect pentru a face scuba sau snorkeling în orice moment.

 

Cazarea este de 3 tipuri:

  1. Luxury Hotels –  resort-urile de 5 stele care au prețuri cuprinse între 300-700$ pe noapte;
  2. Hoteluri Middle Range – sunt resorturi de 3 și 4 stele care se află pe insulele mai populate și au prețuri cuprinse între 50- 300$ pe noapte.
  3. Hoteluri Budget – hosteluri sau hoteluri de 1-2 stele, gestionate de localnici, care au prețuri cuprinse între 30-70$ pe noapte

4. Transportul pe insulă:

1. Taxi – este cel mai recomandat pentru turiști și…cel mai simplu. Pentru a găsi un taxi doar întrebați în aeroport sau la hotelul la care sunteți cazați. Evident și prietenul Google vă poate ajuta. Taxiul nu are preț fix, așa că negociați întotdeauna prețul. Dacă vreți să mergeți în excursii, șoferii vor avea grijă de dvs. Dacă vreți să petreceți o zi pe o plajă anume, ei vă vor duce acolo, apoi la ora stabilită se vor întoarce să vă preia.

2. Mașină închiriată – este posibilă închirierea unei mașini în Zanzibar, însă nu este recomandat, mai ales pentru un străin. De ce? Iată câteva motive:

  • Se conduce pe partea dreaptă;
  • Traficul este foarte haotic;
  • Drumurile sunt foarte deteriorate (unele sunt chiar pe nisip sau pământ). Sunt puține șosele și acelea au multe obstacole pe carosabil.
  • Poliția poate (și de cele mai multe ori o face) să oprească turiștii străini, sub orice pretext sau lege neștiută, pentru a obține bani. Este indicat să evitați astfel de situații.

Condiții pentru a închiria o mașină:

  • permis internațional de conducere sau un document care oferă în Zanzibar validitate permisului de conducere. Documentul costă 10 USD și este eliberat de poliția locală.
  • Închiriați o mașină cu plăcuțe roșii – este o mașină înregistrară pentru închiriere și pentru care se plătesc taxe la stat.

3.Dala dala – este o camionetă cu benă. În benă, pe bănci, stau călătorii, iar, deasupra, pe portbagaj se vor pune bagajele. Este o adevărată aventură un drum cu dala dala. Oprește în fiecare sat și transportă orice: pește, legume, saltele, cărucioare …. Costul unui bilet este de 5 șilingi.

4.Biciclete si scutere – Se pot închiria de la hoteluri și este necesar permisul de conducere internațional sau aprobarea special de la poliția locală. Este recomandat pentru plimbări lungi pe plajă. Însă, prin orașe, traficul este haotic și, pentru cei care nu sunt obișnuiți poate fi dificil, chiar periculos.

5. Autobuze – circulă în Stone Town. De la aeroport (stația este la ieșirea din aeroport) până în capitala Stone Town transferul este cam 300 TSH.

6. Dhow – bărci tradiționale mici din lemn – sunt ale localnicilor și nu se supun reglementărilor de siguranță.

5.Clima din Zanzibar

În Zanzibar este tropicală. Pentru că se află aproape de Ecuator, este cald tot timpul anului. Zanzibarul are 4 anotimpuri:

  1. Două sezoane ploioase: martie – mai (cu ploi abundente) și octombrie – decembrie (cu ploi scurte). Cele mai ploioase luni sunt aprilie și mai.
  2. Două sezoane secetoase: iunie – septembrie (mai răcoroasă 29-31C) și decembrie – martie (mai călduroasă 31-33C).

De reținut!

Ploile pot fi foarte abundente și scurte. Vremea se schimbă foarte repede și este imprevizibilă. Aproape că aplicațiile sunt superflue.

Există două perioade bune pentru scufundări în largul coastei Zanzibarului, în iulie și august și în februarie și martie. Scufundarea pe coasta de nord este deosebit de bună din iunie până în octombrie și în largul coastei de sud între noiembrie și martie.

Aici, ziua este egală cu noaptea. Așa că soarele apune pe la ora 6.30 în fiecare zi.

6. Moneda & Exchange:

Moneda oficială este Șilingul Tanzanian și rata de schimb este 1$ = 2300 TSH. Se pot utiliza și alte valute pentru plată – de ex. USD, EUR, GBP. Însă, este recomandat să avem USD, schimbul valutar este mai bun. De asemenea, pentru bancnotele de 50$ și 100$ rata de schimb este mai bună.

Hotelurile vor oferi o rată de schimb mai mică decât cele de la casele de schimb.

*Pentru a vedea valoarea unei Șilingul Tanzanian, consultați https://ro.coinmill.com/TZS_USD.html#USD=1

7.ATM & Plata cu Cardul în Zanzibar:

Sunt în jur de 4-5 ATM-uri pe toată insula așa că este recomandat să aveți lichidități. De la ATM-uri se pot extrage doar șilingi și maximul este 400.000 (aprox.170 $).

În general, se poate achita cu cardul la restaurante și la hoteluri, doar că pentru fiecare plată cu cardul se percepe un comision între 3%-6% în funcție de politicile unităților. În plus, la magazinele locale nu se poate plăti cu cardul întotdeauna.

8. Simcard/internet:

Puteți cumpăra o cartelă SIM la aeroport, cu 12 GB, se pare că costă 20 USD. Zantel are cea mai bună acoperire de pe insulă.

 9. Limba:

Limba oficiala este Swahili. Însă peste tot se vorbește limba engleză. Am întâlnit și zanzibarezi care vorbeau franceză, engleză, rusă, portugheză, spaniolă.

10. Religia în Zanzibar

98% dintre Zanzibarezi sunt musulmani. Mai ales în Stone Town, și în sate, chiar dacă este foarte cald, sau chiar dacă venim de la plajă, este recomandat pentru domnișoare și să fie îmbrăcate cât mai adecvat și mai puțin provocator. Bărbații trebuie să poarte pantaloni și tricouri lungi până la genunchi sau lungi. Este posibil să vi se atragă atenția sau nu. Totuși, cred că trebuie să respectăm tradițiile din țara gazdă. La plajă acest cod vestimentar nu se aplică, însă nu este permis nud-ul sau topless-ul (pentru femei).

11.Mâncarea:

Pentru turiști este indicat să mănânce în restaurantele dedicate lor sau în piața de noapte. Deși, peste tot se vinde mâncare la colțul străzii nu este indicat să cumpărăm. Igiena nu este cea mai bună și nici condițiile climatice. De asemenea, apa se bea DOAR ÎMBUTELIATĂ.

Mâncarea oferită turiștilor în excursii este sigură.

12. Ce să avem în bagaj când plecăm în Zanzibar?

Zanzibar nu este Europa, să ieșim din bloc și să intrăm la supermarket să cumpărăm orice ne dorim. Suntem în Africa, în Zanzibar, unde lucrurile sunt total diferite. În afară de câteva zone în care se găsesc câteva magazine (Stone Town, Paje, Kenduwa), este greu să găsim vreun magazin. Așa că este indicat să avem la noi:

  • Cremă cu Protecție solară – indicat este SPF 50 – soarele este foarte puternic.
  • Ochelari de soare și pălărie sau șapcă.
  • Îmbrăcăminte cu protecție UV.
  • Încălțăminte de apă – pe plajă crabii sunt acasă la ei. De obicei se sperie de musafiri, dar nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. În plus, reciful este plin de arici de mare. Dacă vreți să faceți o plimbare pe fundul mării, papucii de apă sunt obligatorii.
  • Echipament de Snorkeling.
  • Anti-țânțari

13. Medicamente de luat în Zanzibar

Chiar dacă Zanzibar este un paradis, este un paradis periculos. De ce spun acest lucru? Pentru că, din păcate sistemul sanitar nu este cel mai performant. Așa că, atunci când faceți bagajele pentru Zanzibar este indicat să acordați o mare atenție medicamentelor. Asigurați-vă că aveți tot ce vă trebuie, de la antibiotice la pastile pentru toxiinfecție alimentară, de la creme pentru erupții pe piele până calmante.

14.Suveniruri și Negociere în Zanzibar

Zanzibarezii vor să vândă și, de aceea, vă vor spune ce vreți să auziți. Dar ATENȚIE! Este strict interzis să exportați scoici, indiferent de dimensiune! Nu le cumpărați și nici nu le adunați de pe plajă! Toate bagajele sunt scanate la aeroport înainte de a ajunge chiar la ghișeul de check-in. Veți plăti amenzi grele dacă sunteți prins cu scoici în bagaj.

Totul se negociază cu localnicii, de la legume până la servicii de taxi. Se poate negocia și în magazine.

 

15. Africa nu este Europa

Înainte a lua decizia dacă vă doriți să mergeți în Zanzibar, faceți un scurt research pe internet și vedeți dacă este destinația în care vă doriți să ajungeți. Și în Zanzibar, ca peste tot în lume, Marketing-ul vinde. Pozele cu plajele cu nisip alb, palmierii exotici și apa de un turcoaz incredibil atrag orice călător. Însă, în spate, lucrurile sunt diferite. Zanzibar este o țară din lumea a cincea. O țară în care sărăcia și mizeria domnesc. Unde curentul și apa se taie când ți-e lumea mai dragă sau când se supără cei din Tanzania. Unde corupția este la ordinea minutului. Aici, sunt puțini cei care au acces la educație și studii. Majoritatea sunt oameni simpli, care au cel mai larg zâmbet din lume și se bucură de fiecare clipă a vieții în adevăratul sens al cuvântului. HAKUNA MATATA!

Vedeți mai întâi dacă aceste lucruri vă sunt pe plac, apoi decideți, dacă Zanzibar este locul perfect pentru vacanța dvs.

Despre alte tips&tricks pentru a organiza o excursie exotică, găsiți informații și in articolul:

12 tips&tricks pentru a organiza o excursie în Maldive (I)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii