În vizită la Fabrica de Rom Takamaka

Știați că Seychelles este unul dintre cei mari producători de rom? Aici, este cum am spune noi – patria romului. Peste tot în restaurante, în cafenele sau la magazinele locale romul Takamaka  este produsul reprezentativ al țării . Așa că, dacă am bătut atâta drum până aici, vizitarea distileriei este un must. Înainte să ajung la fabrică, pe insula Praslin am degustat romul Takamaka Dark. Și vă pot spune doar atât: UN DELICIU! De la romul alb obișnuit la rolul Dark, condimentat cu condimente tropicale până la arome de Zannannan și ananas și chiar și cel cu aromă de nucă de cocos, sunteți pregătit pentru un răsfăț?

 

Romul Takamaka – Pentru că visurile mărețe se nasc într-un garaj.

Bunicul René Michel d’Offray a părăsit insula și s-a mutat cu familia sa în Africa de Sud. Una dintre cele mai mare pasiuni ale bunicului a fost distilarea romului. Pasiune care s-a transmis și către nepoții săi, Richard și Bernard. În 2000, Bernard și tatăl său, Robert, au comandat o carte despre procesul de distilare în casă a romului. Acesta a fost momentul de cotitură, când romul a început să le dicteze cale în viață. Și așa au început căutarea de a produce rom „bun”.

În 2002, Robert împreună cu cei doi fii ai săi, Richard și Bernard producea rom homemade, sau mai degrabă zis – garaj made. Căci, mica lor improvizație se afla în garaj. Și cum ideile de geniu se nasc în garaj, Bernard le propune fratelui și tatălui său să se întoarcă în Seychelles din Africa de sud pentru a înființa o mică distilerie de rom. Căci, romul lor era tare bun. Așa că, cele mai bune argumente au fost: hai să muncim pentru noi și să ne facem propriul mod în care să stăm pe plajă și să bem alcool gratis. Va fi o viața grea….. Cineva trebuia să se sacrifice….. Așa, că, în fața acestor argumente supreme, au împachetat totul (mica distilerie improvizată, Playstation-ul și masa de ping-pong) și au plecat spre Seychelles.

Aici, întreaga linie de producție a fost pusă într-un garaj și așa au început să produc Rom. În primul an au produs 1500 de sticle. Încet-încet producția a crescut și în 2008 fabrica și-a deschis porțile pe locul unde o găsim și azi.

Takamaka – rom din trestie de zahăr și rom din melasă

Din acel moment au încept să fabrice 2 tipuri de rom – rom din trestie de zahăr și rom din melasă. Însă, producția de rom din trestie de zahăr se bazează pe plantațiile de trestie de zahăr, care sunt foarte puține în Seychelles (în jur de 40 de producători locali). Ceea ce reprezinta prea puțin. Așa că. de aici a venit necesitatea de a produce rom din melasă, care poate fi produs în cantități de 10 ori mai mari. Melasa este importată din insulele din Oceanul Indian. De ce melasa și nu trestia de zahar? Pentru că, trestia de zahăr este o plantă ce s-ar usca. Așa, siropul acesta dulce numit melasă poate să fie conservat o perioadă de timp destul de mare datorită zahărului.

Procesul de producție al romului Takamaka

Turul pe care l-am realizat la Fabrica de rom Takamaka am avut-o ghidă chiar pe soția lui Richard. Ea ne-a arătat și ne-a explicat pe îndelete cum se prepară romul.

Dar să vă povestesc: În butoaie de 200 de litri, timp de 3 zile se toarnă melasă, apoi se adaugă apă și mai apoi o drojdie specială. Drojdia separă zaharurile și se formează alcoolul. De aici, trebuie separată apa de alcool – adică distilare prin încălzire. Alcoolul se evaporă și apoi prin condensare, devine iar forma lichidă. Se distilează de 3 ori în butoaie de oțel sau cupru. Apa rămasă merge în grădină ca fertilizant.

Iar aroma, touch-ul final este dat de butoaiele de whisky bourbon care sunt importate, pentru a depozita prețiosul lichid.

O vizită la fabrica de rom Takamaka

Azi, fabrica are o zonă muzeu, unde vedem primul cazan de cupru și poze cu Richard și Bernard și familia lor din diferite momente ale vieții lor.

De acolo, trecem prin magazinul propriu…… Ce să mai spun….. ispită după ispită….. cu greu m-am limitat să cumpăr doar o sticlă de rom… și asta pentru că legile vamale sunt destul de clare – doar 1 l de alcool. 🙂

Locație: în partea de sud est a insulei Male

Durată: 1,5h

Tur ghidat: în fiecare zi la orele 11:00, 13:00 și 15:00

Preț: Vizita este gratuită și ghidată

Degustare:  la finalul tururilor ghidate gratuite este inclusă și o degustare. Degustarea este opțională și costă 125 SCR, adică 8 Eur și conține degustarea a 6 tipuri de rom.

Așadar, într-o vizită de o jumătate de zi, la fabrica de rom Takamaka, am descoperit o lecție foarte frumoasă de viată: cum poți schimba lume doar urmându-ți visul? FĂ ceea ce îți place și pentru ce ești menit.

Despre Seychelles, găsiți informații și în articolele:

La Curieuse – 1 zi pe insula țestoaselor

Anse Source d’Argent – O zi pe cea mai frumoasă plajă din lume

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii